Hildo's kopzorgen! (page 4)
 Revalidatie en fitness: Better, stronger, faster than he was before!

 Back    Page 1 Arteriitis Temporalis    Page 2 herseninfarct    Page 3 revalidatie/fitness    Page 4 fitness    Page 5 fitness

28 september 2015. Drie maanden na het herseninfarct
Op dit moment is het drie maanden nadat bij Hildo het herseninfarct toesloeg, niet goed meer kon praten en verlamd was aan de linkerzijde. Maar vanaf dag één is Hildo bezig geweest met zijn revalidatie. Het drama van de eerste dagen is uiteindelijk in een relatief succesverhaal veranderd. Hildo voelt zich zelfs een beetje een wandelend wonder, want hij kent niemand die zo veel geluk heeft gehad met het herstel als hijzelf. Het streven ´better, stronger, faster than he was before!´ was zijn doel en dat is zowaar gelukt. Hij is daadwerkelijk fitter, fitter zelfs dan 20 jaar geleden. Hildo heeft na zijn militaire dienstplicht, als 18-jarige, nooit meer gesport. Maar nu, na het infarct, is er tot op dit moment geen dag voorbij gegaan of hij beweegt. En... het helpt! Hij zal er nooit meer mee stoppen en zijn uitzonderlijk goede motivatie, proberen een volgend herseninfarct te voorkomen, helpt hem daarbij. In hoeverre hij zijn fysieke gesteldheid nog kan verbeteren als 50-plusser die gerookt heeft vanaf zijn twaalfde? Dat is een leuk bijkomend experiment en u ziet het op blogwijze hier!

Disclaimer: Hildo wil u er met klem op wijzen dat zijn aanpak zijn eigen invulling is en geen medische achtergrond heeft. Hij zal zijn aanpak daarom aan niemand aanraden. Doet u het toch, zelf weten. Het is uw leven.

--- Drie maanden na het herseninfarct, fitter dan 20 jaar geleden! ---


3 oktober 2015. Fietskleding
Kijk eens aan, zo sportief zag u Hildo nog nooit. Anderen die wél weten waar ze mee bezig zijn, hebben dit soort kleding ook allemaal. Dus het is vast ergens goed voor.
Goedkoop!
Wel bij de Aldi gekocht, want de prijzen van fietskleding bij de fietswinkel tart iedere fatsoensnorm. 50 tot 100 euro voor een polyester shirt is heel normaal, maar polyester is en blijft polyester. Blijft de vraag: is het in elkaar genaaid met gouden naaigaren of zijn het de winstmarges? Dit was nog geen 25 euro voor broek met 'zeemleer insert' + shirt en dan nog eens iets van 10 euro voor een flinterdun speciaal fietsjasje voor kouder of nat weer. Een helm had de Aldi niet, die kostte 50 euro bij de fietswinkel. Pittig voor een stuk piepschuim, maar een deuk in het hoofd is erger. Het shirt heeft iets te korte mouwen en de broek zakt wat af, maar daar doet Hildo niet moeilijk over: Het is perfect! Zowel op zaterdag als op zondag door de bossen van Appelscha aan het trappen geweest. Ondanks het flitsende uiterlijk gaat het nog steeds erg moeizaam, maar toch al wel iets beter.

 



5 oktober 2015. Bloedtest ontstekingswaarden

Nogmaals een BSE- en CRP-test om te zien of de ontstekingswaarden in het bloed op een normaal niveau liggen. Uitermate belangrijk want het opnieuw opvlammen van Arteriitis Temporalis vergroot het risico op een nieuw herseninfarct. Morgen zal de uitkomst en het afbouwen van de Prednisolon-dosis besproken worden met de internist van het Martini Ziekenhuis in Groningen.
6 oktober 2015. Uitslag
De waardes zijn uitstekend, BSE 1.0 en CRP 2.4 (vorige keer was de CRP nog 8) en daar is helemaal niets mis mee. De zaken goed blijven monitoren is belangrijk om de kans op een nieuw herseninfarct zo klein mogelijk te houden.
Prednisolon afbouw
De huidige 15 mg dosis moet per vier weken met 2,5 mg verminderd worden. Op het moment dat de dosis 5 mg is, dan moet het per drie maanden met 1 mg verminderen. Zo is het op dit moment afgesproken en dit schema zal aangehouden worden ervan uitgaande dat er niets mis gaat, zoals het opvlammen van de Arteriitis Temporalis, andere onvoorziene ellende of dat de arts van gedachten verandert.

10 oktober 2015. Rondje Diever

In Diever is Hildo vroeger nog op school geweest. Hij zat toen twee jaar lang, van z'n twaalfde tot zijn veertiende (1974-1975), op het B.J. (Bijzonder Jeugdwerk) internaat 'De Eikenhorst' te Geeuwenbrug. Eentje voor moeilijk opvoedbare kinderen, waar hij overigens helemaal niet thuis hoorde hoor! Die kinderen groeiden op voor galg en rad en Hildo is toch maar even erg goed terecht gekomen! En nu is hij aan het mountainbiken in datzelfde Diever, de wereld is klein. Het was ook toen al, en heden ten dage nog erger, een behoorlijk toeristisch dorpje. De start van de mountainbikeroute vindt u bij de camping van Diever, aan de Bosweg. Het is een route van 23 kilometer. 'Een fikse afstand', meent Hildo. Het is de 'blauwe' route, maar die wordt soms niet erg duidelijk aangegeven. U moet goed opletten, anders bent de 'rondje Diever'-route kwijt.

Met dank aan mtbaction.nl voor de kaart.

Meer fietsspul

Nog wat aangeschaft: een dun fietsjasje en een een paar arm/beenwarmers, wederom van de Aldi, en een setje vingerloze, color matching(!) jawel, handschoenen van de fietswinkel. De koelere periode komt eraan en met vingerloze handschoenen schakelt en remt het misschien wel beter dan met reguliere exemplaren.

Vermoeidheid

De vorige week heeft Hildo deze route ook gereden. Er zitten moeilijke stukken bij die hij bergop niet haalt en bergaf nog even te riskant vindt, best veel eigenlijk. Maar aan zijn bergje-op/af capaciteiten wordt hard gewerkt! Hildo wil uiteindelijk de hele Diever route van 23 kilometer kunnen rijden zonder af te moeten stappen omdat hij iets niet haalt... maar dat kon nog wel eens een grote uitdaging worden, want ook serieuze mountainbikers blijven hier best wel eens steken. Nog lastiger is dat hij sinds zijn herseninfarct meer last van duizeligheid krijgt naarmate hij vermoeider raakt. Daarom heeft hij het de vorige keer op beide dagen van het weekend opgegeven voordat het eind van de route werd gehaald. Maar telkens weer opnieuw mountainbiken geeft vast een betere veerkracht tegen die vermoeidheid.

 

17 oktober 2015. Wandelen

Vrijwel elke dag is Hildo aan het wandelen, een stuk van zes kilometer. Veel variatie is er niet mogelijk vanuit het dorp, daarvoor had hij in een andere provincie moeten wonen. Hij krijgt al visioenen van de aanstaande winter met harde wind, vorst en sneeuw, een soort noordpoolexpeditie. Maar buitenlucht is niet slecht en het is naderhand weer extra lekker bij de kachel. Hier probeert hij alvast even zijn reflecterende hesje voor de komende donkere tijd hoewel door het volledig ontbreken van andere vervoersmiddelen de kans om hier overreden te worden vrijwel nihil is, maar hij loopt ook wel eens ergens anders. Hij heeft inmiddels ook een LED-lampje. Niet om gezien te worden maar om zelf wat te zien, want in een maanloze nacht kan het echt stikdonker worden.

Dwangmatig?

Jazeker. Het wandelen is dwangmatig maar niet op een ziekelijk manier, hoewel sommige mensen in Hildo's omgeving dat anders zien. Hij heeft nog steeds heel sterk het gevoel dat hij het moet doen om zijn benen en de bloedvaten daarvan in goede conditie te houden. Na al het wandelen van de afgelopen tijd heeft hij nog steeds pijnlijke beenspieren van het lopen. Het tempo ligt rond de 6 km/h, stevig doorstappen. Maar Hildo ziet dit als goede spierpijn, ze groeien blijkbaar nog steeds. De wandeling over een lege vlakte heeft overigens ook wel wat meditatieve eigenschappen. Juist de verlatenheid van een omgeving als dit en het op zichzelf zijn spreek hem wel aan. Gesprekjes met andere wandelende dorpelingen zijn soms haast een verstoring van een eenzaamheid/rust. Niet dat Hildo trouwens ooit een probleem heeft gehad om tot rust te komen, dat ziet u wel aan de staat van zijn huis.

Nordic Walking

Zijn nordic walking stokken gebruikt hij de laatste tijd niet meer. Drie setjes zacht rubber zijn er inmiddels versleten en het vierde setje rubber dopjes is nu gemonteerd. De doppen zijn nu gemaakt van een harder rubber. Ze zijn daardoor slijtvaster, maar ook stukken lawaaieriger. Het slepende geluid stoort. Bovendien heeft Hildo de stokken niet meer nodig om het tempo hoog te houden, dat gaat nu automatisch. Zijn bovenlichaam traint hij wel op een andere, effectievere manier. De stokken blijven voorlopig even thuis staan.

Krakende knieën

Af en toe 'tik' zeggen doet het nog wel, maar de pijn in de knie is weg. Het lichaam moest zich even aanpassen blijkbaar. Hildo heeft al weer een klein stukje hardgelopen en dat ging prima. De rugspieren worden daarbij voelbaar duidelijk anders of zwaarder belast dan bij gewoon wandelen, zelfs na een klein stukje hardlopen. Echt joggen gaat hij niet doen. Hildo is ervan overtuigd dat de mens niet voor hardlopen is gemaakt, het leidt tot overmatige belasting en voortijdige slijtage. Maar een paar keer per wandeling rustig een stukje hardlopen kan vast geen kwaad. Het van wandelen overgaan naar een sprintje gaat soepel en het voelt goed, wat een verschil met in het begin! De hartslag gaat nog wel snel omhoog, maar niet meer zo extreem snel en ook is het bij de ademhaling niet meer direct naar lucht happen. Langzamerhand gaat alles toch wat beter functioneren. Een mooi resultaat, zeker gezien Hildo's toestand zo'n 3,5 maand terug en hij denkt dat er ondanks zijn leeftijd nog wel wat verbetering aan zit te komen.

 

25 oktober 2015. Tijd

Iets waar Hildo het nog niet over gehad heeft, maar wat momenteel best veel impact heeft op zijn leven: tijd! Een fitter leven is iets wat niet zo maar aan komt waaien, het kost best veel tijd. Uurtje sportschool plus de rest zoals omkleden en reistijd betekent al snel tegen de twee uur in de praktijk. Vijf tot zes kilometer wandelen betekent één uur bezig zijn. De crosstrainer is een mooi apparaat, efficiënt en snel, want hij staat gewoon in de woonkamer en is onmiddellijk inzetbaar: even de borstband om om op hartslag te kunnen trainen en gáán! Na 20-25 minuten vindt Hildo het wel okay. Maar toch is hij nu bijna elke dag anderhalf tot bijna drie uur extra kwijt aan zijn nieuwe levensstijl en in het weekend nog meer. Da's best veel en op sommige dagen ook niet haalbaar: hij wil ook nog wel eens wat anders. Hij moet er nog even een gulden middenweg in vinden. Als het aan hem ligt, zal Hildo meer thuis gaan sporten. Hij heeft het gevoel dat hij zijn tijd dan effectiever besteedt dan in de sportschool en uiteindelijk zal het ook goedkoper zijn.

 

30 oktober 2015. Bankdrukken

Hildo heeft in zijn enthousiasme een verstelbaar bankje en een halter, compleet met haltersteunen, aangeschaft. In combinatie met de dumbbells die hij al heeft, kan hij thuis al aardig wat krachttraining gaan doen. Er is één probleempje: zoals u ziet is zijn kamer al overvol en in de woonkamer gaan bankdrukken behoort, ruimtetechnisch gezien, niet meer tot de mogelijkheden. Zeer binnenkort in de schuur aan de gang om ruimte te creëren. Jaaahh... dit gaat 'm helemaal worden!

 

12 november 2015. Uitslag bloedtest - aderontsteking is onder controle!

Eergisteren is bloed afgenomen en er is weer een BSE en CRP-test gedaan om de ontstekingswaarden in het bloed te kunnen vaststellen. De BSE-waarde is 1.0 en de CRP (0.6) is nog lager dan de vorige keer (2.4). De arteriitis temporalis is in ieder geval nog prima onder controle en dat is erg goed nieuws. Dit testen zal zo door blijven gaan, elke zes weken, om zodoende de arteriitis temporalis in de gaten te kunnen houden terwijl tegelijkertijd de prednisolondosis verder afgebouwd wordt. Op dit moment is Hildo net van 12,5 naar 10 mg Prednisolon per dag gegaan.

 

14 november 2015. Hildo's Wellness Center!

Hildo is in de schuur aan de gang gegaan om z'n vloer er uit te breken. Met dank aan de sportschool, gezien het gemak waarmee hij deze klus klaart.

U moet weten, van het een komt het ander en met alleen kunnen bankdrukken, wat hij overigens nog steeds niet gedaan heeft, is hij niet meer tevreden. Hij heeft thuis er de ruimte voor en nu heeft hij bedacht een eigen gymzaal(tje) te bouwen. Z'n eigen Wellness Center annex Gym met verschillende fitnessapparaten, kleurige LED verlichting, fluitende vogelmuziek of iets anders zolang het de Kermisklanten maar niet zijn. Jawel, Hildo heeft gigantische hoeveelheden motivatie. Meer dan bouwvakcapaciteiten, maar het komt uiteindelijk vast goed. Wedden?

Bodybuilden of krachttraining?

Bij het woord bodybuilden denkt u al snel aan gigantische spierbundels... maar dat hoeft helemaal niet. Heel veel mensen doen het, zelfs Hildo in principe natuurlijk ook al een poosje. Hij doet gedeeltelijk hetzelfde als wat bodybuilders doen, alleen minder intensief om blessures te voorkomen en natuurlijk met veel minder gewicht.

Schema

Hildo doet het niet helemáál zo als het zou moeten. Hij doet al zijn oefeningen op één avond en dat twee keer in de week, in het begin zelfs drie keer in de week. Het risico hiervan is dat het lichaam al snel overtraind wordt. Als u drie keer in de week wilt trainen, kunt u de oefeningen het beste in drieën opdelen. Elke avond doet u iets anders om te voorkomen dat u een bepaalde spiergroep meerdere keren per week traint. U doet dus, Hildo zegt maar wat, de ene avond de armen/schouders, de andere de rug/borst en de derde de benen. Dit opdelen wordt een schema genoemd en daar gaat Hildo een keertje mee aan de gang om meer effectief te kunnen trainen. Gelukkig is er geen haast.

 

20 december 2015. Eten

Hildo heeft inmiddels een beetje door hoe het basisprincipe ongeveer werkt. Als u aan het bodybuilden bent heeft uw lichaam brandstof, koolhydraten, nodig. Tijdens het bodybuilden belast u uw spieren zwaarder dan normaal en krijgt het spierweefsel kleine haarscheurtjes. Dat geeft bij de meeste meeste mensen spierpijn. Die scheurtjes groeien weer dicht en de spier is dan iets groter gegroeid. Het dichtgroeien van de scheurtjes wordt 'herstel' genoemd. Opnieuw beginnen met trainen voordat de herstelperiode is afgerond, is zinloos. Dan krijgen uw spieren niet de kans om te groeien en bent u aan het 'overtrainen'. Voor het herstel van spieren moet u voldoende rust nemen en ook lang en goed slapen schijnt bijzonder belangrijk te zijn. Tevens heeft uw lichaam eiwitten nodig. Eiwitten zijn met name bouwstoffen voor de spierenen onvoldoende eiwitten verhinderen een maximale spiergroei. Zowel koolhydraten als eiwitten en zelfs vetten zijn noodzakelijk. Ook de juiste verhouding en hoeveelheid is van groot belang voor maximaal resultaat. Als u niet genoeg eet kunnen spieren niet groeien, en u moet véél eten. Hildo eet momenteel ruim meer dan eerder, maar wordt nauwelijks zwaarder. Het gewicht schommelt natuurlijk altijd een beetje, maar hij begon op 76,5 kilo en hij zit op dit moment op ruim 80 kilo. En hij moet er écht tegen eten om zwaarder te worden, dat heeft hij nog nooit gehad. Krachttraining lijkt de calorie-behoefte gigantisch omhoog te jagen.

Hildo is toch te dik!

U zou het op de eerste blik niet zeggen, maar Hildo is te dik. Weliswaar is hij over het hele lichaam gevoelsmatig iets strakker geworden, maar hij is nog steeds tamelijk spekkig, uitgezakt en er is genoeg ruimte voor meer spieren. Bij sporters in het algemeen en bodybuilders in het bijzonder wordt er gesproken over vetpercentages. Hildo's vetpercentage zal rond de 20% liggen. In verhouding: een zeer slank persoon heeft misschien iets van 10% vetpercentage. Een bodybuilder die klaar is voor een wedstrijd, is broodmager want alle spieren moeten goed zichtbaar zijn. Als het een man betreft, kan het vetpercentage wel afnemen tot 4-2%, leest Hildo. Maar 2% is echt ongezond uitgemergeld. Het probleem is dat, om vet te kunnen verliezen u minder moet eten dan uw lichaam nodig heeft, maar wilt u spiergroei dan dient u méér te eten dan uw lichaam nodig heeft. Tegelijk spiergroei en vet verliezen is daarom tegenstrijdig. Een bodybuilder zal daarom eerst meer eten waardoor spieren kunnen groeien (bulken), daarna gaat hij minder eten dan hij nodig heeft om vet te verliezen voor wedstrijden (cutten), maar hij blijft wel hard doortrainen om zoveel mogelijk spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Hildo probeert langzaam iets te groeien in gewicht, maar wil geen hoger vetpercentage. Het lijkt een beetje te lukken, maar het tempo ligt bijzonder laag. Misschien is het wel onmogelijk, al helemaal gezien de combinatie leeftijd en/of medicijngebruik.

Dieet

Het is duidelijk dat een juist dieet (juist voedingspatroon) belangrijk is, tenminste voor wie serieus bezig is met krachtsport. De juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten  in percentages ten opzichte van elkaar, maar uiteraard ook de totale calorie-inname. U moet weten hoeveel calorieën uw lichaam precies nodig heeft om op hetzelfde gewicht te blijven zodat u wat meer of minder dan die hoeveelheid kunt gaan eten om te groeien (spieren + vet) of weer af te vallen (alleen vet). Daarnaast dient er voedsel van goede kwaliteit gegeten te worden. Fast food en gebakjes vallen af. Veel verse groentes en fruit is van belang. Geraffineerde suikers zijn iets waar uw lichaam weinig mee kan, behalve opslaan als vet. Natuurlijke suikers, zoals in een appel of druif, die zijn weer wél okay. Alles met mate en met veel mogelijk variatie. Het lijkt een tamelijk wetenschappelijk gebeuren en Hildo's dieet rammelt, hij doet maar wat. Hij eet wel veel groente en fruit en nuttigt zowel 's ochtends als 's avonds een halve pot magere kwark voor extra eiwitten. Later moet hij maar eens zien hoeveel hij nu van alles moet eten, want dat verschilt natuurlijk van mens tot mens. Een goed dieet samenstellen vindt Hildo een tamelijk ingewikkeld iets. Het gaat gepaard met veel etiketten lezen van potjes en verpakkingen omdat je exact moet weten wat er in zit zodat je van alles (koohydraten, eiwitten en vetten) de hoeveelheid kunt bepalen om er voor te zorgen dat je het in de juiste verhouding binnenkrijgt én dat je voldoende calorieën binnen krijgt. Bovendien zitten er in allerhande potjes toevoegingen die er niet inzitten om uw gezondheid naar een hoger plan te tillen. De tijd van domweg pizza's naar binnen schrokken is in ieder geval definitief voorbij.

Gezondheid hoofdzaak

Krachttraining en spiergroei/spierbehoud is leuk, maar ondergeschikt aan gezondheid. Wat dat betreft, is gewoon wandelen met cardio op de crosstrainer belangrijker dan de krachttraining. Het moet een beetje van het ene en een beetje van het andere zijn, in de goede dosering. Niet te hard van stapel lopen is belangrijk gebleken, want een lichaam van niets naar iets opbouwen gaat stukken minder snel dan Hildo verwachtte. Blessures moeten in ieder geval zoveel mogelijk vermeden worden, want herstel daarvan kan vooral op gevorderde leeftijd veel langer duren.

 

     ----------------------------------------------- 

28 december 2015. De rem erop

Alles wat voor een jongere geldt, hoeft zeker niet voor een oudere op te gaan. Met sport schijnt dat in het bijzonder het geval te zijn. Vandaag sprak Hildo iemand van zijn leeftijd en diegene vertelde, dat als iemand nog nooit hard gelopen heeft dat die persoon er na z'n vijftigste eigenlijk ook niet meer mee zou moeten beginnen. Alles in verband met blessures, pezen, gewrichten en dergelijke die dat niet gewend zijn. Oppassen met sprintjes ook. Hildo is nu 54 en heeft het in zijn oren geknoopt, maar gaat toch verder met hardlopen, maar hij doet het wél rustig aan. Hetzelfde geldt voor de krachttraining. Erg voorzichtig en zeker niets overhaasten, dat heeft hij wel van zijn tricpespeesblessure geleerd. Er is misschien wel wat te winnen, maar meer te verliezen.

Wel willen maar niet kunnen

Spieren groeien sneller dan pezen wordt gezegd en dat kan ellende geven. Een ouder lichaam heeft ook veel meer tijd nodig om zich aan te passen dan een jong lichaam. Afgezien daarvan is Hildo natuurlijk ook nog niet helemaal in orde omdat hij nog steeds het medicijn Prednisolon moet slikken, wat onder andere botontkalking en spierafbraak veroorzaakt. Kortom: Hildo gaat proberen alle zaken die iets zouden kunnen overbelasten te vermijden

 

 

5 oktober 2015. Krakende knieën

Een pijnlijke linker knie heeft het joggen, in ieder geval voorlopig, gestopt. Tijdens het wandelen 'tikt' vandaag de knie ook geregeld, meer dan eerder. Even afwachten of de klachten iets te maken hebben met de botontkalking, het wennen van het lichaam aan de inspanning of dat Hildo gewoon de pech heeft de eigenaar te zijn van een slechte knie. Hij gaat het voorlopig even rustig aan doen. Wandelen en de crosstrainer of fiets is geen probleem, maar rennen maar even niet.

 

5 oktober 2015. Groeiende spieren

Verder gaat alles, op continu wat spierpijn na, prima. En die spierpijn? Dat zijn groeiende spieren! 'Stand back!', zei Adam al tegen Eva, 'Not sure how big this is gonna get!' Ook Hildo vraagt zich af: 'Waar gaat dit heen?' Maar hij heeft toch nog geen bodybuild aspiraties.

Dumbells

In het begin tilde Hildo tot 8 kilo. Sinds kort heeft hij het gewicht verhoogd naar 11,5 kilo. Ook op de sportschool, waar hij nu drie keer in de week naar toe gaat, is er langzaam verschil te zien in kracht. Er komt iets meer gewicht bij. Opdrukken is nog steeds lastig.

Arm- en beendiameter

Als oudere jongere, of is het jongere oudere, van bijna 54, is een groeiende spiermassa natuurlijk lastiger te bewerkstelligen dan bij iemand beneden de dertig. Daarnaast komt nog de ontstekingsremmer Prednisolon die spieropbouw tegengaat. Een bodybuilder aan de Prednisolon heeft het zwaar, zeg maar. Evengoed, zoals gezegd, Hildo is geen bodybuilder, gaat dat niet worden en volgt geen speciale diëten of trainingsschema's voor maximale spierontwikkeling. Maar om toch eventuele progressie te kunnen monitoren, heeft Hildo de diameter van zijn biceps en de diameter van zijn bovenbeen van zowel linker- als rechterzijde af en toe gemeten. Hildo is rechts, dus zowel arm als been zijn rechts altijd al iets dikker geweest. De omvang is een simpele graadmeter, maar het laat wel zien of er iets verandert na alle inspanningen. In het begin leek er niet veel te gebeuren, net alsof het lichaam eerst moet wennen dat het gebruikt wordt. Maar de laatste meting laat zien dat zowel armen als benen iets in omvang toegenomen zijn. Het lichaamsgwicht 's ochtends vroeg is momenteel 79 kg. en ook dat betekent een toename van 2,5 kg, want in den beginne, net na het infarct, zat hij op 76,5 kilo.

Gebruikte afkortingen: AL=Arm Links, AR=Arm Rechts, BL=Been Links en BR=Been Rechts. De getallen zijn de diameters in centimeters. Simpel.

20-06-2015 - AL 32.5 AR 33.5 BL 50.0 BR 51.0

19-07-2015 - AL 33.0 AR 34.5 BL 50.0 BR 51.0

13-08-2015 - AL 33.0 AR 34.5 BL 50.0 BR 50.0

09-09-2015 - AL 33.0 AR 34.5 BL 49.0 BR 50.0

04-10-2015 - AL 34.0 AR 35.0 BL 51.0 BR 52.0

Wadlopen?

Volgend jaar, als de temperaturen weer wat hoger liggen, wil Hildo gaan wadlopen. Hij heeft dat nog nooit gedaan. Het is vrij zwaar naar het schijnt, maar met zijn nieuwe fysieke conditie zijn er straks vast allerhande nieuwe dingen mogelijk en wadlopen is er hopelijk eentje van.

 

10 oktober 2015. Rondje Diever: Crash

Het is al later op de dag en de vermoeidheid begint steeds meer een rol te spelen. Hildo fietst over een mountainbikepad waarnaast, om onduidelijke redenen, door iemand met een kraantje een vrij diepe smalle sleuf gegraven is. Afwatering? Het heeft geregend, maar toch staat ie droog. Hildo verliest net hier even zijn evenwicht, raakt met zijn voorwiel in de sleuf en slaat vervolgens spectaculair, over het stuur met de benen recht omhoog, over de kop. Zijn hoofd raakt de grond en 'krak' zegt zijn nek, de rechter pols klapt dubbel en daar ligt ie. Dan een bodycheck: pols doet het nog, nek ook en voeten bewegen ook. Ribben doen zeer. Hildo heeft alweer geluk gehad, een krakende nek kan ook heel anders aflopen. Zijn valtechniek is in ieder geval voor verbetering vatbaar. Vandaag de route uitrijden wordt 'm even niet in verband met het late tijdstip. Bovendien zit hij niet op nóg een ongeluk te wachten. Eerst maar terug peddelen over een regulier fietspad naar Diever waar de auto geparkeerd staat.

Nek, pols & ribben

Met een iets stramme nek, een nog steeds pijnlijke pols en de licht gekneusde ribben lijkt het Hildo de volgende dag verstandig om even niet te gaan fietsen. De volgende week weer opnieuw proberen.

Risico's

Dat mountainbiken bepaalde risisco's met zich meebrengt, was hem al duidelijk en Hildo heeft het nu even aan den lijve mogen ondervinden. Bomen, boomwortels, boomstronken. Van alles komt u tegen en de kans op ongelukken met een mountainbike is niet te onderschatten, ziet hij op een forum. Het lijkt stukken linker dan, bijvoorbeeld, motorrijden.

Vreemd volk

Het valt Hildo overigens op dat sommige rijders, meestal mannen, erg fanatiek zijn. Ze zijn zo verbeten bezig dat een groet er soms niet eens af kan. Hij vindt er bepaald vreemd volk tussen zitten. Geldt trouwens ook voor wielrenners, met name bij de grotere groepen worden de normale omgangsnormen naar de overige verkeersdeelnemers omgeruild voor blind fanatisme gekoppeld aan lak aan overige verkeersdeelnemers... net alsof het daadwerkelijk ergens om gaat.

 

13 oktober 2015. Bezoek ARBO-arts

Het gaat goed met Hildo, vindt Hildo, en de ARBO arts is het roerend met het eens. Hij kent slechts een enkel voorbeeld van iemand die net zo'n goed herstel heeft laten zien. Omdat het goed gaat, wil Hildo vanaf volgende week één uurtje per week meer gaan werken. Maar hij beseft wel dat hij nog steeds niet genezen is. Het is nog steeds 'anders' dan vroeger en in hoeverre hem dat in de weg zal staan naar een volledige re-integratie is nog onduidelijk. Met een tempo van één uurtje in de week erbij zou hij in drie weken weer volledige dagen aan het werk kunnen zijn. Haalbaar of te veel gevraagd? 'Dat zullen we zien!', aldus Hildo.

 

Donderdag 15 oktober 2015. Met ribben naar de huisarts

Zaterdag is Hildo met zijn mountainbike gevallen en vandaag, donderdag, heeft hij steeds meer pijn, terwijl hij gewoon op kantoor zit. Ook is er nu opeens een zwelling op de rib voelbaar. 'Hmm, da's vreemd na zo veel tijd', denkt Hildo, die vervolgens even naar de huisarts belt. Hij mag 's middags al langskomen, da's vlot. De huisarts meent, na onderzoek, dat er niets aan de hand is. Longen klinken goed, het is een gekneusde rib en dat gaat vanzelf weer over. Hildo mag, indien nodig, paracetamol slikken.

Weinig gevolgen

De gekneusde rib zal weinig gevolgen hebben voor het fitnessen. Hildo is eergister nog naar de sportschool geweest. Vooral de buikspieroefeningen waren gevoelig. Hij wacht daarom maar even met weer naar de sportschool gaan, maar bij het wandelen, fietsen en de crosstrainer ziet hij geen probleem. Het leven is goed!

 

19 oktober 2015. Lichtere gewichten

Hildo heeft het gewicht van de dumbbells teruggebracht van 11,5 naar 9 kilo, het gewicht waar hij eerder ook al mee trainde. Minder gewicht, maar meer sets en ook meer repetities. Dit voelt beter, hij wil zijn reeds krakende rechterpols die nu nog licht verstuikt is door de val niet overbelasten. De drie keer in de week sportschool gaat weer opgepakt worden, ook dat was even gepauzeerd na de val. Later kunnen de gewichten vast wel wat zwaarder.

Nekklachten en de huisarts

Nog een kort bezoek aan de huisarts in verband met de toenemende nekklachten door de val. De arts drukt wat op de nek en rug. 'Het zullen gewoon nog de spieren zijn', meent zij en foto's zijn niet nodig.

De verzwikte pols is veel beter maar nog niet geheel hersteld, dus bokstraining laat hij even achterwege, ook al vanwege de gekneusde rib waarmee het overigens al veel beter gaat. Op en neer springen kan alweer. 'Het herstel van het fietsincident gaat toch behoorlijk vlot', vindt Hildo.

 

19 oktober 2015. De koelkast... overkill?

De inhoud is nogal veranderd. Voeding is voor veel mensen belangrijk en dat is het voor Hildo nu ook. Nog steeds weet hij niet precies wat hij moet eten om de gezondheid te ondersteunen en de voeding lijkt dan ook telkens aan verandering onderhevig. Gevarieerd eten lijkt in ieder geval goed. Wat hij eet is niets bijzonders, maar in ieder geval stukken gevarieerder dan eerder.

Bijzonder

Het is bijzonder hoe Hildo nu opeens met eten omgaat, hè? Misschien is het ook wel een soort van nieuwe hobby, want het kost hem geen moeite en het is geen opgaaf. Eigenlijk is het best interessant want er is veel te leren over voeding en over wat een lichaam nodig heeft, in het bijzonder bij sport. Eiwitten, vetten, koolhydraten, suikers. Het allereerste begin van begrip hoe alles als een puzzelstukje in elkaar past, begint te komen.

 

10 november 2015. Wandelen op de foute schoenen

Hildo wandelt de laatste tijd heel wat af. Ditmaal vergeet hij zijn wandelschoenen aan te trekken. Hij loopt toch verder, goede test om te zien of de voeten het, na zoveel training, nu beter uithouden in de gewone schoenen. Niet dus. Na ruim vijf kilometer is er al een kleine blaar aanwezig. De wandelschoenen die hij destijds gekocht heeft waren duur, maar het geld dubbel en dwars waard. Ze lopen geweldig. Als u van lopen houdt, zijn goede wandelschoenen een echte aanrader!

 

12 november 2015. Volle dagen aan het werk!

Vanaf maandag 2 november is Hildo weer volle dagen aan het werk en het gaat goed. Wel heeft hij het gevoel dat het tempo nog iets lager ligt en dat hij soms dingen over het hoofd ziet die hij later wél weer opmerkt. Hopelijk gaat het met voldoende oefening, en die krijgt hij wel, binnenkort haast weer net zo goed als vroeger. Hildo gaat er in ieder geval voor. Het werken in combinatie met fitnessen en goed slapen maken een dag overigens erg kort. Waar hij vroeger na het werk alle tijd van de wereld had, is nu de dag voorbij voor hij het weet en is het al weer tijd om naar bed te gaan. Wel even wennen hoor!

 

29 november 2015. Beschadigde tricepspees

Als Hildo de informatie op de site fysiotherapie4all.nl goed heeft geïnterpreteerd, heeft hij 'triceps tendinopathie', een letsel door overbelasting van de tricepspees. Zie de groene pijl op Hildo's arm voor het probleemgebied. De pees verzorgt de aanhechting van de spier aan het bot en in een extreem geval kan deze helemaal afscheuren. Gelukkig is dat bij Hildo niet het geval, maar er is wel iets mis. Het doet verder geen pijn, alleen tijdens het strekken van de arm. Ernstig zal het niet zijn, vermoedt hij, maar voorlopig is rust noodzakelijk. Het herstel kan weken of zelfs maanden gaan duren. En als u denkt 'die heeft dikke armen gekregen', dan valt dat mee hoor, het lijkt op de foto meer dan het is.

Hoe is het gekomen dan?

Opgelopen tijdens het opdrukken... zonder warming-up. Het opdrukken deed Hildo elke dag, 's ochtends, 's avonds en overdag op het werk. Waar opdrukken eerst tot de onmogelijkheden behoorde, is zijn persoonlijk record nu 15x en daar blijft het niet bij... maar noodgedwongen is het voorlopig gedaan met opdrukken.

En verder?

Alles nog okidoki hoor! Vrijwel elke dag 's avonds aan de wandel, met wat jogging activiteiten en zelfs een sprintje er tussendoor. En nog steeds tweemaal in de week naar de sportschool. Nog steeds gaat Hildo vooruit, wel erg langzaam, maar hij denkt dat er nog best wel wat te winnen is. De hartslag is stukken naar beneden gegaan, ook in rust. Waar het hart vroeger (en in het begin) in rust rond de 85 slagen per minuut sloeg, is het nu in rust nog geen 70 slagen. Fietsen doet hij niet meer, te glad en onvoorspelbaar in het bos doordat er te veel blad ligt. De val met de mountainbike op 10 oktober zorgt nog steeds voor lichte nekklachten. Op het hoofd vallen blijft link en Hildo wil permanente blessures proberen te vermijden. Het valt hem op dat er eigenlijk telkens weer kleine pijntjes zijn, hier of daar, maar die gaan vanzelf weer weg. Zal bij het fitnessen horen, misschien dat het lichaam zich nog steeds aanpast.

Wellness Center

De vorderingen van Hildo's Wellness Center gingen al traag en zijn met de triceps peesblessure voorlopig even helemaal tot een halt gekomen. De tricepspees overbelasten wil hij absoluut vermijden. Later weer verder.

 

         ----------------------------------------------------

25 december 2015. Terug bij af

Hildo klom gisteren op zijn crosstrainer, struikelde daarbij en is zijn evenwicht verloren. In een reflex plaatste hij zijn rechterhand op de tafel om zichzelf op te vangen. En dat was genoeg voor een hernieuwd letsel aan de nog lang niet herstelde rechter tricepspees. Opnieuw pijn bij de elleboog, ook vandaag nog.

Nog krachttraining?

Hildo gaat nog steeds gewoon door met z'n krachttraining, maar ontziet daarbij wel de tricepspees van z'n rechterarm. Dat maakt het wat lastig want veel oefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van de tricepspees, zoals bankdrukken of een dumbbel press, vallen af. Natuurlijk zijn oefeningen waarbij de tricepspees indirect belast wordt ook niet mogelijk, want pijn mag er niet tot nauwelijks worden gevoeld tijdens de oefeningen, om overbelasting tegen te gaan en genezing niet in de weg te staan.

Genezing

De genezing verloopt uitermate traag ondanks dat Hildo zich toch netjes aan regelmatige beweging en lichte belasting houdt, dat zou de snelste revalidatie van de tricepspees zou moeten bewerkstelligen. Het betekent dat hij, na het crosstrainer-incident van gisteren, weer helemaal opnieuw kan beginnen. Het genezingsprocess kan uiteindelijk wel tot een jaar of misschien zelfs nog langer duren, pezen helen zeer langzaam, als ze al volledig herstellen. In zijn krachttrainingsactiviteiten zit nu, noodgedwongen, behoorlijk de klad. Behalve erg jammer ook frustrerend. Hij wil wel, maar kan niet. Evengoed, hij gaat natuurlijk wel rustig door met de oefeningen die wel kunnen en het accent ligt daarbij niet alleen op spiergroei. Veel belangrijker is het voorkomen van blessures. En dat die heel gemakkelijk op te lopen zijn, zeker met gewichten, is Hildo duidelijk geworden.

 

27 december 2015. De Betere Conditie!

Al vanaf juli 2015 is Hildo aan het wandelen, in het begin waren de stukken nog niet zo lang maar nu wandelt hij zeven dagen in de week tegen de vijf kilometer per dag. Tussen de middag op het werk wandelt hij elke dag ook nog een half uurtje, met een klein stukje joggen vlak voor het eind. De reguliere vijf kilometer-route is er eentje van heen & weer en op de terugweg jogt hij, met tussenpozen. Enig doorzettingsvermogen is soms wel belangrijk, want ook vandaag is het weer weer tamelijk depressief. Maakt Hildo niet uit, zijn motivatie is gelukkig prima!

Longprobleem - longemfyseem?

Constant joggen behoort nog steeds net niet tot de mogelijkheden, hij raakt buiten adem. Slechte conditie? Hopelijk, of anders haperende longen want 41 jaar lang roken behoort niet tot de slimmere dingen die een mens kan doen. Hildo dacht altijd dat wanneer hij zou stoppen met roken de longen weer 'geregenereerd' zouden worden. Dat ze zichzelf weer zouden schonen en dat ze dan weer goed zouden werken maar dat blijkt niet het geval. Lang roken veroorzaakt permanente schade aan de longblaasjes, dat wordt longemfyseem genoemd. Als steeds minder longblaasjes zuurstof kunnen afgeven aan het bloed, moet u steeds sneller en dieper ademhalen tijdens een inspanning. In extreme gevallen hebben mensen zuurstofflessen nodig om nog genoeg zuurstof binnen te krijgen. Hildo kan inmiddels 250 meter op een sukkeldrafje afleggen, maar raakt dan buiten adem en het hart klopt dan als een bezetene. Hoewel... het gaat al wel stukken beter dan die paar meter helemaal in het begin.

Spier-effiëntie

Het schijnt dat wanneer iemand een poos aan sport heeft gedaan, zijn spieren efficiënter met de zuurstof omgaan en hij daardoor minder snel naar lucht staat te happen.

HIIT (High Intensity Interval Training)

Een nog betere conditie krijgen gaat niet meer zo gemakkelijk en de vooruitgang is zeer traag tot nauwelijks meer aanwezig, dus Hildo is klaar voor de volgende stap. Hij heeft nu besloten een High Intensity Interval Training (HIIT) training te gaan doen. Dat houdt voor hem in een poosje op rustig tempo hardlopen, afgewisseld met wandelen. Telkens als de ademhaling weer redelijk gedaald is, wordt er weer hardgelopen totdat die weer te hoog oploopt. De HIIT training doet hij alleen op de terugweg, de eerste 2,5 kilometer is een warming-up, dan iets van 1,5 kilometer HIIT en de laatste kilometer is een cooling-down. De warming-up en cooling-down leek Hildo eerst nogal een flauwekul-bezigheid, maar dat het best belangrijk is heeft hij inmiddels wel begrepen. In hoeverre de HIIT training hem kan gaan helpen aan een betere conditie? Hildo is benieuwd. Er is in ieder geval veel te leren voor wie nog nooit gesport heeft.

 

     --------------------------------------------- 

29 december 2015. Pijn binnenzijde knie

Al een paar dagen lichte pijn in de linker knie aan de binnenzijde zonder andere complicaties als vocht of warmteontwikkeling. Wellicht een knieband. Op 5 oktober berichtte hij ook al over knieproblemen. Eerst alleen aan het begin van de wandeling, maar vandaag bleef de pijn de hele wandeling licht aanwezig. Hildo heeft nauwelijks gerend, de HIIT training laat hij helemaal voor wat het is, het gaat gewoon niet goed. Daarvoor ook nog 18 km gefiets, ook al met een lichte pijnsensatie. Nu, 's avonds, een voortdurende, licht zeurende kniepijn. Het is niets extreems maar pijn, ook al is het maar weinig, is een signaal dat er iets niet in orde is. Stoere vent uithangen en gewoon doorgaan is oliedom. Hij stopt per direct met fietsen en wandelen en gaat voorlopig over op alleen de crosstrainer, die is vriendelijker voor de gewrichten.

 

 

4 januari 2016. Melk is voor baby's!

Hildo eet 500 gram kwark per dag voor extra eiwitten voor spierherstel. Samen met de andere zuivelproducten die hij gebruikt, krijgt hij misschien wel een beetje veel zuivel binnen. Zuivel is een cultuurdingetje, want als u in de natuur kijkt ziet u dat geen enkel dier, behalve de mens, melk drinkt als ie volwassen is. Het is een tegennatuurlijk iets. Afgezien daarvan: Japanners, die geen melk drinken, hebben niet massaal last van osteoporose. Het tegenovergestelde zelfs! Daarom kan het vast geen kwaad om melk aan de kant te zetten en te vervangen door 'melk' gemaakt van rijst: rijstmelk. Smaakt helemaal niet slecht en is zoet, maar niet door toegevoegde suikers.  Enne: 'Melk is voor baby's!', tenminste dat is wat Arnold Schwarzenegger in z'n hoogtijdagen een keer verkondigde... en volgens Hildo wist ie best wel waar hij het over had want hij is een x-aantal keer Mr. Universe geweest, zonder melk blijkbaar, en hij wordt nog steeds gezien als de best gebouwde bodybuilder aller tijden. Waarschijnlijk is een juiste dosis anabolen beter dan zuivel, in bepaalde opzichten.

 

19 januari 2016. Uitslag bloedtest

12 januari is Hildo weer naar het ziekenhuis geweest om wat bloed af te staan voor een nieuwe BSE en CRP-test om wederom de ontstekingswaarden in het bloed te kunnen vaststellen. De bloedbezinking (BSE-waarde) is 3.0 en de CRP (2.4). Wat hoger dan de vorige keer, maar het is normaal dat waardes schommelen. Geen enkel probleem, het ziet er uitstekend uit, volgens de internist. Tijdens de Prednisolon afbouwfase blijft het altijd mogelijk dat de arteriitis temporalis terug komt, maar daar is momenteel geen sprake van.

Prednisolon afbouwen

Op dit moment zit Hildo op een dosis van 5 mg per dag en het afbouwen zal nu per 1 mg verminderen per drie maand. Vanaf 1 april gaat Hildo naar 4 mg, drie maand later naar 3 mg, enzovoort omdat het lichaam zelf weer moet leren ontstekingen te af te weren. Dat betekent nog ruim een jaar aan de prednisolon... zolang de arteriitis temporalis niet terug komt, want dan moet de dosis weer omhoog en begint het verhaal van afbouwen opnieuw.

 

19 maart 2016. De achterkant van het etiket... de ingrediënten!

Nog nooit heeft Hildo zich druk gemaakt over wat hij naar binnen werkte. Niet te veel, anders word je dik, maar verder maakte het hem weinig uit. Maar die tijden zijn definitief voorbij. Hij is als een blad aan de boom omgedraaid.

De voedselindustrie en normbesef

Er is vrijwel niets in de supermarkt te koop wat Hildo nog wil hebben, en nu denkt u 'geitenwollensokken figuur'. Onzin! Gewoon kijken naar wat achterop het potje staat, met een basisbegrip van de ingrediënten en laat uw logica werken.

Wat is hier aan de hand dan?

Als voorbeeld deze potten pindakaas. Kosten hetzelfde, twee euro.

Pindakaas bestaat uit vermalen pinda's, simpel. Pinda´s bevatten een massa gezonde vetten. Er kan zo pindakaas van gemaakt worden, er hoeft niets aan toegevoegd te worden.

Potje rechts bevat 99,7% pinda's en 0,3% zout. Jammer van het zout, maar verder een prima product.

Potje links bevat 77% pinda´s en 23% spullen die er niets in te zoeken hebben, waaronder vreemde vetten als zonnebloemolie, palmolie, kokosnootolie en ook nog palmstearine en rietsuiker.

Palmolie

Palmolie is de laatste tijd nogal in het nieuws geweest. Oerbossen worden voor palmplantages platgebrand. Palmolie is hartstikke goedkoop, maar slecht voor hart en bloedvaten. Allemaal bekende feiten. Desondanks vindt u palmolie niet alleen in pindakaas, maar in vrijwel alle producten in uw supermarkt. Het is goedkoop en de voedselindustrie heeft geen enkele boodschap aan uw welzijn. Dat is logisch, immers de primaire bezigheid van deze industrie is dezelfde als waar alle andere industriën/bedrijven zich mee bezig houden: winst maken, en dat zoveel mogelijk. Normbesef staat daar vaak haaks op. Winst maken is op zich een gezonde bezigheid voor een bedrijf, maar als het voedsel betreft begint kan het dubieuze vormen aannemen. Palmolie mijdt Hildo als de pest, maar toch komt hij er soms niet omheen. Maar als hetzelfde product zonder palmolie aangeboden wordt, is de keus snel gemaakt! Waarom het in de pindakaas zit? Hildo weet het niet, maar misschien dat door de pindaolie eruit te halen en het te vervangen door goedkope palmolie er zo drie cent per potje meer winst gemaakt kan worden?

´Nou, maar ik koop merkspul´. Ha, ha... denkt u maar niet dat u bij de grote merken, zoals bijvoorbeeld Calvé, niet voor de bijl gaat. Met vrijwel al het voedsel dat uit een fabriek komt, wat dus al gedeeltelijk klaargemaakt is, is geknoeid door er zaken aan toe te voegen die er helemaal niet in horen te zitten. Bizar, maar waar.

Zelf doen

In dit geval kunt u pinda's in een blender stoppen en uiteindelijk heeft u pindakaas, hoe simpel kan het zijn. Gewoon 'Puur Pinda' pindakaas kopen doet Hildo toch liever dan zelf knoeien en hij hoopt maar dat wat er op de etiketten staat wél correct is. Verder gaat Hildo met voedsel voor een groot gedeelte uit van basis-ingrediënten en verder maakt hij er zelf wel wat van. Bijvoorbeeld rijst met een zak roerbakgroentes, wat tomaten, peper, knoflook. Klaar! Gezond en smaakt best goed. Geen sausjes of andere zaken uit potjes of zakjes, want zodra de voedselindustrie er met de tengels aangezeten heeft, kunt u er gif op innemen dat er opeens allemaal rommel aan toegevoegd is zoals zout, suiker en nog veel meer wat er eigenlijk niet in hoort, vaak ook niet nodig is en het zeker niet gezonder maakt.

 

17 april 2016. Squatten

Hildo gaat door, ondanks dat z´n hart wel eens een slag mist en dit is wat Hildo sinds een aantal weken doet in de sportschool, één keer in de week op ´benendag´.

Spiermassa verliezen

Hildo is aan het bodybuilden, alleen wil zijn lichaam zich niet laten 'builden'. Genetisch is hij een stengel en mogelijk al te oud ook. Het geeft allemaal niets, hij zet gewoon door. Ook als het er niet meer inzit, is hij in ieder geval bezig om spierafbraak tegen te gaan. Na uw vijftigste schijnt u per jaar 1-2% aan spiermassa te verliezen. Bij Hildo is deze, niet erg grote, massa, in ieder geval momenteel niet krimpend, dus het oefenen is best wel ergens goed voor.

Wat is squatten

Op en neer met een halter op de bovenzijde van de rug, niet te hoog in de nek. Goed voor de rugspieren en zo'n beetje alle beenspieren. Hildo doet het rustig aan met het gewicht. Wel de rug recht houden tijdens de gehele beweging anders is het vragen om ernstige rugblessures, maar Hildo vindt het echt ongelofelijk dat hij dit soort oefeningen pijnloos en probleemloos kan doen ondanks een historie van ernstige onderrugproblemen toen hij begin twintig was. Maar laat u, als u dit wilt gaan doen, over de techniek informeren bij uw sportschool. Hildo kijkt naar Youtube, want van de begeleiding op zijn sportschool moet hij het echt niet hebben. Regulier squatten gaat met een losse halter, maar Hildo staat hier in een zogenaamde 'smith machine' waarbij de halter bij een stang op en neer schuift. Is voor hem beter vanwege de evenwichtsproblemen na het herseninfarct. Het is Hildo duidelijk dat het evenwicht niet meer gaat verbeteren, dus hij moet er mee omgaan. Dat betekent voorzichtig zijn met dit soort activiteiten, hij heeft de neiging voorover te vallen.

 

21 april 2016. Longfunctietest

Deze test kan gewoon bij de huisarts gedaan worden. Hij wilde een test waaraan te zien zou zijn hoe efficiënt zijn longen zuurstof uit de lucht kunnen opnemen. Dus bij een zware inspanning meten hoeveel zuurstof nog in de uitgeblazen lucht zit. Het verschil tussen de ingeademde en uitgeblazen lucht zou dan in een tabel moeten kunnen laten zien hoe de longen er, in verhouding tot leeftijdsgenoten, uit zien.

Wat is de longfunctietest?

Helaas blijkt al snel dat dit niet de test is die Hildo voor ogen had. Bij deze test wordt gemeten hoe veel en hoe snel u de lucht kunt uitblazen. Een soort hoesten zonder te hoesten. Dan kan de assistent zien of er sprake is van obstructies, COPD of andere problemen. Uit de test komt naar voren dat Hildo geen probleem heeft. De assistente merkt nog op dat het bij de fysiotherapeut mogelijk is te testen of er sprake is van te weinig zuurstof in het bloed tijdens inspanning. Dat gebeurt door een saturatiemeter om de vinger te klemmen.

Over de eventuele volgende stap wil Hildo nog even nadenken, mogelijk is een bezoek aan een sportarts wel iets.

 

23 april 2016. Die hartslag!

De lage bloeddruk heeft Hildo altijd al gehad, maar zeer interessant is de hartslag. Met slechts 63 slagen is dat veel langzamer dan eerder, toen de hartslag in rust altijd tegen de 80 of iets daarboven lag. Misschien is dit zelfs wel een historisch lage hartslag, maar in ieder geval is ie lager dan ie in tientallen jaren geweest is. De reden? Niet meer roken en veel meer sporten. Het hart werkt blijkbaar stukken efficiënter, ook goed te merken bij inspanningen want ook dán is de hartslag véél lager bij een gelijkwaardige inspanning. Met dit resultaat is Hildo bijzonder in zijn nopjes.

 

     -----------------------------------------

28 april 2016. Verder met de voedingssupplementen!

De duizeligheid lijkt iets afgenomen of misschien was het daarvoor ook wel zo erg. Op één been staan kan hij, al is het wankelend, nog steeds dus zo erg zal het niet zijn. Hij gaat verder met de shakes, creatine, glucosamine en vitamine D.

 

     -----------------------------------------

5 mei 2016. Uitslag hartritmemonitor

De hartritme-fluctuaties, 1300 bij Hildo in een etmaal, betreffen niet de gevaarlijke variant die kans geeft op bloedstolsels en een nieuw herseninfarct. Deze ritmestoornissen zijn zelfs normaal. Het is overigens niet, zoals Hildo dacht, dat het hart een slag mist. Het hart slaat een keer iets te snel en de daaropvolgende slag duurt daarom iets langer. Die iets te vroege hartslag wordt niet waargenomen maar de slag daarop wel omdat die iets later komt. Daardoor loopt het hart iets voller met bloed en voelt de hartslag dan harder. Alle mensen hebben dit, alleen wordt het niet door het lichaam geregistreerd. Waarom dat bij Hildo wel het geval was, en blijkbaar nu weer niet, dát blijft onduidelijk. Geeft niets. Hildo's opoe zei al: 'Alles te weten maakt niet gelukkig', en daarin had zij vast gelijk.

 

11 mei 2016. Op bezoek bij de internist

Op 3 mei heeft Hildo weer een periodieke BSE- en CRP-bloedtest ondergaan om te zien of de ontstekingswaardes nog steeds goed zijn. Hij slikt nog steeds Prednison om het opvlammen van de Arteriitis Temporalis, waar de hele ellende mee begonnen is, tegen te gaan. En de uitslag is... tromgeroffel... uitstekend! Daar is Hildo erg blij mee. De internist vertelde Hildo dat, wanneer Arteriitis Temporalis- patienten tijdens de Prednisolon-afbouwfase eenmaal de 5 mg dosis voorbij zijn, de ziekte zelden nog opvlamt.  Hildo zit al sinds 1 april op 4 mg. Fantastisch dus. Als het zo doorgaat, dan is hij op 1 april 2017 van de Prednisolon af en kan hij zichzelf als genezen beschouwen van de Arteriitis Temporalis.

Geen reuma

Op 7 februari 2016 schreef Hildo: 'De laatste paar weken is er wat veranderd en het is langzaam erger geworden. Opstaan en alles doet zeer, met name de heupen. Zo stijf als een hark na een poosje zitten, maar na een halve minuut is alles weer soepel. Gewrichten in de vingers zijn licht pijnlijk. Ook veel spierpijn die niet toe te schrijven is aan training. Zou het reuma zijn, medicijnen of wellicht overtraining? Slaat de oude dag opeens toe?'

De hier boven beschreven symptomen heeft hij nog steeds, maar de internist vertelt hem dat het geen reuma is. 'Met reuma duurt het wel een half uur tot een uur voordat men een beetje op gang is'. Dat is hier duidelijk niet het geval. Maar wat het precies is blijft onduidelijk, wellicht een bijwerking van de prednisolon?

Bodybuilden

De internist, een dame van middelbare leeftijd, zit duidelijk wat te grijnzen als Hildo over zijn bodybuild-avonturen verhaalt, samengevat als: 'alles doet me zeer, maar m'n spieren groeien niet'. Ze heeft het duidelijk niet op bodybuilders en meent dat de zware belastingen ook niet gezond zijn. Wat betreft de supplementen die Hildo nu neemt... zij is duidelijk geen voorstander van supplementen maar van een gevarieerde voeding en voldoende beweging. Ja, ja. Gaaap.....

Vitamine D

Is zomers niet meer nodig en het zit bovendien ook in de 'Calci-Chew D3' tablet die Hildo slikt om de botontkalkende werking van prednisolon tegen te gaan. Het blijkt bovendien mogelijk om te veel vitamine D binnen te krijgen. Hildo stopt er daarom nu mee.

Glucosamine

'Veel mensen slikken het, maar het heeft in feite geen effect. Maar als je je geld erin wilt steken, dan kun je dat doen', aldus de internist. Hildo merkt ook geen effect, maar gaat toch door tot het doosje leeg is. Nieuwe kopen? Nee.

Wei/Whey/eiwit shakes

Verschillende namen voor hetzelfde. Dat zijn eiwitten en dat kan zinvol zijn, maar uiteindelijk ook weer onzin. Als je gewoon gevarieerd eet, is het ook goed. De internist zit in ieder geval niet aan de shakes, maar zij doet ook geen krachttraining. Hildo gaat hier in ieder geval nog even mee door, want voldoende eiwitten zijn voor spiergroei essentieel.

Creatine

De internist meent dat het onzin is en kijkt Hildo meewarig glimlachend aan. Nou, Hildo is lekker eigenwijs en gaat er voorlopig mee door. In de bodybuildwereld zijn de verhalen in ieder geval uitstekend en als het maar een beetje zou helpen, dan is dat natuurlijk meer dan welkom.

Anabolen

Nee, hier heeft Hildo het niet met de internist over gehad. Maar hij gaat hier ook niet aan beginnen. Gezondheid blijft uiteindelijk op het eerste plan staan. Er is niets wat dat overstijgt.

 

26 mei 2016. Een jaar gestopt met roken!

De asbak in Hildo's auto is al een jaar onaangeroerd. Ergens in de auto slingert nog een pakkie shag, maar het maakt hem allemaal niet uit want hij rookt niet meer. Hij sabbelt in de auto, zoals u ziet, nu vaak op TicTacs. Het stopppen met roken is niet echt iets om te vieren, want ergens blijft het jammer dat hij dit niet veel eerder heeft gedaan, hij had zelfs nooit moeten beginnen. Maar gedane zaken nemen geen keer, dus redden wat er te redden valt. En, mocht u zich afvragen: komt hij ooit nog een keer in de verleiding om opnieuw te beginnen? 'Nee', zegt Hildo zonder twijfel, 'Nooit weer'!

 

5 juni 2016. Nieuwe sportschool

Hildo is lid geworden van een andere sportschool. Het is verder rijden, maar deze sportschool heeft ruimere openingstijden, meer apparatuur, en met name mensen die wél geïnteresseerd zijn in spiergroei. Er kan zelfs kickboksen worden beoefend. Hildo vindt kickboksen een geweldige sport om naar te kijken. Om het zelf nog te gaan beoefenen, daarvoor is hij toch iets te oud, vindt ie zelf.

Intake

Als u lid wordt van een sportschool, hoort daar een intakegesprek bij. Ook bij deze school. Waar bij de vorige sportschool tijdens de intake de apparaten uitgelegd werden, wordt er hier met name gesproken over de doestellingen die Hildo als sporter heeft. Gewicht verliezen en spiergroei zullen bij de meeste mensen van belang zijn en ook Hildo gaat daar voor, met als belangrijkste element een goede gezondheid. De medewerker maakt zelfs een speciaal schema voor Hildo. Misschien best handig.

Elektronische vetpercentagemeting

Wat basisdingetjes horen ook bij de intake. Hildo weegt 81 kg, met 2 kg aan kleren. Het vetpercentage ligt volgens het elektronische meetinstrument op 15,6%. Mechanisch meten, met een zogenaamde huidplooimeter, schijnt een betrouwbaarder resultaat te geven, maar hoe de huidplooi beetgepakt wordt maakt toch een behoorlijk verschil. Hildo geeft aan een vetpercentage van 10% voor ogen te hebben bij een gelijk gewicht, dus meer spier en minder vet. Wat hiervan haalbaar is en uiteindelijk terecht komt, zal blijken.

 

26 juni 2016. Optrekken

Zie 'm daar eens hangen... ziet er niet uit als één brok spieren en dat is ie ook niet. Optrekken is een heel goede maar ook verrekt zware oefening, zelfs voor veel steviger gebouwde kerels. Uzelf optrekken met de handpalmen naar u toe is het gemakkelijkst, met de handpalmen van u af het moeilijkst. Met de handvatten naar u toe wijzend, zoals hierboven, is ergens tussenin en Hildo vindt deze stand van de handen het meest natuurlijk en haalt bij de eerste sessie nu 6 x en dat is vaker dan in het begin.

Tricepspeesblessure... meer dan een half jaar!

Hildo kan deze optrekoefeningen nog niet zo lang doen vanwege de blessure aan zijn tricepspees die hij eind november 2015 opliep tijdens opdrukken. Inmiddels is dat zeven maanden terug en nog steeds heeft Hildo er last van en het belast de triceps toch indirect. Oefeningen die de tricepsspieren direct belasten, doet hij nog steeds niet: bankdrukken, opdrukken, etc. Hoewel bij het optrekken uiteindelijk de triceps ook best belast wordt, is dit inmiddels wel te doen. Maar de genezing verloopt wel bijzonder traag, veel langzamer dan hij verwachtte. Het zal de leeftijd zijn.

Goede opwarming

De periode dat Hildo nu traint, ruim een half jaar, heeft hem meer ervaring dan spieren opgeleverd. Niets overdrijven, stoppen als u pijn voelt of als het niet goed voelt en natuurlijk is goed opwarmen van uitzonderlijk groot belang om blessures te vermijden. Als u als oudere toch een blessure oploopt, dan kunt u er vreselijk lang mee tobben, veel langer dan een jonger persoon. Hildo zorgt nu altijd dat het lichaam en de spieren goed opgewarmd zijn voordat hij er het maximale van vraagt.

 

28 juni 2016. De uitslag

Hildo krijgt geen beperkingen opgelegd door de sportarts en dat is natuurlijk het meest fantastische nieuws wat hij zich kan wensen. De weg is vrij om verder te werken aan het uithoudingsvermogen. Maar ook aan het fysiek valt vast nog het een en ander te verbeteren, dat ziet u aan de foto hierboven.

Redelijk

De uitslag heeft de vorm van een tabel. De score van Hildo is nu 'matig/redelijk' in de tabel voor 51-59 jarigen. Nog één stapje minder en hij zou 'slecht' scoren. 'Meer fietsen', luidt het advies van de arts. Dat heeft hij tot nu toe weinig gedaan, daardoor zit hij met de fietstest dan ook aan de lage kant.

Technische info

Even later krijgt Hildo de volledig uitslag van deze 'inspanningstest' thuis gestuurd. Veel zeggen doen deze cijfers hem momenteel niet, maar misschien komt dat nog. Ook leuk als ze er nog zijn om ze te vergelijken met een eventuele toekomstige inspanningstest.

Aanvangsbelasting: 0 W

Belasting: 25 W/m

Inspannings ECG afwijking: Nee

Bloeddruk te hoog: Nee

Bloeddruk: 160/70(100) mmHg, zittend links

Maximaal gemeten hartfrequentie: 178

Anaerobe drempel bij hartfrequentie: 142

Ademgasanalyse: Ja

Protocol: Ramp

Maximaal vermogen: 253W

... per kg: 3,1W/kg

Maximale zuurstofopname: 2,75 L

... per kg: 34 ml/min/kg

Conclusie arts:

Hart en longen zijn normaal belastbaar. Specifiek: er is geen sprake van te hoge bloeddruk bij inspanning (risico op CVA). De hartslag is wel relatief aan de hogere kant.

Inspanningsvermogen:

Matig-Redelijk (mannen van 50-59 jaar) gemeten VO2 max van 34 ml/min/kg

Advies arts:

U doet met name aan krachttraining, hardlopen is lastig vol te houden (langer dan 200 meter). Train daarom de komende 6 weken op de fiets/hometrainer. Oftewel 2-3 x per week minstens een uur fietsen, waarbij u nog wel volledige zinnen kunt spreken (onder omslagpunt).

Vanwege een verandering in eetpatroon, toename sporten, en prednisolon gebruik kan het verstandig zijn om een sportdiëtiste te raadplegen.

 

Zaterdag 9 & zondag 10 juli 2016. Mountainbiken Appelscha

Hildo is voorzien van een nieuwe korte fietsbroek, de eerste keer dat hij een korte broek aan heeft sinds tientallen jaren. De lange broek is klaarblijkelijk gedacht voor het koudere jaargetij want die is gevoerd en zweet verschrikkelijk. Ademen doet het materiaal ook niet; de benen blijven kletsnat van het zweet. De korte broek is veel  frisser en nu stukken fijner om mee te rijden. Goedkoop rugzakje van de Aldi voor sinaasappel, banaan, energiebar, superdun fietsjasje tegen de regen/afkoeling en natuurlijk een prima bergplek voor telefoon, papieren en autosleutels. Met z'n rode 'Better, Stronger, Faster than I was before' t-shirt lijkt ie stukken sneller dan ie in het echt is.

Traag

Het fietsen gaat goed, al wiebelt hij iets meer dan degene met wie hij samen fietst en die hij overigens ook niet bij kan houden. Ook is hij de mindere in het nemen van heuveltjes en in uithoudingsvermogen. Maar er is nog zeker progressie aanwezig. Het tempo ligt op een sub-toeristisch niveau: alle andere mountainbikers zijn stuk voor stuk sneller tot veel sneller. Geeft niets, bomen zijn hard, het verminderde evenwicht is altijd aanwezig en het is geen wedstrijd. Weer in het ziekenhuis belanden door overmoedigheid staat niet op de agenda. Het is inmiddels alweer de derde of vierde keer dat hij onderweg is met de mountainbike bij Appelscha, een route die exclusief de pauzes iets van anderhalf uur in beslag neemt. Zaterdag is het van begin tot eind regenachtig en zondag is het droog en warm. Regen is bij bepaalde temperaturen toch prettiger.

Nog twee heuveltjes

Van de 18 kilometer-route die gereden wordt, haalt Hildo bij de eerste rit zes heuveltjes niet. Tijdens de laatste rit blijken nog twee heuvels niet te nemen. Hij zal er aan blijven werken tot hij alles gehaald heeft. Een rondje Appelscha biedt mooie natuur en een leuke manier om een middag door te brengen!

Zaterdag 16 juli 2016

Vandaag weer twee heuveltjes niet gehaald, maar alle afzonderlijke heuveltjes zijn inmiddels wel beklommen. Nu nog een keer een rondje zonder de voeten aan de grond te zetten, want dan is de ronde past écht probleemloos gereden. Maar dat kan nog wel eens een poosje duren.

 

21 juli 2016. Een trap bar!

Net binnen: deze trap bar. Massief ijzer met een gewicht van zo'n 23 kilo. Prima kwaliteit, mooi symmetrisch/recht en erg netjes afgewerkt. Zou verchroomd moeten zijn, maar lijkt wel op een soort RVS, prima. Beter dan dat Hildo zelf iets in elkaar knoeit, want hij gaat er de rest van zijn leven tegenaan kijken tijdens zijn krachttraining. Dit toch vriendelijker voor de ogen. De knurles (het anti-slip gedeelte op de handvatten) zijn wat scherp, maar daar valt wel iets aan te doen als het een probleem mocht zijn. Van een trap bar, ook wel 'hex bar' of 'shrug bar' genoemd, had Hildo nog nooit gehoord. Het is aangeschaft op aanraden van Stuart McRobert (schrijver van Beyond Brawn), want hij schrijft dat een trap bar een uitstekende en welhaast noodzakelijke aanvulling is op halters en dumbells. Een trap bar wordt niet alleen gebruikt om uw 'traps' (trapezius/monnikskapspier) te ontwikkelen, maar is perfect voor deadliften, beter zelfs dan een gewone halter. Omdat u midden in een trap bar staat, heeft u het gewicht automatisch in het midden van het lichaam, dat is ergonomischer dan een gewone halter. De rug wordt iets minder belast. 'Het klinkt allemaal plausibel', aldus Hildo, en tijdens een lichte deadlift-sessie bevalt het hem prima, beter dan gewoon deadliften met een halter. Blessure vermijdend werken is het allerbelangrijkste. Goede aanschaf voor de home-gym.

 

26 juli 2016. Olympische gewichten

Reguliere gewichtsschijven hebben een gat-diameter van 30 mm. Niets mis mee, ijzer is ijzer, maar de hex bar/trap bar/shrug bar is alleen leverbaar voor schijven met een gat van 50/51 mm, de zogenaamde olympische halterschijven. Hildo heeft daarom besloten om deze 50 mm olympische gietijzeren gewichtsschijven te bestellen, ook al omdat ze voorzien zijn van handvatten. De handvatten hebben geen scherpe gedeeltes en ze zijn hamerslag grijs gespoten tegen roest. Inclusief een setje 30 mm naar 50 mm adapter sleeves, zodat ze ook gebruikt kunnen worden op de wall-pulley. Met handvatten heb je altijd een goede grip en is het gemakkelijker wisselen en met één hand te plaatsen, vooral de zwaardere schijven. Kwestie van persoonlijke voorkeur. Gelukkig blijft het bij een eenmalige aanschaf, ze gaan een leven lang mee tenzij u ze laat vallen en er eentje breekt.

De afzonderlijke gewichten

Met 15, 10, 5, 2,5 en 8 stuks 0,5 kilo kan Hildo alle gewichten finetunen tot op de kilo en eventueel kan hij zelf wel wat maken om met een halve kilo of zelfs minder te kunnen verhogen. Het is belangrijk om volgens het 'Progressive Poundage' principe van 'Beyond Brawn' Stuart McRobert te gaan trainen. Met een totaal gewicht van 69 kilo aan ijzer zit Hildo zit voorlopig wel goed. De trap bar of halter zelf weegt ook nog wat en bijbestellen kan altijd.

 

21 juli 2016. Gladde halterschijfopname

Op de bovenste afbeelding ziet u een halterstang met schroefsluiting. De schroefsluiting bevalt Hildo niet, daarom hangt ie nu aan het plafond: als optrekstang doet ie het prima. Op de onderste afbeelding ziet u een EZ curl bar. Deze stang heeft geen schroefsluiting, maar een gladde schijfopname. Stukken beter en gemakkelijker. Gewichtswisselingen nemen bij schroefsluitingen veel tijd in beslag (schroef, schroef, schroef, schroef...), dat weet hij van zijn dumbells. Bijkomend nadeel is dat de gewichtsschijven de neiging hebben om mee te gaan draaien wanneer de dumbellstang draait. Daardoor werken de gewichten de schroefwartels los. Inmiddels heeft Hildo niets meer met de schroefwartelconstructie. Kunt u het nog volgen?

 

21 juli 2016. De fitness ruimte en de kattendrollen

Sinds Hildo eind vorig jaar de vloer eruitgeslagen heeft, is er niets meer gebeurd. Hildo's kat ziet nu geen verschil meer tussen binnen en buiten en zit lekker binnen te poepen en plassen. Tussen de drollen en kattenpis traint het toch minder fijn. Gelukkig lijkt er iets van verbetering op komst nu Hildo een kattebak heeft neergezet. Bijtie maakt er langzamerhand meer gebruik van. De volgende stap is nu de hele schuur leeghalen en volstorten met beton. Niet zo gemakkelijk, want het moet wel in één keer goed, recht én geïsoleerd zijn. Tevens moet de wc ergens blijven, dus zou er een natte cel met douche en wc moeten komen. Dát heeft nog wat voeten in aarde. Voorlopig traint Hildo zo nog wel even door en natuurlijk ook nog één keer in de week in de sportschool.

 

     ---------------------------------------------------- 

23 juli 2013. Griep/verkoudheid

Voor de tweede keer dit jaar. Gisteren begonnen, maar vandaag barst het in alle hevigheid los. Hoesten, snotteren, koorts, slap gevoel en het bijbehorende gevoel van algehele malaise. Ziek worden wil nog steeds prima ondanks de verhoogde fitheid. Wandelen en trainen... maar even niet, hoewel morgen de sportschool gepland stond. Jammer.

 

26 juli 2016. Pezen en aanhechtingen

(afb. ter ref. uit 'Krachttraining, een anatomische benadering')

Het is Hildo inmiddels overduidelijk geworden dat zijn pijnproblemen tijdens en na de krachttraining grotendeels zijn terug te voeren op pees- en aanhechtingproblemen. De spieren passen zich wel aan, maar de pezen niet. De problemen worden veroorzaakt door stelselmatige overbelasting, hij heeft er eerder nooit last van gehad. Iedereen kan er last van krijgen, maar met name mannen boven de vijftig schijnen er gevoelig voor te zijn. Beetje sneu voor Hildo omdat dat ie al zo oud is. Hij heeft vrijwel nergens spijt van, maar wel dat hij niet veel eerder met krachttraining is begonnen, had ie sterke pezen kunnen kweken. Maar de interesse was er vroeger niet en daar is anno 2016 niets meer aan te veranderen.

Nog geen constante pijn

Een constante pijn heeft Hildo, gelukkig, nog nergens. Maar op bepaalde plaatsen is alleen al het aanspannen van de spier voldoende voor een meer of minder stekende pijnsensatie en het wordt erger. Hoog tijd om iets te veranderen  in de training want dit gaat niet goed.

Achillespees

Pijn aan beide hakken, daar waar de achillespees aan de hak vastzit. Goed merkbaar als hij 's ochtends uit bed stapt, doet behoorlijk pijn en hij moet strompelend eerst even op gang komen. Maar na een minuutje is het alweer klaar en hij heeft er verder geen last van. Hildo voelt ze meestal ook protesteren wanneer hij van wandelen overgaat in een drafje. Hardlopen belast het onderstel duidelijk anders/zwaarder dan gewoon wandelen. Inmiddels loopt hij al maanden volgens het Chi-Running systeem. Dat is in principe hardlopen op de ballen van de voeten. Op die manier is er meer schokdemping om de knieën te ontzien, maar de achillespees wordt daarbij wellicht wel iets zwaarder belast.

Armen

Met name de pees die de biceps verbindt met de onderarm en de voorkant van vooral de linker schouder begint op een gegeven moment pijn te doen bij dumbell flys. Maar ook wanneer de vuist gebald wordt, is er een pijnsensatie aan de bovenkant van de onderarm die niets met spierpijn te maken lijkt te hebben. De isolatie-oefening, de biceps-curl, gooit Hildo in de ijskast. Ook het direct optrekken, wat toch een erg zware belasting is, laat hij voorlopig voor wat het is. Alle zware belastingen worden teruggedraaid om het lichaam te ontzien. De spiergroei zal er vast onder lijden, maar groei is er toch niet/nauwelijks en op chronische ellende zit hij niet te wachten. Lat pulldowns blijft hij voorlopig wel doen, net zoals niet al te zware dumbell flys en incline dumbell presses voor de borstspieren, lateral raises voor de schouders en wat niet al te zware deadlifts en squats.

 

1 augustus 2016. Taart!

Collega op het werk jarig. Gefeliciteerd hoor, maar een stuk taart neemt Hildo niet. Zoveel moeite doen om beter, sterker, sneller te worden en dan zomaar in een extreem contraproductieve suikerbom happen? Dat voelt niet goed. Hildo mag wel, maar hij wil niet en dat is beter dan andersom.

 

1 augustus 2016. Koffie

Op het werk drinkt Hildo nogal wat koffie. Dat is niet goed voor onder anderen de maag, maar als u een beetje koffie neemt en dat aanvult met 95% heet water valt het erg mee. Suiker en melk laat Hildo achterwege. Het is in feite een soort thee. En wie zal kunnen beweren dat er geen thee gezet kan worden van een koffieboon? En nu niet zeggen 'Dat vindt ik helemaal niets', dat zeggen Hildo's collega's ook al. U moet er voor openstaan en dan kan het best, echt.

 

6 augustus 2016. Wadlopen

Vorig jaar schreef Hildo al dat hij een keertje wilde gaan wadlopen. Vandaag is het zover. Een gids is niet nodig, aldus Hildo, zolang u weet wat u doet. Gewandeld werd bij het Friese Moddergat, richting de vaargeul rond Schiermonnikoog. Twee uur voordat het volledig eb is wordt met de wandeling begonnen en na anderhalf uur wandelen alweer terug aan de kust. Hildo raadt u wandelen zonder gids natuurlijk niet aan, want het is vast gevaarlijk.

Conclusie

Het is een bijzondere ervaring voor wie het nog nooit heeft gedaan, maar Hildo heeft niet het gevoel dat ie nóg een keer het wad op moet. Het ziet er allemaal een beetje hetzelfde uit en hij krijgt er erg koude voeten van.

 

      -------------------------------------------------

11 januari 2015. Overdag wandelen

Hildo wandelt inmiddels weer, de pijn in de linker knie is goeddeels weg, maar niet helemaal. De linker knie blijft wellicht een zwakke plek en zoals Hildo er nu tegenaan kijkt, gaat hij voorlopig niet meer hardlopen. Het gewoon kunnen wandelen vindt hij veel belangrijker en de conditie kan verder worden opgebouwd op de crosstrainer. Hierop worden de knieën niet zwaarder belast dan bij gewoon wandelen. Op het werk heeft hij drie pauzes: ´s ochtends, de lunchpauze en eentje na de middag. Die worden nu allemaal gevuld met wandelen. In totaal is dat een uur wandelen en daarom heeft hij besloten dat hij ´s avonds niet meer hoeft te lopen in het donker, een stuk effectievere besteding van de tijd ook nog. Daarnaast ´s avonds een half uurtje crosstrainer en dan nog een paar keer in de week krachttraining in de sportschool of ook thuis. De dagen dat hij niet werkt, kan hij gewoon overdag wandelen of wat eventueel extra lang op de crosstrainer staan als het echt hondenweer is. Dat moet voldoende zijn. Het hele fitnessgebeuren lijkt nu aardig te zijn gestroomlijnd. Wat tijd betreft slokt het nog best veel op, maar het is zo goed te doen.

 

16 januari 2016. Zalm

Een luxeproduct, tenminste dat was het altijd. Het ligt nu bij de Aldi in de diepvries en Hildo vindt het een goed idee er af en toe wat van in de pan te gooien. Gewoon bakken aan beide zijden en verder niets erop. Zalm is vette vis en er wordt gezegd dat het een een bron is van goede vetten. De Aldi zalm schijnt uit Noorwegen te komen, de gekweekte vorm en daarmee waarschijnlijk niet zo gezond als de wilde versie, maar u kunt niet alles hebben voor een betaalbare prijs.

 

     ----------------------------------------- 

7 februari 2016. Reuma?

De laatste paar weken is er wat veranderd en het is langzaam erger geworden. Opstaan en alles doet zeer, met name de heupen. Zo stijf als een hark na een poosje zitten, maar na een halve minuut is alles weer soepel. Gewrichten in de vingers zijn licht pijnlijk. Ook veel spierpijn die niet toe te schrijven is aan training. Zou het reuma zijn, medicijnen of wellicht overtraining? Slaat de oude dag opeens toe? Valt het u ook op: er komen veel pijntjes en kwaaltjes voorbij. Hildo schrijft ze allemaal minutieus op. Misschien helpt het om op een gegeven moment een verband te kunnen gaan zien tussen actie en reactie.

 

     -----------------------------------------

16 februari 2016. Griep!

Zondag 14 februari breekt bij Hildo griep uit.

Maandag bereikt hij de hoogste graad van ellende met 39,2 graden koorts terwijl hij een normale lichaamstemperatuur heeft van zo'n 36,5 graden, dus 3,7 graden boven normaal.

Dinsdag alweer 38,2 en dalende, het gaat goed. Nog wel overal pijn, maar voor de eerste keer weer 10 minuten op de crosstrainer gestaan. Vanaf zondag heeft Hildo, de eerste keer sinds hij er mee begonnen is, niet meer gewandeld. En niet wandelen voelt niet goed. Misschien morgen een stukje.

 

23 maart 2016. Bij de dokter

Hildo heeft wat vragen over een aantal dingen en maakt een dubbele afspraak bij de dokter. Wat kleine dingetjes die hier niet van belang zijn en een longfunctietest worden besproken. Waarom? Omdat er niet veel vooruitgang meer lijkt te zitten in de conditie. Hildo wil graag weten of het happen naar lucht en de hoge hartslag, tijdens een sukkeldrafje rennen komt van niet meer goed functionerende longen door decennia roken. Of dat hij zich gewoon harder moet inzetten. Harder zijn best doen kan natuurlijk, maar hij wil het lichaam niet over de kop jagen... hij heeft er maar eentje! Verder nog een hartritmestoornisprobleempje, volgens Hildo met name na het eten, ook wel na het trainen. Volgens de arts kan dat wel of niet ernstig zijn, een 24 uurs-monitoring met een speciaal kastje zal binnen afzienbare tijd uitsluitsel geven.

Enne... eieren?

Eieren zijn slecht, daar krijg je een hoog cholesterol van, slibben de aders van dicht en ze veroorzaken hartaanvallen. Tenminste, dat is wat Hildo is verteld toen hij jonger was. Eitje in de week, okay, maar zeker niet te veel. Nu vertelt zijn huisarts dat alleen het eigeel destijds bekeken is, maar dat de combinatie eigeel/eiwit naar het schijnt geen cholestrolverhogend effect heeft. Drie eieren in de week is okay, volgens het Nederlandse Voedingscentrum. 'Lastig hoor', denkt Hildo,die het toch maar rustig aan doet met de eieren. Alles met mate.

 

1 april 2016. Van 5 naar 4 mg prednisolon

Volgens plan vanaf vandaag verder afbouwen met prednisolon, wat nu nog een jaar in beslag zal nemen. Van 5 naar 4 milligram. En elke drie maanden gaat er weer 1 mg van af. Als u prednisolon (een corticosteroïd en corticosteroïden zijn een synthetische vorm van het ontsteking onderdrukkende bijnierschorshormoon) slikt, denkt het lichaam 'er is genoeg van' en stopt zelf met de productie. Door het zeer langzame afbouwen van de prednisolon-dosis moet, als het goed is, het lichaam zelf weer een herstart gaan maken met de productie van het lichaamseigen bijnierschorshormoon.

 

12 april 2016. 24-uurs hartritmestoornissen

Sinds enige tijd heeft Hildo weer last van hartritmestoornissen. Die had hij toen hij in het ziekenhuis lag ook al. Op 5 april krijgt ie een EGC bij de huisarts om te zien of het ernstig is. De uitslag lijkt goed te zijn. Toch krijgt hij op 11 april bij Certe in Groningen een kastje aangemeten dat zijn hartritme 24 uur zal monitoren. Afhankelijk van de uitslag is het wellicht met medicijnen op te lossen. Het kan ook zijn dat het niet ernstig is. Misschien komt het wel door overtrainen, ook dat schijnt te kunnen.

 

19 april 2016. Doorslaan in voedingssupplementen?

Hildo's spiergroei blijft achter bij zijn verwachtingen en hij heeft last van allerhande pezen en aanhechtingen. Tijd om wat voedingssupplementen te proberen. Natuurlijk is geen enkel voedingssupplement een vervanger voor een uitgebalanceerde voeding en dat wordt ook met verve door alle fabrikanten op de potjes gekalkt, zeker verplicht. Gevarieerd eten is belangrijk en Hildo is zich daar bewust van. Suikerklontjes, frisdrank, gebakjes, alcohol en nog veel meer voedingsmiddelen waar het lichaam niets aan blijkt te hebben, laat Hildo helemaal staan. Slaat hij door in zijn nieuwe voedingspatroon? Natuurlijk doet hij dat, maar doorslaan is iets wat hij met liefde doet. Passie heet dat.

Whey (eiwit shakes uit melk)

Wei is een poeder dat u mengt met water en opdrinkt. Juist, een shake. Het spul bestaat voornamelijk uit melk gehaalde eiwitten, 80% volgens opgave, zodat u over voldoende eiwitten kunt beschikken voor spieropbouw, want daarvoor zijn eiwitten essentieel. Shakes werken iets cholesterolverhogend volgens de dokter, maar de cholesterolverlagende eigenschap van lichaamsbeweging heft het gebruik van extra eiwitten ruimschoots op. Dus shakes naar binnen slobberen als u alleen maar op de bank zit, is vast niet okay en waarschijnlijk ook tamelijk zinloos.

Creatine

Is een spierversterkend middel, een lichaamseigen stof overigens. Creatine slaat zich op in de spieren en wordt aangesproken tijdens krachtsexplosies. Daarom heeft een marathonloper er niets aan, maar een sprinter wel. Als u voldoende creatine in uw spieren heeft, bent u iets sterker. Als u iets sterker bent, kunt u uw spieren tot een grotere krachtsexplosie aanzetten. Doordat de spieren aan een grotere stress onderhevig zijn, zullen ze een grotere groei impuls krijgen, zich sneller gaan aanpassen aan die situatie, dus groter worden! Tenminste, dat is wat Hildo er van begrepen heeft. Als ze groter zijn kunt u ze daardoor nog zwaarder belasten, etc, etc.

Glucosamine

Veel belangrijker dan creatine vindt Hildo glucosamine, wat bijdraagt aan het versterken van pezen en aanhechtingen volgens een veel bredere en jongere collega die al jaren aan het bodybuilden is. Belangrijk, want die lijken wel een beetje achter te blijven en voordat Hildo echt helemaal los kan, zijn voldoende meeontwikkelde pezen en aanhechtingen natuurlijk erg belangrijk. Op het wereldwijde web kan hij er echter niets over vinden, maar glucosamine schijnt gewrichts- en artroseklachten tegen te gaan in sommige gevallen, ook welkom.

Vitamine D

Goed voor van alles en nog wat. Botten, spieren, weerstand, lusteloosheid. Veel mensen hebben een vitamine D-tekort. In de winter is dat nog erger, omdat veel van de vitamine D afkomstig is uv-straling uit zonlicht, en daarvan is er ´s winters niet veel. Daarom neemt Hildo vitamine D alleen in de winter. Als ie nóg ouder wordt, misschien wel het hele jaar door. Andere vitamines heeft hij niet nodig denkt hij omdat hij nu gezond en gevarieerd eet.

 

25 april 2016. Draaierig

Duizelig was Hildo vanaf het begin na de beroertes, maar het afgelopen weekend leek het erger geworden. Gewoon bij het wandelen af en toe al iets onvast. Ook iets last van lichte hoofdpijn. Weer even met de neus op de feiten gedrukt. Vrolijk wordt Hildo er niet van, maar hij laat zich niet kisten. Nog niet!

Bloedprik planning

Bloedprikken gebeurt op regelmatige basis om te zien of de slagaderonsteking arteriitis temporalis nog onder controle is. Het is mogelijk dat die weer opvlamt tijdens het afbouwen van prednisolon. Die ontsteking gaat gepaard met hoofdpijn, dus daar is Hildo meer op gefocust dan de gemiddelde de Nederlander. Volgende week staat het bloedprikken gepland.

Geen voedingssupplement op dit moment

Veel heeft Hildo sowieso niet genomen maar het lijkt hem beter om even van de voedingssuplementen af te zien, voor de zekerheid.

 

9 mei 2016. Nieuwe wandelschoenen

Vorig jaar, augustus 2015, kocht Hildo zijn eerste paar wandelschoenen, op de foto hierboven de rechter, links ziet u de nieuwe. De verkoopster vertelde dat de levensduur van een paar wandelschoenen op iets van duizend kilometer ligt. Dus... Hildo zou iets van duizend kilometer op zijn nu versleten schoenen hebben gelopen. Op dit moment zijn we iets van acht maanden verder, Hildo wandelt zes dagen in de week vijf kilometer per dag. Dus hoeveel kilometer wandelt Hildo per jaar? Goed in rekenen was Hildo nog nooit maar 26 dagen per maand, keer 8 = ongeveer 1040 kilometer. De verkoopster lijkt gelijk te hebben.

Twee paar schoenen

Hildo kreeg last van zijn voeten, het is misschien niet goed om te lang op uitgelopen en versleten schoenen te blijven doorwandelen. Ditmaal heeft Hildo gelijk twee paar schoenen aangeschaft. De nieuwe zitten echt stukken strakker en de voetproblemen zijn gelijk voorbij. Eén set voor thuis en een set voor op het werk. Dan hoeft hij zijn wandelschoenen niet steeds heen en weer te slepen en uiteindelijk maakt het natuurlijk niets uit, want ze blijven goed voor duizend kilometer per paar. In totaal heeft Hildo een uur pauze, twee keer een kwartier en één keer een half uur en die worden nu wandelend afgelegd in plaats van zuigend aan een sjekkie. Als hij die andere verslaafde rokers daar nu zo ziet staan/hangen, dan is het haast zielig... en Hildo was 41 jaar lang net zo, er wat van zeggen is zinloos. Vroeger had hij ook niet naar advies geluisterd en het alleen als het verhaal van een zeurende niet-roker geïnterpreteerd. Stoppen wilde hij wel maar was absoluut onmogelijk. Toch bleek dat uiteindelijk niet waar en zelfs ongeloofelijk gemakkelijk en... wat is hij blij dat hij ermee gestopt is!

Wie de schoen past trekke hem aan

Deze Lowa's zitten nog steeds het beste van alle schoenen die Hildo weer geprobeerd heeft. Hij schijnt een vrij smalle voet te hebben en de Lowa's zitten echt superstrak, zonder te knellen. Het is niet zo dat de ene wandelschoen zo veel beter is als de andere, het gaat met name om pasvorm en mensen hebben allemaal verschillende voeten. Een merk is dan niet zo belangrijk. Een paar Meindels die Hildo geprobeerd heeft, zitten duidelijk niet zo goed. Verzolen van deze Lowa´s schijnt niet te kunnen. Hildo zou het ook niet willen, want op het laatst kreeg hij last van zijn kleine teen, schoenen raken uitgelubberd. Met de nieuwe, en weer veel strakker zittende, schoenen is er geen pijn meer. Ze lopen, in ieder geval voor Hildo´s tamelijk lastige voeten, echt geweldig.

 

11 mei 2016. Watch your weight

Hildo was al iets zwaarder (80,6) en iets lichter (78,5 of zo), maar hij schommelt nu al tijden rond dit gewicht. Zwaarder moet ook niet, tenzij hij opeens zwaarder gaat worden door toegenomen spiermassa, maar dat lijkt nog steeds niet te gebeuren. Meer vet is in ieder geval uit den boze. Straks misschien nog eens wat investeren in nieuwe sokken, als ze in de aanbieding zijn.

 

31 mei 2016. Bezoek sportarts

Hildo krijgt een uitgebreide medische keuring, op eigen verzoek. Het gaat hem met name om de longfunctie. De keuring begint met een zelfde longfunctietest als Hildo op 21 april heeft gehad. Toen waren er geen afwijken te bespeuren. Deze specialist oordeelt anders. Toch een kleine obstructie tijdens het uitademen. Alvorens verder te gaan met de keuring wil hij dit eerst met de longarts bespreken. Hildo zal vanzelf bericht krijgen over het vervolg en sport intusen gewoon door. Het joggen, twee tot drie maal in de week, voert hij nu op naar iedere dag, bij elke wandeling een stukje hardlopen. Rustig aan en zonder te overdrijven. Kijken of zijn uithoudingsvermogen, hij raakt nog steeds snel buiten adem, verbetert.

 

11 juni 2016. Joggen... het lukt!

Op 31 mei 2016 schreef Hildo: 'Het joggen, twee tot drie maal in de week, voert hij nu op naar iedere dag, bij elke wandeling een stukje hardlopen. Rustig aan en zonder te overdrijven. Kijken of zijn uithoudingsvermogen, hij raakt nog steeds snel buiten adem, verbetert.'

Hardlopen deed hij maar twee tot drie keer in de week om knieën e.d. niet te veel te belasten. Een sukkeldrafje verder dan 250 meter bleek een welhaast onneembare barrière.

De oplossing

Sinds enige tijd is hij nu begonnen met een stukje hardlopen tijdens zijn wandeling in de pauzes op zijn werk. Door iets frequenter hard te lopen, ook al zijn dat maar afstanden van 100 meter, blijkt de conditie opeens iets vooruit te gaan. Het is nu mogelijk om door te lopen zonder te moeten stoppen! De barrière van 250 meter is hierbij uiteindelijk geslecht. Nu langzaam iets verder opbouwen, maar hartslag en ademhaling is geen probleem meer: de 500 meter is ook al achter de kiezen. Nu rustig op naar de kilometer, maar als hij die gehaald heeft dan gelooft Hildo het wel. Hij is er van overtuigd dat een mens van nature een wandelaar is, geen hardloper.

T-Shirt

Direct vanaf het begin was Hildo's doel dat ie 'Better, Stronger, Faster' wilde worden dan dat ie daarvoor was. U kent deze tekst wellicht nog als de slogan van 'De Man Van 6 Miljoen', een TV serie uit de '70er jaren. Hildo's doel is inmiddels gedeeltelijk bereikt, maar het einde van de missie is nog lang niet in zicht. Om het doel wat visueler te maken ontbraken een paar t-shirts, vond ie.

 

28 juni 2016. Exact één jaar na het herseninfarct bij de sportarts!

Vandaag is het op de dag af een jaar geleden dat Hildo in het ziekenhuis belandde met een hersenstaminfarct. Nu zit hij op de fiets bij de sportarts van het Martini Sportmedisch Adviescentrum te Groningen. Alleen al dit feit is fantastisch, het had er zo anders uit kunnen zien, dood of nog erger. Tijdens het eerste bezoek aan het Sportmedisch Adviescentrum, op 31 mei 2016, waren er twijfels over zijn longen. Er blijkt gelukkig geen probleem te zijn, dus nu is het tijd voor de full-blast fietstest. Een kapje op zijn mond, zuignappen die de hartslag in de gaten houden en een bloeddrukmeetband om de arm zodat de bloeddruk tijdens de test af en toe bekeken kan worden.

Kosten

De kosten zijn ruim 200 euro en Hildo had die zeker zelf betaald maar in dit geval is de rekening voldaan door de zorgverzekeraar omdat hij door zijn huisarts is doorverwezen. De wannabee sporter die nog niet aan zijn egen risico zit (385 euro dit jaar), moet zonder verwijzing van de huisarts de test wel zelf betalen. Niet zo mooi, want in principe zou het soms beter zijn om geld in mensen te investeren om ze zodoende uit het ziekenhuis te houden en daarmee op toekomstige ziekenhuiskosten te besparen. De kosten voor één enkele dag ziekenhuis zonder behandeling zijn al vele malen hoger dan die voor een volledige inspanningstest.

Een maximale hartslag bestaat niet

Was vorig jaar de maximale hartslag 166 slagen, nu is dat 178 met een hoogste bloeddruk van 160/70 tijdens de test. De arts verklaart dat een echt maximale hartslag niet bestaat, het is hoe ver u zich opjaagt, hoeveel leeuwen er achter u aan zitten. Dan komt er adrenaline vrij en gaat de hartfrequentie steeds verder omhoog. Hildo kan tijdens de test uiteindelijk het fietstempo niet langer boven de noodzakelijke '60' houden, zijn benen geven het op. De arts vertelt hem later dat hij niet ver van het moment had afgezeten om Hildo te laten stoppen omdat hij 'te diep' ging.  Met name vlak na het stoppen, tijdens het uitfietsen, voelt het lichaam niet echt prettig meer. Happen naar lucht hoeft overigens niet te betekenen dat u niet voldoende zuurstof binnen krijgt, het kan ook de poging van het lichaam zijn om de overtollige CO2 kwijt te raken, aldus de arts.

 

1 juli 2016. 3 mg Prednisolon

Vandaag van 4 mg naar 3 mg Prednisolon. Het gaat nog steeds goed en dit laatste beetje Prednisolon zal zeer langzaam worden afgebouwd, per 3 maanden 1 mg minder. De acne op de rug en borst is bij 4 mg Prednisolon tot een halt gekomen, wat rest zijn de littekens/rode vlekken op rug en borst. Ook als het nooit meer wegtrekt... daar kan Hildo wel mee leven hoor.

 

7 juli 2016. Naar de boerderij gerend, in een sukkeldrafje

Voor de eerste maal de afstand tot de boerderij rennend afgelegd, links boven in beeld op 950 meter afstand. Waarbij hij eerst tijden niet verder kwam dan 250 meter, heeft hij nu 950 meter extra afgelegd en... hij had nog verder kunnen lopen. Weliswaar in een superlangzaam sukkeldrafje, maar toch is hiermee een mijlpaal overwonnen. Met alles blijft het in principe steeds redelijk de goede kant uitgaan, alleen gaat progressie, als het er al is, tergend langzaam. Gelukkig is het al lang niet alléén meer voor de gezondheid. Het hele gebeuren heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een compleet nieuwe hobby en dat maakt het een stuk gemakkelijker om vol te houden.

 

14 juli 2016. Cutten!

U weet, Hildo is aan het fitnessen (bodybuilden), maar de spieren willen niet echt komen. Wellicht eet hij te weinig. Toch wil hij ook niet vetter worden, dus gaat Hildo eerst wat afvallen alvorens hij meer gaat eten (bulken). Zo doen échte bodybuilders dat ook. Hij kan nog wel wat gewicht kwijt, en wil eerst naar een 10 tot 12% vetpercentage toe. Natuurlijk mét behoud van zoveel mogelijk spieren, dus hij blijft doortrainen met de gewichten. Maar verder afvallen dan 77,5 kilo valt niet mee.

 

30 juni 2016. Beyond Brawn & Weight Training Technique

Ene Stuart McRobert is een vanaf 1973 actief bodybuilder. Niet erg succesvol, want hij heeft nooit drugs (anabolen, etc.) genomen om tot betere prestaties te komen. Bovendien ziet hij zich als een 'hard gainer', d.w.z. iemand die moeilijk in spiermassa groeit, iets wat volgens hem voor de overgrote meerderheid van de mensen geldt. Volgens Stuart hebben de bekende gigantische bodybuilders een genetisch voordeel, wat ze nog eens versterken door het gebruik van drugs. Stuart heeft ooit een bodybuildblad uitgegeven genaamd 'Hardgainer' en daarna een serie boeken geschreven voor bodybuilders die niet gemakkelijk aankomen in spiermassa (hardgainers) en bovendien trainen zonder gebruik van drugs. Hildo heeft zijn twee belangrijkste boeken aangeschaft, met de 'Beyond Brawn'-bijbel op de eerste plaats en 'Weight-Training Technique' op de tweede.

De drug-free hardgainer

Dat Hildo niet naar de anabolen grijpt, mag duidelijk zijn en hij is, al dan niet door zijn gevorderde leeftijd, zeker geen easy-gainer. Dus als drug-free hardgainer zou Hildo behoorlijk in de categorie lezers moeten vallen voor wie dit boek geschreven is.

Wat is het probleem volgens Stuart?

Trainingsmethodes van easy-gainers zijn niet geschikt voor hard-gainers. Iedereen zal proberen de trainingsmethodes te volgen van succesvolle bodybuilders. Die zijn groot geworden, dus als u net zo oefent wordt u ook groot en sterk. Maar dat is absoluut niet waar, zegt Stuart.

Door als hard-gainer de trainingsmethodes van easy-gainers te gebruiken, groeit u juist niet! Dit door te harde training en met name isolatie-oefeningen (trainen van aparte spiergroepen). Daardoor lopen mensen tegen frustraties aan. Dat is, volgens Stuart, de reden waarom er zo'n groot verloop in sportscholen te zien is en waarom er zo veel mensen al snel weer met gewichtstraining stoppen.

Hildo's mening

Dat mensen al snel weer met gewichtstraining stoppen heeft Hildo's inziens meer te maken met een wegglijdede motivatie maar Stuart heeft in principe wel gelijk, denkt Hildo. Hij komt wel een beetje goeroe-achtig over. Alles en iedereen is hartstikke fout, behalve hijzelf want hij heeft de waarheid in pacht. De echte waarheden zijn vaak schimmig en zal, zoals meestal, wel ergens in het midden liggen, maar zijn boek bevat naast veel bla bla best veel nuttige en handige trainingtips waarmee u uw algeheel inzicht betreffende bodybuild-trainingstechnieken kunt vergroten. U mag niet vergeten dat hij decennia bodybuilden achter de rug heeft en die smak ervaring deelt hij met u in het boek. Soms lijken dingen die hij zegt tegenstrijdig, maar Hildo heeft inmiddels ruim de helft van het boek gelezen en hij moet zeggen dat hij er toch best wat van heeft opgestoken en dat de aanschaf zeker geen verkeerde is geweest.

Beyond Brawn trainingsmethodes in het kort

Goede kwaliteit eten en ruim voldoende slapen, maar dat wisten we allemaal al wel. Daarnaast een scherpe focus bij alles wat u doet. Taartje eten of biertje drinken hoort daar niet bij en iedereen die u daarin niet ondersteunt moet u mijden. Natuurlijk de absolute wil om tijdens trainingen tot het uiterste te gaan. U moet genieten van het soms oncomfortabele gevoel en naderhand het gevoel dat u door de mangel gehaald bent. Daarnaast tijd nemen om volledig te herstellen, anders zijn uw inspanningen zinloos, én in de gaten houden dat u goed en verantwoord traint en geen blessures oploopt. U bent niet bezig voor een paar weken, u moet het een leven lang kunnen voldhouden. Wat de training betreft... 'Progressive Poundage' of wel 'Toenemende Gewichten'. Dat is de basis van alles. U werkt met een bepaald gewicht voor een bepaalde oefening. Die gewichten houdt u stipt bij in een trainingsdagboek. Om de zoveel week, of iedere week, drukt u er telkens een klein gewichtje bij totdat u uiteindelijk na 10-13 weken in de progressie blijft steken. Dat betekent het eind van een trainingscyclus. Dan begint u weer met wat lichtere gewichten om lichaam en geest rust te gunnen en bouwt u op dezelfde langzame(!) manier weer naar een groter gewicht toe. Nooit een te grote stap in gewichtstoename gebruiken omdat u ongeduldig bent. Uiteindelijk komt u weer uit op uw vorige maximale gewicht en daar kunt u ditmaal dan iets overheen en tijdens die laatste weken geeft u alles wat er in u zit... totdat u weer geen progressie meer boekt en begint u uw trainingscyclus weer opnieuw. Het is mogelijk om verschillende trainingscycli van verschillende oefeningen door elkaar heen te gebruiken. U gebruikt niet meer dan 2-3 werksets (liefst twee) met maximaal 10 reps (repetities), of liever 6 reps. Alle sets met hetzelfde gewicht. Meer repetities of meer sets en u zult een lichter gewicht moeten gebruiken en dan kunt u de spier niet maximaal belasten en daarmee tot groei aanzetten. Zelfs één rep en één set is mogelijk(!) voor sommige mensen, maar daarmee gaan zij wel een veel groter risico op blessures aan. Voor geblesseerden en ouderen (zoals Hildo) is het natuurlijk verstandiger om toch voor lichtere gewichten en meer sets te gaan. Tevens propageert 'Beyond Brawn' het gebruik van de grote compound oefeningen, zoals de deadlift, squatten, bankdrukken, optrekken, dippen, etc. als noodzakelijk omdat die zoveel spieren tegelijkertijd belasten. Het is absoluut niet de bedoeling dat u zich verliest in allerlei isolatieoefeningen en Stuart McRobert is dan ook tegenstander van het overvloedige aanbod van allerlei machines die in sportscholen te vinden zijn omdat die de focus vertroebelen en u laten stranden in isolatieoefeningen die voor de gewone mens volgens hem niet werken, hoewel hij later in het boek toch best wel aandacht besteed aan split-schema's en isolatieoefeningen.

Hildo's conclusie over Beyond Brawn

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon en zijn er geen schokkende feiten te ontdekken in het boek. De trainingsmethodes die u in 'Beyond Brawn' vindt zijn niet bijzonder. De essentie van Stuart McRoberts verhaal is dat hij er telkens op hamert dat normale sporters (hard-gainers) veel meer hersteltijd nodig hebben dan de genetisch bevoorrechte easy-gainers en dat daarom de trainingsmethodes van easy-gainers, die overal als de juiste gezien worden én gebruikt worden, voor hard-gainers volledig fout zijn. Daarmee kan hij best gelijk hebben want over niet-sucessvolle bodybuilders hoort u nooit iets...

 

21 juli 2016. Barbarian Line wall pulley van Fitness Seller

Deze heeft Hildo al sind februari 2016. Het is in feite een halve cable crossover. Kostte 249 euro en maakt gebruik van reguliere 30 mm halterschijven. Een uitstekend werkend apparaat dat zijn geld meer dan waard is. Hildo heeft onlangs een setje adapter sleeves gekocht, u ziet de zwarte kunstof adapters zitten, zodat de nieuwe 50 mm olympische schijven er ook fatsoenlijk op gebruikt kunnen worden, hij heeft ze nu toch. Het voordeel van deze schijven is dat ze, omdat ze voorzien zijn van handvatten, gemakkelijker met één hand te verwisselen zijn, met name de zwaardere schijven. Deze wall pulley heeft hij destijds besteld inclusief een ´cable attachment set´. Dat is een handvattenset met een roei-, lat pull down-, face-pull-, biceps/triceps-stang en een gewoon handvat. Daarmee is dit ding een helemaal compleet en ruimtebesparend krachtstation met eindeloos veel mogelijkheden. Bij een krachtstation met 'prik'gewichten zou er tijdens gewichtswisselingen niet gesleept hoeven worden, maar bij zo'n syteem zijn de stappen tussen de individuele gewichten wel erg groot. Te groot voor het 'progressive poundage' trainingssysteem van het boek 'Beyond Brawn', waarbij er telkens maar één kilo of zo bij komt.

Gorilla Sports

De kwaliteit van het bovenstaand apparaat is uitstekend, maar dat kan niet gezegd worden van alle spullen die Hildo aangeschaft heeft: het verstelbare 109 euro kostende bankdrukbankje en de 85 euro kostende verstelbare haltersteunen van Gorilla Sports zijn niet stuk, maar het is gammel spul. Slordig gemaakt met veel te grote toleranties. Toch komt Gorilla Sports er in de recensies steeds verbazingwekkend goed uit, zelfs bij het rammelende bankje en de wiebelende haltersteunen... bijzonder. Jammer van het geld, want soms kunt u beter iets meer uitgeven voor kwaliteit. Leergeld heet zoiets. De volgende aanschaf om een halter goed te kunnen neerleggen wordt een powercage, da's beter dan de haltersteunen. Maar pas als Hildo's Home-Gym klaar is.

 

22 juli 2016. Tarwe - Rogge - Gerst - Haver

Omdat Hildo nu regelmatig wandelt komt hij deze granen zomaar in het wild tegen, echt overal om hem heen worden dit soort producten verbouwd, velden vol. Dan is het wel zo leuk te weten wat er eigenlijk staat. Het gevleugelde gezegde: 'Groningers zijn allemaal boeren' is niet waar, want tot voor kort kon Hildo de bovengenoemde producten niet eens benoemen, laat staan uit elkaar houden. Aardappelen, daar hield het mee op. Enne, als er weer eens een boer op een trekker het verkeer ophoudt windt Hildo zich niet op. Door diens inzet kan hij zijn buikje rond eten. Zonder boeren zou het er niet best uitzien.

Tarwe

Zit in Brinta, dat eet Hildo regelmatig want het is best lekker in combinatie met de wat zoete rijstmelk. 14% eiwitten zelfs, en 's ochtends sneller klaar dan u het kunt doorslikken. Natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt voor bijvoorbeeld brood.

Rogge

Wordt (Fries) roggebrood van gemaakt. Ook gezond en Hildo versnapert geregeld een plakje.

Gerst

Goudgele gerstvelden die wuiven in de wind, mooi gezicht hoor. Wordt verbouwd voor bier. Helaas geen product dat u drinkt omdat het zoveel voedingsstoffen bevat. Wel erg veel calorieën en daarmee contraproductief voor Hildo's inzet, net zoals chocoladeletters dat zijn. Maar af en toe eentje, dat kan best.

Haver

Havermout wordt er onder meer van gemaakt. Supergemakkelijk klaar te maken en voedzaam met 14% eiwitten en kost maar 39 cent per halve kilo. Toevoegen aan warme rijstmelk is wat Hildo doet, koken is niet nodig.

Niet gezond?

Tarwe, en de andere granen waarschijnlijk ook, zijn niet langer biologisch maar genetisch gemanipuleerde producten die nog nauwelijks voedingswaarde bevatten en waarvan u allergiën krijgt. Mogelijk, maar Hildo gaat zich er niet druk over maken want dat heeft geen zin en... allergisch is hij nog steeds voor helemaal niets. Té hygiënisch wonen kweekt mensen met een verzwakte weerstand, meent Hildo, en daar is wel iets aan te doen. Hij zit wat dat betreft prima.

 

26 juli 2016. Excentrische oefeningen bij peesbeschadigingen

Hildo googlet wel eens wat en het schijnt dat er, behalve natuurlijk rustig aan doen, verschillende oplossingen zijn voor peesproblemen. Injecties met ontstekingsremmers, massage, etc. Ze schijnen niet tot nauwelijks effectief bij overbelastingen. Over eentje zijn wel positieve berichten: 'excentrische oefeningen'. Op de site Sportklimtraining.nl staat een verduidelijkend peesprobleem-verhaal. In de reacties onderaan staan er, in chronologische volgorde, een aantal van ene Bart van Deenen, die zelf een soort van webpage gemaakt heeft met foto's, een filmpje en instructies waarin hij laat zien hoe hij van zijn golfers-elleboog af is gekomen door excentrisch te trainen. Overigens schijnt niet iedereen baat te hebben bij excentrisch trainen. Hildo had het verhaal eerder al eens gelezen, maar wil het nu ook serieus proberen. Zijn triceps-peesblessure, november 2015 opgelopen, sleept zich voort en hoewel stukken verbeterd, is deze na acht maanden nog steeds niet volledig genezen. Daarmee is het een prima kandidaat voor deze 'excentrische-geneeskunde'. 10 tot 20 reps een paar keer per dag met een gewicht zo zwaar dat een lichte pijnsensatie voelbaar is.

Hoe Hildo het doet... heel voorzichtig

Gewicht van 1,75 kilo vasthouden met de rechterhand, later misschien wat zwaarder. De rechterarm strekken met het gewicht is niet de bedoeling, dat zou een concentrische oefening zijn. Het gaat alleen om het laten zakken, de negatieve fase, en dat is een excentrische oefening. Het is vergelijkbaar met het van een trap aflopen, een trap oplopen is weer concentrisch. Voor het strekken helpt de linkerarm het gewicht/de arm omhoog.

 

15 augustus 2016. Uitslag bloedtest

4 augustus heeft Hildo weer een dosis bloed gegeven voor de periodieke bloedtest voor de BSE- en CRP-test. De internist is erg tevreden met de uitkomst en Hildo erg blij, want dat betekent dat de afbouw van Prednisolon van een leien dakje gaat.

 

27 augustus 2016. Rondje Diever... de eerste keer volledig!

De mooiste routes die Hildo tot nu toe gereden heeft, zijn het rondje Appelscha (16 km) en het rondje Diever (23 km). Hij is tijdens die Diever-ronde al een keer gecrasht en heeft deze, door voortijdige vermoeidheid en daardoor afnemende stabiliteit, nog nooit helemaal uit kunnen rijden. Tot vandaag! Hildo is er erg blij mee, een persoonlijke overwinning. Vooral het laatste stuk blijkt zwaar, met erg veel heuvels achter elkaar. Het is dus nog even flink doortrappen, door een overigens erg mooi bosgebied.

 

2 september 2016. Kajakken in de Biesbosch

De Biesbosch, het legendarische natuurgebied, dat is waar Hildo al jarenlang eens naar toe wilde met de kajak. Dolend door fantastische ongerepte natuur en misschien zelfs wel wat dieren zien, een bever zou geweldig zijn. Kajakken is natuurlijk ook nog eens een goede oefening voor de schouders en een evenwichtsoefening. Dus drie vliegen in één klap.

Jammer

Horden mensen met allerlei motorbootjes, met soms letterlijk André Hazes schallend door de geluidsinstallatie. 'Hééé, hij zit vast...', gevolgd gillende kinderstemmen en het brullen van de buitenboordmotor in een poging van de oever los te komen. Die bevers zullen er vast wel zijn, iets doof door de geluidsoverlast, tenminste als ze niet al het loodje gelegd hebben door alle uitlaatgassen van honderden bootjes die in een soort van bizarre 'We Gaan De Natuur In'-optocht achter elkaar aan varen, met zelfs een tjalk er tussen! De Biesbosch is zeker een mooi natuurgebied, maar het ligt in een dicht bewoond stedelijk gebied en wordt massaal bezocht door horden stedelingen met geblondeerde haren, te veel make-up en harde stemmen die heel anders van de natuur blijken te genieten dan Hildo. Na anderhalf uur varen is het niet langer vol te houden, heeft hij de kajak gedraaid en is zo snel mogelijk weer weggepeddeld. Tjonge, dit was gelijk de laatste keer. Genieten van de Biesbosch doet Hildo wel via de tv. Daar knippen ze in de regiekamer al die mensen er wel uit.

 

1 oktober 2016. 2 mg Prednisolon

Links Clopidogrel (bloedverdunner/anti-stolling), midden Pantoprazol (maagbeschermer voor de Clopidogrel) en links een 2 mg Prednisolon tablet. Hildo denkt dat de herseninfarcten gekomen zijn door de Arteriitis Temporalis en als hij daar geen last meer van heeft, dan zou hij de bloedverdunners kunnen laten staan. Blijft een gok, die hij toch maar niet neemt. De Pantoprazol maagbeschermer was eerst 80 mg per dag. Tijdens een gesprek met zijn internist heeft Hildo voorgesteld de dosering te verminderen. Het is nu daarom 40 mg en hij heeft met de lagere dosering toch geen last van z'n maag. Tussen de middag neemt Hildo af en toe nog een calcium D3 tablet voor z'n botten vanwege het Prednisolongebruik. 's Avonds nog een Simvastatine tablet om de aders schoner te houden.

2 mg Prednisolon

Het gaat natuurlijk om de Prednisolon, want er zijn al weer drie maanden voorbij  en Hildo gaat nu van 3 naar 2 mg en over drie maanden zal er verder afgebouwd worden naar 1 mg. Het einde van de Prednisolon nadert en de Arteriitis Temporalis is nog niet teruggekomen. Super!

 

3 oktober 2016. Hildo's Home Gym!

De afgelopen twee maanden mee bezig geweest met zijn 'Wellness Center', waar hij in eerste instantie al op 14 december 2015 mee begon. Anderen kunnen dat supersnel, maar Hildo niet en, het mag gezegd, het herseninfarct heeft niet geholpen om handiger te worden met klussen of zijn geduld te vergroten als zaken tegenzitten. Toch is het gelukt om in deze home-gym een volledige sportschool te comprimeren op 9 m2. Meer spul is niet nodig voor krachttraining en de home-gym betekent definitief het einde van het sportschool-abonnement. Daardoor zal, uiteindelijk, deze home-gym zichzelf terugverdienen.

Powercage

De powercage is van powercage.nl en een geweldig multifunctioneel ding met een prima kwaliteit en zelfs sterk genoeg voor knotsen van bodybuilders. De 210 cm hoge kooi van 50 mm x 50 mm x 3mm kokerprofiel is de versie die Hildo heeft gekocht. Met 315 euro zeker niet duur, hij is erg stevig en wat Hildo betreft een echte aanrader. Het gaat vast een leven lang of langer mee. Blijft bijzonder dat op de meeste sportscholen er niet één te vinden is. Hildo kan hier zonder spotter veilig bankdrukken en squatten door de massief stalen 25 mm safety bars. Om te dippen zijn twee speciale dip bars bijgeleverd. Optrekken kan natuurlijk ook aan de bar voor aan de kooi en de uiteindelijke beperking van een power cage is de fantasie van de gebruiker. Een goedkope 79 euro 220 cm brede olympische halter wordt gebruikt in de kooi, de andere 30 mm halters, zoals de EZ-bar, liggen nog op de grond, maar moeten nog even aan de wand, want de vloer moet schoon en vrij van objecten zijn, zodat er niet over gestruikeld kan worden.

Wall pulley

De Barbarian Line lat wall pulley, die aan de wc-muur zat, heeft Hildo na wat noodzakelijk laswerk achter aan de kooi vastgeschroeft. De 50 mm gewichtsschijven moeten nog een keer aan de muur, achter de kooi, om schijven van zowel pulley als halter gemakkelijk en snel te kunnen verwisselen.

Trapbar

De olympische trapbar heeft een vaste plaats, op de voorgrond links, en is voor ergonomisch deadliften. Een paar rubberen tuintegels eronder voor bescherming van de vloer. Shruggen kan natuurlijk ook perfect met deze bar. Straks nekspieren als kabeltouwen, grijnst Hildo.

Dumbells

Hildo heeft van die 30 mm dumbells met gewichtsschijven en schroefsluitingen. Hiermee kan het gewicht gemakkelijk aangepast worden. Probleem blijft dat ze aldoor weer loslopen, maar er is mee te leven. Dumbells met vaste gewichten zijn mooier, maar stukken duurder. Later misschien.

Boksen

Aan de voorkant van de kooi blijft nog genoeg ruimte om met de bokszak, double-end boksbal en suspension trainer (setje touwen met handvatten) te kunnen trainen. De speedball krijgt later nog een plaatsje aan de wand, links naast de kooi.

Black & White

Het zwart-witte blokjeszeil is gekozen om het uitlijnen van bijvoorbeeld de halterbank te vergemakkelijken als ie in de kooi gezet wordt.

Klok

Gemakkelijk om de lengte van de trainingsduur in de gaten te houden. Er zit geen secondewijzer op, jammer, om de rustperiodes tussen de oefeningen te kunnen monitoren, maar zonder wil het ook wel en deze klok had Hildo al.

Diversen

Sit-ups worden gedaan met een slaapmatje van de legerdump eronder. De verlichting is een looplamp en de muziek komt van een smartphone via een losse bluetooth speaker die fatsoenlijk geluid produceert. Verwarming is er niet, dus met voldoende kleren aan trainen in de winter om niet af te koelen, mogelijk iets van een elektrisch kacheltje voor als het extreem koud wordt. Een semi-medische kaart van het menselijk lichaam met alle spieren completeert de sfeer.

Supergelukkig

Met deze home-gym is, wat Hildo betreft, de perfectie benaderd en hij is echt dolgelukkig met deze set-up. En... nog een keer naar de sportschool? 'Ha, ha, ha', lacht Hildo, 'nooit weer!'

 

5 december 2016. Vorst wandeling

Dit is onderdeel van Hildo's reguliere wandelroute. Ziet er altijd mooi uit maar nu nóg mooier. Dus niet dat dit verhaal iets toevoegd, maar Hildo is er toch (letterlijk) even bij blijven stilstaan om van dit schouwspel te genieten. Wat een plaatje!

En hoe gaat het verder met het wandelen?

U denkt vast 'Die Hildo heeft de schrik goed te pakken gehad maar hij houdt al dat wandelen en trainen uiteindelijk nooit vol. Op een gegeven moment verwatert die discipline vanzelf wel'.

Nou, u zit ernaast. Op het werk wandelt Hildo nog steeds in alle pauze's, een uur in totaal, met een stuk hardlopen daarbij. Een stel extra wandelschoenen heeft hij speciaal voor dat doel op het werk staan. Als hij vrij is schiet het wandelen er soms wel eens bij in, met name als hij bijvoorbeeld met gewichten getraint heeft. Wandelen, rennen en met gewichten trainen kan beter niet op dezelfde dag, denkt hij, hij doet het wat dat betreft wel rustiger aan. Mountainbiken wordt volgend jaar weer opgepakt. Aan gewoon fietsen heeft Hildo een broertje dood, hij vindt het helemaal niets. Een spinningbike staat in de planning maar met de crosstrainer zijn de benen ook goed te belasten door met wat doorgezakte benen op het ding te staan. Da's best zwaar en geeft ook vast een goed belasting aan de 'fietsspieren'.

 

16 december 2016. Uitslag bloedcontrole van 1 december

Op bezoek in het Martini ziekenhuis bij Hildo's internist. Zag er allemaal prima uit, alleen bleek dat bij de vorige controle de ontstekingswaarde verhoogd was. Van de reguliere 3 naar 11. Of Hildo misschien ziek geweest was? Ja, toen had ie net griep. 'Dat is gelijk te zien en een normale reactie van het lichaam tijdens ziekte', aldus de internist. Verder gaat het prima en op 1 januari gaat de prednisolon van 2 mg naar 1 mg. De laatste fase in het afbouwen van de medicatie. Het opnieuw opvlammen van de Ateriitis Temporalis is zeer onwaarschijnlijk. Als dat gebeurt tijdens de afbouwfase, is dat meestal in de periode waarin er tussen de 7 en 5 mg prednisolon wordt geslikt. Nog drie maand 1 mg en dan zal het gedaan zijn met Hildo's prednisolonbehoefte!


24 augustus 2016. Zwemmen!

Dit ziet u niet vaak: Hildo in een zwembroek! Het is rond een uur of zes 's avonds, nauwelijks tot geen mensen meer bij een rimpelloos Lauwersmeer en heerlijk warm. 'Maar het water is toch best hartstikke koud', aldus Hildo, die zichzelf langzaam nat spettert om aan het water te wennen. Zwemmen is niet zijn ding, dit is waarschijnlijk de eerste keer in tien jaar dat hij het ruime sop kiest. Het valt hem op hoe langzaam hij vooruit komt met zwemmen en dat het een heel andere manier van inspanning is dan bijvoorbeeld krachttraining of lopen. Even een kilometer zwemmen kon wel eens heel erg lastig worden, dus als hij binnenkort in de kajak stapt... niet te ver van die oever af!

 

29 augustus 2016. Mountain biken

Het is dat Appelscha wat ver weg is, alleen al meer dan een uur enkele reis, anders reed Hildo er zeker vaker een rondje. Geweldige natuur, met bos en soms wat meer open veld zoals hier, en rust want het is hier gelukkig nog niet overlopen door mensen. Het leven is goed, hij knijpt zijn handjes dicht met zoveel geluk.

 

18 september 2016. Handboek Triggerpoint Therapie

Hildo begint een beetje zweverig te worden, denkt u vast. Triggerpoints, wat zijn dát nou weer? Hildo had er ook nog nooit van gehoord, maar hij las erover in het bodybuildboek 'Beyond Brawn' van Stuart McRobert die bij triggerpoint behandeling veel baat had. Het is niet zweverig, maar gewoon een wetenschappelijk aantoonbaar en verklaarbaar fenomeen wat nog vrij weinig bekend is. Dit Handboek Triggerpoint Therapie van Clair & Amber Davies schijnt hét boek te zijn op dit gebied.

Het principe

Een spier bestaat uit strengen en die uit weer kleinere strengen. Het allerkleinste strengetje van een spier kan maar één ding: zich samentrekken of ontspannen. Tijdens het samentrekken wordt er een bolletje gevormd in die streng. Als het bolletje zich weer ontspant, verlengt de streng zich weer... Maar als die streng zich niet meer ontspannen kan, heeft u een triggerpoint, of in gewoon Nederlands een 'spierknoop'.

Extreme inspanningen

Triggerpoints schijnen vooral voor te komen in spieren die extreme belastingen ondergaan. Zoals bij bodybuilden, sporten in het algemeen of ook bij ongelukken. Triggerpoints kunnen pijn doen op de plaats waar deze zich bevindt, maar ook pijn veroorzaken op een volledig andere plaats. Door het masseren van die triggerpoints worden ze 'gedeactiveerd' en kunnen de strengen zich weer ontspannen/verlengen en wordt de pijn weggenomen.

De farmaceutische industrie

In het handboek Triggerpoint Therapie wordt beweerd dat de helft van alle pijnklachten door triggerpoints veroorzaakt wordt. Dat de medische wetenschap niet meer aandacht aan triggerpoints besteedt, zou komen doordat er geen geld gegeven wordt voor onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek wordt in hoge mate gefinancierd door de farmaceutische industrie en, u ziet het al aankomen, die heeft er geen enkel belang bij dat ze minder pillen gaan verkopen.

Hildo's pijntjes, ach jee, de stumper...

Sinds Hildo sport jammert hij gedurig over 'overal' pijn en is hij veel strammer, een bijzonder lastige en vervelende beperking. Met name met de schouders, biceps en onderarmen kan hij niet zomaar wat doen als ze nog koud zijn. Even de armen aanspannen is al pijnlijk, net als een plotselinge beweging zoals met een vliegenmepper slaan. Maar ook als hij zich heeft opgewarmd, blijven er beperkingen die niet meer weg lijken te gaan, ook niet na drie maanden rustig aan doen. Ook de binnenkant van de linkerknie blijft een probleem met lichte pijnklachten, soms iets erger, soms bijna niet aanwezig. Te hard aan het sporten geweest? Zijn het daadwerkelijk aanhechtingen of pezen die overbelast zijn of zijn het misschien ook wel... triggerpoints? Feit is dat hij al tijden niet meer fatsoenlijk kan trainen, de omvang van de biceps was 2,5cm gegroeid, maar is nu al weer met 1,5 cm afgenomen. Hildo voelt zich ouder dan hij is als hij na een poos zitten of liggen opstaat en hij heeft veel meer pijntjes dan voordat hij met trainen begon. Met de excentrische oefeningen boekt hij jammer genoeg geen resultaat. Wat wel belangrijk is, is dat het uithoudingsvermogen en algehele fitheid wel veel beter is geworden.

 

18 september 2016. Triggerpoint tools

Of zijn problemen triggerpoints zijn blijft onduidelijk, maar niets doen is ook geen oplossing. Om zelf triggerpoints te kunnen behandelen/deactiveren zijn er hulpmiddelen waarmee u de spierknopen kunt masseren. Het blauwe ding links vooraan is een Jacknobber, hier is beter mee te masseren dan met een vinger: op overbelaste vingers zit niemand te wachten. In het midden een tennisbal en rechts een stuiterbal. Die kan Hildo gewoon in de hand of met een sok gebruiken. Met de bal in een niet te korte sok kunt u hem op de rug leggen en tegen een wand of deur aan gaan staan. Zo valt het balletje niet tussen de rug en de wand vandaan en is hij prima te positioneren.

Triggerpoints vinden

Dit vindt Hildo lastig. In principe kunt u ze voelen, als een miniatuur knobbeltje. U voelt ze ook als u er gewoon op drukt, dan zijn ze pijnlijk. Op een schaal van 0 tot 10, waar 10 ondraagelijk is, moet u ongeveer een pijn van 5-6 aanhouden als u een triggerpoint masseert. Plekken die triggerpoints lijken te zijn, zijn pijnlijk als er op gedrukt wordt. Hildo kan ze wel vinden in z'n onderarmen en rug, maar massage ervan lijkt niet veel of zelfs helemaal niets uit te maken.

Triggerpoint masseur

Binnenkort wil Hildo een triggerpoint massage afspreken bij een sportmasseur. Wellicht dat hij daarvan wat opsteekt en z'n eigen triggerpoints beter leert vinden... als triggerpoints überhaupt het probleem zijn.

 

14 oktober 2016. Ziek thuis & een bloedtest

's Avonds zaterdag 8 oktober om acht uur voelt Hildo de eerste verschijnselen in z'n keel. Griep/verkoudheid. De hele week ziek thuis, met zeer weinig beweging, want Hildo gelooft niet in trainen tijdens ziekte. Vrijdag naar het ziekenhuis voor de afgifte van een periodieke dosis bloed voor een nieuw BSE- en CRP-test. De afbouw van Hildo's Prednisolonbehoefte, onlangs overgestapt van 3 naar 2 mg per dag, gaat volgens schema.

 


27 oktober 2016. Sportmassage
De voortdurende pijn in de onderarmen, bij het ballen van de vuist, en ook nog wat in de bovenarmen tijdens het aanspannen van de biceps heeft Hildo doen besluiten tot de aanschaf van de triggerpoint accessoires. Zijn triggerpoint zelf-hulp behandelingen laten echter nauwelijks tot geen resultaat zien. Volgende stap is daarom professionele massage, en niet eentje door een Thaise jongedame.
Quality Touch Sportmassage
Wildrik Bouman is de man achter Quality Touch, een aardige no-nonsense man die ruimschoots de tijd neemt om allerhande uit te leggen. Triggerpoint therapie, gewone massage en sportmassage, het kan allemaal. Hildo wilde een goeie masseur en deze man geeft ook sportmassages aan voetballers/tjes bij FC Groningen. Dan is het vast goed!
Zesde verdieping
De massagepraktijk bij hem thuis is op nummer 348 en dat blijkt te liggen op de zesde verdieping van een flat, een avontuur op zich! Hildo heeft hoogtevrees en zijn besluit de trap te nemen, is niet verstandig. Wildrik heeft een poos boven staan kijken waar zijn patient bleef, lift misschien vastgelopen? Hildo was echter bezig om zwetend en zich vastklampend aan de trapleuning superlangzaam omhoog te worstelen tot aan die zesde verdieping. Vreemde blikken van toevallig passerende flatbewoners. Een fobie valt niet mee!
Triggerpoints?
Hildo krijgt een algehele massage van het bovenlichaam. Benen zijn, in tegenstelling tot de meeste voetballers, bij hem geen probleem. Dan nog een massage van de armen. Echt veel last van triggerpoints lijkt Hildo niet te hebben en hoewel de massage best goed voelt, heeft hij later toch niet het idee dat het wat aan de situatie verbeterd heeft.
Aansluitend bezoek huisarts
Toevallig moest Hildo ook nog even bij de huisarts zijn. Daar kwam de massage nog even ter sprake. De huisarts vertelde hem dat Prednisolon niet alleen spieren aantast, maar dat ook pezen en aanhechtingen er de dupe van zijn. Triggerpoints zijn te masseren, maar als het pezen of aanhechtingen betreft dan kun je masseren wat je wilt maar wordt het probleem niet opgelost. Een jaar na het einde van de prednisolonkuur zullen de pezen en aanhechtingen zich waarschijnlijk hebben hersteld, aldus de arts.
Het bovenstaande komt overeen met Hildo´s 'pijntjes´ en verklaart de blessure van zijn tricepspees eind november 2015, die inmiddels nog steeds niet helemaal hersteld is. Duidelijk waarneembaar tijdens bijvoorbeeld bankdrukken. 'Gewoon rustig verder trainen zonder te veel belasting', meent de arts. En dat is precies wat Hildo gaat doen, rustig en blessurevermijdend verder trainen zonder al teveel gewicht. Misschien dat hij later alsnog wat zwaarder kan gaan als de Prednisolon is uitgewerkt.


1 december 2016. Bloedcontrole
Weer een periodieke BSE- en CRP-test. Binnenkort zal de internist van het ziekenhuis telefonisch contact opnemen om de resultaten te bespreken. Hildo verwacht dat hij gewoon volgens schema verder kan gaan met de Prednisolon afbouw. Hij voelt zich verder prima.
Lichte hartritmestoornis na joggen
Iets van een week geleden was Hildo bezig om z'n hardloop-afstand te verlengen, de conditie verder opbouwen. Hij blijft buiten adem te raken na een paar honderd meter. Een dag na de krachttraining en na een paar keer de langere afstand gelopen te hebben toch weer last van een lichte hartritmestoornis onmiddelijk na het hardlopen. Hildo heeft het een dikke week even bij gewoon wandelen gehouden en ook even geen krachttraining meer gedaan om niets over te belasten. Daarna weer begonnen met een stukje hardlopen, de iets kortere afstand, en krachttraining weer voorgezet. Geen problemen meer gehad. Alles met mate, dat blijkt. Verder gaat alles prima.


10 december 2016. Superlage hartslag!
Hildo heeft altijd een vrij hoge hartslag, in rust, gehad van rond de 80 slagen per minuut. Slechte conditie en een neveneffect van roken. April 2016 was de hartslag al superlaag met slechts 62 slagen p/m. Nu is ie nóg lager met maar 56 slagen p/m. Dat getuigt van een nóg efficiënter werkend hart, volgens Hildo in elk geval. Hij heeft een serieus bodybuildende, jongere collega en die zit zelfs op maar 46 slagen in rust. Die jongen is gegarandeerd stukken fitter dan Hildo.
Deadliften
Het op toeren jagen van het hart wil ook wel. Met name deadliften is een activiteit die veel grote spieren in het lichaam tegelijk aanspreekt en daardoor de hartslag echt razendsnel omhoog schroeft. En dat alles terwijl Hildo gewoon stilstaat. Met een totaal tilgewicht van slechts 53 kilo haalt Hildo 10 reps. Z'n spieren willen nog wel, maar de hartslag zit dan al op 150 of zelfs iets daarboven en daarom stopt Hildo bij dit gewicht. Laatst geprobeerd met nog eens 20 kilo er bij. Met die 73 kilo blijft hij al steken op 6 reps en zit zijn hartslag al op 150. Hij doet het rustig aan en traint gewoon verder met die 53 kilo (trapbar met 2 x 15 kilo schijven) voor 3 series van 10 reps om blessures en andere ellende te voorkomen. Gezondheid, fitheid en spierverlies voorkomen is waar hij voor gaat en erg zware gewichten ziet hij niet als noodzaak.

8 januari 2017. Shake it baby!

De oude shake is op, twee nieuwe besteld. Voldoende eiwitten zijn belangrijk, zeker voor wie niet erg veel eet. Hildo wil immers nog steeds gewicht kwijt en het moet vet zijn wat hij verliest, geen spiermassa. Eiwitten zijn bouwstoffen voor spieren, dus lekker doortrainen zonder dat het aan eiwitten ontbreekt.

Whey Isolate

Ditmaal geen gewone whey maar Whey Isolaat, een meer pure vorm van wei met tegen de 90% aan eiwitten, een bijproduct van kaas. Wat duurder, maar met minder vet en koolhydraten. Het wordt ook door het lichaam opgenomen dan gewone whey. Het wordt aanbevolen net voor, tijdens of direct na de training.

Micellar caseïne

De zwarte bus bestaat uit caseïne eiwitten. Dat zijn eiwitten zoals u die ook wel vindt in kwark, ze worden gewonnen uit melk. Deze eiwitten worden, zo wordt beweerd, veel langzamer opgenomen door het lichaam en zijn uitstekend om te gebruiken op momenten van eiwit deficiëntie, met name 's nachts omdat u dan niet eet. Tot nu toe at Hildo 500 gram kwark per dag, nu neemt hij 2 x 20 gram shakes caseïne eiwitten: eentje 's ochtends en eentje voor het slapen gaan. De totale extra inname van eiwitten valt dus erg mee.

 

15 januari 2017. Mijn Eetmeter 'Dagboek'. (klik plaatje groter)

Superhandig! Op Voedingscentrum.nl vindt u deze online tool om uw eetgewoontes en ook de specifieke hoeveelheid voedingstoffen, vitamines en mineralen die u eet te kunnen monitoren. Verbazingwekkend gemakkelijk om te zien wat u volgens het Voedingscentrum in uw voeding mist of te veel krijgt. U kunt zich daarvoor aanmelden, kost niets, en daarna inloggen op uw eigen persoonlijke 'Mijn Eetmeter'. Hildo is nu een week met deze tool bezig en hij heeft er al heel wat van opgestoken.

Knop 'Dagboek'

In ´Dagboek´ vindt u het bovenstaande plaatje, het is onderverdeeld in ´ontbijt´, ´lunch´ en ´avondeten´. U kiest een product, er staan er vreselijk veel in en mocht u een specifiek iets niet kunnen vinden, dan kunt u het zelf toevoegen. Vervolgens kiest u een eenheid, in aantal of grammen. U ziet onmiddellijk hoeveel calorieën het door u geselecteerde bevat.

Echt alles wat u op een dag eet, voert u in. Eerlijk blijven en niets 'vergeten', want u houdt alleen uzelf voor de gek natuurlijk. Aan het eind van de dag kunt u rechts in het venster de totale hoeveelheid calorieën zien die u verorberd hebt. Op deze manier zijn er geen verrassingen.

Knop 'Adviezen'

Hier krijgt u uitleg over 'energie/calorieën', 'vetten', 'verzadigd vet', 'eiwitten', koolhydraten', 'vezels' en 'zout'. Tevens ziet u of u hiermee goed, te laag of te hoog zit en krijgt u wat adviezen hoe dit eventueel te verbeteren.

Knop 'Overzicht'

Hier krijgt u het overzicht van de betreffende dag, week of maand in detail.

Andere opties

Behalve mijn Eetmeter, die nog veel meer mogelijkheden biedt, is er ook nog een 'Mijn BMI-meter', 'Mijn Beweging' en een 'Mijn Home'. Bij 'Mijn Home' krijgt u een overzicht van de hele zwik. Voor wat het u waard is.

Hildo's keuze

Hildo heeft genoeg aan 'Het Dagboek' en 'Adviezen' om een heel redelijke indruk te krijgen van wat hij in totaal naar binnen werkt. Voor Hildo is het belangrijk om met name zijn totale hoeveelheid aan eiwitten in de gaten te houden omdat hij die als voedingssupplement neemt. Als u een poosje met deze tool gewerkt hebt, eet u in ieder geval een stuk bewuster. Uiteindelijk hebt u deze tool natuurlijk niet of nauwelijks meer nodig, de juiste voeding is een leerproces en als u weet wát u eet dan is afvallen of aankomen in elk geval iets wat u bewust en verstandig kunt doen.

Afslankgoeroe's

Afslankproducten of diëten van Sonja Bakker of andere Voedingsgoeroe's die er, uiteraard, financieel wel bij varen... Totale Flauwekul! Gelooft u Hildo maar, hij heeft een langere baard dan menig nep-goeroe en hij zegt:

'Elk pondje gaat door het mondje!' Daardoor is het onmogelijk dat een dieet van slechts een aantal weken de rest van uw leven kan werken. Als u succes wilt hebben is een andere levensstijl, die de rest van uw leven gaat duren, de enige echte oplossing. En dat ineens een andere levensstijl heel goed mogelijk is, ziet u hier aan Hildo: als een blad aan de boom... Focus hebben en doen. Tjakkaaaa!

Is Hildo toch nog een beetje goeroe...

 

26 januari 2017. Uitgaande van de etiketten....

In hoeverre alles klopt wat fabrikanten op etiketten zetten, weet Hildo niet. Ondanks zijn ingebouwde wantrouwen tegen mensen die ergens hun geld mee verdienen, hun objectiviteit stijgt daardoor niet, gaat hij er toch van uit dat alles klopt. Waar anders de info vandaan halen?

Het etiket van Davitamon Compleet KauwVitamines

Goedkoop is het niet, maar vrijwel alles zit tussen de 50 en 150% van de dagelijks aanbevolen dagdosering. Netjes: zo kunt u zelf zelfs kiezen of u iets minder of meer wilt van al deze vitamines en mineralen. Als deze pot leeg is, stapt Hildo over op Davitamon Compleet + Omega 3.

Kruitvat Vitamine B Complex 50 mg, 4500%?

60 tabletten, 1 per dag. Dat staat er op de voorkant. Op de achterkant lijkt het erop dat de logica van de vitaminehoeveelheden in deze tabletten volledig zoek is. Ze zijn in gewichten gemeten, en vrijwel allemaal 50 mg. Maar die gewichtseenheid heeft niets te maken met de dagelijks behoefte. De hoeveelheid Vitamine B12 zit op 4545% van wat dagelijks aanbevolen wordt (% van de Referentie Inname). Vitamine B2 op ruim 3500% en B12 op 2000%. Ook de rest van de hoeveelheid is met vrijwel alles veel te veel. Bijzonder dat zoiets bij de Kruidvat in het schap staat. Echt gezond lijkt een paar duizend procent extra niet.

 

29 januari 2017. Vetmeter retour

Na een weekend de Omron vetmeter geprobeerd te hebben, blijkt datgene wat Hildo al vreesde: voor een serieuze meting is dit apparaat niet geschikt. De temperatuur van de handen, het vochtgehalte van de handen, wellicht de omgevingstemperatuur, alles maakt uit en geeft soms zeer sterk schommelende metingen. Hildo heeft van alles geprobeerd, maar kan de situatie niet dusdanig manipuleren dat hij een consistente meting krijgt. Daarmee is het apparaat niet meer dan een gimmick. Helaas, maar dan gaat het pakket retour.

Eerste internet bestelling retour zending sinds... 2002!

Dit is zowaar Hildo's allereerste retourzending van een internetaanschaf sinds de eerste bestelling in november 2002 (een digitale Nikon Coolpix 3500 3 MP fotocamera van destijds 650 euro). Met die camera zijn de eerste foto's op deze site gemaakt, want Hildo is vanaf het prille begin full-digital geweest. Dit even terzijde.

 

29 januari 2017. Into the sunset

In de winter kan het buitenlopen soms vervelend zijn, maar soms ook heel mooi. Wandelen en stukjes hardlopen, Hildo doet het nog steeds, maar van vooruitgang in zijn uithoudingsvermogen is weinig sprake. Het zit er waarschijnlijk ook niet meer in. Evengoed blijft hij het volhouden, want ook al is er geen progressie, dan is er wel het onderhoud. Want dat blijft noodzakelijk, en op dagen als deze is buiten zijn fantastisch.

 


29 januari 2017. Vlieggewicht bankdrukken
De laatste tijd is Hildo begonnen met bankdrukken, want de beschadigde tricepspees van zijn rechterarm (29 november 2015) is nog steeds iets gevoelig, en misschien blijft dat ook wel zo. Vooral bij koude spieren, maar ook bij veel belasting. Rustig aan dus, met niet al te veel gewicht. Momenteel 15 kilo stang + 13 kilo schijfjes = 28 kilo. Vier sets van 10 repetities, met een minuut rust tussen de sets. Bij de laatste set haalt hij de tiende repetitie niet, maar binnenkort misschien wel en dan kan er weer een beetje gewicht bij (progressive poundage training, weet u nog wel?). Anders dan met bankdrukken, was hij vroeger (pre-20) wel bovenmatig getalenteerd met armpje drukken, maar ook dat zal z'n beste tijd gehad hebben. Die leeftijd hè? Maar hij werkt er aan om vadertje tijd voorlopig een stapje terug te laten doen en het lijkt op dit moment te werken, want in het algemeen is er nog steeds iets van, een steeds langzamere, progressie.
Twee keer in de week, de oefeningen
Twee keer in de week krachttraining vindt Hildo voldoende. Een split-schema heeft hij voorlopig  niet, hij doet alles tegelijk en maakt het daarbij niet te gek. Tien minuten crosstrainer om op te warmen, vijf minuten boksen en dan een klein uur met de gewichten bezig. Bankdrukken, lat pulldown, roeien, bend over row, lateral raises, shrugs, sit-ups en wat deadliften is wat hij momenteel op het program heeft staan. Een uurtje trainen is voorbij voordat hij het weet en de kachel in de kamer kan gelijk een paar graden naar beneden. Altijd wel een iets geradbraakt gevoel, maar dat duurt niet langer dan een paar dagen en als het weg is kan de volgende training beginnen, want... Hildo's Gym is altijd open, 24-7!
Spiergroei?
Geen enkele, volgens Hildo, die nog steeds bezig is om gewicht verliezen. Op dit moment eet hij rond de 2100/2200 kcal., dus van groei komt sowieso niets, daarvoor moet hij meer eten. Maar hij voelt zich er goed bij en neemt shakes om extra eiwitten binnen te krijgen om spierverlies tegen te gaan tijdens het afvallen en het lijkt erop dat het werkt. Het lichaamsgewicht gaat langzaam omlaag, en als dat niet lukt, dan eet hij gewoon nog minder. Simpel.

 

29 januari 2017. Power Cage veiligheid

Er kan van alles misgaan in een mensenleven, Hildo weet dat maar al te goed en u vast ook. Daarom kijkt u uit als u de straat oversteekt en worden verzekeringen afgesloten tegen brand, ongelukken, arbeidsongeschiktheid, UFO-ontvoeringen en gaan gelovigen naar de kerk. Ook een Power Cage is een soort verzekering. Hier heeft Hildo de halter even laten zakken om te laten zien wat hij bedoelt. Tussen zijn adamsappel en de halter is nog een vingerbreed ruimte. Het is toch prettig om de halter gewoon te kunnen neerleggen als hij de laatste repetitie niet haalt. Verder is de Power Cage een super attribuut om een pulley aan vast te maken en natuurlijk voor squatten, bend over rowing, opdrukken onder een hoek, dippen, optrekken, etc, etc. Hildo vindt de pulley (250 euro) en power cage (315 euro) combi waarschijnlijk de beste investering in krachtsportspullen omdat er zoveel mee te doen is. Perfect, zolang u het geld heeft en de ruimte ervoor kunt vrijmaken.

Bodywarmer & Hoody

Hildo heeft een hoody om te trainen. De capuchon heeft hij tijdens het trainen op om warmteverliest via zijn hoofd te voorkomen. Hij draagt ook nog een bodywarmer over de hoody. Warmte is noodzaak want spieren mogen niet afkoelen, daar komt ellende van. Spieren wil wel afkoelen in de schuur als het erg koud is of zelfs vriest.

 

1 februari 2017. 1 gram Prednisolon!

De laatste fase van de Prednisolon-afbouw is aangebroken. Het halve tabletje rechts zal Hildo nog drie maanden moeten slikken en dan is het voorbij! Binnenkort nog een keer bloedprikken, voor de zekerheid, om te zien of de Arteriitis Temporalis-ontsteking niet opnieuw opvlamt. In deze laatste fase is die kans uitermate klein.

De andere medicatie

De andere twee medicijnen, de 'bloedverdunner', in feite een anti-stollingsmiddel, Clopidogrel en de bijbehorende Pantoprazol maagbeschermer zal Hildo de rest van zijn leven blijven slikken, net zoals het anti-cholesterolmiddel Simvastatine (niet op de foto). Hiermee stoppen voelt als Russische Roulette.

 

3 februari 2017. Going down!

Voor de eerste keer beneden 75 kg. en het gaat af en toe wat hongerig, maar wel goed. Hij houdt momenteel rond de 2100 kcal. aan, het afvallen moet niet te snel gaan.

 

4 februari 2017. Vetpercentage 15,9%

Hildo heeft ditmaal voor 23 euro, incl. verzendkosten, eindelijk een wél goed functionerende vetmeter, een gewone mechanische huidplooimeter, aangeschaft. Lekker groot, duidelijk en mét automatische veerspanning. Bij de driepuntsmeting is deze meter ook goed in uw eentje te gebruiken. Officieel moet de meter op de buik de huidplooi niet verticaal, zoals afgebeeld, maar horizontaal meten. In de praktijk ziet Hildo nauwelijks verschil in meetresultaat, maar op deze manier lijken de meetwaardes wel iets consistenter. Verder moeten nog een huidplooi op het bovenbeen aan de voorkant en een huidplooi tussen de oksel en tepel worden gemeten. Alle drie bij elkaar opgeteld, komt Hildo met het handige draaischijfje, dat hij nog heeft van de wat knullige Defender huidplooimeter, uit op een vetpercentage van 15.9%.

12% streef vetpercentage = 71.6 kilo

Dat Hildo niet mager is, ondanks een lichaamsgewicht van 75 kg bij 1.91 meter, ziet u hierboven zelf ook wel. Zonder moeilijke berekeningen is met de calculator op Runinfo.nl te bepalen hoeveel u van uw vetmassa moet kwijtraken om een bepaald vetpercentage te breiken. 12% lijkt Hildo een mooi streven, voor iemand van zijn leeftijd. Na het invullen van het gewicht en huidige vetpercentage in de calculator kunt u het streefvetpercentage invullen. Met een streefpercentage van 12% moet Hildo nogmaals 3.3 kilo aan pure vetmassa kwijtraken en zou hij 74.9 - 3.3 = 71.6 kilo wegen. Het lijkt hem vooralsnog gevoelsmatig aan de lichte kant.

 


22 februari 2017. Moeizaam...
Elke ochtend staat Hildo op de weegschaal en het valt hem op dat het gewicht schommelt. Van de vorige 74.9 kg was hij ook al een keer weer 75.6 kg, om vervolgens, al schommelend, op deze nieuwe all time low van 74.4 kg uit te komen.
Langzaam?
Het lijkt langzaam te gaan, maar de laatste twee maanden is het toch bijna een kilo per maand. Dat tempo is hoog genoeg.
Kracht
Met het verminderen van het gewicht heeft hij het idee dat hij ook iets aan kracht verliest. Zwaarder trainen kan voorlopig niet door zijn peesproblemen en het mijden van risico´s. Is later vast weer goed te maken.

 

22 februari 2017. Davitamon Compleet

De Davitamon kauwvitamines zijn op. Dit potje is stukken duurder, maar is vergelijkbaar en bevat eveneens de juiste verhouding aan vitamines, 100% van de aanbevolen hoeveelheid per dag, en de tabletten zijn inclusief Omega-3 visolie. Hildo neemt om de dag één tablet, zo is het potje voldoende voor 4 maanden en dat maakt de prijs beter te verteren. Met 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, in combinatie met gezond eten, komen er volgens de eetmeter voldoende vitamines binnen. 

 

2 maart 2017. Vlotjes...

Ditmaal voor de eerste keer de 73 kilo barrière doorbroken, en het ging opeens sneller dan verwacht terwijl hij de laatste 2.5 week gemiddeld toch iets boven de 2200 kcal. zat. Hildo staat elke ochtend op de weegschaal en is elke keer weer benieuwd. In de gewichtsafname blijft een schommeleffect zichtbaar, waarbij de pieken naar beneden langzamerhand steeds lager worden. Hildo voelt zich nog prima en is nog steeds niet te mager. Van duizeligheid of licht in het hoofd, wat hij vroeger wel eens had als ie te weinig at, is nu geen sprake doordat de calorie-inname nu zo gemakkelijk en precies te monitoren is. Op naar die 12% vetpercentage bij waarschijnlijk 71.6 kg.

 


23 maart 2017. Met 2263 kcal. in één maand van 74.4 naar 73 kg
Dit is het soort statistisch overzicht waar u wat aan hebt, bijvoorbeeld als u uw vetpercentage omlaag wilt hebben. Met iets minder dan 2300 calorieën gaat het gewicht dus nog steeds omlaag, mooi om te weten, want dan is er gestructureerd aan het doel te werken, zonder vreemde verrassingen. Minder eten hoeft dus niet, en moet ook niet want het afvallen moet niet te snel gaan om spierverlies te minimaliseren. Afvallen blijkt op deze manier prima te plannen. Ook de voedingsmiddelen staan nog allemaal in het groen. Het lijkt goed.


17 december 2016. Voor de eerste keer 76.2 kilo
Al tijden was Hildo bezig om wat gewicht te verliezen, in een rustig tempo. U denkt dat hij aan een enge ziekte lijdt en daardoor dingen niet meer helemaal helder ziet? Dat valt mee hoor. Hij heeft, een poos geleden al, een zogenaamde vetpercentagemeter aangeschaft. Hij kon zien dat hij tussen de 16 en 18 procent zat. Dat is wel okay voor een man van zijn leeftijd, maar het betekent dat hij zeker niet mager is en dat het beter kan. Iets van 12% ziet Hildo wel zitten. Met de huidige spiermassa betekent dat hij vast nog een paar kilo moet verliezen. Waarschijnlijk zal hij uitkomen op iets van 73-74 kilo. Al een poosje schommelt hij rond de 76.5 kilo en daar onder komen valt niet mee, tenminste niet zonder continu met een hongergevoel rond te lopen. Wat meer eiwitten eten en wat minder koolhydraten ligt nu in de planning, misschien dat dat beter werkt. Alles met mate natuurlijk want gezondheid stond, staat en zal ook in de toekomst voorop staan.
Hobby
Wat voor de één een kwelling is, blijft voor Hildo hobby. Tot waar kan hij zijn lichaam krijgen? Hoe fit, hoe breed en hoe slank? Gezondheid is natuurlijk de basis en dat blijft belangrijker dan wat dan ook. Maar de bezigheid is gewoon leuk om te doen, misschien ook omdat het de eerste keer is dat hij er echt mee bezig is. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen waar het lichaam weinig aan heeft, zoals suiker en zoetwaren, drop, etc. maakt hem niets uit. Een echt belangrijke bezigheid heeft hij eten nog nooit gevonden en dat hij zichzelf daarom bepaalde minder productieve etenswaren ontzegt, is geen opgaaf.
Knieën
Hildo had, vrijwel direct in het begin al, wat last van zijn linker knie. Een tikken tijdens het wandelen. Dat tikken is nu voorbij, maar laatst was er een stekende pijn, soms ook gewoon tijdens het zitten met de benen over elkaar. Momenteel heeft hij er geen last meer van. Gewoon wandelen gaat soms pijnloos en soms wat met een lichte pijnsensatie die naarmate de wandeling vordert vaak minder erg wordt. Hij hoopt nog steeds dat het een kwestie is van 'het lichaam moet zich nog aanpassen' en dat het uiteindelijk weggaat. Het blijft wat fluctueren, maar het gaat de laatste tijd eigenlijk best redelijk. De rechter knie is probleemloos.
Tricepspees
Sinds kort vrijwel geen last meer van. Toch begint Hildo niet opnieuw aan opdrukken. Onder een hoek opdrukken (= minder belasting) en bankdrukken, 3 x 10 reps met weinig gewicht, doet hij wel. Hij zal pas geruime tijd na zijn laatste prednisolontablet wat verder gaan met de belasting. Pezen moeten eerst weer op sterkte komen na het medicijngebruik. 'Kan een halfjaartje duren', zei de huisarts.
Stram tijdens opstaan?
Hier kreeg Hildo hier een poos terug last van. Reuma, ouderdom? Toch is het nu veel beter. Als hij 's ochtend uit bed kwam, leek hij wel een bejaarde: veel last van de achillespees/hak. Ook de gewrichten in de vingers moesten even op gang komen na een poos inactiviteit. Dat het nu beter geworden is, lijkt er op te wijzen dat het lichaam zich nog steeds aanpast, alleen gaat het erg langzaam. Geduld is een schone zaak!


22 januari 2017. Lager en lager... 75.7 kilo!
Afvallen wilde niet erg goed. Met Hildo's recente ontdekking van de Eetmeter op Voedingscentrum.nl wordt calorieën tellen een fluitje van een cent, dat doet het programma automatisch. Hij hoeft alleen bij te houden wat hij naar binnen schrokt en alles van tevoren te wegen. Rond de 2200 kcal. lijkt voor Hildo prima om af te vallen. Daarbij besteedt hij ruwweg vijf uur per week aan wandelen, waarvan dagelijks een half uur lang een langzaam drafje. Verder nog twee uur gewichtstraining en misschien een klein uurtje crosstrainer per week. Waarschijnlijk heeft hij iets van 2500 kcal. nodig om op gewicht te blijven.


26 januari 2017. Eetmeter-uitslagen van 17 & 24 januari
Zolang de gegevens van het Voedingscentrum kloppen, kunt u exact zien aan wat voor stoffen u een gebrek heeft, waarvan u te veel krijgt of waarbij u goed zit. Alle pijltjes wijzen naar de linker kant. Dat betekent dat Hildo met alles eerder te laag zit dan te hoog. Dat klopt ook wel, want hij eet minder calorieën dan hij zou moeten om hetzelfde gewicht te behouden.
Links zonder vitamine supplement, rechts mét.
Hildo slikt, vanaf dat hij Prednisolon gebruikt, calciumtabletten op recept (Calci-Chew D3). In de linker lijst worden de calciumtabletten nog niet meegeteld, in de rechter wel. Toch is calcium nog steeds aan de lage kant en dat had Hildo nooit verwacht. Misschien heeft ie daarom wel last van zijn linker knie? Sinds een paar dagen slikt hij nu tevens Davitamon Compleet Kauwvitamine, had ie nog staan. Mét 2 tabletten Davitamon per dag is de voedingstoffenlijst bijna helemaal okay, op zout na. Dat komt omdat hij weinig kant-en-klaar-spullen eet waaraan veel zout is toegevoegd. Hij moet iets kwistiger met het zout omgaan.


25 januari 2017. Meten is weten!
Elektronische vetmeters zijn onbetrouwbaar, een huidplooimeter is beter.
Defender huidplooimeter (beide rechts)
Bij de Defender huidplooimeter moet u het ding met de hand dichtknijpen. Als het rode vlakje (op de foto niet te zien) groen wordt, dan oefent u de juiste druk uit voor de meting. Nou, Hildo heeft het getest en het valt niet mee om jezelf te meten. Maar ook als iemand anders u meet, zijn er genoeg variabelen. Iets te stijf knijpen, of niet stijf genoeg: het wijkt al snel af. Het ding is uitgerust met een papieren draaischijf met een onderverdeling naar man/vrouw en leeftijd. Het is de bedoeling daarbij de optelsom te zoeken van de waarden van de drie verschillende huidplooien die zijn gemeten en dan ziet u het vetpercentage. Zoals gezegd, tussen de ene en de andere meting kan het behoorlijk afwijken. Waarschijnlijk heeft Hildo met deze meter toch een verkeerde aanschaf gedaan. Een echt professionele, gekalibreerde meter kost zo maar 300 euro.
Omron vetmeter (links boven)
Erg gemakkelijk en snel om zelf te doen. Met iets van 55 euro niet goedkoop. Wel een van de betere, naar het schijnt, maar voor een serieuze vetmeting worden ze niet gebruikt. Een elektronische vetmeting geeft een elektrisch pulsje door het lichaam. Alles wat de geleiding beïnvloedt, is van invloed op de uiteindelijke meting, en dat is niet alleen vet. Omron raadt het gebruik af bij bodybuilders en atleten, mensen met koorts, kinderen in de groei, ouderen en vrouwen na de menopauze, mensen met zwellingen, zwangere vrouwen, mensen met osteoporose, koude handen, te droge handen, als u veel gedronken of gegeten heeft, na alcoholgebruik en na een grote inspanning. Het is belangrijk zo veel mogelijk in de zelfde omstandigheid te meten op de zelfde tijd van de dag. Hildo's eerste paar metingen, die telkens maar een paar tienden afweken, zeggen rond de 16.5% lichaamsvet, en dat zal wel ongeveer correct zijn. Of de metingen uiteindelijk bruikbaar zijn om veranderingen echt te kunnen monitoren, zal de tijd uitwijzen. Anders gewoon in de spiegel kijken, want nóg een vetmeter koopt Hildo niet.
Orbitape (links onder)
Wordt gebruikt om de lichaamsomtrek te meten, zoals borst, buik, been, biceps, etc. in inches en centimeters/millimeters tot een maximale lengte van 60 inch (152 cm). U trekt het bandje wijder, een ratel zorgt ervoor dat ie niet terugflipt. Vervolgens bindt u hem om uw lichaam, haakt het eind weer in de meter en drukt op de knop. Nu wordt de ratelwerking opgeheven en trekt het bandje zich onder veerdruk strak. Daardoor altijd een exacte meting. Leuk ding voor weinig. 


29 januari 2017. Een broodbakmachine!
Zelf broodbakken, daar was Hildo vroeger niet voor te porren geweest... da's wat voor vrouwen en mannen met geitenwollen sokken. Deze krijgt Hildo zo maar van collega T-Man. Broodbakken is hem te veel werk met al die kinderen. Blij dat hij en z'n vrouw even rust hebben als het spul eindelijk op bed ligt, zin in broodbakken is er dan even niet meer. Hildo heeft weloverwogen geen kinderen, het menselijk ras dreigt niet uit te sterven door kinderschaarste, dus dat scheelt een eigengebakken broodje of wat.


29 januari 2017. Meel
Zonder meel geen brood. Bij de Welkoop 2.5 kilo van het spul aangeschaft voor 7 euro. Het lijkt gezond. Niet supergoedkoop, wat prijs betreft wint kant-en-klaar supermarktbrood het. Er blijkt in de supermarkt ook meel te koop, later maar eens zien.


Even wat boter onder de flippers smeren zodat het brood daar niet blijft kleven, internet is handig. Er is ook een extra bakblik bij deze machine zodat twee kleinere broden gebakken kunnen worden.


Kwak er 600 gram meel in, 20 gram boter, zakje gist van 11 gram, 7 gram zout en 360 cc water met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Dat is alles.


De schakelaar op 'aan' zetten en vervolgens op 'start' drukken. Het apparaat heeft allerlei menu-instellingen, maar daar doet Hildo niet aan. Het duurt een poosje, de ingrediënten moeten even inwerken, maar dan begint er langzaam leven in de machine te komen. De flippers draaien rond en kneden zo het brood. Het beslag lijkt eerst wat nat, maar uiteindelijk wordt er toch een bolletje deeg gevormd die in de machine danig mishandeld wordt.


Na het rijzen, dat een tijdje duurt, begint het bakken zelf. Deksel niet open maken, anders schijnt het deeg in te zakken.


En voilà! Het eindresultaat na 3.5 uur. Het eerste brood dat Hildo ooit heeft gebakken en het ziet er perfect uit. Hij moet wel de flippers even onder uit het brood pulken voordat hij het in plakken snijdt, want die blijven in het brood zitten.
Hoe het smaakt?
'Stukken lekkerder dan het gewone fabrieksbrood van de Aldi', vindt Hildo en misschien is het nog wel gezonder ook. Het is een vrij stevig brood, met een vrij harde 'pok, pok' korst. Met een vochtige theedoek omwikkelen tijdens het afkoelen werkt vast. Het is wat meer als 'Duits Brood', minder luchtig en minder week dan gewoon brood. Ook prima om in te vriezen om later mee naar het werk te nemen in de broodtrommel, weet Hildo inmiddels. En natuurlijk... ander meel en/of andere ingrediënten zorgen voor weer ander brood.
Schoonmaken?
Het is een kwestie van wat kleine kruimels afnemen met een doekje. Het brood blijft niet kleven door de anti-aanbaklaag in het bakblik en aan de flippers, dus hij heeft er nauwelijks werk van. Zelf brood bakken stelt niets voor. Dit is zeker niet het laatste broodje dat Hildo gebakken heeft!


22 februari 2017. De perfecte eetdiagnose
Hildo heeft het al eerder gezegd, maar deze 'Eetmeter' op voedingscentrum.nl is de perfecte tool om uw eetgewoonten te kunnen monitoren. Elke dag vult hij minutieus in wat er gegeten wordt. Een op de gram nauwkeurige keukenweegschaal is daarbij noodzakelijk. Er is dan precies te zien wat er gebeurt. De afgelopen maand heeft hij gemiddeld 2135 kcal. per dag gegeten en hij valt langzaam iets af.
Minimaal elke drie uur wat eten
Op het werk, maar ook thuis of onderweg, eet Hildo minimaal elke drie uur iets. Dat geeft het lichaam een relatief constante stroom van calorieën. Voldoende voeding is extra belangrijk als hij aan het afvallen is, want hij heeft een historie van duizeligheid tot zelfs zomaar een black-out en in elkaar zakken bij onvoldoende voedsel. Dat is niet de bedoeling, dus een beetje dooreten is belangrijk


22 februari 2017. De avondmaaltijd, 500 kcal.
Pizza's zijn nu voorgoed voorbij. Hildo eet nu gezond en hartstikke lekker ook nog. Dit soort eten, in allerlei combinaties, eet Hildo veel. Allerhande roerbakgroentes en vaak met rijst omdat het gemakkelijk en snel klaar te maken is. En soms aardappels, bruine bonen of heel af en toe witte bonen in tomatensaus. Net zoals vroeger wil Hildo geen uren in de keuken staan, tien minuten is genoeg!
Hier ziet u bijna een kilo (800 gram) smakelijke avondmaaltijd. Met 500 kcal. is deze maaltijd toch calorie-arm.
100 gram zilvervliesrijst
400 gram oosterse roerbakgroenten
20 gram olijfolie
125 gram tomaat
70 gram tomatenpuree (blikje)
62 gram augurk zoetzuur
20 gram zilveruitjes
1 gram zout
Stevig gekruid met kruiden als oregano, tijm, kerrie, peterselie, knoflook, paprikapoeder, kruidnagel en zwarte peper.
Eerst de eetmeter, dan pas koken
Voor het avondeten wordt eerst de eetmeter ingevuld. Dan kan hij zien hoeveel er al gegeten is die dag. Vervolgens wordt het avondeten op de eetmeter ingevuld en aangepast totdat calorieën en voedingswaarden goed uitkomen. Daarna worden de ingevulde ingrediënten bereid. Ditmaal een flinke hoeveelheid en toch is het maar 500 kcal, iets minder dan een kwart van de dagelijkse inname. Kant-en-klare sausjes, jus, etc. ontbreken, het is meer rommel dan anders wat. Omdat hij wat laag in het zout zat die dag, heeft hij er nog wat zout aan toegevoegd. Voor de smaak is het niet nodig, daar zorgen de kruiden voor.
Vlees
Wordt niet veel gegeten, eenmaal per week gemiddeld, misschien. Soms kip, soms vis. De eiwitten worden waar nodig verder aangevuld met kwark en eiwitshakes.


18 maart 2017. How low can you go...?
Op het gevaar af saai te worden, gaat Hildo gewoon door met zijn geneuzel over gewicht, calorieën en fitness. Voor spectaculaire zaken klikt u gewoon door naar Youtube. Verantwoord gewicht verliezen gaat niet snel, het is de lange adem waarvan u het moet hebben. 'Ojee, maar dan komt er ook een flinke dosis doorzettingsvermogen bij', zou u kunnen denken.
Doorzettingsvermogen? Welnee!
Doorzettingsvermogen is nodig als u iets wilt doen, maar niet leuk vindt. Hildo is doorzetten daarom, als rasechte levensgenieter, nooit goed afgegaan. Wat veel goed maakt, is dat het hele plaatje van zijn nieuwe levensstijl hem wel bevalt, inclusief de resultaten. Daardoor raakt de importantie van zijn matige doorzettingsvermogen op de achtergrond. Het resultaat, dat hij uiteindelijk krijgt voor zijn moeite, is exact af te lezen op de weegschaal en het geeft Hildo de mentale boost om het gemakkelijk vol te houden, zelfs zonder doorzettingsvermogen. Niet dat het altijd even leuk is.

30 maart 2017. Dunne voeten?

Aan Hildo's voeten is niet te zien dat hij dunner wordt, dan moet het wel van zijn buik afgaan, denkt hij...

Krachtverlies

Calorieën, kracht en gewicht, er is duidelijk een connectie, merkt Hildo. Als u niet genoeg eet, voelt u zich slapjes. Al geruime tijd is er bij Hildo geen progressie meer in kracht, hij is vet aan het verliezen, maar waarschijnlijk ook iets aan spiermassa. Het is duidelijk te merken bij het bankdrukken. Hij doet al een paar weken zijn 4 x 10 sets met een kilo minder, in totaal 27 kg in plaats van 28 kg. Vlieggewicht, Hildo weet het, maar zwaardere gewichten is vragen om problemen met de tricepspees van zijn rechter arm. Sinds zijn blessure, opgelopen met opdrukken in november 2015, doet de tricepspeesaanhechting nog steeds pijn als hij zijn armspieren aanspant als de spieren niet opgewarmd zijn. Hij vraagt zich inmiddels af of de pees ooit helemaal zal genezen. Hildo hoopt dat, wanneer hij deze zomer van de Prednisolon af is en ook weer meer zal gaan eten, zijn kracht weer iets zal toenemen. Het is Hildo inmiddels wel duidelijk dat er geen spectaculaire zaken meer te verwachten zijn, zijn jeugd is voorbij!

 

 

 

 
 Back    Page 1 Arteriitis Temporalis    Page 2 herseninfarct    Page 3 revalidatie/fitness    Page 4 fitness    Page 5 fitness