Hildo's kopzorgen! (page 5)
Better, stronger, faster than he was before!

 Back    Page 1 Arteriitis Temporalis    Page 2 herseninfarct    Page 3 revalidatie/fitness    Page 4 fitness    Page 5 fitness

28 april 2017.  Een jaar en tien maanden na het herseninfarct
Ruim anderhalf jaar na het herseninfarct. Inmiddels weer beter, Hildo? Helaas niet helemaal. Het is immers geen griepje, verkoudheid of gebroken been. De gevolgen van een herseninfarct die overblijven na de revalidatie zijn blijvend. Afgestorven hersenen zijn dood en komen nooit weer. Als u zich door alle voorgaande 'kopzorgen'- bladzijden heen geworsteld hebt, wat Hildo betwijfelt omdat het vaak niet superspannend is, weet u dat hij ongeloofelijk veel geluk gehad heeft en er zelfs relatief weinig aan overgehouden heeft. Een evenwichtsprobleempje, een gevoel alsof hij altijd aangeschoten is, wat anderen gewoonlijk niet eens opvalt. Tevens heeft hij wat lichte slaapproblemen, is hij sneller moe en kan hij kan minder goed over stress en reageert hij daar ook sterker op. Verder valt het eigenlijk best mee. Evengoed is het hele gebeuren de klassieke wake-up call geweest. Direct vanaf dat hij ziek geworden is, heeft Hildo zijn leven volledig omgegooid, hij is als een blad aan de boom omgedraaid en dat zal ook zo blijven. Het leven is veel te fijn om dood te gaan en hij doet er daarom alles aan om zijn gezondheid op een zo hoog mogelijk peil te krijgen en te houden. Want zonder gezondheid, en dat weet u zelf ook wel, houdt alles op. Uiteindelijk gaat Hildo natuurlijk gewoon dood, maar hij wil wel graag gezond die kant op! Enne... het is nog leuk onderweg zijn ook!

Disclaimer: Hildo wil u er met klem op wijzen dat zijn aanpak zijn eigen invulling is en geen medische achtergrond heeft. Hij zal zijn aanpak daarom aan niemand aanraden. Doet u het toch, zelf weten. Het is uw leven.

--- Focus! ---

18 maart 2017. Leren broek aangepast in Groningen
Hildo heeft een nieuwe leren broek die niet goed past. Daarom is hij naar de firma Zaal in Groningen gegaan om deze aan te laten passen. De broekspijpen zijn te ruim, maar de onderkant is te nauw. Na aanpassing zal het vast wat beter zitten en kan hij de broekspijpen in ieder geval over de laarzen heen trekken.
Gesprek met Bertil ... over gezond eten
Hildo raakt aan de praat met Bertil, de huidige eigenaar van Zaal en ongeveer van Hildo's leeftijd. Bertil heeft vroeger van dezelfde André motorrijles gekregen als van wie Hildo ook les kreeg, bij rijschool Oosterveld, dat schept een band. Ook Bertil is, zoals zo veel Nederlanders, bezig met zijn gezondheid. Hij vertelt dat hij vooral wat gewicht wil verliezen en wat meer bewegen en inmiddels veganist is geworden, puur om gezondheidsredenen. Hij heeft sindsdien, volgens eigen zeggen, stukken meer energie dan toen hij nog vlees at. Hij wijst Hildo op een paar documentaires: 'Knives Over Forks' uit 2011 en 'Cowspiracy - The sustainability secret' uit 2014.
Cowspiracy - The sustainability secret (2014)
Dit is er eentje die past in 'de wereld gaat naar de sodemieter als we niet oppassen' en zou u daarom moeten aanzetten tot het eten van minder vlees. Niet kijken als u toch al richting depressiviteit neigt. Hildo heeft altijd al erg weinig weinig vlees gegeten en heeft geen kinderen. Geen kinderen betekent geen enkele vervuiling meer na hem, dus hij is groener bezig dan iedereen die wél kinderen heeft en als iedereen het zo zou doen, zouden er over 100 jaar geen mensen meer zijn en zou de planeet gered zijn! Nu is het nog even wachten tot die kinderloosheidsbijslag erdoor komt.


23 april 2017. Meer gegeten
Zoals u inmiddels weet, is 'Mijn Eetmeter' van Voedingscentrum.nl Hildo's gereedschap om alles te kunnen monitoren. Alles wat u eet wegen, invullen en voilá! De laatste maand is er duidelijk meer gegeten. Toch is hij in die periode van 24 maart (72,8 kg) tot vandaag 23 april (71,7 kg) iets van een kilo afgevallen. Dat betekent dat hij in ieder geval ruim meer dan 2500 kcal moet eten om op gewicht te blijven... terwijl hij vroeger helemaal niet zoveel hoefde te eten om op gewicht te blijven. Het is een feit dat wát u eet veel uitmaakt, meer dan u wellicht denkt. Geen producten meer met suiker bijvoorbeeld, kan ongemerkt erg veel calorieën schelen.


24 april 2017. De broodtrommel
De linker broodtrommel is een oudere die Hildo eerst gebruikte, past onder de spin op de voorvork van de Harley. Die werd veel te klein nadat hij gezonder is gaan eten. Gezond eten, zonder suiker, etc. betekent dat er veel meer gegeten moet worden om alle benodigde calorieën binnen te krijgen. Ook voor de dagelijkse dosis fruit moet er ruimte zijn. Het zelfgebakken volkoren brood, met rozijnen voor wat extra smaak, past er vrijwel niet meer in. De aanschaf van nog een rode broodtrommel, ruim een euro bij de Action, staat op stapel.


29 april 2017. Fietsen voor het goede doel
Voor welk goed doel fietst Hildo dan? Nou, voor zichzelf natuurlijk! In principe heeft hij een bloedhekel aan fietsen. Mountainbiken is anders. Toch is het voor behoud van de conditie noodzakelijk om regelmatig gewoon te fietsen. Dit blijkt nu na de winter, tot Hildo's grote teleurstelling, al het opgebouwde fiets-uithoudingsvermogen is verdwenen als sneeuw voor de zon. Wandelen, joggen en krachtsport zijn geen vervanging voor fietsen. Het lichaam wordt duidelijk heel anders aangesproken. Hardlopen gaat beter dan vorig jaar, maar fietsen doet Hildo met zijn tong op het derde knoopsgat, hijgend naar lucht met verzuurde benen, terwijl het helemaal niet snel gaat. Zijn fietsgenote, die regelmatig fietst, heeft helemaal nergens last van. Hildo gaat nu regelmatig een kort rondje draaien, in de HIT (High Intensitie Training) stijl. Gewoon een stukje toerfietsen is natuurlijk niet slecht, maar even flink belasten is belangrijk als de conditie omhoog moet.


1 mei 2017. Einde Prednisolon!!
Vandaag is eindelijk een einde gekomen aan het gebruik van Prednisolon (Prednison). Het ontstekingsremmend middel kreeg Hildo op zondag 24 mei 2015 voor het eerst, via een infuus van1000 mg per dag, toen hij bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis terechtkwam omdat bij hem de slagaderontsteking Arteriitis Temporalis uitgebroken was. Nare ziekte hoor, u kunt er alles over lezen op de eerste bladzijde van 'Kopzorgen'. Prednisolon moet, nadat de ontsteking onder controle is, zeer langzaam afgebouwd worden tot 1mg per dag. Het lichaam is lui geworden en moet er langzaam weer aan wennen om zelf de benodigde corticosteroïden aan te maken om ontstekingen onderdrukken. Kortom, na bijna twee jaar afbouwen vandaag geen Prednisolon meer! Misschien gaat hij dit merken. Prednison/Prednisolon staat bekend om bijzonder nare bijwerkingen. Het schijnt een half jaar te duren voordat alle Prednisolon-resten uit het lichaam verdwenen zijn. Misschien wordt dan alles nóg beter dan het nu al is!

7 mei 2017. Historisch lage hartslag

Toen Hildo nog met Arteriitis Temporalis (slagaderontsteking) in het ziekenhuis lag op 29 mei 2015, nu dus twee jaar geleden, had hij een bloeddruk van 93/51 met een hartslag van 77. Lage bloeddruk, maar verder een normale hartslag voor hem. Gewoonlijk, volgens Hildo zelf zijn leven lang, in rust al boven de 80 hartslagen per minuut. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft hij, zoals u bekend, zijn leven een behoorlijke wending gegeven. Hij is gestopt met roken en begonnen met bewegen. De hartslag is gedurende die tijd steeds verder gedaald, het hart is efficiënter gaan werken. Vandaag na twee jaar niet roken, gezond eten, wandelen, joggen, fietsen en (niet erg zware) gewichtstraining/krachttraining zit hij vandaag op 54 slagen per minuut in rust!

 


11 mei 2017. Ikea keukenrek
De Ikea, daar was Hildo ooit één keer geweest en daarna nooit weer. Ditmaal voor de tweede keer en voilá! Supermooi en strak te midden van de rest van de bende. Hildo heeft een mooie plaats gereserveerd voor de behoorlijk grote en daardoor anders ernstig in de weg staande broodbakmachine en ingrediënten als bakkerszout, gist, krenten, rozijnen, sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten. Meel bewaart hij apart. U ziet ook de grote voorraadbussen met kruiden en helemaal bovenaan de vorraadbussen met spaghetti, macaroni, rijst waarvan de muesli, havermout en Brinta worden genuttigd in combinatie met rijstedrank i.p.v. melk. Goed bezig die Hildo!


23 mei 2017. Nóg meer gegeten
Gemiddeld 2600 kcal per dag, volgens de nauwkeurig ingevulde eetmeter. Vanochtend staat Hildo op de weegschaal: 73,1 kg. Gisterochtend was hij nog 72,0 kg. Schommelingen van een kilo zijn normaal. Gegeten, gedronken, wc- bezoek, u bent zomaar een kilo lichter of zwaarder.
Schommelende maaltijden
Het blijkt niet zo eenvoudig te zijn om een juiste schatting te maken zodat hij continu rond de 2600 kcal zit. Deze maand waren er dagen bij van krap 2000 en sommige zelfs ruim 3000. Het lijkt er in ieder geval op dat hij nog iets meer moet eten om aan te komen en hij gaat ermee aan de gang. Wel voorzichtig, want dikker worden zonder toename van spiermassa is niet de bedoeling.
Sporten
Eén tot twee maal in de week krachttraining betekent in de praktijk een continu beurs gevoel, met name de nacht en dag direct na de training. Nadat het herstel voltooid is, gaat hij weer aan de gang. Verder geen gekke dingen meer met blessures, hij is erg voorzichtig. En groeiende spieren? Nog niets te bespeuren, maar hij voelt zich goed en dat is belangrijk. Met fietsen gaat het alweer iets beter, al is hij nog lang niet op het niveau van vorig jaar... en ook dat was al niet om over naar huis te schrijven. Joggen gaat de ene keer beter dan de andere keer, maar als hij wil is er wel twee kilometer uit te persen, in een sukkelgangetje natuurlijk. Een topsporter wordt hij niet, maar de strijd tegen zichzelf is ook al wat.


3 juni 2017. Suiker
Met zijn gebit vol vullingen gooit Hildo hier de laatste kilo kristalsuiker die hij ooit gekocht heeft weg. Er is geen enkele legitieme reden om het te eten, behalve dat zoet lekker is. Het lichaam kan er niets mee, behalve opslaan als vet. Tanden gaan er kapot aan. De voedingsmiddelenindustrie stopt overal suiker in. Het zit zelfs in een blik bonen, maar ook in veel andere producten waarin het niets te zoeken heeft. De bonen spoelt Hildo af, de andere producten laat hij in het schap staan.


11 juni 2017. Broodje van de bio-molenaar
Bij Hildo in de buurt staat een molen, daar is een bio-molenaar aan het werk die graan van biologische landbouw maalt waarbij de volledige graankorrel wordt gemalen. Volgens de molenaar worden er zelfs bij grof volkoren meel in de fabriek stoffen uitgehaald om zodoende het meel langer houdbaar te maken. Hij doet dat niet, alles is puur natuur en komt zo tussen de molenstenen vandaan. Mooi verhaal en Hildo koopt een paar kilo om te proberen.
Fijn broodje?
Niet echt. Het meel van de molenaar bakt voor geen meter en het weigert om te rijzen. Dit zijn zelfs de eerste mislukte broden ooit! Hildo gooit er eerst zijn standaard 8 gram gist in, daarna 11 gram en zelfs een dubbele lading van 16 gram. Alle drie de broden zijn als die boven op de foto. Een normaal brood komt tot aan of iets over de rand van het bakblik, het bio-brood komt nauwelijks tot de helft en Hildo gooit het weg. Na drie mislukte klompen brood is hij er helemaal klaar mee. Geen bio-meel meer, want hij wil niet experimenteren met allerhande instellingen van de broodbakmachine, het ding moet probleemloos en vlot iedere keer weer een goed resultaat geven. Dus Koopmans grof volkoren uit een 25 kilo zak. Dat bakt probleemloos!


15 juli 2017. Achillespees
Elke dag loopt Hildo een stukje hard, op werkdagen in de middagpauze. Dat half uur pauze wordt eerst ingezet om een kwartier warm te wandelen, daarna een stukje hardlopen. Beetje pijn in de achillespees. Even doorlopen en denken 'het gaat wel weg', was niet verstandig. De volgende keer zal Hildo direct stoppen bij het kleinste pijntje, better safe than sorry, want de leeftijd lijkt hier een rol in te spelen. Het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Nu is het alleen erger geworden en hardlopen wil momenteel niet meer. Jammer.



15 september 2017. Laatste bezoek internist

De laatste van de serie bezoeken betreffende Hildo's voortgang sinds het herseninfarct. Ook het afbouwen van Prednisolon heeft zijn internist in de gaten gehouden. Het laatste bloedonderzoek laat uitstekende ontstekingswaarden zien. Lager dan ooit zelfs.
Halvering Simvastatine
Hildo's cholesterolwaardes zijn erg laag. Zijn voorstel Simvastatine (cholesterolverlager) te halveren krijgt instemming. Dat is mooi, want simvastatine is rommel met nare bijwerkingen, zoals reumatische klachten, spierpijn, winderigheid. Klachten waar Hildo allemaal last van heeft. Helemaal stoppen met simvastatine is misschien beter, maar het risico op een nieuw herseninfarct moet koste wat het kost vermeden worden.
Pleiotrope effecten
Neveneffecten of bijwerkingen hebben statines genoeg, maar naast alle slechte zijn er ook goede, de zogenaamde pleiotrope effecten, aldus Hildo's internist. Vandaar dat Hildo op dit moment doorgaat met simvastatine, een half tabletje ofwel 20 mg per dag.
Slijmbeursontsteking zet door!
Niet te zien op de uitslag van de ontstekingswaarden, die slijmbeursontsteking. Zelfs nog veel erger geworden. Hoe dat kan, hoewel er tijdens de vakantieperiode helemaal niet met gewichten getraind is, is Hildo onduidelijk.


25 september 2017. Slijmbeursontsteking komt van de Westfield!
Vannacht om 4 uur 's nachts had Hildo een eureka-moment, is slapeloosheid toch nog ergens goed voor. Hildo heeft in juli dit jaar een klein en superlaag Westfield sportwagentje gekocht, als vervanger voor de Harley vanwege zijn blijvend evenwichtsprobleem. De auto in en met name uit komen, is lastig en het komt daarbij behoorlijk op de schouders aan. De beweging/belasting bestaat uit de handen achter het lichaam houden en dan uzelf omhoog duwen, net zoiets als uit bad stappen, het is iets waar Hildo's schouders klaarblijkelijk niet goed tegen kunnen. Elke dag in bad is geen probleem, maar het wordt al snel te veel met de auto. Voor de vakantie kreeg hij er al wat last van en tijdens de vakantie is er elke dag met het autootje gereden, om de haverklap er in en uit. Naarmate de vakantie vorderde, werden de schouderklachten erger, logisch. Zichzelf opdrukken om uit het bad te stappen, wil sinds gisteren ook al niet meer. Hij moet eerst op de knieën draaien om omhoog te kunnen komen. Rijden met de Westfield is voorlopig voorbij, jammer hoor.
De oplossing
Een soort roll-bar boven op de auto monteren zodat hij zichzelf er uit kan hijsen?


14 oktober 2017. Fysiotherapie in plaats van tabletten
Professionele hulp is wat Hildo nodig heeft. Zijn schouders worden niet beter. Fatsoenlijk doorslapen is sowieso al niet mogelijk na het infarct, maar de pijn in de schouders verergert het slaapprobleem. Slapen tot hij wakker wordt om een uur of drie 's nachts, dan wat paracetamols en proberen verder te slapen, al dan niet met heel af en toe een slaappil ter ondersteuning. Slaappillen zijn rommel, maar een keertje redelijk slapen is erg fijn en de dag erna is beter door te komen. Al gapend duurt een dag op het werk erg lang.
Schouderrevalidatie
Zijn eigen revalidatietechnieken, met zeer lichte gewichten, leiden nergens toe en na laatst wat losjes boksen op de double-end boksbal lijkt de pijn erger geworden. Stilzitten is niet de oplossing, want dan kunnen de schouders zelfs vast gaan zitten. Bij de fysiotherapeut, soms zijn vakmensen onontbeerlijk, krijgt Hildo een beter inzicht. Borstgerelateerde oefeningen zijn uit den boze, de rug trainen is van belang, ook omdat Hildo's schouders wat ver naar voren zitten op zijn torso. Grote gewichten ook niet meer doen, lichtere gewichten met veel herhalingen zijn beter om de pezen niet te zwaar te belasten.
De oefeningen
De fysiotherapeut verklaart: 'Het gaat hier om het versterken van de dieper liggende spieren in de rug en het loshouden en losser maken van de schouders. Als pijn bestaat in een schaal van 0 tot 10, niet verder gaan dan 4 tijdens de oefeningen.'
Exorotatie: elleboog in de zij, onderarm recht vooruit en dan rustig zo ver mogelijk van links naar rechts heen en weer bewegen met een licht gewicht aan een pulley.
Serratus push-up: ellebogen op de grond en uzelf opdrukken via de schouders, dus schouders zo ver mogelijk naar voren en dan weer zo ver mogelijk naar achteren. Een lichtere variant is het gewoon staand te doen met de armen gestrekt naar voren wijzend, zonder gewichten.
Pulley: arm voorwaarts en zijwaarts heffen. Een touw in beide handen dat via een katrol loopt die aan het plafond zit. De ene arm gaat omhoog, de andere naar beneden. Dat zowel zijwaarts als voorwaarts oefenen. Dit moet meer mobiliteit in beide schouders geven.

18 maart 2017. Documentaire: Forks Over Knives (2011)
Als u handig bent, kunt u deze documentaire wel ergens downloaden, anders kijkt u gewoon op Youtube naar 'Forks over Knives', er is genoeg over te vinden van zowel voor- als tegenstanders. In de documentaire komen een aantal stellingen voorbij, klaarblijkelijk gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Hildo is voorzichtig met alles zomaar geloven, waarheden zijn vaak afhankelijk van de hoek waaruit u deze observeert. Ook Hildo's internist van het ziekenhuis kent 'Forks Over Knives' en wil er geen uitspraak over doen. In ieder geval is het interessanter om naar te kijken dan de gemiddele natuurdocumentaire, het verandert mogelijkerwijs uw inzichten of zelfs mening. Dat (te) veel eten niet erg gezond is, weet inmiddels iedereen en te dik zijn is echt wel een groeiend probleem. In de documentaire wordt met name een overdaad aan suiker, zuivel, vlees en in de fabriek gemaakt voedsel niet alleen als dikmaker gezien, maar ook als ziekmaker. De groei in het gebruik van dierlijke eiwitten en bewerkte levensmiddelen wordt gezien als oorzaak van de toename van kanker, hart- en vaatziekten, beroertes en er worden cijfers gepresenteerd die dat staven. Een volledig plantaardig dieet zou zelfs ziektes, zoals sommige vaatziekten en sommige vormen van diabetes, omkeerbaar kunnen maken. Hoe het, volgens deze documentaire, allemaal precies zit wordt u in Forks Over Knives haarfijn uit de doeken gedaan. De oplossing is eenduidig: veganisme.
Wat doet Hildo er mee?
Forks Over Knives propageert veganisme, dat gaat Hildo iets te ver en aan zijn persoonlijk dieet verandert er na het zien van de documentaire weinig: hij at sowieso al erg weinig vlees. Maar mensen zijn geen konijnen of koeien maar het zijn, duidelijk aan he gebit te zien, net varkens, alleseters dus. Af en toe een ei en soms wat vlees of vis blijft gewoon bij Hildo's menu horen, misschien is ook een insect niet zo verkeerd. Feit is: overdaad schaadt. Hildo houdt het op matig en gevarieerd.
Botontkalking
Osteoporose is een ziekte waarbij botten oplossen en de kans op fracturen stijgt. Melk drinken is goed, in melk zit kalk en kalk is goed voor botten. Toch heeft de westerse wereld, waar veel melk gedronken wordt, veel meer last van botontkalking dan regio´s waar géén melk geconsumeerd wordt. Dat is toch een bijzonder feit. Volgens Forks Over Knives verhoogt het drinken van melk de zuurgraad in het lichaam (melkzuur). Het lichaam neutraliseert dat zuur met kalk, dat uit de botten onttrokken wordt. Als dat klopt, was Joris Driepinter, de witte motor en consorten een leugen. Nog steeds wordt melk aangeraden voor sterke botten. Op reumafonds.nl wordt er over oorzaken van osteoporose gesproken, maar melk als mogelijke veroorzaker wordt niet genoemd. Achter zuivel zit een machtige industrie, wat wellicht iets verklaart. Hildo gebruikte altijd al weinig zuivel en na het zien van de documentaire doet hij dat nog iets minder. En dan is er nog Hildo's eigen jarenoude logica: geen enkel volwassen dier drinkt melk, dat is onnatuurlijk. Het is specifiek bedoeld voor jonge dieren. Waarom zou dat alleen voor mensen opeens niet zo zijn?


18 maart 2017. Casseïne eiwitten = eiwitshake
Dit zijn eiwitten uit zuivel. Casseïne eiwitten zijn, volgens de documentaire 'Forks Over Knives' tijdens een medisch experiment op ratten in een hoeveelheid van 20% veroorzaker van een kankeruitbraak. In een hoeveelheid van 5% veroorzaken ze geen kanker, worden de kankertumoren zelfs minder groot. Prostaatkanker wordt eveneens gelinkt aan een overmaat aan dierlijke eiwitten. Een overmaat aan eiwitten in het algemeen schijnt ook al aan botontkalking bij te dragen. Hildo zit nu met een scheef oog naar zijn net nieuw binnengekomen bus met twee kilo casseïne eiwitshake te staren. Maar even rustig aan ermee.
 


27 april 2017. Bijna het streefgewicht van 71,6 kg, maar er is een probleem!
Hildo heeft een streefgewicht van 71,6kg. Waarom, leest u hieronder (een quote van 4 februari 2017 toen hij nog 74,9 kg woog).
(Quote van 4 februari 2017)

12% streef vetpercentage = 71,6 kilo

Zonder moeilijke berekeningen is met de calculator op Runinfo.nl te bepalen hoeveel u van uw vetmassa moet kwijtraken om een bepaald vetpercentage te breiken. 12% lijkt Hildo een mooi streven, voor iemand van zijn leeftijd. Na het invullen van het gewicht en huidige vetpercentage in de calculator kunt u het streefvetpercentage invullen. Met een streefpercentage van 12% moet Hildo nogmaals 3,3 kilo aan pure vetmassa kwijtraken en zou hij 74,9 - 3,3 = 71,6 kilo wegen. Het lijkt hem vooralsnog gevoelsmatig aan de lichte kant.

Huidig gewicht is 71,7 kg, maar wat is het probleem dan?
Hildo's vetpercentage is nu 14,3% bij een gewicht van 71,7 kg. Voor een streefvetpercentage van 12% zou hij nogmaals 1,8 kg aan vetmassa moeten kwijtraken en 71,7 kg - 1,8 kg = 69,9 kg moeten wegen om die 12% vetmassa te hebben. Kortom, Hildo is van 74,9 naar 71,7 maar liefst 1,5 kilo spiermassa verloren. Dat is goed te merken ook, want zijn kracht is vlot aan het afnemen: de gewichten worden kleiner en veel puf om nog krachttraining te doen heeft hij ook niet meer. Misschien heeft hij toch te snel gewicht verloren. De vlam die focus heet, is een flakkerend lichtje geworden. De laatste weken is de krachttraining al op een wat lager pitje komen te staan, wat bouwvakwerkzaamheden zijn ook zwaar en daarom in het weekend ook geen tijd om te lopen... Uitvluchten, en die zijn niet acceptabel!
Nog verder afvallen? Nee
Hildo is aan het twijfelen. Die 12% vetpercentage ziet hij wel zitten, maar het gebrek aan energie speelt hem parten en gezondheid staat natuurlijk voorop. Gelukkig heeft hij zijn focus terug. Weer vaker trainen en niet alleen in de pauzes tijdens het werk lopen/rennen. De calorieën omhoog schroeven naar misschien 2800-3000 per dag lijkt hem goed om wat in spiermassa te kunnen toenemen.

2 mei 2017. Uitslag bloedtest... Okay!

16 maart jongstleden is Hildo naar het ziekenhuis geweest voor wat waarschijnlijk de een na laatste bloedtest zal zijn. BSE en CRP-waardes zijn beide extreem laag, uitstekend dus. Vandaag is alles besproken met de internist. Een volgend, en laatste, bezoek aan de internist staat gepland over vier maanden.

 

 





11 mei 2017. Hoe houdt Hildo bij wat hij eet?
U ziet het hierboven: A4-papier gereed leggen met een pen erbij. Alvorens hij wat in zijn mond stopt, weegt Hildo het product en noteert hij dat. De keukenweegschaal heeft een doorweegfunctie, wat het wegen van de afzonderlijke ingrediënten vergemakkelijkt. Veel tijd neemt het niet in beslag en onopgemerkte tussendoortjes bestaan niet meer. 'Hoe kan dat nou dat ik dik word, ik eet helemaal niets' wordt zo een opmerking die geen hout snijdt. Te veel moeite? Dan hebt u er niet veel voor over om af te vallen.
Invullen op Mijn Eetmeter
Dit neemt even tijd in, maar het is, Hildo's inziens, wel de meest eenvoudige manier om de calorie-inname heel redelijk te kunnen monitoren. Soms vult Hildo een aantal dagen achteraf in omdat het op sommige dagen soms even niet uit komt. Het op de gok eten laat wel wat ongewenste schommelingen zien, maar het blijft in ieder geval niet onopgemerkt en Hildo blijft goed de controle houden over wat er met het gewicht gebeurt en hij leert inmiddels hoeveel hij van iets kan eten zonder dat het te veel wordt. Belangrijke kennis.


13 mei 2017. Meelvat
Hildo's broodbakmachine is geen mutserig ingezet apparaat. Het ding gaat serieus brood bakken en als ie stuk gaat, komt er een nieuwe want zijn zelf gebakken broden steken met kop en schouders boven die van de Aldi uit. Om brood te maken, is er meel nodig. Hildo schaft grof volkorenmeel aan in een zak van 25 kilo, iets van 40 liter. Hij bewaart het meel in een, uiteraard gloednieuwe, speciaal aangeschafte, hermetisch af te sluiten blauwe ton van 60 liter. U kent ze wel als multifunctioneel opslagvat voor diervoeders, etc. Volledig hygiënisch, ongedierte-proof en geschikt voor menselijke voedingsmiddelen, zoals meel, rijst, etc. Met die 25 kilo meel kunnen ongeveer 40 broden gebakken worden. Kan ie een paar maanden vooruit.


18 mei 2017. Roerbak
Gewoon even een voorbeeld van wat Hildo zoal eet. Van alles en nog wat door elkaar, een scheut olijfolie om te roerbakken en dat in combinatie met rijst en soms allerlei soorten bonen, pasta of aardappelen. Rijst heeft de voorkeur omdat het supersnel klaar is, alleen even koken. Een fractie zout en flink scheutig met allerhande kruiden en het smaakt vrijwel altijd prima en is klaar binnen een kwartier. Wat kooktijd betreft, is Het Nieuwe Menu eigenlijk net zo snel als de ouderwetse Vrolijk Pizza, maar het is vast een stuk gezonder.


18 mei 2017. De foute Mineola
Veel duurder dan mandarijnen of sinaasappels, maar wél vreselijk lekker en sappig. Helaas mag Hildo vanwege Clopidogrel (anti-stollingsmiddel/bloedverdunner) geen grapefruit eten. Een Mineola is een kruising tussen een grapefruit en een mandarijn, dus waarschijnlijk niet verstandig. Sinaasappels zijn ook best okay en veel goedkoper ook nog!


22 mei 2017. Oplopend gewicht
Het is zo simpel... minder eten dan uw lichaam nodig heeft en u wordt dunner, meer eten dan uw lichaam nodig heeft en u wordt dikker.
'Snap er niks van' vs 'elk pondje gaat door het mondje'
Als Hildo ruzie wil hebben, hoeft hij alleen maar eerlijk te zijn tegen een dikkerd die het niet lukt om af te vallen en zeggen dat elk pondje door het mondje gaat. Daarmee eindigt de discussie onmiddellijk en is er alweer iemand die een hekel aan Hildo heeft. Het leven is zwaar.
Zwaarder worden
Te veel eten dus. Bodybuilders noemen dat 'bulken'. Groeien in spiermassa, maar ook in vet. Alleen groeien in spiermassa is iets wat onmogelijk schijnt te zijn. Daarom is Hildo nu aan het trainen én moedwillig te veel aan het eten. Als de spieren komen, moet het nu gebeuren!


28 mei 2017. De broodverbeteraar, ascorbinezuur E300
Zelf gebakken brood kan nogal kruimelig zijn. Het E-nummer E300 is ascorbinezuur, ofwel gewoon Vitamine C. Eén enkel fijngestampt tabletje is al genoeg, het maakt het brood veel minder kruimelig. Lijkt vreemd, maar het werkt echt.



10 juni 2017. Broodje bakken? Grof volkoren vs rogge
Roggebrood kent u wel. Roggemeel reageert veel minder op gist en wil niet rijzen,  het blijft een compacte massa. Roggebrood bakken is een langdurige kwestie en Hildo heeft daar geen zin in. Knopje drukken en 3,5 uur later... bliep bliep, brood is klaar.
Rogge in de mix
Puur rogge wil dus niet, maar Hildo voegt, voor een wat compacter brood, een beetje rogge toe aan het reguliere volkorenmeel. U ziet op de bovenste foto drie plakken brood, waarbij helemaal rechts zonder rogge is gebakken. Hildo gebruikt standaard elf scheppen volkorenmeel en één schep rogge. Meer dan 10 procent rogge schijnt u niet te moeten gebruiken. Wat experimenteren met de hoeveelheid gist kan natuurlijk ook. Hildo gebruikt standaard één maatschep gist, wat ongeveer acht gram is.


24 juni 2017. Dit gaat niet goed... 16% bij 74,5 kg!
Het bulken heeft niet het beoogde resultaat. Toename van vet, maar haast geen spiermassa. 4 februari 2017 had hij 15,9% bij 74,9 kg, vandaag is de verhouding dus slechter. Hildo houdt er onmiddellijk mee op en zal verder trainen, maar wil geen toename meer van het vetpercentage. Het lijkt erop dat spiergroei er gewoon niet meer inzit. Geeft niet, dan gaat hij voor het behoud van die spieren en algehele fitheid, dus zijn home-gym zal zeker niet verstoffen. Terugvallen in de fysieke staat waarin hij eerder verkeerde gaat niet gebeuren!


5 augustus 2017. Slijmbeursontsteking?
Laatste tijd van last van beide schouders. Zou Hildo, net als zovelen, dan eindelijk ook een slijmbeursontsteking hebben? Het komt van repetitieve handelingen en dat zijn bij Hildo de krachttrainingen. Valt samen met een soort reumatische pijnklachten in de gewrichten van de vingers en ondefiniëerbare spierpijn terwijl er niet getraind is. Wandelen doet hij natuurlijk wel, al is het met een linkerknie die soms opspeelt. Goed drinken voor het wandelen lijkt te helpen.
Vakantierust
Hildo gaat een aantal weken op vakantie. Dat komt precies goed uit om de slijmbeurzen tot rust te laten komen, want er gaat tijdens die tijd niet getraind worden. Perfect!


18 september 2017. Naar de huisarts met de slijmbeurs
De slijmbeursontsteking lijkt een slepende kwestie te gaan worden, dus langs de huisarts. Die is het eens met Hildo's eigen diagnose: 'slijmbeursontsteking'. Volgende stap is de fysiotherapeut. Dat ziet Hildo helemaal niet zitten, 35 euro per keer. Trainen kan hij zelf ook wel in eigen beheer en dat is gratis. Behalve deadliften, shruggen en in mindere mate de lat pull-down doet eigenlijk geen enkele oefening pijn in de schouders. Dus, pijnloos trainen, hoe moeilijk kan het zijn?
 

7 oktober 2017. Geneeskrachtige infraroodlamp
Vorig jaar heeft Hildo de oude sta-in-de-weg jaren 60 Philips infraroodlamp van zijn ouders, nog in doos, eindelijk weggegooid en nu was het misschien wel wat. Vroeger werd het gezien als een medische oplossing voor pijnlijke gewrichten én het was destijds echt een soort doe-het-zelf-dokter in huis want, immers, het raadselachtige infrarood licht dringt diep in het lichaam door en heeft daar een genezende werking. Dit nieuwe exemplaar lag in een Duitse Lidl, proberen kan geen kwaad. Het warmt inderdaad wel lekker op, maar dat doet een warm bad ook. Ergens lijkt de behandeling met een infraroodlamp in de huidige tijd opeens wat aan glans verloren te hebben. Zal geen kwaad kunnen, maar of het veel goed doet?


19 oktober 2017. Benen als dropstengels maar niet lang meer!
Hildo heeft een hekel aan fietsen, zeker in de winter, want het is dan ook nog winderig, koud, glad en donker. Mountainbiken is anders en, in de zomer, wel leuk. Helaas, de laatste keer dat hij deze zomer op zijn fiets zat viel het hem vreselijk tegen. Alle moeizaam opgebouwde fiets-uithoudingsvermogen was hij kwijtgeraakt tijdens de fiets-inactieve winter. Benen als dropstengels en het is duidelijk dat wandelen of het gebruik van een crosstrainer niet gelijk staat aan fietsen. Een spinningbike is natuurlijk net als gewoon fietsen en dat is precies wat hij nog miste in zijn home gym. Een hometrainer wil hij niet, dat is een duf apparaat, u mag de beleving niet onderschatten. Bijkomend voordeel is dat de problematische pezen/aanhechtingen en gewrichten maar licht worden belast. Ook perfect voor de warming-up en cooling-down.
De techniek
Deze fiets is voorzien van een Poly-V riem aandrijving (zoals de multi-riem op een auto) van rekvrij Kevlar en een magneet remsysteem die beide stil en slijtvast zijn en verder geen onderhoud behoeven. Het apparaat is puur mechanisch en niet voorzien van electronica wat stuk kan gaan, zoals de elektronica inmiddels wel stuk gegaan is op Hildo's crosstrainer die daardoor niet meer in weerstand te verstellen is.

26 oktober 2017. Activity Tracker
Dit is een Garmin Vivio Smart Plus: geen smart watch maar een activity tracker, gericht op sporten. Het ding stikt van allerlei opties en die maken het een tamelijk ingewikkeld apparaat voor een oudere jongere. 'Het is vast gewoon even wennen', meent Hildo, die probeert zijn kalmte te bewaren terwijl hij door allerlei menu's navigeert en probeert te onthouden wat waar ook al weer staat. 'Onzin ding', denkt u wellicht, en misschien is dat ook wel zo. Dit apparaat is voorzien van een hartslagmeter en merkt door allerlei sensoren wat u aan het doen bent: lopen, hardlopen, traplopen, slapen, etc. en waarschuwt u als u te lang stilzit. Voorzien van tegen de 5Gb intern geheugen zodat de nodige fitness-data op te slaan zijn. De accu schijnt een kleine week mee te gaan alvorens hij opgeladen moet worden via een USB-aansluiting. Het opladen gaat snel. De verzamelde data zijn te synchroniseren met de app op de smartphone, noodzakelijk om alle mogelijkheden naderhand in te kunnen zien. Zo kunt u van alles bijhouden om uw fitnessperikelen precies te monitoren, zelfs buiten de deur want het apparaat is voorzien van een GPS-systeem zodat u kun zien hoever u bijvoorbeeld heeft gelopen en in hoeveel tijd u dat gedaan hebt om dat naderhand eventueel te kunnen verbeteren. Waterdicht en dat is noodzaak want Hildo stapt zo in bad en vergeet het ding af te doen. Of de activity tracker uiteindelijk een zinvolle of zinloze aanschaf is geweest, zal later blijken.


4 november 2017. Spinning
Sinds hij de spinning bike heeft, fietst Hildo elke dag. De laatste tijd 25 tot 30 minuten per keer. Rustig aan natuurlijk, hij heeft inmiddels geleerd dat overdrijven niet goed is. Volgend jaar is de conditie na de winter vast stukken beter en komt hij ongetwijfeld een stuk sneller vooruit als hij voor de eerste keer weer op zijn mountainbike stapt.


4 november 2017. Hartslag
Het fietsen doet Hildo op hartslag, het hart lijkt wel een toerenteller. Beetje meer inspanning en de hartslag gaat omhoog. Zo'n hartslagmeter moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn en met de onlangs aangeschafte Garmin Vivio Plus activity tracker is er echt een probleem. U ziet de foto hierboven: de Polar, die gevoed wordt door een borstband, doet het uitstekend en regelmatig.
Onbetrouwbare hartslagsensor op de Garmin
De Garmin kan de hartslag alleen monitoren door laser-sensors die aan de onderkant van het apparaat, dus bovenop de pols zitten. De Garmin is niet compatibel met een externe borstband sensor. Het lijkt over het algemeen redelijk te werken, maar gek genoeg werkt het alleen tijdens het fietsen abominabel. Hierboven ziet u de Polar 123 aangeven en de Garmin 94. Het kan nog veel gekker, 145 op de Polar terwijl de Garmin niets merkt en steeds verder blijft afzakken tot zelfs 60 slagen per minuut!
Geen goede fitness-inzichten
Doordat de Garmin steken laat vallen op de hartslag zijn er dus geen correcte data te verzamelen over de intensiteit van bepaalde inspanningen en dan met name het fietsen, want bij de rest lijkt het heel redelijk te gaan. Een onverklaarbaar fenomeen, het lijkt erop dat de hartslagsensor niets meer meekrijgt wanneer de handen stil worden gehouden tijdens de inspanning, zoals bij fietsen. Beetje op de zelfde plek staan trappelen geeft weer een veel te hoge hartslag. Het horloge omdraaien zodat de laser de polsslagader 'ziet' maakt niets uit. Erg jammer dat de Garmin niet compatibel is met een borstband want de rest van de informatie die het toestel bijhoudt is eigenlijk best erg mooi en bijzonder uitgebreid weergegeven in allerhande grafieken en overzichten. Met name de GPS, de smartphone kunt u thuislaten tijdens het sporten, die geeft u zelfs complete kaarten waar de exacte route op te zien is die u gewandeld hebt en waar u dat hoe snel gedaan hebt: elke 10 minuten worden als een 'lap' gezien waardoor de gemiddelde tijd en snelheid van die 'lap' naderhand in te zien zijn. Ondanks bluetooth geen mogelijkheid tot het afspelen van muziek zonder telefoon. Evengoed bijzondere techniek, mensen, u waant u haast in de toekomst!


26 oktober 2017. Echo bij de fysiotherapeut
Het gaat nog geen spat beter met de schouders, ondanks de oefeningen. Vandaag worden de schouders daarom bekeken met echografie. Daarmee wordt er hopelijk een beter inzicht verkregen over wat er nu precies aan de hand is. Hildo´s pezen verkeren in goede staat, dat verbaast Hildo. Bij de rechterschouder zijn de pezen wel iets geïrriteerd. De linkerschouder, er is iets vocht te zien, is nog iets minder mobiel dan de rechter en heeft volgens de fysiotherapeut inmiddels de kenmerken van het begin van een ´Frozen Shoulder´, een ontsteking van het schoudergewricht kapsel. Voorlopig geen krachttraining en verdergaan met de oefeningen in een poging de mobiliteit van de schouders weer te verhogen en Frozen Shoulders te vermijden. Afgesproken om over enige tijd nog eens naar de fysiotherapeut te gaan om te kijken hoe het gaat en dan kan er, in overleg met de huisarts, eventueel overgegaan worden tot een een spuit in de schouders om de ontsteking van pees, slijmbeurs of schouderkapsel te onderdrukken. Uiteindelijk zal het uit zichzelf ook wel allemaal oplossen maar het kan, letterlijk, jaren duren en daarin heeft Hildo weinig zin.

 

4 november 2017. Fysiotherapie tegen slijmbeursontsteking

Niettegenstaande het feit dat Hildo elke dag vlijtig heeft geoefend, gaat het met de schouders nog niet vooruit. Fysiotherapeut Wouter geeft hem adviezen en een behandeling. Het in beweging houden van de schouders is wat er nu moet gebeuren, een echte verbetering op korte termijn schijnt er niet in te zitten. Dit soort aandoeningen heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. ´Soms wel twintig maanden´, aldus Wouter. Een spuit kan de pijn verminderen en de schouder weer wat mobieler maken, maar het genezingsproces duurt nu eenmaal lang.

Slecht slapen

Licht problematisch is het nog slechtere slapen door de pijn in beide schouders. Eerst gaat het nog wel, maar naarmate de nacht vordert beginnen de schouders meer te protesteren. Zowel linksom als rechtsom blijft het lastig omdat het beide schouders betreft en op de rug slapen ligt Hildo niet echt.

Nieuwe afspraak

Het volgende bezoek is over een maand. 'Snel genoeg', meent Hildo die aan zijn portemonnee denkt. Afgezien daarvan, heeft hij inmiddels wel redelijk in de gaten wat hij moet doen om het genezingsproces niet dwars te zitten. Het is een kwestie van geduld. Zucht...

 

28 november 2017. Injectie tegen slijmbeursontsteking

Ondanks oefenen gaat het niet beter met de slijmbeursontsteking, zelfs slechter met de rechterarm, de linker is ongeveer gelijk gebleven. Slapen is dramatisch geworden. Halverwege de nacht wordt de pijn te ernstig en wil slapen helemaal niet meer. Eerst tot 1-2 uur van bed af om de schouders weer een beetje te laten bijkomen alvorens er verder geslapen kan worden. Gisteren heeft Hildo zich ziek gemeld want ook computerwerk belast de schouder duidelijk. Hildo krijgt met oefeningen de ontsteking niet onder controle, het wordt alleen erger. Ook niet oefenen is niet de juiste methode. Hij wil hij verder met de volgende stap.

Een injectie met corticosteroïden bij SEDN te Groningen

'Tijdens de echo werd een vocht in de supraspinatuspees gezien die verdikt was en een lineair ruptuurtje (scheurtje) van 2mm mogelijk passen bij degeneratie'.

Conclusie: bursitis subacromialis. Supraspinatuspees tendinose met (degeneratief) ruptuurtje. In de bursa subacromialis werd 20mg Lidocaïne (verdovingsmiddel) en 40mg Kenakort (ontstekingsremmer) geïnjecteerd. Ook vertelde de Physician Assistant, die de injectie gaf, dat er lichte slijtageverschijnselen aan de schouder te zien was. Of Hildo zwaar werk had gehad? Dat heeft ie, tot midden twintig.

En nu?

Afwachten of het werkt, eerst kan het even erger worden, tot de verbetering intreed. Hildo hoopt er het beste van.

Uiteindelijk...

Na een week blijkt dat de injectie helemaal niets heeft geholpen.

 


7 december 2017. Noodgreep
Echt helpen doet het infraroodlicht niet maar de schouders, met name de rechter wordt wel steeds stijver en dit is een poging om de het tij te keren. Maar in feite weet Hildo dat dit niet de oplossing is, dan had het al eerder geholpen. Tjonge wat doet die schouder pijn, vooral 's nachts op bed.


8 december 2017. Voltaren Emugel
Deze kent Hildo van de TV reclame. Een oudere dame, met pijnlijk knieën, is na gebruik van dit spul niet meer te houden. Lijkt goed, proberen want ook de fysiotherapeut had het er over. Het is zonder recept verkrijgbaar en Hildo verwacht dat er van de ontstekingsremmende stof maar erg weinig in zal mogen zitten. Hoe dan ook, het helpt absoluut niet en geeft geen enkele verlichtende werking nadat hij een halve tube weggesmeerd heeft. Jammer van die tien euro.


26 december 2017. Ziek en superlicht!
Even flink ziek, overgeven en twee dagen een volle-maag gevoel en dus niet gegeten. Het resultaat is de lichtste Hildo sinds zijn tienertijd. Naar schatting nog steeds voorzien van wel 15% vetpercentage dus u snapt wel waar hij gewicht is kwijtgeraakt. Spiermassa! Meer eten resulteert alleen in een vettoename, zeker omdat hij niet echt trainen kan. Hij voelt zich sowieso wat lusteloos voelt vanwege slaapgebrek. Maar het valt eigenlijk best allemaal mee want het kan natuurlijk echt heel veel erger!


14 januari 2018. 's nachts opstaan
De slaapproblemen, sinds het herseninfarct, waren al vervelend maar inmiddels is er sinds een paar maanden een nieuw patroon: 's nachts wakker worden en nu door de pijn. Blijven liggen dommelen wil niet meer. Hij moet opstaan, meestal rond 2.00h tot 4.00h, om de schouders 1.5 tot 2 uur tot rust te laten komen en de pijn te laten zakken alvorens weer het bed in duiken voor een poging tot nog wat slaapgenot.
Slopend
Gebrek aan slaap is tamelijk slopend en paracetamols maar ook slaappillen helpen niet. U zou er moedeloos van kunnen worden maar Hildo niet. Het kan nog steeds veel erger, geen schouders bijvoorbeeld, en uiteindelijk komt er altijd een eind aan die frozen shoulders. De linker is al iets verbetert, nu de rechter nog. Iets om naar uit te kijken!


16 januari 2018. Spinning Netflix!
Met zijn home-gym kan Hildo op het moment niet zo heel veel, behalve wat lichte bewegingstherapie, maar af en toe fietsen kan natuurlijk wel. Een ongelooflijk saaie bedoening meent hij. Om dat op te lossen is Hildo ruim een maand geleden voor Netflix gegaan. Makkelijk en geen toestanden met downloaden. Zijn smartphone heeft een 5.1 inch beeldschermpje, goed voor jonge ogen maar niet voor die van Hildo dus toch maar een relatief goedkoop 10" tablet gekocht maar wel eentje met een hoge resolutie scherm, wat wel heel redelijk zichtbaar is. Nu kijkt Hildo een aflevering in high-res van een of andere serie, hier Star Trek Discovery. Hij trapt zo stukken minder verveeld, de duur van een aflevering, op de spinning bike. Op de crosstrainer die in de huiskamer staat werkt het natuurlijk net zo goed, kan ie zelfs casten naar z'n TV scherm. Aanrader om die sport-motivatie hoog te houden!


26 januari 2018. Trendy broek
Sinds een aantal weken loopt Hildo met dit soort broeken. Deze broek is voorzien van een elastiek en de riem eromheen is om de broek op zijn plaats te houden. Een jeans dichtknopen gaat niet goed meer omdat zijn rechterarm niet voldoende kan draaien om de broeksknopen goed te bereiken. Het ziet er bijzonder uit, mogelijk ziet u hier het ontstaan van een nieuwe hipster trend.


28 januari 2018. Lellen en bellen!
Hildo wordt 's ochtends wakker en krabt zich eens op zijn hoofd. Daarbij ziet hij de binnenkant van zijn elleboog... 'Sodeknetters', denkt Hildo, 'ik wordt oud, en rap'. Die rimpelige huid zit er nog maar sinds zeer korte tijd, misschien sinds vandaag, misschien een week, zeker niet langer. Hoe snel zoiets kan gaan is werkelijk verbluffend. Waarschijnlijk een combi van ouder worden en krimpende spiermassa omdat hij momenteel geen krachttraining meer kan doen. Hildo zat altijd al wel goed in zijn vel, nu zelfs nog iets ruimer ook!







6 december 2017: Nastaar behandeling met laser

Even tussendoor. De foto hierboven is 8 jaar geleden genomen, op 20 aug 2009. Hildo heeft net een staaroperatie ondergaan, scalpels in ogen is niet fijn weet hij nu. Vandaag, 6 december 2017 dus ruim 8 jaar later, wordt het zicht weer steeds waziger. Hij gaat behandeld worden tegen zogenaamde 'nastaar', had ie nog nooit van gehoord. Z'n eigen lens is destijds verwijderd en de ingebrachte plastic lens is inmiddels ook vertroebeld, ditmaal door begroeïng met organisch materiaal. Dat wordt poliklinisch weggebrand met een laser. Oogdruppels om de pupil te verwijden, druppels voor verdoving, soort van contactlens op het oog en de laser zegt 'Tik, tik, tik', en de arts brandt de plastic lens pijnloos weer schoon. Na de behandeling wandelt Hildo zo weer het ziekenhuis uit, met een stuk helderder zicht.

Was alles maar zo simpel, schouderproblemen bijvoorbeeld.

18 december 2017. Laser na-controle

Alles is prima, klein stukje zweeft in het oog rond. Hildo ziet wat bewegen rechts in zijn blikveld als hij zijn oog heen en weer beweegt, c'est la vie! Het dominante oog waar hij het echt van moet hebben is toch de linker.

 

23 december 2017. Massage kussen

Deze had Hildo al verschillende jaren liggen en heeft hij nu 's nacht, als hij opstaat om de schouders tot rust te laten komen, al verschillende malen ingezet. De rug masseren gaat heel redelijk en voelt best goed. Maar echt genezend effect heeft het volgens hem niet.

Nekspieren

Strakke pijnlijke nekspieren, de trapezius, zijn met het massagekussen slecht te masseren. Daarvoor geeft Hildo zichzelf een triggerpoint behandeling, met een klein rubber (stuiter)balletje in een sok gaat hij tegen een kast staan en zoekt een pijnlijke plek en zet deze plek, d.m.v. het balletje, een paar seconden onder stevige druk. Dit zou dan de triggerpoint, een samengekrampt stukje spierweefsel, moeten ontspannen. Triggerpoint therapie is simpel en het werkt, meent Hildo, want de pijn op die plek trekt wel onmiddelijk weg nadat het balletje van de plek is verwijderd.

 


28 december 2017. Fysiotherapie Beusenberg, shockwave
Shockwave en ook laser therapie is iets wat ook wel succesvol bij slijmbeursontstekingen wordt toegepast. Shockwave is mogelijk bij Fysio Beusenberg in Groningen. Afspraak gemaakt. Ready to shock!
Geen slijmbeursontsteking!
De jongen die Hildo behandelt is duidelijk. U hebt helemaal geen slijmbeursontsteking (meer) maar frozen shoulders. Die shockwavetherapie heeft daarom geen enkele zin'. Hij verteld verder dat er een kapsel om de schouder zit die de bovenarm in de kom houd. Dat kapsel raakt ontstoken, krijgt littekenweefsel en verliest daardoor zijn soepelheid en wil gaan verkleven. Op de echo is hierboven de bicepspees te zien en die ziet er verder goed uit, het zwarte wat rond de bicepspees zit, zit er normaal niet. Het is vocht wat vrijkomt uit het kapsel. Van kalkafzetting heeft Hildo verder geen last ziet de therapeut. Wat bewegingstherapie is mogelijk, maar dat kan Hildo zelf ook. In principe is het wachten tot het vanzelf geneest.



15 januari 2018. CBD olie
Je probeert wat. Dit is olie gemaakt uit hennepzaad, van de wietplant dus, met een ranzig muf smaakje. Inhoud 10ml of 240 druppels. Maximaal 10 druppels per dag, Hildo gebruikt 6 druppels. Stoned wordt u er niet van want de werkzame stof THC zit er niet in. Het schijnt dat sommige mensen hier baat bij hebben als pijnbestrijder. Misschien moet u er eerst in geloven voordat het werkt, in dat geval gaat het Hildo niet helpen.
Echte wiet dan?
Echte wiet gebruiken doet Hildo niet, volgens hem is hij er destijds (eind jaren 80) mogelijk allergisch voor geworden want hij kreeg wel hele rare verschijnselen en moest zelfs een poosje aan de beta-blokkers om alles weer onder controle te krijgen, misschien wel hyperventilatie. Later ooit nog eens een joint geprobeerd van wiet wat hij nog had liggen en het ging gelijk weer mis. Geen joints of spacecake meer voor Hildo.


25 januari 2018. Fysio Paul de van der Ploeg: Duidelijkheid!
16 januari jongstleden was er een bezoek geregeld van Hildo aan de arbo arts van 'Zorg van de Zaak'. Niet dat Hildo zich ziek gemeld heeft maar het was 'om zijn belastbaarheid vast te stellen' volgens de HR man van zijn werkgever. Of dat zinvol is vindt Hildo discutabel maar het zij zo. Een persoonlijk advies van de arbo arts was een bezoek aan de fysio van Paul van der Ploeg in Haren. Die zou hem er mogelijk sneller bovenop helpen dan andere fysiotherapeuten wegens een andere werkwijze. Fysiotherapeuten hebben tot op heden weinig voor Hildo kunnen betekenen, hij moet het zelf betalen en fysio tikt uiteindelijk best wel aan, maar deze wil Hildo wel proberen.
Andere inzichten
Hildo wordt door Paul van der Ploeg zelf geholpen. Eerst volgt wat uitleg, het meeste weet Hildo inmiddels al wel maar er zijn zeker wat nieuwe inzichten bijgekomen. Wat waar is of niet laat Hildo in het midden, er zijn meerdere wegen naar Rome en Paul neemt duidelijk een andere weg dan de meesten. Hildo's rechter schouder zit behoorlijk vast, de linker ook maar die is lang niet zo erg concludeert Paul. De injectie in de slijmbeurs heeft geen zin gehad, de injectie had gegeven moeten worden in het gewricht zelf. Omdat momenteel de klachten niet meer toenemen en Hildo het, op zich, nog steeds uithoudt, lijkt Paul een nieuwe injectie niet noodzakelijk. Hildo zelf ook niet, die heeft genoeg van de corticosteroïden.
Geen oefeningen meer doen!
Arm zo normaal mogelijk gebruiken maar geen enkele krachttraining of andere oefeningen meer doen om de schouder los te maken of te houden. Geen exorotatie of wat voor oefeningen dan ook! Dat is een heel ander verhaal als bij andere fysiotherapeuten.
Hypermobiel
Dan komt het schoudergewricht, hier boven op de foto, erbij. Het bestaat uit de bovenarm, het schouderblad en, bovenop Paul's wijsvinger, het sleutelbeen. Meer zit er niet in. Bij een frozen shoulder zit de hele zaak vast, is het kapsel harder geworden en zijn er verklevingen en irritaties. Door te gaan bewegen beweegt het schoudergewricht/bovenarm niet goed mee. Wat wel bewegen kan, het schouderblad en sleutelbeen, beweegt in plaats van dat schoudergewricht/bovenarm. Een hypermobiel sleutelbeen, door overmatige belasting, kan het gevolg zijn. Als er flink geoefend is kan een arts dat zien aan slijtageverschijnselen op röntgenfoto of röntgenfilmpjes. Ook zwellingen aan de bicepspees blijven, omdat het telkens weer geïrriteerd raakt. 'Als je net je vinger tussen de deur gehad hebt lost nog een keer de deur dichtslaan met de vinger ertussen niets op', rust wel.
Over twee weken
Vandaag heeft Hildo ook fysiotherapie gehad en de schouder is bij thuiskomst toch nog steeds iets mobieler. Over twee weken gaat Hildo er weer heen. Dan zal Paul de wederom manuele oefeningen met het rechter schoudergewricht doen om de mobiliteit te verbeteren en de verkleving los te krijgen maar tegelijk, in tegenstelling tot zelf oefenen, het sleutelbeen en schouderblad daarbij ontzien.
 
 Back    Page 1 Arteriitis Temporalis    Page 2 herseninfarct    Page 3 revalidatie/fitness    Page 4 fitness    Page 5 fitness