Hildo's Bing
Die eerst een Märklin was?

 BACK  

De Bing is geheel origineel, voorzien van de originele lak en inclusief brander. De stoomfluit is het enige dat niet af fabriek gemonteerd is.

Vliegwiel diameter 9,5 cm en de grondplaat meet 13,5cm x 13,5 cm, hoogte met schoorsteen maar liefst 40 cm!

 

Het ziet er een beetje smoezelig uit, maar Hildo kan u vertellen dat dit niets meer en minder is dan de authentieke patina. Poetsen is uit den boze! Binnenkort moet deze machine eventjes draaien. Stomen met een machine uit 1910, dat moet een heel speciale ervaring zijn, denkt Hildo.

         _________________________________________________

 

Reparatie Bing 1910

´Tja, koop je iets en deugt het weer niet´ bromt Hildo. De stoommachine heeft waarschijnlijk ooit een flinke smakker gemaakt van een tafel tegen de vloer en is daarbij op het vliegwiel terecht gekomen. Het vliegwiel is opnieuw gesoldeerd, maar de bevestiging van de vliegwielas op de stoommachine was wel verbogen. Dat resulteert nu in het aanlopen van het vliegwiel tegen het huis. Bovendien zaten de drijfstang en de stang van de stoomschuif niet meer recht onder de cilinder. Hildo poogt een reparatie aan dit stukje antieke machinerie door te voeren. Als dat maar goed gaat!

 

Uiterste concentratie is geboden, en flink wat kracht, om de vliegwielbevestiging weer in het gareel te krijgen. Hopen dat er niets afknapt. Dat zou zonde zijn natuurlijk. Heeft u trouwens ook het gevoel dat Hildo hier zo uit een door Rembrandt van Rijn geschilderd portret zou kunnen zijn gelopen? Oer-Hollands tafereeltje nietwaar?.

 

'Ach wat triest', weet Hildo nog uit te brengen met trillende onderlip. 'Het keteltje is lek'! Ook zonder stoomdruk sijpelt het water er al uit. De behuizing van het peilglas voor het waterniveau zit vastgesoldeerd aan de ketel, en die verbinding lekt. Het stomen gaat niet door en Hildo begint hier ook niet aan te knoeien. Hij heeft genoeg ellende beleefd met het solderen aan de gasleidingen van zijn kachel, dus dit werkje laat hij over aan een expert. Nu alleen nog even een antieke stoommachine soldeerexpert vinden natuurlijk.

 BACK  

Bing uit 1910?

De Duitse ebay is vaak een bron van vermaak voor Hildo's stoommachinelusten. Deze staande Märklin van rond 1910 werd aangeboden in Oostenrijk. Liefst 40 cm hoog inclusief schoorsteen. Een joekel want Hildo had nog nooit een staande machine van deze afmeting gezien, de meeste zijn rond de 30 cm. Dus zoeken op internet naar dergelijke Märklins. Even niet te vinden dus Hildo heeft deze Superspeciale Märklin machine gekocht voor een bodemprijs. Prikkie! Ha, ha, ha, juichte Hildo nog, geweldig! U weet dat Märklins zeer gewilde stoommachines zijn en dat het daarmee tot de duurdere Duitse merken behoort? De geïnteresseerde stoommachine-amateur zag hier natuurlijk direct doorheen, Hildo niet, en daarom heeft hij nu een Bing met een erop geplakt Märklin embleem. Achteraf blijkt deze, eveneens Duitse, Bing duidelijk te herkennen aan zijn karakteristieke voetstuk. Hmmm, bromt Hildo. Toch heeft hij ook bij deze Bing een goed gevoel want dit is een zeer oud model, waarschijnlijk inderdaad van rond 1910, en nog in uitstekende staat voor zijn leeftijd. Tevens is het een van de grootste staande Bings die ooit geproduceerd zijn, lijkt het. Hildo moet nog even zoeken naar wat hij nu precies aangeschaft heeft, want hij heeft dit model nog steeds niet kunnen traceren. Al heel wat Bing sites bekeken dus deze machine is volgens Hildo best tamelijk zeldzaam, en zeker in deze goede staat. De Bing lijkt dus niet verkeerd. Dus toch nog 'Joepie'!, aldus Hildo.

 

Close-up van de bovenzijde, links achteraan ziet u het, nog gangbare, veiligheidsventiel. Rechts achteraan de niet originele stoomfluit. Rechtsvoor de water vuldop, linksvoor de hevel voor de regulering van de snelheid en bovenin de stoomleiding is een klein oliereservoir om de zuiger, cilinder en stoomschuif te smeren voor u gaat stomen.

 

Aanzicht onderzijde van het in messing, of brons, gegoten voetstuk. Vanuit de onderzijde kunt in een keer helemaal naar boven kijken, dwars door de ketel en schoorsteen heen. De roet van het gebruik zit nog tegen de onderzijde van de ketel en schoorsteen. Deze rookt dus echt, tenminste als spiritus zou roken, maar dat doet het niet. Zou deze machine vroeger op petroleum gedraaid hebben?

         _________________________________________________

 

Eerst demontage van de onderdelen voor er dingen rechtgebogen kunnen worden.

 

Operatie ´Hildo buigt alles recht´ is gelukt! Felicitaties zijn op zijn plaats want het gaat bij Hildo vaker fout dan goed. Proficiat!

Nu met een spuitje regenwater bijvullen. Regenwater is in principe gedestilleerd water en bevat daardoor minder kalk dan regulier leidingwater. Een lontje voor de spiritusbrander had Hildo ook al aangeschaft, dus nu staat niets het stomen met een antieke Bing meer in de weg. Hoe zou het voelen om te stomen met een bijna 100 jaar oude machine?

 

Die hoefiknie... zei Hildo nog. Iemand anders wel en die kocht op ebay dit afgefakkelde ding met wat metalen, machine aangedreven, poppetjes voor maar liefst 150 Euro. Ha, ha, meent Hildo, wat een sukkel zeg. By the way, de door Hildo aangeschafte Bing is niet veel duurder en nog een stuk groter ook.