Hildo's Ivory BFR!
De mooiste BFR van de hele wereld!

 Back to Zwartkruit Index 

Een BFR met allure. Yiiihaaaa!!!

De grote zwarte plastic handgrepen waar de Magnum Research BFR revolvers standaard mee geleverd worden, zien er niet uit volgens Hildo. Spuuglelijk, niets anders. Andere grepen zijn noodzakelijk als u ook maar een spatje gevoel heeft voor stijl en klasse, dus deze grip conversie zat er al aan te komen sinds Hildo eigenaar  werd van zijn BFR. Grepen van diverse houtsoorten, polyester, plastic, hertengeweien, kamelen botten, de mogelijkheden zijn legio.

Witte niet ivoren grips

Waar de nieuwe grepen van Hildo's BFR van gemaakt zijn? Echt ivoren greepjes van een Afrikaanse olifant kan natuurlijk niet, dat is tamelijk fout en volgens Hildo mogelijk zelfs illegaal. Het is een speciaal soort gebroken wit bakeliet kunststof, u kent het van de biljartballen. Het voelt als ivoor, laat zich bewerken als ivoor en ziet er uit als ivoor. En laat dat nu net de bedoeling zijn!

Stuff of Legends: Gerd Haats

Gerd is een bedachtzame man die in de zwartkruit- en messenwereld een welhaast legendarische status heeft bereikt. Zijn handen zijn van 24 karaats goud. Het is een eer om een handgemaakt mes van Gerd te bezitten en als hij met uw revolver of geweer aan de gang gaat, dan komt het helemaal goed.

Gerd neemt Hildo's BFR onder handen en Hildo zou Hildo niet zijn als hij dit speciale gebeuren niet me u zou delen. Hoe een echte vakman grepen plaatst op een revolver? Er komt geen CNC bank aan te pas... dit is handwerk!

 

Stap 2) De standaard plastic grips zijn verwijderd. Nu wordt de paspen, die de grepen op hun plek houdt aan de onderzijde, uit het frame van de revolver getikt.

 

Stap 4) De grip wordt nu haaks geslepen en voorzien van perfect rechte zijden. Ook de achterkant van de grip wordt vlak geslepen zodat het straks perfect vlak op het revolverframe komt te liggen en niet wiebelt. Verschillende keren passen, slijpen, passen, slijpen tot Gerd tevreden is met het resultaat..

 

Stap 6) Het gaatje wordt wat dieper in de grip geboord.Vooral niet te diep natuurlijk want dan kan het greepje weggegooid worden... Straks gaat de originele paspen weer in de revolver en dan zal dit nieuwe greepje perfect passen. Het kan niet mis eigenlijk.

 

Stap 8) Tijd om de grip de contouren van het frame te laten volgen. Met een potlood wordt de grip afgetekend.

 

Stap 10) Gerd aan het werk met de bandschuurmachine. Dat het niet de eerste keer is dat Gerd bij zijn machine staat, is duidelijk. Het gaat snel, en behendig.

 

Stap 12) Weer even passen, iets wat Gerd regelmatig doet. Maar het grove slijpwerk is nu bijna achter de rug en het begint al aardig indrukwekkend te lijken.

 

Stap 14) Het fijnere slijpwerk gaat vervolgens verder op een in de bankschroef ingeklemde boormachine. Slijpen, passen, slijpen, enzovoorts. Wat Hildo opvalt, is het klaarblijkelijke gemak waarmee Gerd de goede rondingen aan de grip weet te geven. Ervaring in combinatie met talent... Hildo kan er jaloers op worden. Met name op het talent, want als u dat niet heeft hoeft u ook geen hoop te koesteren.

 

Stap 16) Gerd neemt een stuk hout, slijpt het even goed vlak, en lijmt het vervolgens met superlijm op de grip. Pattex is rommel volgens Gerd, hij gebruikt iets van de lokale bouwmarkt. Dat plakt wèl. Dan wordt het hout vastgezet in de bankschroef en het handmatige slijpen begint.

 

Stap 18) Een stuk van het greepje aan de bovenkant moet vlak zijn. Als u een western stijl revolver heeft, inspecteert u de grip maar eens en dan ziet u wat Hildo bedoelt. Dat wordt gedaan met een vlakke vijl die het schuurpapier ondersteunt.

 

Stap 20) Het boren van het centrale gat, zodat de greepjes uiteindelijk op de revolver geschroefd kunnen worden. Het is afgetekend terwijl de grip op de revolver zat, zodat de bout straks net vrijloopt van de hoofdveer die in het handvat zit.

 

Stap 22) Er wordt tijdelijk een metalen inzetstukje in de revolver gezet. Dit inzetstukje wordt op de draaibank gefabriceerd. Voor het uiteindelijke inzetstuk moet Hildo nog een keer terugkomen, want Gerd staat erop dat het van neusilber zal zijn.

 

Stap 24) De twee grips zijn nu bijna klaar. In de linkerkant is het 'inzetstuk' met het draad uit de originele BFR grip hergebruikt. Alleen het inzet stuk waar de kop van de schroef invalt moet nu nog in het rechter greepje gezet worden. U heeft slechts het maken van één handgreepje gezien. Gerd heeft de hele procedure nogmaals doorlopen voor de andere kant.

Perfectionistisch

Het is zo maar drie tot vier uur werk. Veel van de tijd zit in het schier eindeloos kleine beetjes wegschuren en proberen. Gerd is een haast ziekelijke perfectionist die, ondanks dat Hildo zegt dat het goed genoeg is, niet luistert. Hij gaat net zolang door totdat hij zelf tevreden is, en dat is een perfectionist niet snel.

Resultaat

Het uiteindelijk resultaat van alle door Gerd geleverde inspanning ziet er fantastisch uit. Hildo krijgt er haast tranen van in zijn ogen, zo mooi. Echt waar.

Dit is de mooiste BFR van de hele wereld!

 

 Back to Zwartkruit Index 

 

 

Stap 1) Eerst worden de grips ruwweg op model gezaagd met een lintzaag.

 

Stap 3) De juiste hoek moet bepaald worden zodat de grip rondom over het frame van de revolver valt en tegelijkertijd perfect aansluit op de haakse hoek bovenaan de revolver, net achter de trommel. Om perfect recht te kunnen slijpen, wordt de slijpschijf van stap 4 gebruikt.

 

Stap 5) Gerd zoekt een boortje dat perfect past in het gat waarin de paspen van de grip gezeten heeft. Dan wordt de grip in de perfecte positie met een griptang vastgeklemd op de revolver. Vervolgens wordt hetzelfde boortje in de kolomboor gezet en via het bestaande gat van de paspen in het revolverframe wordt de nieuwe grip iets aangeboord (ziet foto stap 6).

 

Stap 7) De boor wordt omgekeerd in het paspengat gestoken en functioneert nu als paspen. De grip past nu precies op het revolver frame. Alleen steekt het greepje nu nog ver buiten het frame uit.

 

Stap 9) De volgende stap is het slijpwerk op de bandschuurmachine. De band is voorzien van een grove korrel.

 

Stap 11) De afzuiging is momenteel even stuk en er hangt dientengevolge binnen nogal wat stof. Gerd is voorzien van een stofmasker, maar Hildo moet even naar buiten om wat lucht te happen.

 

Stap 13) Voor het iets minder grove slijpwerk werkt Gerd weer met de 'vlak slijper'. In elk stadium van het proces zou te ver slijpen het werkstuk waardeloos maken. Gerd neemt telkens weer tijd voor de tussentijdse controles.op de revolver.

 

Stap 15) Dit gaat al behoorlijk richting super cool.

 

Stap 17) Met de grip stevig verankerd in de bankschroef is dit het laatste gedeelte van het slijpen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe het greepje zomaar zijn uiteindelijke vloeiende vorm begint aan te nemen. Te vloeiend is niet goed zegt Gerd, dan lijkt het uiteindelijke resultaat niet strak genoeg. Het schuurpapier, of schuurlinnen, wat gebruikt wordt gaat in drie achtereenvolgende stappen van grof tot fijn in drie korrelgroottes van 120 tot iets van 400. Hildo is het al weer vergeten.

 

Stap 19) Een polijstschijf wordt in de boormachine vastgezet en de grip ingesmeerd met witte polijstpasta. Dit gaat snel en het gripje lijkt plotsklaps perfect. Lijkt, maar Gerd is niet tevreden. Het schuurpapier wordt er diverse malen bijgepakt om de vorm toch weer iets te veranderen. Het heeft wel wat weg van een kunstschilder die schildert, afstand neemt om het resultaat te bekijken, en weer verder schildert. Dit proces herhaalt zich tot Gerd tevreden is met het resultaat.

 

Stap 21) Counterboren van het centrale gat met een grotere boor. Zo kan er straks een verzonken metalen inzetstukje gemonteerd worden voor de schroef die, uiteraard met de kop verzonken in het inzetstuk, de zaak straks bij elkaar gaat houden.

 

Stap 23) Het inzetstuk wordt op de juiste lengte afgezaagd en gemonteerd in het linker greepje.

 

Stap 25) Montage van de gripset

 

Gerd Haats contacten?

Dat kan natuurlijk, bijvoorbeeld als u iets voor uzelf door Gerd zou willen laten doen. Hij is natuurlijk een messen specialist, dus als u een speciaal Bowie of Sheffield mes wilt laten maken zit u goed. Maar iets anders, u heeft het hier kunnen zien, gaat hem ook prima af. Zolang u maar geen moderne haast hebt want onder tijdsdruk werken wil hij niet. Klik hier voor Gerd's website.