Hildo's musket... Josephine!
Een fusil Mle 1822 T Bis Charleville!

 Back to Zwartkruit index   

Hello Josephine, how do you do?

Dit is Hildo´s nieuwste geweer, en tegelijkertijd ook het oudste. Josephine is een Francaise van het model 1822, het geboortejaar is 1835. In het begin van haar leven nog voorzien van een vuursteenontsteking, later omgebouwd naar percussie en weer later voorzien van trekken en velden in haar 18 mm loop. Deze musket (geweer) heeft een groot gedeelte van de wapenontwikkeling aan den lijve ondervonden. Er zijn zelfs nog wat soortgelijke modellen geweest die getransformeerd zijn naar achterlader, maar die fasclift is Josephine bespaard gebleven.

Uniek?

Nee. Van de getransformeerde M1822 musket zijn er nog verrassend veel in omloop. In ongetransformeerde vuursteenuitvoering is het al stukken zeldzamer en uiteraard ook veel duurder.

Is het wat waard?

Het past in Hildo's budget, dat zou u wat moeten zeggen.

In goede staat?

Hoe de jaren verlopen, is voor ieder wapen anders. Josephine is niet nieuw, maar het kan erger. Zowel hout als ijzerwerk zijn redelijk netjes, op het laatste stuk van de kolf en de metalen kolfplaat na. Ze heeft waarschijnlijk een behoorlijke tijd ergens met de kolf in een plas water gestaan. De kolfplaat is volledig verroest en zeer zwaar gepit. Het laatste stuk van het hout van de kolf heeft het ook niet goed doorstaan en is opgelapt en dichtgesmeerd.

Het totaalplaatje lijkt niet best maar, op de kolf na, valt het eigenlijk best mee.

Geheel origineel

De patina op loop, loopbanden, slot en kast is allemaal identiek mottig vlekkerig. Aan Josephine lijkt, voor zover Hildo het kan zien, verder niet gerommeld.

Mle 1822 T bis

De ´T´ staat voor het Franse ´Transformé´ en betekent in het ABN ´getransformeerd of veranderd´. En kent u de uitdrukking 'bis, bis' wat de artiesten toegeroepen wordt in het theater, tenminste als het de moeite waard is geweest? Bis betekent in het Frans 'nogmaals' of 'nog een keer'. En dat is precies wat er met deze musket gebeurd is. T bis, meermaals getransformeerd. Het exacte jaar van de diverse transformaties is Hildo nog steeds onduidelijk De eerste transformatie stamt van rond 1840, toen werd de musket omgebouwd van vuursteenontsteking naar percussie-ontsteking. De tweede transformatie vond plaats rond 1860, en in die tijd werd de loop voorzien van vier, relatief ondiepe, trekken.

 

Schoorsteentje

Die ziet er niet zo fris meer uit, maar zit nog wel fatsoenlijk vast en is goed los te halen en weer vast te zetten. Het schroefdraad verkeert in uitstekende staat. Belangrijk als Hildo Josephine mee naar de schietbaan neemt. Veiligheid is van de grootste importantie.

 

1835 stempel

Het bouwjaar van Josephine, ingeslagen op de rechterkant van de loop, vlakbij de voormalige pan en net voor het hedendaagse schoorsteentje.

 

'1822' en 'Tbis' stempel

Dit stempel geeft het modeljaar, 1822, aan. Rechts daarvan, dus links van de schroef, een 'T' en rechts van de schroef staat 'bis'. Onduidelijk in het echt en nog onduidelijker op de foto. Het ijzerwerk is duidelijk niet erg schoon. Hildo twijfelt nog of hij het zal gaan schoonmaken. Eigenlijk 'not done', maar in het geval van Josephine staat hij toch te twijfelen.

 

Middelste loopband

De loopbanden zitten om de loop geschoven en om te voorkomen dat ze er zo maar afvallen op het moment dat u de loop naar beneden laat wijzen, zit er een verende metalen pin in het hout verwerkt. Druk de pin naar binnen en u kunt de loopband naar voren schuiven

 

Keep

Keep, korrel, doel. Dat is mogelijk met deze musket, in theorie in ieder geval. Met de trekken en velden conversie is er gelijk een keep opgezet. Immers, de musket is door de trekken en velden nu geschikt voor langere afstanden. Er zijn zelfs uitvoeringen geweest met een laddervizier. Tamelijk optimistisch, meent Hildo, gezien het kaliber.

 

Linkerkant van het slot

 

Rechterkant van het slot

De haan is zeer fors en slaat hard want de kracht van de veer is als nieuw, vinger er tussen en u kunt jodelen als een geboren Oostenrijker, rap gevolgd door een trip naar het ziekenhuis. Prima dus. De half cock stand wil wel, maar de veiligheid doet het niet meer, de haan valt als u de trekker overhaalt. Het is wel aardig sjorren aan die trekker, want de trekkerdruk is hoog.

 

'Charleville' stempel

Een nog redelijk aanwezige stempel, of is het een gravure?. 'Mfre Rle de Charleville', ofwel 'Manufacture Royale de Charleville'. De slotplaat verraadt duidelijk uit welke wapenfabriek Josephine gekomen is, Charleville. De andere Franse wapenfabrieken waren 'Tulle', 'Mutzig' en 'St. Etienne'.

 

'C de 18' stempel

Op de linker achterzijde van de loop, C(anon) de 18 (loop van 18) en dit geeft het metrische kaliber, 18 mm, aan. Helemaal onderaan, waar het voorhout begint, het cijfer ´2834´, waarschijnlijk het serienummer.

 

Loopmonding

Met het kaliber van 18 mm (omgerekend .7086 inch) een fors gat. De voorste loopband is duidelijk herkenbaar als Frans. Hoewel... het design werd destijds vaak één op één van de Franse musketten gekopieerd door diverse andere musket fabrikanten. Sterker nog, zelfs de hele musket werd gekopieerd op misschien een paar details na. Jazeker, dit was een van de toppers op musketgebied, destijds. De pompstok is de originele.

 

Voormalige pan

Hier heeft ooit de pan van de vuursteen onsteking gezeten. De transformatie is uitstekend gedaan, naadloos zelfs. Mensen die hun vak verstonden. Het inzetstuk is zowaar genummerd, met vier cijfers, maar wat er precies staat is een beetje onduidelijk.

 

Kolf

Het is duidelijk. Met verve het meest beroerde onderdeel van Josephine. Dat het wapen waarschijnlijk jarenlang met de kolf op de grond op een zeer vochtige plek heeft gestaan, is duidelijk.

 
 Back to Zwartkruit index