Hildo's Tijgertje
 
Een Zweedse Carl Gustaf Rolling Block uit 1868!

 BACK

Tijgertje historie.

Tijgertje is een relatief bijzondere Rolling Block omdat het een eerste model, M1867, Rolling Block betreft. Niet wereld schokkend, maar toch. Het bouwjaar is 1868 maar ondanks haar leeftijd, en het feit dat ze niet zo duur was, ziet ze er nog steeds relatief strak en pitting vrij uit.

 

Remington kast

De kast zelf is van de Amerikaanse wapenfabrikant Remington maar het geweer zelf is gemaakt door de Zweedse wapen fabriek Carl Gustaf. Deze combinatie maakt dat het een 1e model M67 Rolling Block betreft. Nadat de Zweden gekozen hadden voor de Rolling Block als legergeweer, als moderne opvolger van hun voorladers, kocht het Zweedse leger 20.000 kasten (sloten) van de Amerikaans wapenfabrikant Remington, en eveneens patenthouder van het Rolling Block systeem. Vervolgens maakten de Zweden de rest van het geweer zelf. Na de 20.000 Remington kasten besloten de Zweden dat ze vanaf die tijd de kasten ook zelf wel zouden kunnen maken, onder licentie van remington uiteraard. Vanaf die tijd waren de Zweedse Rolling Blocks dus een volledig Zweeds product. Waarschijnlijk kostenbesparing vermoed Hildo, of de mogelijkheid tot het maken van een hogere kwaliteit wapen. In ieder geval is Hildo's Tijgertje een Rolling Block van het eerste uur, half Amerikaans, half Zweeds.

De kast ziet er wat 'vlekkerig' uit maar het metaal is vrijwel superstrak. Hildo speculeert dat deze Remington kast ooit vernikkeld is geweest. Veel zit er nog op maar waar het losgelaten heeft is het blanke metaal te zien.

 

Wapen nummers

Elke historische wapenkenner is dol op stempels en andere ingeslagen merktekens. want, omdat antieke wapens doorgaans hun mondje stijf dichthouden, kunt u daardoor goeddeels tóch de historie van het wapen herleiden. Tijgertje is geboren met wapennummer 14010, en het is ingeslagen op alle drie de loopbanden, op de loop zelf en op de stalen kolfplaat. Op het hout is het nummer slecht te lezen omdat het nogal is glad gesleten maar het geweer lijkt nummer gelijk te zijn. Het bouwjaar is 1868 maar dat staat, in tegenstelling tot de meeste Rolling Blocks, bij Tijgertje niet op haar kast maar op de onderkant van de loop. De loop dient eerst verwijderd te worden voor het bouwjaar te zien is.

 

 

 BACK

Munitie

Tijgertje slikt patronen in de maat 12.7x44 en heeft daarmee het originele Zweedse kaliber. Meester Hansson, Hildo's eerste Rolling Block, was omgebouwd en deed het met 50-70 patronen. Waarschijnlijk omdat 50-70 hulzen makkelijker (en goedkoper) te krijgen zijn. De 12.7x44 en de 50-70 zijn vrijwel identiek behalve dat de 50-70 huls een iets (ongeveer 0.3mm) grotere diamater heeft aan de onderkant. Hildo's 50-70 hulzen passen dus niet in Tijgertje. Met de toenemende interesse in antieke wapens is gelukkig weer van alles te krijgen voor deze geweren, ook nieuwe hulzen.

 

Conversie naar centraalvuur

Destijds werden alle Rolling Block geweren in randvuur geleverd. Een systeem waarbij de slagpin op de rand van de huls slaat. De groene pijl laat zien waar de randvuur slagpin gezeten heeft. De blauwe pijl laat de huidige centraalvuur slagpin zien. De In de loop de tijd zijn de meeste Rolling Blocks omgebouwd naar de modernere centraalvuur patroon toen de geweren in civiele handen kwamen. In tegenstelling tot de randvuurpatroon, is de centraalvuur patroon wel herlaadbaar. Dat is goedkoper schieten dus een logische ontwikkeling.

De rode pijl laat zien waar de patroon trekker zit. Als u het slot openmaakt om de afgeschoten huls te verwijderen trekt de patroontrekker de huls iets naar buiten zodat u hem makkelijk uit de loop kunt halen.

 

Voorkant van de loop

De korrel zit in het midden voor op de loop. De poetsstok ziet u onder de loop zitten en het stuk metaal aan de zijkant is de banjonet opname. Een banjonet heeft Hildo niet maar hij vindt het is wel zo leuk. Niet om mee te prikken maar wel omdat het wapen dan compleet is. De banjonet aanschaf staat nog op de agenda..

 

Gevlamd berkenhout

Het voorhout is van mooi gevlamd berken waarbij de lichtere delen iets dieper lijken weggesleten dan de, mogelijk wat hardere, donkere delen. Als u er van een hoek naar kijkt lijkt er een soort van diepte in het hout te zitten. Erg mooi, aldus Hildo. Aan de linkerkant van het voorhout, net voor de kast, is een stukje hout eruit gebroken maar dat valt niet erg op. De kolf is wat zwart, en ongetwijfeld weer blank op te schuren, maar Hildo laat het geweer mooi zo als het is. Wanneer een wapen er gebruikt uitziet geeft het alleen maar meer karakter, zegt Hildo, 'Een oude man van 80 heeft ook meer karakter in z'n gezicht dan het blote billen bekkie van een 16 jarige, toch? Rimpels zijn okay hoor'. Hildo begint nu 'Weg met plastische chirurgie' te scanderen, dus we laten hem even met rust alvorens verder te gaan.

 

Ook bijzonder vindt Hildo de dikke nummers die op de linkerkant van hout van de kolf zijn ingeslagen. Gebruikelijk bij Noorse Rolling Blocks, maar Hildo heeft het tot op heden nauwelijks eerder bij een Zweedse Rolling Block gezien. Het nummer is "15R6K" met daaronder "No. 106". Even zoeken en voila! 15R6K staat voor 15e Regiment, 6e Compagnie. De compagnies in Linkoping bestonden uit 125 soldaten, en Tijgertje was geweer nummer 106. Tijgertje was dus toebedeeld aan een onbekende soldaat uit het Zweedse Linkoping in het jaar 1868. In de ronde uitsparing op de kolf heeft een koperen plaatje gezeten waarop het legeronderdeel stond waar het wapen bij ingedeeld was. Vreemd, meent Hildo, omdat deze info in het geval van Tijgertje ook al op de kolf zelf ingeslagen is. Misschien ooit het plaatje verloren tijdens haar diensttijd? Normalerwijze zijn deze koperen identiteits plaatjes meestal verwijderd op Zweedse Rolling Blocks. Waarom, wanneer en door wie weet Hildo niet.

Boven op de loop, net voor de kast, staat in het midden en kroontje met C, wat betekend dat het een Carl Gustaf betreft. Rechts daarvan staat "JS", wat het 'goedgekeurd' stempel was van de besiktningsofficer (wapen inspecteur) Pehr Johan Söderström. De man is geboren in 1843 en heeft van zijn 24e tot zijn 44e levensjaar, van 1867 tot 1887, voor Carl Gustaf als wapeninspecteur in Stockholm gewerkt. Enne Pehr, ze is nog steeds in schietwaardig hoor!