Anno 2007 Het Aquarium

Het derde jaar aquariumbezit. Hildo's ervaringen...

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium... 

 

1 maart 2007. De tijd vliegt!

Twee jaren zijn alweer voorbij en deze bladzijde luidt het derde jaar van Hildo's aquarium bezit in. Een aquarium blijft de moeite waard, aldus Hildo. Het is niet zo dat er aldoor spannende dingen gebeuren, en dat is maar goed ook want anders zou er iets niet in orde zijn. De visjes zwemmen heen en weer en elke avond wat voer in de bak gooien. Elke week het filter schoonmaken en elke maand het water voor 40 tot 50% verversen. Hildo geeft ruiterlijk toe dat het filter en het verversen soms iets uitlopen, maar hij heeft niet teveel vis en het is nog nooit een probleem geweest. Ook nog af en toe de ruit even schoonmaken aan de binnenkant met de speciale magnetische borstel... en dat is het wel. Het hout of de bak aan de binnenzijde schrobben of boenen heeft Hildo nog nooit gedaan want hij is van mening dat je juist zo weinig mogelijk moet doen om het tere evenwicht in het miniatuur ecologische systeem niet te verstoren. Soms is er wat meer alg, soms wat minder, maar ook de alg hoort erbij en het reguleert zichzelf, mits het evenwicht van de bak in orde is.

Een goed draaiend aquarium geeft niet veel werk, maar wel veel voldoening en is letterlijk een stralend middelpunt in het huis waarbij het prima toeven is.

Echt waar!

 

12 maart 2007. Sera FE test set

Net gekocht deze testset om het ijzergehalte in het water te kunnen meten. Hildo begon te twijfelen aan het aanwezig zijn van bepaalde element in het water die nodig zijn voor een goede plantengroei. De planten leven wel, maar goed groeien doen ze zeker niet meer. Na wat onderzoek lijkt het erop dat ijzer een belangrijk bestanddeel is voor een goede plantenontwikkeling. En, gezonde planten zijn belangrijk voor een aquarium. Hildo houdt er niet van om zomaar lukraak wat groeimiddelen in het water te gooien, dat zou gokken zijn. Misschien ligt het wel ergens anders aan! Aldus deze testset ter hand genomen voor het meten van een watermonster. Volgens de gegevens op de testset is 0.5 mg. tot maximaal 1 mg. ijzer in het water noodzakelijk voor een goede plantengroei. De test wees 0.0 mg. aan, dus te weinig. Dat komt overeen met de verwachting, dus volgende weekend gaat Hildo kijken naar wat lekkers voor de planten!

 

20 maart 2007. Ferrocell ijzertoevoeging

Vloeibaar ijzer voor een beter planten groei in het aquarium. Veel heeft u er niet van nodig en een fles als deze kan volgens Hildo hartstikke lang mee.

 

Na het ijzer toevoegen

Na een beetje vloeibare ijzer toevoeging in het aquariumwater te hebben geschonken, opnieuw de ijzer test. Nu is duidelijk te zien dat er ijzer in zit. De kleur komt duidelijk overeen met de 1mg per liter kleur, en dat is een goede waarde, nog hoger is niet goed. De ijzerwaardes in een aquarium moeten volgens de Sera test set tussen de 0.5mg en 1mg per liter liggen. Misschien dat Hildo's planten nu beter gaan groeien.

CO2 gehalte

Hildo denkt dat zijn CO2 gehalte ook wel eens te laag zou kunnen zijn en met een gebrek aan CO2 doen planten het ook niet goed. De PH waarde ligt met zo'n 7.6 te hoog in verhouding tot de KH waarde van 4 en dat geeft een te laag CO2 gehalte. De KH moet omhoog of de PH omlaag. Hildo weet het op het moment ook niet helemaal meer hoe het allemaal zat. Hij weet wel dat de verhoudingen niet zomaar aangepast kunnen worden met een middeltje. Alles wat u doet heeft invloed op de andere waardes. Binnenkort zal Hildo dit een precies uitzoeken en een speciale bladzijde aanmaken op deze website waarop hij zo overzichtelijk mogelijk de opties tot het aanpassen van de waterwaardes uit de doeken zal doen. Handig voor u, maar ook handig voor Hildo zelf als naslagwerk want hij heeft een geheugen als een zeef. Het is nu eenmaal tamelijk ingewikkeld en alles is snel weer vergeten als u er niet elke dag mee bezig bent. Er is binnenkort nog werk aan de winkel!

 

18 maart 2007. 20 baby Bijengarnaaltjes

De Roodkopzalmpjes begroeten nieuwsgierig de nieuwkomers. Hildo heeft garnalen! De garnaaltjes waar Hildo in den beginne zijn oog op had laten vallen, Chrystal Reds, zijn lastig te krijgen en bereduur. Chrystal Reds zijn een gekweekte kleurvariatie van de gewone zwart / witte Bijengarnaal. Ze zijn net iets lastiger te kweken dan bijvoorbeeld de populaire rode vuurgarnalen, en dat is belangrijk want Hildo wil niet onverhoopt komen te zitten met een aquarium wat uitpuilt van de garnalen die naderhand aan de straatstenen niet kwijt te raken zijn.

En doorspoelen, dat doen fatsoenlijke mensen met verantwoordelijkheidsgevoel niet.

 

Bijengarnaal close-up

Vergis u niet in dit dier, het is nog maar een baby en slechts zo'n 1 1/2 cm lang. Volgroeid kunnen ze tot 6 cm lang worden heeft Hildo gehoord. Het viel dan ook een beetje tegen nadat Hildo de twintig baby Bijengarnaaltjes los had gelaten in zijn aquarium. Nauwelijks meer te zien. Omdat ze pieterpeuterig klein zijn maar ook omdat ze dezelfde zwart/witte kleur hebben als de steentjes op de bodem van het aquarium. Eenmaal werd een bijengarnaal aangevallen door de school roodkop zalmpjes, hij zwom rap door de bak en dat was een trigger voor het jachtinstinct van de roodkopjes die als een meute wolven op het garnaaltje afschoten. De aanval duurde kort en volgens Hildo heeft de garnaal het overleefd, maar hij kon hem zo snel niet weer vinden. Opgegeten is hij in ieder geval niet. Zelfs de grootste Platy laat de garnalen met rust. Misschien dat de Synodontis er eentje zou lusten maar Hildo denkt dat het meevalt. Kleine platy's overleven het ook telkens weer en die zijn in het begin nog kleiner dan de garnaaltjes. Hildo heeft intussen nog wat mos, uit het gras van de tuin, in het aquarium gedeponeerd voor wat meer schuilmogelijkheden voor deze kleine diertjes.

 

Bijengarnalen in de bak

Turen, turen en nog eens turen. 'Ja! Ik zie er eentje! Nee toch niet, een puntslak'. Het valt niet mee voor Hildo. Zijn ogen zijn toch al niet zo best meer en deze kleine gecamoufleerde en zich verstoppende beestjes komen hem alleen op brandende ogen te staan. Even wachten tot ze groter gegroeid zijn Hildo, dan gaat het vast beter.

20 maart 2007. Blije Synodontis Aterrimus

Dit had Hildo al wel een half jaar niet meer gezien. Claus die door de bak heen zwemt. De komst van de school zalmpjes lijkt Claus wat over zijn depressie heen geholpen te hebben. Misschien voelt hij zich veiliger met zoveel visjes om zich heen, Hildo weet het niet. Hij lag de hele tijd maar achter het houtblok te liggen, maar nu is hij weer regelmatig te zien en zwemt, soms met grof geweld, door de bak. Een indrukwekkende vis waarbij alle anderen in het niet vallen. Ziet u de roodkopzalmpjes nog net rechts op de foto? Hildo schat dat deze 2 jaar oude Synodontis tegen de 20cm meet. Claus groot. Heel groot!

 

29 maart 2007. Dood en Verderf 2

Gisteren was een 'goede' dag. Geen dode vissen te bespeuren maar wel een zieke roodkop. Vanavond was het raak. Vier overleden roodkop zalmpjes, waarvan twee al langer dood naar het ontbindings stadium te oordelen, en eentje op apegapen. Drie garnaaltjes waren al met het ongelukkige beestje bezig, even later was van de vis helemaal niets meer te bespeuren want het enige wat Hildo zag was een bergje puntslakjes. Hildo is nu nog de laatste neon tetra kwijt. Heeft ongetwijfeld ook het loodje gelegd, maar Hildo kan hem niet vinden. De plakvis (Gastromyzon) die Hildo 18 maart heeft aangeschaft is ook verdwenen. Hildo vreest het ergste. Een dergelijke slachting onder zijn vissenbestand heeft Hildo nog nooit meegemaakt en hij weet niet goed wat er aan te doen. Een nitriet watertest leek Hildo verstandig met al die lijkjes in de bak maar met 0.3ml is deze binnen de norm. Sera geeft een maximale waarde aan van 0.9ml per liter en daar zit Hildo in ieder geval ruim onder. Evengoed gaat hij morgen het water verversen. Misschien dat het wat helpt.

 

12 Mei 2007. Nieuwe Betta's

Hildo dacht dat wat extra visjes zijn bak wel ten goede zou komen. Betta's zijn leuk dus 3 van deze visjes aangeschaft, en als het goed is zijn het allemaal vrouwtjes. Dat geeft wat meer rust en hoewel de visjes er niet van houden om alleen te zijn, hoeft een mannetje niet speciaal. Vriendinnetjes zijn ook wel goed. Het over turf filteren bracht niet het gewenste resultaat. De Ph waarde vertikt het om te zakken. Misschien oude turf? Lijkt Hildo vreemd want turf is ook al stokoud als het uit de grond gehaald wordt. Ook het nitraat is te hoog. Dat probleem heeft Hildo al een poosje, maar hij weet niet wat er precies aan te doen. Het PO-gehalte (fosfaat) lijkt wel redelijk met zo'n 1 mg per liter. Dat is al zo vanaf het moment dat Hildo voor het eerst een fosfaattest kocht, nu zo'n 2 jaar geleden. De hoge nitraatwaarden storen Hildo wel en wat experimenteren om het omlaag te krijgen lijkt hier op z'n plaats. De visjes zelf doen het prima.

 

14 Mei 2007. Voelt u zich bespied?

Het koppie is niet helemaal scherp, maar deze foto laat het typische gedrag van een Betta heel goed zien. Langzame, slome bewegingen en nieuwsgierig. Gaat u vlak voor de aquariumruit zitten, dan duurt het niet lang of de Betta's zitten u aan te staren. Wat doet die daar? Hartstikke leuk, vindt Hildo. Steekt u uw vinger in het aquarium of het apparaat om de ruit mee schoon te maken: Een Betta blijft waar ie is en laat zich niet bang maken. Betta's zijn Cool!

28 mei 2007. Elzenproppen

Hildo heeft elzenproppen gevonden. Ze lijken niet zo fris, waarschijnlijk zijn ze van vorig jaar. Evengoed schijnen elzenproppen wel een goed middel om de Ph waarde te verlagen, want die is nog steeds te hoog. Proberen dus.

 

7 juli 2007. Het filter

U ziet de elzenproppen boven in het filter liggen. Resultaat boekt Hildo er niet mee, met een Ph van 8.4 is hij niet blij. Dit is veel te hoog, en het is niet veranderd door de turf en ook niet door de elzenproppen. Wat er nu precies aan de hand is is onduidelijk. Hildo was zijn garnaaltjes al een hele poos kwijt. Ze zijn klein en kunnen zich goed verstoppen maar niet zó goed. Het houtblok was een poosje hun domein, maar daar heeft Hildo ze al een hele poos niet meer gezien. En kijk eens! Ze zitten in het filter! Links bovenaan op de bovenstaande foto ziet u een bijengarnaal. In totaal zag Hildo er drie, maar er zijn mogelijk nog meer. Hildo wil geen bijengarnalen weer hebben, want ze lijken het niet zo goed te doen in combinatie met de vissen. Ze zijn tamelijk klein en lijken zich snel bedreigd te voelen. In het filter zitten ze rustig, er zijn geen vissen, maar het is wel een beetje zielig vindt Hildo.

Filter niet schoonmaken

Hildo maakt al een hele tijd zijn filter niet schoon. Een dikke plak rommel zou de denitrificerende bacteriën goed doen, de bacteriën die het veel te hoge nitraat naar beneden kunnen brengen. Dat heeft Hildo op het internet gelezen. Hildo maakt zijn filter normaliter elke week voor de helft schoon. Nu dus niet meer om de bacteriën een betere kans te geven om de zaken goed aan te pakken. De laatste schoonmaakbeurt dateert al van 1 juni, al meer dan een maand niet schoongemaakt dus. Ook gunstig voor de garnalen die mogelijk nog in het filter zitten, anders zouden die wel eens kunnen sneuvelen. Het filter ziet er overigens verbazingwekkend schoon uit. Door de bacteriën of door de garnalen? Hildo wil het nog een poosje aanzien, maar als de waterwaarden niet veranderen moet hij toch iets anders proberen. CO2 toevoegen? Hildo moet er nog eens uitgebreid induiken want... het is best ingewikkeld.

 

CO2 - De knoppen!

1) Afsluiter om CO2 fles open en dicht te schroeven

2) Manometer voor druk in de fles zelf (50-60 bar)

3) Reduceerventiel (om werkdruk af te stellen)

4) Manometer werkdruk (af te stellen op ongeveer 1 bar)

5) Naaldventiel voor fijnafstelling voor de belletjes

6) Door tijdklok gestuurd relais om 's nachts CO2 toevoer automatisch te stoppen

7) Terugslag ventiel zodat water niet uit aquarium in het relais kan lopen

 

Achterzijde

De nachtschakelunit, het relais, kan niet worden bevestigd op de fles zelf. Dennerle denkt dat ie best aan de aquariumkast geschroefd kan worden. Hildo vindt van niet en heeft zelf de groene beugel in elkaar gelast zodat de unit toch mooi is geïntegreerd en de aquariumkast onbeschadigd blijft. Dat had Dennerle zelf ook kunnen bedenken, zeker voor die prijs.

 

De CO2 flipper

Eerst de nadelen: Het ziet er poeplelijk uit in het aquarium, echt geen gezicht. De zuignap constructie vindt Hildo ook niks. Een haak bevestiging is vast bedrijfszekerder want zuignappen hebben de onhebbelijke eigenschap om los te laten na verloop van tijd. De voordelen? Het ding werkt uitstekend.

 

De CO2 flipper in bedrijf

Direct in het begin, na de installatie, ontwikkelen de belletjes zich nog niet goed maar na een paar uur gaat het prima. U kunt duidelijk zien dat de omvang van de CO2 belletjes afneemt naarmate ze hoger in de flipper komen. Het is van belang dat de flipper mooi rechtop gemonteerd wordt anders werkt het systeem niet goed.

 

13 september 2007. Alg slaat toe

De draadalg slaat toe. Hierboven ziet u een afbeelding van het wateroppervlak. Waar veel bladen van de langbladerige valisneria aan het oppervlak drijven begint het dicht te slibben met alg . Daar stroomt het water niet zo snel en krijgt de alg zijn kans. Als u uw vinger in het water doopt, komt ie er groen weer uit. Groene vingers, dat wel, maar zo heeft Hildo ze liever niet. In de bak zelf manifesteert de alg zich voornamelijk als grote bossen die zich op het houtblok en het plastic van het filter afzetten. Ook groeien er bosjes algen op de bodem. De algen worden zo goed mogelijk met de hand verwijderd en de valisneria bijgeknipt zodat de doorstroming in het water minder gehinderd wordt. 'Dit gaat niet helemaal goed zo', piekert Hildo terwijl ie nerveus met groene vingers aan zijn baard plukt.

 

29 oktober 2007. Overzichtsfoto (klik foto 1000 pixels groot)

Na twee maanden CO2 installatie. Zoek de verschillen met de 28 september foto... het is een zoekplaatje want Hildo meent iets van plantengroei te bespeuren, maar dan moet u al goed kijken om verschillen te zien. Alleen een CO2 installatie en dan denken dat u een weelderige plantengroei krijgt, lijkt Hildo nu tamelijk optimistisch. De langbladerige Valisneria heeft zich iets uitgebreid. Dat gaat vanzelf. De algen groeien wel lustig door, maar niet dramatisch. Om de twee week even met de hand in de bak om wat te verwijderen en dat is het al wel. Het dichtslibbende water bovenop is opgelost door te zorgen voor doorstroming van het wateroppervlak door verwijdering (afknippen) van de langbladerige Valisneria. Als het water niet meer goed stroomt aan het wateroppervlak, dan krijgen algen een kans. Logisch eigenlijk.

Raar blauw kleurtje

Nu de kleur! Hartstikke blauw, en het is geen kleurfout in de foto. Eén van de drie Betta's kreeg een opgezwollen buik en legde een paar dagen later het loodje. Twee week later kreeg een Platy een schimmelprobleem en had geen eetlust meer. Daarop werd ingegrepen met een medicijn van Tetra, 'General Tonic'. Behalve een griezelig blauw/groene verkleuring van het water, leek het weinig te doen want de Platy ging toch dood. Nu heeft Hildo nog vier Platy's en vermenigvuldigen doen ze zich niet meer. Mogelijk dat ze door langdurige inteelt niet langer vruchtbaar zijn. Beter zo, meent Hildo, want dan komt er langzamerhand vanzelf een eind aan het Platy tijdperk en kunnen er eens wat andere vissen in. Wat, weet Hildo nog niet. Water testen heeft Hildo niet gedaan want daar krijgt hij langzamerhand een punthoofd van.

 

Uitgewerkte voedingsbodem?

Domweg doorgaan met alleen de CO2 installatie is zinloos. Dusss... Hildo is nu in het bezit van een uitgebalanceerd voedingsysteem voor zijn planten van de gerenommeerde firma Dennerle. Wat het kostte is Hildo alweer vergeten, en dat is misschien maar beter ook. Toen het aquarium net nieuw was, groeiden zijn planten als kool, óók zonder CO2 installatie. Het enige waar een gebrek aan kan zijn, is voeding. Als dat er niet meer is, dan kunnen de planten ook niet groeien. Logisch. Hildo heeft begrepen dat algen sneller voedingsmiddelen uit het water kunnen halen dan gewone planten, dus als de algen de voeding voor de neus van de planten wegkapen zijn de huidige ontwikkelingen in Hildo's aquarium, snel groeiende alg en vegeterende planten, verklaard. Tevens schijnt het zo te zijn dat wanneer planten goed groeien, algen minder kans krijgen. Wat kan er nu nog fout gaan?

De dosering

Het Dennerle pakket bestaat uit twee verschillende flessen en een doosje met ijzerhoudende tabletten. IJzer had Hildo al, en voegde dat ook regelmatig toe, maar alleen ijzer is ook niet de oplossing gebleken. Het S7 flesje aan de linkerzijde bevat 'Vitale Stoffen' en dient elke week toegevoegd te worden. Twee kneepjes per 100 liter water. Hildo heeft iets van 200 liter water netto in zijn Rio 240, dus 4 kneepjes. Het flesje is goed voor 3200 liter water dus Hildo kan 16 weken vooruit.

Het rechter V30 flesje bevat 'Complete Meststof' en moet één keer per maand worden toegediend. Dezelfde dosering van 4 kneepjes. Ook dit flesje is genoeg voor 3200 liter water en gaat, omdat het maar éénmaal per maand wordt toegediend, 54 weken mee. De tabletten op de voorgrond zitten in een doosje genaamd E15 FerActiv en dient éénmaal in de twee weken te worden gebruikt, 1 tablet per 100 liter water. In totaal zitten er 20 tabletten in de verpakking, dus goed voor 2000 liter water en daarmee kan Hildo dus 20 weken vooruit.

Voeding is vandaag gestart

Nu, 2 december 2007, is Hildo met de voeding gestart en hij zal over een maandje weer een overzichtsfoto maken om de resultaten duidelijk in beeld te krijgen. De CO2 installatie blijft wel gewoon doordraaien.

 

16 december 2007

Hildo's truc, extra voeren, lijkt te werken. Nitraat en fosfaat waardes waren beide 0, maar zijn nu beide opgelopen en meetbaar. Nitraat is nu 5 mg en de fosfaat bedraagt nu 0.25 mg per liter. Niks te hoog, maar acceptabel. Volgens Hildo is 10 mg nitraat en 0.50 tot 1.00 fosfaat een aardig goede waarde. Dat de algen op dit moment nog niet onder controle zijn, ziet u hieronder. Maar Hildo gaat de strijd aan!

Dat de algen in vol ornaat aanwezig zijn, kunt u op de foto hierboven goed zien. Boven op het houtblok, daar groeit echt een gigantische pluk alg, maar eigenlijk is het door vrijwel de hele bak te vinden. Met name de langbladerige Valisneria achterin het aquarium lijkt sterk aangetast door een soort van bruin kleurige alg.

Close-up van de planten aan de rechterkant in de bak. U ziet dat de alg echt overal op en aan zit. De bodem is redelijk gemakkelijk schoon te houden door de losse alg eenvoudig bij elkaar te schrapen en er met steentjes en al uit te halen. Toch breekt er nog geen paniek uit. 'Ach, de grootste plukken eens in de 2 of 3 weken verwijderen en het valt best mee hoor'!, beweert Hildo

Bovendien verwacht hij ook wel wat van de juiste Redfield Ratio. Die hielp hem eerder ook al eens met een alg probleem uit de ellende.

 

Nieuwe lampen

Met veel licht kunnen uw planten goed groeien en als planten het goed doen, krijgt de alg het moeilijker. Voor maar liefst 22 euro per stuk kreeg Hildo dit weekend twee nieuwe TL balken mee voor in het aquarium. 'Deze geven het beste licht en de planten groeien er het beste onder'. Nou, dat mag ook wel voor die prijs. Dit is dezelfde lamp die ook al voorin het aquarium zat met reflector er boven. Deze Philips Aquarelle geeft wel een beetje dat bleke ziekenhuis effect. Achter in het aquarium zit nog steeds een iets roodachtige lamp voor mooiere kleuren, en die blijft eerst nog een weekje zitten om de vissen aan de andere verlichting te laten wennen. De resultaten zullen zich vanzelf laten zien, of zou het dan aan de Redfield Ratio hebben gelegen, of misschien toch aan de plantenvoeding?

Dat is het probleem wanneer u teveel tegelijk doet. Wat de echte oplossing dan geweest is, is dan niet precies meer te achterhalen. Maar Hildo wil nog liever vandaag dan morgen de alg de nek omdraaien, dus neemt hij eventuele onduidelijkheden voor lief.

Nieuwe diertjes

Hildo had al een hele poos geen nieuwe aquariumbewoners aangeschaft. Ondanks de aanhoudende algproblematiek zijn de waterwaarden verder in orde en is er net een gedeelte van het water ververst, dus Hildo meende de bak met een aantal bewoners te kunnen uitbreiden.

Aziatische Waaierhandgarnalen (foto hierboven)

Hier zitten vier wat bange, en daarom boven op elkaar zittende, garnalen in een plastic zakje met water om te wennen aan de watertemperatuur van het aquarium. Na een poosje gooit Hildo er wat aquariumwater bij om ze langzaam te laten wennen aan de hoogstwaarschijnlijk toch iets andere watersamenstelling. Deze procedure is ook belangrijk om voor vissen het stressniveau zo laag mogelijk te houden. De tamelijk goed gecamoufleerde bruine waaierhandgarnalen zijn absoluut vreedzaam en relatief groot, ze kunnen tot iets van 10 cm groeien, dus bang voor de vissen zullen ze niet zo snel zijn. Ze kunnen mooi over de bodem lopen en alles een beetje opgeruimd houden, tenminste dat is de bedoeling. Grappige diertjes die met 'handjes' die aan de voorkant zitten voedsel uit het water naar hun bek waaieren. Ze zijn in verhouding met de kleine bijengarnalen toch echt stukken groter en daarom wat makkelijker te zien. Dat wordt genieten hoor, als ze maar eerst tevoorschijn komen. Ook deze garnalen houden van verstoppertje spelen en zitten in de buurt van het filter tussen de planten. Rondlopen in de bak doen ze vooralsnog niet. Dat vindt Hildo jammer, want op deze manier is er nog steeds geen dier wat de bodem een beetje opruimt. Claus, de grote Synodont, ligt alleen maar achter het houtblok en draagt zijn steentje niet echt bij.

 

Betta vrouwtje: Truus

Het bettavrouwtje dat Hildo er ook bijgekocht heeft. Een beetje rommelig en onooglijk visje in verhouding tot Rubin. Daarom heet ze Truus.

 

19 december 2007. Achter in het aquarium

Hier houden ze van. In de stroom water zitten die uit de pomp komt. Wiebelend op een blad met de (waaier) pootjes gespreid wachten tot er iets eetbaars voorbij komt. Als ze op de grond zitten, zijn ze onvermoeibaar bezig met het grabbelen door de steentjes die op de bodem liggen. Leuke beestjes. Ondanks dat gezegd wordt dat deze Aziatische waaierhandgarnalen de minst schuwe zijn, zitten de beesten toch meestal verstopt. Jammer, maar het is zo. Misschien nog wat garnalen erbij zodat ze zich meer op hun gemak voelen?

 

30 december 2007. Fosfaat vretende algen!

Hildo grijpt de laatste tijd weer regelmatig naar zijn water testsets want met de voortdurende algenplaag is dit van belang. Groene en blauwalg, alles door elkaar. Het lijkt niet op te kunnen. Ook het wateroppervlak begint al weer sneller dicht te slibben. Niet goed, want dan komt er minder licht voor de planten door heen. Met name de juiste verhouding van de Redfield ratio aanhouden, de goede verhouding Nitraat en Fosfaat, is naar Hildo's mening een belangrijk werktuig in de strijd. Een beetje extra voeren zorgt voor hogere waarden in de bak.

De testuitslagen: Nitraat (NO3) 0.5mg/l en Fosfaat (PO4) 0.0

Nou breekt Hildo's klomp even hoor! Ondanks extra voer alweer geen Fosfaat?! Zowel Nitraat als Fosfaat zijn beide voedingstoffen voor planten... maar ook voor algen. Hildo vermoedt dat de grote hoeveelheden algen in zijn bak de voedingstoffen voor de neus van de planten wegsnoepen. Alleen planten in goede gezondheid kunnen het van algen winnen, en een hongerende plant kan niet anders dan de strijd verliezen. Dat is niet de bedoeling, dus Hildo is gelijk naar de diepvries gerend om een diepvriesblokje visvoer eruit te halen. Wel eerst ontdooien hoor! Deze bestaan uit zowel dierlijke als plantaardige dingetjes. Met name dierlijke voedingstoffen zijn belastend voor het water en doen de Nitraat en Fosfaat waarden stijgen. Elke dag eentje erin, samen met het normale voer. Hildo krijgt die fosfaat wel omhoog hoor! En dan na een poosje weer testen. Ziet u Hildo's punthoofd al groeien van al dat gerommel met die testsetjes?

 

31 december 2007. Gezwollen Platy

De valreep naar het nieuwe jaar lijkt niet goed te verlopen voor één van de drie overgebleven Platy's. Het visje heeft sinds een paar dagen een nare zwelling 360 graden rondom z'n lijf achter de rugvin. Wat het probleem precies is? Onduidelijk. Het wordt in ieder geval elke dag erger en Hildo weet al wel dat het heel raar moet lopen wil dit diertje het overleven.

Dood Roodkopje

Nog een visje die het nieuwe jaar niet haalt is één van de 12 Roodkop zalmpjes. Er lag er zo maar eentje dood onder in de bak. Geen fysieke problemen te zien, eveneens geen afwijkend zwemgedrag gehad.

Gezonde Waaierhandgarnalen

Dat het niet alleen kommer en kwel is bewijzen Hildo's waaierhandjes. Ze leven alle vier nog en lijken het prima naar hun zin te hebben. Ze vertonen een beetje meer lef en laten zich wat vaker zien maar schijnen zich weinig van elkaar aan te trekken. Meer Waaierhandjes lijkt dan ook niet nodig. Echt door de bak heen wandelen doen ze echter niet, valt toch wat tegen. Soms zwemt eentje een stukje, maar meestal zitten ze geheel of gedeeltelijk verstopt op of onder bladeren. Echt spectaculair zijn ze niet en als bodemopruimers heeft Hildo er verder niet erg veel aan. Misschien te zijner tijd nog wat andere garnaaltjes erbij. Japonica's mogelijkerwijs want die lusten ook algen, dat zou op dit moment goed uitkomen, grijnst Hildo. Alvorens er tot aanschaf van meer garnalen overgegaan wordt zal hij zich eerst terdege informeren over de pro's en contra's. U weet... een goede aquariaan is een voorzichtige aquariaan.

1 maart 2007. Het opgeruimde aquarium

Het lelijke dikke houtblok aan de rechterzijde van de bak is eindelijk verwijderd. Hè, hè, verzucht Hildo, dat is beter. Wel een beetje leeg, dat wel. Gelukkig is er ook een voordeel aan het hebben van meer ruimte... Dan kan er langzamerhand gedacht worden aan wat nieuwe diertjes. Binnenkort kunnen de de huidige bewoners rekening houden met de aankomst van... garnaaltjes!

 

1 maart 2007. Nieuwe planten

Na het verwijderen van het houtblok ontstond er een gapend gat. Goed moment voor de aanschaf van wat nieuwe plantjes. Hildo heeft de namen opgeschreven. Rechts vooraan, de lage met de grote ronde bladeren, staat de Echinodorus Dschungelstar 'Kleiner Bär'. De lange hoge, de 'palmboompje' achtige plant is duidelijk te zien in het midden/links en het midden/rechts op de foto. Het is de Hygrophila stricta 'Thailand'. De drie kleine plukjes 'gras' in het midden van de foto is de Lilaeopsis brasiliensis. Wat iedere aquariaan bekend zal voorkomen, is het al snel lelijk worden van planten wanneer die eenmaal in het aquarium geplaatst zijn. Waarom? Planten hebben genoeg CO2 nodig om goed te kunnen groeien, maar dat verklaart niet waarom er zo snel van die bruine stippen op de bladeren ontstaan. Soms al na een paar dagen. Daarentegen weet Hildo wel dat sommige planten het langer volhouden dan andere. Dus, vanaf nu komen alle planten die hij aanschaft netjes hier op de site te staan en hij zal het verval observeren. Dan ziet hij vanzelf wat de 'best geschikte' planten zijn voor in een aquarium. Om de haverklap nieuwe kopen is zonde want echt goedkoop zijn ze niet. Neemt u dat maar van Hildo aan!

 

12 maart 2007. Roodkopzalmpjes erbij!

Hildo had nog vijf roodkopzalmpjes over en dat is te weinig want het zijn scholenvisjes. Intussen twee dagen geleden vijf erbij gekocht, waarvan eentje vanmorgen op de bodem zat en vanavond al dood was. Teveel stress waarschijnlijk, dat is iets waar Roodkopjes niet goed tegen kunnen. Bij aankomst in het aquarium waren de vijf nieuwelingen duidelijk te herkennen aan hun fletse bleke kleur. Eten wilden ze ook al niet, de stumpers. De dag daarop waren ze gelukkig alweer bijna helemaal op kleur. Mooi zilverachtig donkergrijs en een dieprode neus. Aanstaand weekend haalt Hildo er nog eens 15 op. Het aquarium kan het wel hebben want zo druk is het niet. Afgezien daarvan is dat natuurlijk leuker voor de zalmpjes zelf en misschien gaan ze zich dan ook een beetje als een echt schooltje gedragen.

14 maart 2007. Dode Neon Tetra's, Zalm en Platy

Er waren al niet zoveel Neons meer over, ze stammen nog uit het begin van Hildo's aquarium tijd, en opeens 4 Neons dood. De ene dag eentje die opeens een staart mistte. Hoe dat mogelijk is is onduidelijk. Het diertje leed pijn en had er duidelijk veel last van. Hildo heeft hem eruit gehaald en geëuthanaseerd. In het filter vond Hildo een dode roodkop zalm die er al een dag of drie ingezeten had. De dag erop legden opeens drie Neon Tetra's het loodje en dreven zomaar dood in de bak. Een kleine dode Platy vond Hildo in het filter. Een massaslachting. Zo erg heeft Hildo het nog nooit gehad. Het water gecheckt en het nitraat stond op 50 en 10 is goed dus onmiddellijk 50% water ververst. Hildo heeft tevens beide filters schoongemaakt en nieuwe bacteriën toegevoegd. Het water nogmaals gecheckt en de waardes waren weer prima op peil. Hildo zal de komende tijd de waterwaardes goed in de gaten houden om onmiddellijk in te kunnen grijpen wanneer er iets aan de hand mocht zijn.

17 maart 2007. 16 Roodkopjes erbij!

Zaterdag en aldus naar aquariumzaak Frits Kuiper in Groningen. Nogmaals 16 Roodkop zalmpjes bijgekocht en nu zit Hildo op 24 zalmpjes. Dat is al een behoorlijk schooltje en als ze van de ene naar de andere kant zwemmen in het aquarium, in een lange sliert achter elkaar aan, geeft dat precies het effect waarop Hildo gehoopt had. Dit is een écht schooltje!

 

18 maart 2007. Een Gastromyzon Marble!

De Plakvis, zegt Hildo. Ziet ook u het gezicht van Jezus, of van een baviaan, op het buikje? Dit visje leeft in de natuur in snelstromende riviertjes en houdt zich daarbij stevig vast aan in de rivier liggende stenen. Omdat een Gastromyzon geen verstand heeft van aquaria denkt hij dat de aquariumruit een steen is. Het leuke van het diertje is zijn onvermoeibare inzet in het schoonschrapen van de aquariumruiten en plantenbladeren. Weliswaar niet echt succesvol maar hij doet zijn best. Hildo heeft er slechts een enkel exemplaar van in zijn bak zitten want naar het schijnt hebben ze niet echt soortgenoten nodig om zich gelukkig te voelen en echt agressief ten opzichte van andere vissen is hij niet. Af en toe zwemt het beest naar een andere ruit, en hij doet hij razendsnel. Logisch, anders wordt je zomaar meegesleurd in een snelstromende rivier. Dat het water in Hildo's bak niet zo hard gaat maakt voor de Gastromyzon niets uit. Er schijnen wel 300 verschillende soorten van van dit type vis te bestaan.

Gastromyzon tijdens tewaterlating

Dit zet deze kleine vis even in het juiste perspectief, hij zit hier in een gewone drinkbeker. De grootte is slechts 6 tot 7 centimeter en groter worden doet ie ook niet aldus Aquariumzaak Frits Kuiper. Een perfecte aanvulling op Hildo's visbestand dus. Met kleine visjes lijkt uw aquarium groter!

 

27 maart 2007. Dood en verderf in Hildo's bak!

Leek het een week geleden nog perfect te gaan, een dag later verschenen witte stipjes op een paar visjes. Witte Stip! Onmiddellijk heeft Hildo Exit ingezet. Dit is een geneesmiddel die in een driedaagse kuur wordt toegediend. De eerste dag 40 druppen (20 per 100 liter water) en de tweede en ook de derde 20 druppen (10 druppen per 100 liter). Geneesmiddelen in het water is een uiterste redmiddel maar Hildo had geen keus. Sindsdien sneuvelen er elke dag 1 of 2 visjes, de meeste zijn roodkopjes. De garnalen heeft Hildo niet weergezien, op een paar exemplaren na. Een levende in de bak, een levende in het filter en die kreeg Hildo er niet uit, en een dood exemplaar in het filter. Waar alle ander garnalen zijn weet Hildo niet. Hij denkt sterk aan een ander filter, maar hoe dan ook voorlopig komen er geen garnalen weer in deze bak. Veel roodkoppen vertonen grote wit/grijze vlekken op diverse plekken van het lichaam (zie foto hierboven). Ze gaan allemaal dood. Ook een van de twee overgebleven Neon Tetra's ontwikkelde de witte vlek en is inmiddels overleden. Hildo vermoed dat hij teveel aan zijn bak gedaan heeft de afgelopen tijd. Houtblok vervangen, allerlei vissen er bij in, garnalen erbij. Te druk, teveel stress. Bovendien was de waterwaarde de week voor de aanschaf van de vissen met een nitraat gehalte van 50 veel te hoog. Te veel haast ook nog. Hildo heeft er van geleerd om niet teveel dingen achter elkaar te doen en niet teveel haast te hebben.

Nu is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt.

 

10 april 2007. Filteren over turf

Het Ph gehalte ligt met 8.5 te hoog en Hildo heeft wat turf in een netje gedaan en bovenin het filter gestopt. Elzenproppen kunt u ook gebruiken. Als het goed is, zal de Ph nu iets dalen. De GH (Gehele Hardheid of Duitse Hardheid) daalt mee en dat komt goed uit want die is met 12 iets hoger dan gewenst. Later kan het nog vaker gedaan worden, afhankelijk van de bereikte waterwaardes. Hildo gaat voor een waarde tussen de 6.5 en 7.0. Van de 25 roodkopjes die Hildo had, zijn er nu nog twaalf over... Dat ging inderdaad niet helemaal goed, beaamt hij. Een stuk of drie Platy's en de laatste twee Neon Tetra's hebben de witte stip ook niet overleefd, maar nu lijkt de rust weergekeerd. De Plakvis, ofwel Gastromyzon leeft trouwens nog steeds. Een heel leuk doorzettertje. Na het toedienen van het medicijn tegen witte stip heeft Hildo zijn koolstof filterspons in het filter gestopt om het nog aanwezige medicijn eruit te filteren. Eveneens is een gedeelte van het water ververst. Het koolstof filter is weer verwijderd, het filtert namelijk ook voedingstoffen uit het water. Er is wederom Ferrocell ijzertoevoeging in de bak gedaan, 25 ml ditmaal. Het ijzergehalte was op 20 maart 1 mg en nu was er nog maar 0.25 mg per liter over. Te weinig, want het moet tussen de 0.5 en 1 mg/l liggen.

 

14 mei 2007. Betta foto's!

Aha! Eindelijk de nieuwe bewoners op de foto, u weet dat er een beetje geluk meespeelt om ze redelijke plaatjes te krijgen. Betta's zijn rustige visjes en daardoor wel iets makkelijker te fotograferen dan een reguliere vis, maar ze overal even scherp krijgen valt niet mee, aldus Hildo.

De eerste vis lijkt wel een mannetje... De tweede is een vrouwtje, de kleinste van het drietal en het meest wazig maar ook de mooiste met de helderblauwe kleur. De derde is een typisch vrouwtje met zeer duidelijk zichtbare strepen over de flanken.

 

23 augustus 2007. Aanschaf van een CO2 installatie

En wat heeft Hildo gekocht? Een CO2 installatie van Dennerle! Niet de goedkoopste oplossing maar, naar wat Hildo ervan begrepen heeft, wel een van de beste. Zou dit de problemen kunnen oplossen?

Wat is Hildo´s probleem?

Het probleem is dat gedurende een al tamelijk lange periode de plantjes slecht groeien in het aquarium. En het probleem gaat niet vanzelf weg, ijzer toevoegen hielp ook al niet. Ook de al tijden aanwezige (te) hoge PH waarde van zo'n 8.4 is niet naar Hildo's zin. Het nitraatgehalte is ook al gedurende langere tijd veel te hoog en niet goed omlaag te krijgen.

Waarom CO2 toevoegen?

CO2 (kooldioxide) is voor de plant wat zuurstof is voor de mens. Onder invloed van zonlicht, lamplicht in het aquarium, zetten planten CO2 om in zuurstof en maken suikers aan voor voeding van de plant zelf. Het proces heet fotosynthese, dat weet Hildo nog van de biologielessen op school. Is er overdag te weinig CO2 in de bak, dan kunnen de planten niet goed groeien en vegeteren wat voor zich heen. 'S nachts, als het donker is, gebruiken de planten zelf zuurstof, en geven wat CO2 af. Overdag moet er dus CO2 toegevoegd worden, maar 's nachts niet want dan zou 's nachts het zuurstofgehalte in de bak dusdanig kunnen dalen dat de visjes het niet overleven. Goed groeiende planten gebruiken behalve CO2 ook andere voedingstoffen, onder andere nitraat. Omdat het nitraatgehalte in Hildo's bak veel te hoog is, hoopt hij dat door toevoeging van CO2 de planten ook weer nitraat op zullen nemen. Het klinkt allemaal plausibel. Is CO2 het ei van Columbus?

Kost dat?

Voor deze CO2 installatie heeft Hildo 160 euro voor de installatie zelf + 108 euro voor de nachtschakelaar (het relais) afgetikt. Duur? Jazeker, hartstikke. Het lijkt op het eerste gezicht heel wat, maar de techniek op zich stelt niet zo veel voor. Als u handiger bent dan Hildo, dan kunt u zeer waarschijnlijk voor heel wat minder een goede CO2 installatie in elkaar zetten.

Kostentip

Mocht u zelf een CO2 installatie willen aanschaffen, zorgt u er dan voor dat u eentje neemt met een hervulbare fles. Een fles hervullen moet voor rond de 7 euro gepiept zijn. Een weggooi fles kost rond de 18 euro. De inhoud, 500 gram, is hetzelfde. Lichtgewicht flessen waar samengeperste, dus niet vloeibare, CO2 in zit hebben een netto inhoud van slechts 11 gram en ze kosten iets van 7 euro. Onnodig te zeggen dat u hiermee wel héél erg duur uit bent.

CO2 installatie onder in aquariumkast

De afmetingen van de hele 'installatie' valt mee. In Hildo's geval past ie makkelijk onder in de kast van zijn Juwel Rio 240.

De CO2 techniek

Hoe werkt de techniek van een CO2 installatie nu in de praktijk? Hildo wist het niet precies maar kan het u nu, na de installatie, wel een beetje uitleggen.

De CO2 installatie bestaat uit een aantal dingen. Als eerste een fles met een inhoud van 500 gram vloeibaar CO2. Dat lijkt niet veel, Hildo is benieuwd hoe lang het duurt voor ie leeg is. Op de fles zelf wordt een constructie met 2 metertjes geschroefd, eentje die de druk in de fles, zo'n 60 bar, aangeeft. De andere meter zit aan een reduceer ventiel die de druk van het uitstromende gas omlaag brengt. Het is de bedoeling dat u de werkdruk op ongeveer 1 bar instelt. Een derde schroef is de fijnafstelling en deze laat u de hoeveelheid uitstromend gas nauwkeurig bepalen. Via een groen slangetje gaat het gas naar het aquarium. Eenmaal in het aquarium moet de CO2 zo goed mogelijk opgelost worden in het water, het domweg naar boven laten bubbelen heeft weinig zin. Het oplossen gebeurt in een apparaat dat een 'CO2 Flipper' genoemd wordt. Het is een plastic constructie die met behulp van zuignappen aan de aquariumruit bevestigd wordt. De gasslang wordt aan de onderkant van de flipper aangesloten. De langzaam uitstromende CO2 vormt een belletje. Het belletje begint een reis door de flipper. Binnenin de flipper zit een kanaaltje dat zigzaggend langzaam naar boven gaat. In de zijkanten van de flipper zitten smalle openingen waardoor het aquariumwater in contact komt met het CO2 belletje, maar het belletje zelf kan niet ontsnappen. Zigzaggend reist het belletje in ongeveer 1 minuut naar boven. Tijdens deze reis wordt het CO2 belletje steeds kleiner en als het bovenaan gekomen is, is het vrijwel helemaal opgelost in het water. Leuk systeem, en het werkt. De afstelling van de CO2 installatie is het tellen van het aantal belletjes wat in 1 minuut aan zijn reis begint. Standaard zegt Dennerle dat er per 100 liter aquariumwater 10 bellen nodig zijn. In Hildo's geval dus ruim 20 bellen per minuut. Simpel!

Om de CO2 toevoer 's nachts te stoppen, en uiteraard overdag weer te laten beginnen, heeft Hildo de optioneel verkrijgbare Dennerle CO2 Nachtschakeling, een elektronische schakelunit, aangeschaft. De unit wordt in de groene CO2 aanvoer slang gemonteerd en schakelt met behulp van een tijdklok de CO2 toevoer op het door u gewenste tijdstip betrouwbaar aan en uit. Het automatisch aan en uit gaan van de CO2 toevoeging is van levensbelang voor de visjes en Hildo is een vergeetachtig typje. De CO2 installatie begint een uur nadat de lampen zijn aangegaan, planten zullen even tijd nodig hebben voordat de zuurstofproductie opgang komt, denkt Hildo. De CO2 toevoer stopt een uur voordat de lampen uitgaan zodat de planten nog een uurtje zuurstof aan kunnen maken voordat het donker wordt. Voldoende opgelost zuurstof in de bak is om begrijpelijke redenen belangrijk voor de vissen. Als de lampen aan gaan, happen de visjes niet naar lucht aan het wateroppervlak dus er zal, op dit meest kritieke moment van de dag, geen zuurstofprobleem in de bak zijn. Zo moet het zijn.

 

26 augustus 2007. Overzichtsfoto (klik foto 1000 pixels breed)

Even de ruit mooi schoon gepoetst en een foto van het aquarium, drie dagen na het installeren van de CO2. Er is nog niets veranderd uiteraard, zo snel gaat dat niet. Straks weer een foto waarop u het CO2 effect, hopelijk, zult kunnen zien. Er is een soort van groene draadalg of baardalg, in de bak. Misschien gaat die ook wel weg als de planten het beter beginnen te doen hoopt Hildo.

 

5 september 2007. Het resultaat van de CO2 installatie na 2 weken

De PH waarde is gedaald, maar niet schokkend. Van ruim 8 naar 8.0/7.9 met 20 belletjes per minuut. Weinig effect dus, en nog steeds veel te hoog. Hildo zou iets van 6.5 tot 7.0 willen hebben. De PH waarde blijft wel mooi stabiel. De aantal bellen verhoogd van 20 naar 35 bellen per minuut, dus dat is meer dan eigenlijk aangegeven wordt door Dennerle. Met 35 bellen zakt de PH naar 7.7. Nog steeds geen dramatische terugval. Nog meer CO2 toevoegen wil Hildo niet want hij denkt dat het probleem van de hoge PH ergens anders moet liggen.

 

8 september 2007. Dode garnaal

Deze wazige foto lijkt het definitieve einde te zijn van het bijengarnaal avontuur wat voor Hildo op 18 maart van dit jaar een aanvang nam. De waarschijnlijk laatste bijengarnaal dood op de bodem. Hildo heeft het idee dat deze relatief kleine bijengarnaaltjes het niet zo goed doen bij Hildo's vissen. De garnaaltjes leken tamelijk geïntimideerd door de vissen en konden niet echt een schooltje vormen maar zaten verspreid verstopt in de bak, tot in het filter toe. Misschien was ook de water kwaliteit te slecht. Hildo weet het niet maar waagt zich voorlopig niet meer aan deze garnaaltjes. Misschien later in een aparte garnalenbak. Later...

 

28 september 2007. Overzichtsfoto (klik foto 1000 pixels breed)

Na één maand en twee dagen is duidelijk te zien dat de planten iets gegroeid zijn en er wat minder armetierig uitzien. Vergelijkt u deze foto maar eens met die van 26 augustus. Dat de planten er ook iets groener zijn kan het Photoshop effect zijn want de kleur van de belichting van de foto's week nogal van elkaar af en de kleurtoon, contrast en licht van deze 28 september foto moest iets worden aangepast. Conclusie: Het CO2 lijkt effect te hebben, hoewel... schommelingen in planten fitheid hebben zich ook eerder al voorgedaan. De PH blijft rond de 7.7 en 7.8 schommelen. Hoewel te hoog wel tamelijk stabiel. De algengroei zet door en dat op te lossen? Hildo weet het even niet meer.

 

2 december 2007. Overzichtsfoto (klik foto 1000 pixels groot)

3 maanden na de installatie van de CO2 installatie. De planten rechts zijn gegroeid maar het kleine plantje in het midden en het plantje links zijn er uiteindelijk zelfs weer op achteruit gegaan. Wat Hildo betreft kan de conclusie over de CO2 installatie over de CO2 installatie maar één zijn: Het heeft niet geholpen!

De draadalg zet rustig door, en ook bovenop het water oppervlak komt telkens nieuwe alg ondanks dat de stroming in het water niet gehinderd wordt door veel bladeren aan het wateroppervlak. Het probleem dat Hildo heeft is niet CO2, maar van andere aard. Hildo denkt aan een uitgewerkte voedingsbodem en daardoor niet voldoende voeding voor de planten.

Test sessie

Okay, Hildo denkt dus dat de voedingbodem is uitgewerkt. Wat is de volgende stap? Testen tot u scheel ziet natuurlijk! Inmiddels heeft Hildo 7 verschillende testsets van Sera. Die schijnen het beste resultaat te geven, en ze zijn vandaag allemaal de revue gepasseerd.

PH test

De PH test set is nieuw en is gekocht omdat Hildo zijn twijfels had over het elektronische testapparaat. Deze Sera testset is wat moeilijk af te lezen omdat de beide groene kleuren, van 6.5 en 7.0 PH dicht bij elkaar in de buurt liggen. Op de foto lijkt de vloeistof in de testbuis donkerder dan 7.0, maar in werkelijkheid lijkt de kleur dichter in de buurt te liggen van 6.5 PH. Hoe dan ook, deze test komt lager uit dan de elektronische die er maar liefst 7.7 van maakt. Het apparaat kalibreren met bronwater gaf onduidelijke resultaten omdat het ene merk en het andere merk niet de waarden blijken te bevatten die op de flesjes staan aangegeven. Er zit gewoon verschil in. Welk flesje is dan goed? Of zijn ze misschien allebei fout?

Nitraat & Fosfaat test

Beide geven 0 aan. Geen nitraat en geen fosfaat in de bak is niet goed. Een duidelijk foute waarde.

 

9 december 2007. Alg houdt aan

Er lijkt geen eind aan te komen. Het wateroppervlak is bedekt met een grote dunne deken van alg. Als u uw vinger er door haalt, komt ie er groen weer uit. Bij de bladeren die tot aan het wateroppervlak reiken vormen zich groene bubbeltjes. Om de alg van het wateroppervlak te verwijderen, gebruikt Hildo een stuk keukenpapier. Op het wateroppervlak leggen en er overheen slepen. Het keukenpapier wordt groen van de alg die er aan blijft zitten. Deze actie een paar keer herhalen en het grootste leed is alweer geleden. Evengoed, beseft Hildo, is dit dweilen met de kraan open want elke week is het weer zover. De veroorzaker van het probleem wordt hiermee niet aangepakt. Ook In de bak zelf tiert de draadalg welig en zowel op het houtblok als op de bodem groeit het als kool.

Te weinig licht?

Een bezoeker van Hildo's website opperde het installeren van nieuwe lampen. Op zich geen slecht idee want dat is al een hele poos niet gebeurd en TL balken verliezen hun lichtopbrengst naarmate ze ouder worden. Met te weinig licht kunnen planten niet goed groeien. Er wordt zelfs gezegd dat u elk half jaar nieuwe lampen dient te installeren. Tja, de speciale aquariumlampen zijn niet direct goedkoop en als uw lampen het nog prima doen dan gaat het tegen uw, en in ieder geval, Hildo´s natuur in om ze te vervangen. Evengoed, volgende week schaft Hildo zich toch maar een paar nieuwe aan. Het is grijpen naar strohalmen maar binnenkort moet de goede strohalm er toch een keertje bijzitten?

Water verversen, nitraat & fosfaat

Ondanks het toevoegen van de Dennerle plantenvoeding is zowel de nitraat- als de fosfaat meting nog steeds 0, die waarde moet echt omhoog. Vandaag gaat Hildo eerst water verversen, dan nieuwe plantenvoeding toevoegen. De rest van de week zal er meer gevoerd worden dan gebruikelijk, zo is het hem ook eerder al eens gelukt om de nitraat- en fosfaat waardes omhoog te krijgen. De belangrijke waarde nitriet is overigens, zoals het hoort, niet meetbaar aanwezig.

 

16 december 2007. Flipper schoonmaak

De algenhaartjes zaten ook al binnen in de CO2 flipper en dan blijven de belletjes hangen totdat een grote bel naar boven gaat en 'bloep' zegt. Dát CO2 gas is in ieder geval niet opgelost in het water. Dit is natuurlijk de bedoeling niet, dus schoonmaken. Het blijkt relatief gemakkelijk. Hildo durft de slang niet van de plastic buis te halen want die zit echt shocking klem en de buis, de hele flipper overigens, is gemaakt van tamelijk krakkemikkig hard plastic. Oppassen wat u doet en niet teveel kracht zetten. Eerst het opvangbakje bovenop naar boven losschuiven en afnemen. De kant waar u tegenaan kijkt met de zuignapjes naar links en de inlaat naar boven is de voorkant. Vervolgens de flipperbody zelf uit elkaar halen door beide delen, voor en achterkant, te scheiden. De voorkant iets omhoogschuiven, dit gaat zwaar, maar dan zijn beide delen los. Vervolgens de hele handel borstelen in schoon water met een schone en afwasmiddelvrije borstel. U wilt geen afwas middel in het aquarium hebben. Het gaat prima en naderhand doet de flipper het weer voorbeeldig.

 

Flipper zuignap

Weet u nog dat Hildo ruim drie maanden geleden vertelde dat hij de zuignapconstructie maar niets vond? Oordeelt u zelf: Zo zien ze er uit na drie maanden aan de aquariumruit bevestigd gezeten te hebben. De flipper viel er vanzelf af en plakken doet het nog nauwelijks. Slechte constructie en als Hildo iets irriteert, dan zijn het wel dergelijke oplossingen waarvan de fabrikant zelf nog beter dan Hildo weet dat ze niet werken. Heeft Hildo een goedkoop setje aangeschaft? Nee, hij ging voor goede kwaliteit. Minpunten voor Meneer Dennerle wegens de matige professionaliteit van de designer, èn de baas die het goedkeurde. Zelfs Hildo kan dit beter. Hij maakt later zelf een wèl langdurig werkend haaksysteem.

 

Betta Splendens mannetje. Rubin!

Zag Rubin er nog iets flets uit in de winkel, in Hildo's aquarium lijkt hij echt leuk en is hij dé blikvanger van de bak. Hildo had al twee vrouwtjes betta's en heeft behalve dit mannetje er nog een vrouwtje erbij gekocht. Nausicaa was het vorige betta mannetje, dat zo onfortuinlijk sneuvelde in de pomp, maar die had niet van die lange sluierstaartvinnen. Dit soort vinnen is een aangekweekte eigenschap en daarom wilde Hildo in eerste instantie niet zo'n dier in zijn bak hebben. Het zwemmen lijdt er inderdaad wel wat onder, maar Rubin weet niet beter en in Hildo's bak hoeft hij toch niet te vluchten want het zijn allemaal aardige visjes die hem met rust laten en ook niet in zijn vinnen happen.

Betta's vindt Hildo een van de leukste visjes omdat ze zo lekker relaxed zijn. Rubin is nog een beetje druk, maar Hildo denkt dat dat vanzelf goed komt na een paar dagen.

 

Nogmaals Rubin van de zijkant. Als hij imponeert zet hij zijn rugvin op en worden ook de andere vinnen uitgestrekt. Imposant hoor. Maar een fotocamera, die hoeft niet geïmponeerd te worden. Beetje jammer want voor de foto was dat wel zo leuk geweest.

 

19 december 2007

Hier een tamelijk duidelijk plaatje van een van de Aziatische waaierhandjes die even onder de bladeren wegkwam. Ze lijken een wat meer roodachtig kleurtje gekregen te hebben, behalve de allerkleinste die nog steeds een wat gelig kleurtje heeft. Erg schrikachtig lijken de beestjes niet, maar ze houden duidelijk niet van open ruimtes. Van de vier garnalen kan Hildo er, als ie geluk heeft, twee gedeeltelijk zien zitten. Met een beetje pech zitten ze allemaal tussen de bladeren verstopt, want dat wil prima in dit aquarium. Leven de garnalen allemaal nog? Moeilijk te checken, maar Hildo hoopt het.

 

30 december 2007. (klik foto groter) Dennerle planten voeding top? Nou...

Hier boven het aquarium na bijna een maand plantenvoeding. De bovenste foto is van 2 december, de onderste van 30 december. Hildo voegt, volledig volgens gebruiksaanwijzing, periodiek de Dennerle plantenvoedingen toe waar hij bijna een maand geleden, op 2 december, mee begonnen is. Het uitgebalanceerde voedingsysteem lijkt niet echt veel te helpen, of toch wel? Er is wat meer plantengroei maar het geeft geen plantengroei explosie zoals u die kunt waarnemen bij een pas opgestart aquarium met een nieuwe voedingsbodem. Beetje tegenvallertje op dit moment, maar Hildo geeft zo snel niet op en gaat rustig verder met deze Dennerle voedingen. Misschien dat er straks toch nog een spectaculaire groei ontstaat? 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit hoor', beweert Hildo.

 

31 december 2007. Extra licht

Ziet u de alg rond de randen van de bladen? Het geel/rode blad is een nieuwe. Misschien blijft deze wel algvrij met meer licht. 16 december heeft Hildo 1 van de 2 nieuwe TL buizen geplaatst. Dat het meer licht geeft kan Hildo met het blote oog echter niet zien. De achterste TL heeft hij nog niet vervangen maar hij heeft er gister wél een reflector boven geplaatst voor meer lichtopbrengst. Ook dit geeft niet spectaculair meer licht, maar wel een beetje. Misschien ligt het aan Hildo's ogen dat het hem niet meer opvalt. Later wordt ook de achterste buis vervangen. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet zei Hildo's Opoe altijd al. Opoe wist het tot 89 jaar te schoppen dus ze had vast gelijk.

 

 

 

 

.

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...