Anno 2008 Het Aquarium

Het vierde jaar aquariumbezit. Hildo hampelt verder...

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...   

Het vierde jaar

Met deze bladzijde is inderdaad alweer het begin van het vierde jaar aangebroken dat Hildo een aquarium bezit. U zegt? Of ie al scheef zakt? Valt mee, misschien een beetje alhoewel Hildo zelf beweert dat dat in het begin ook al zo was. En is het aquarium verder nog wel leuk dan? Hildo vindt van wel. Ergens onbegrijpelijk want het aquarium baart hem de laatste tijd nogal wat kopzorgen door een algenplaag waaraan maar geen einde lijkt te komen.

Weg met dat aquarium, weg met de zorgen!

'Nee, nee!', roept Hildo. 'Hoe kom je dáár nou bij? Een aquarium is best leuk hoor, en de algen lijken erger dan het is. Bovendien ben ik gehecht aan mijn natte vriendjes. Het komt weer goed, vast wel'.

U hoort het: Hildo gaat door! Het mag overigens gezegd worden dat, ondanks de algenplaag, een aquarium wellicht minder werk is om bij te houden als u misschien voor ogen hebt. Een kwartier per paar dagen, meer is het niet. Als u geen last van extreme algen hebt dan is het met een paar kwartiertjes per maand al bekeken. Het water verversen, eens per maand, is het meest tijdrovend. Daar is Hildo een klein uurtje zoet mee. Al met al valt het best mee, én met een aquarium bent u nooit uitgeleerd. Het blijft, ook als het even tegenzit, altijd een uitdaging om een zo goed mogelijk werkende biotoop in stand te houden. Het allerbelangrijkste is nog wel dat een aquarium gewoon leuk is, en blijft, om naar te kijken!

 

Alg oorlog

Hildo kent geen pardon als het om algen gaat. Om de paar dagen gaat hij met een paar papiertjes van een keukenrol over het wateroppervlak. Telkens weer breidt de alg zich op het wateroppervlak uit. Alg op het water betekent minder licht voor de planten, eraf dus met het spul.

 

Het eerste papiertje van de keukenrol richt een slachting aan onder de algen, en Hildo kent geen genade! Na 5 papiertjes is het wateroppervlak weer ietwat toonbaar en kan het licht er weer door. Dit proces herhaalt zich elke 2 dagen. Een groot probleem wat Hildo meent te kunnen oplossen met de juiste Redfield ratio.

 

22 januari 2008. Fosfaat en nitraat in een potje!

Dat Hildo niet de enige is die problemen heeft met nitraat- en fosfaatwaardes blijkt uit Hildo´s nieuwste aanschaf. De fabrikant heeft vast niet alleen aan Hildo gedacht toen deze producten ontwikkeld werden. Links ziet u de fosfaat, rechts de nitraat. Nu moet het niet meer al te moeilijk zijn om het aquarium op de juiste Redfield Ratio te houden, denkt Hildo. Precies dat toevoegen wat nodig is. Wel duur want de busjes kosten 10.21 euro per stuk. Inclusief verzendkosten 26.42 euro. 'Ach', zucht Hildo, 'Als het maar helpt'.

 

22 januari 2008

Zo ziet de alg op de rechterzijde van het houtblok er uit. Kijkt u nog maar eens goed want dit kon wel eens de laatste keer zijn dat u het ziet!

Slakken toename

Ziet u trouwens de stipjes op de alg? Dat zijn kleine puntslakken. Hildo's aquarium was een tijd vrijwel slakvrij, maar met de plantenvoeding lijken de slakken er ook weer zin in te krijgen. Je kunt niet alles hebben lijkt het.

 

25 januari 2008. CO2 fles leeg na 5 maanden

De fles van de CO2 installatie die 23 augustus 2007 werd aangeschaft, is leeg. Dat betekent dat de 500 gram CO2 goed was voor 5 maanden bubbelplezier. Het hervullen heeft Hildo laten doen bij een leverancier in brandblusmiddelen. Kosten? Ruim 13 euro en dat vindt hij niet goedkoop. De volgende keer schaft Hildo een grotere fles met 2000 gram aan want de kosten van het hervullen worden voor een groot gedeelte bepaald door het werkloon, aldus de man die de fles gevuld heeft. Een vier keer grotere inhoud geeft ook 4x5 maanden = 20 maanden gebruiksduur. Aangezien Hildo voorlopig nog geen plannen heeft om zijn aquariumhobby te beëindigen, het tegenovergestelde zelfs, denkt hij dat een grotere fles, behalve meer gebruiksgemak, op den duur ook een financieel voordeel biedt door lager uitvallende hervulkosten.

 

31 januari 2008. De Alg

De alg op het houtblok is een goede plaats om in de gaten te houden hoe de zaken zich ontwikkelen. Hildo zal daarom regelmatig nieuwe foto's plaatsen om u èn zichzelf op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Als alg begint op te lossen, vallen er gaten in die steeds groter worden totdat de alg opgelost is. Volgens Hildo lijkt het erop dat de gaten groter beginnen te worden. Zou het dan toch lukken?

 

31 januari 2008. Fosfaat meting

Hildo is de laatste tijd tamelijk intensief met het aquarium bezig. Hij meent dat dat noodzakelijk is om naderhand exact te kunnen determineren welke actie op welk tijdstip effect gehad heeft... en welke niet. Meten tot je scheel ziet hoort daarbij.

Vandaag is de fosfaatwaarde: ruim 0.1mg/l en gaat richting 0.25mg/l.

De volgende kleur zou een waarde van 0.25ml/l aangeven, maar zo donker is de tint op de maatschaal, ondanks dat het in de buurt komt, nog net niet. Vandaag besluit Hildo om 8ml  Florish Phosphorus in het water te deponeren omdat het resultaat van de 4ml., die eergisteren en gisteren is toegevoegd, achterblijft aan de verwachting. Een fosfaatwaarde van tegen de 0,5mg/l. is het doel.

1 februari 2008. Fosfaat is OK!

Fosfaatwaarde: 0.5mg/l. De 8 ml Florish Phosphorus was de goede dosis om het fosfaat naar deze hogere waarde te tillen. Nu zal Hildo proberen om deze fosfaatwaarde vast te houden en hij is razend nieuwsgierig naar het effect van de juiste Redfield ratio op de alg.

 

11 februari 2008. en hier komen de... Blauwe Algen!

U ziet de drab blauwe alg boven op het water liggen, in het midden van de foto hierboven. De planten zijn verder naar onderen overigens wel mooi schoon en lijken het tamelijk goed te doen. Hildo heeft even een inzinking gehad wat betreft zijn waterwaardenmetingsdrang. Even geen zin meer hoor. Nu moest het er toch maar weer van komen, want er lijkt iets niet goed te gaan. Er begint steeds meer blauwe alg op te duiken.

Vandaag gemeten: Fosfaat 0.1mg/l en nitraat 0.5mg/l.

Dat betekent dat de nitraatwaarde volgens Hildo wel goed is, maar de fosfaatwaarde is weer iets te laag, dus gelijk maar 4ml fosfaat toegevoegd. Met te weinig fosfaat zou het aquarium naar groene algen moeten neigen volgens de Redfield ratio... waar komen die blauwe algen dan weer vandaan? Het leven zit vol raadsels en het aquarium is er eentje van. De puntslakpopulatie is ook aardig toegenomen. Misschien heeft het ook wel wat met de plantenvoeding te doen die Hildo nog steeds trouw toevoegt.

 

25 februari 2008

U heeft al een tijdje niets meer over Hildo's garnalen gehoord. Geen bericht is goed bericht. Helaas niet altijd.

Bleke garnaal

Met de bleke garnaal op de bovenste foto lijkt het niet goed te gaan. Het beest ligt op z'n kant op de bodem van het aquarium. Hildo verplaatst het zieltogende dier naar een rustiger plekje. Het klampt zich vast en blijft netjes zitten, maar Hildo heeft er geen goed gevoel bij.

Oranje garnaal

Even verderop zit nog een waaierhand en die heeft, in plaats van het reguliere bruine, een helder oranje kleurtje. Als gekleurde dieren goed op kleur zijn, dan gaat het goed met ze. Deze ziet er wèl patent uit want zo fel oranje heeft Hildo ze nog niet gezien. Wat een leuke beestjes zijn het eigenlijk.

 

21 maart 2008. Rubin alweer in het filter

Keuzes zijn persoonlijk. Dat geldt ook voor Rubin, het Betta mannetje. Zijn favoriete plek in het aquarium lijkt de laatste tijd te bestaan uit de beperkte ruimte die het filter hem biedt. Iedere keer schept Hildo hem eruit, en de volgende dag zit Rubin alweer in het filter en Hildo weet nu ook hoe hij er in komt. Er zit een kleine opening tussen de plastic buis voor de uitstroom van de pomp en de behuizing van het filter. De spleet is net groot genoeg om er doorheen te glippen. Een afgebroken stukje stengel van een blad er tussen proppen houdt Rubin niet lang buiten. Wat de lol is van alleen in het relatief donkere filterhuis zitten? Hildo heeft geen idee, vissen denken anders dan mensen. Hildo weet wel dat Rubin er telkens zelf voor kiest en als hij erin kan, dan kan hij er net zo goed weer uit. Bijzonder gedrag hoor, met name omdat de drie Betta's vrouwtjes geen filter behoefte vertonen.

 

31 maart 2008. Overzicht

De planten hebben een groeispurt ingezet en Hildo heeft even een beetje de rem gezet op de Dennerle plantenvoeding. Het moet niet te gek worden natuurlijk. De Valisneria, de langbladerige plant die u in het midden ziet, breidt zich vanzelf steeds meer uit. Hij 'wandelt' door het aquarium zogezegd. In den beginne had Hildo deze plant midden achterin het aquarium geplant, maar daar is hij inmiddels vrijwel helemaal afgestorven. Nieuwe spruiten ontwikkelen zich aan de voorkant van het aquarium, en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. De grote drijvende plantendelen links bovenin het aquarium doen het ook onveranderd goed. Dusdanig goed dat er vrijwel geen licht meer op de bodem komt, wat bijna de dood van het bosje links voorin van het aquarium betekend heeft. Hildo heeft wat gesnoeid, maar de planten blijven zich in snel tempo ontwikkelen. Het gaat zeker goed met het aquarium!

De ruit

De aquariumruit moest een tijd geleden nog voortdurend schoongemaakt worden doordat dat de groene alg zich telkens weer meester wist te maken van het heldere venster. Nu de groene alg aardig onder controle is, blijft de ruit verbazingwekkend schoon.

 

5 april 2008. Slakken

Het aquarium is al weer geruime tijd bezaaid met slakken. De populatie is van 'vrijwel slakvrij' explosief gestegen tot 'het lijkt wel een slakkenbak'. Hoe dat komt? Hildo gelooft dat het sterk verband houdt met waterwaardes. Hij had geruime tijd het groene (baard?)alg probleem, en vrijwel geen slakken. Nu het algenprobleem opgelost is, zijn de slakken er weer! Kleine bosje groene alg liggen her en der nog op de bodem van het aquarium, maar breiden zich niet uit. Toch schijnen de slakken er geen direct probleem mee te hebben, u ziet ze hier er bovenop zitten. Niet al te veel aan het aquarium doen en u krijgt echt een heel natuurlijk uitziend biotoopje hoor. U kunt het geloven of niet, maar zo als het aquarium nu is, vindt Hildo het best okay. Misschien wat minder slakken maar u kunt niet alles hebben. Hildo laat het aquarium mooi met rust, met minimaal onderhoud, want hij gelooft daarmee de meest stabiele bak met een min of meer natuurlijk evenwicht te kunnen creëren. Aquaria zijn niet voor al te propere tiepjes, meent Hildo. Komt dat even goed uit!

 

20 april 2008. Groei

Van het vegeterende plantenbestaan is de laatste tijd niet veel meer te zien. De planten lijken het echt uitstekend te doen en de bak groeit gewoon vol, net als vanouds. Dat is ook niet goed want het geblokkeerde licht bereikt de bodem niet meer, waardoor de kleinere planten op de bodem het moeilijk krijgen. Bovendien moeten de vissen ook nog wat zwemruimte houden. Hierboven ziet u een bordje met overtollig plantenmateriaal wat Hildo heeft moeten verwijderen. De laatste paar weken voegt hij nauwelijks nog plantenvoeding toe, het lijkt niet echt meer nodig en met plantenvoeding overvoeren.is vast ook niet goed voor het aquarium.

 

20 mei 2008. Binnenfilter 2 1/2 maand niet schoongemaakt

Hildo schreef op 24 maart al dat hij het filter al drie weken niet had schoongemaakt. Dat is nu ruim 2 1/2 maand geleden en het filter heeft nog steeds geen onderhoudsbeurt gekregen en hoe het er nu uitziet ziet u op de foto hierboven. Een serie kleine puntslakjes draaien eindeloze rondjes op het water in het filterhuis. Schoon is het filter niet, maar het ziet er zeker niet verstopt uit. In feite is dit ongeveer ook de aanblik van de filterwatten een week na het schoonmaken. Het lijkt dus niet smeriger te worden. Hildo is er vast van overtuigd dat de filter bacteriën, en misschien de slakken ook wel, hard hun best doen om alles schoon te houden. Ook heeft hij de laatste 2 1/2 maand bij het water verversen (2 maal) de bodem niet als vanouds helemaal 'schoon' gezogen, maar alleen het water ververst. De bruine zooi die altijd mee omhoog komt uit de bodem, en ook de losse alg op de bodem, heeft hij laten liggen. De alg lijkt grotendeels vanzelf weer verdwenen te zijn. Misschien is het minder onderhoud plegen wel de truc voor een beter aquarium en krijgt de bak op deze manier de kans om als een echte biotoop te functioneren. U moet het niet overdrijven natuurlijk, maar vooralsnog lijkt deze 'slordige' manier van aquarium houden geen problemen te geven, in tegendeel zelfs. Het water ziet er helder uit en de bak geeft een mooi natuurlijke indruk. Dit weekend zal Hildo het filter toch een beetje schoonmaken, maar niet teveel.

Visbestand

Wat volgens Hildo ook uitmaakt is het lage visbestand. Op dit moment heeft hij 1 grote Synodontis Aterrimus die zich nooit laat zien, 2 Platy's, 9 Roodkopzalmpjes, 1 Gastromyzon en 1 Betta Splendens mannetje met 3 vrouwtjes. Meer zit er niet in en dat is in aquariumbegrippen toch niet veel voor een Rio 240. Moet u de slakken niet meetellen, want daar zijn wel behoorlijke aantallen van.

 

17 juni 2008. Puntslak feestmaal

Hildo wilde het ongelukkige Betta vrouwtje nog euthanaseren, maar kon haar een paar dagen terug al niet meer vinden. Tot gisteren. U ziet de foto hierboven, een onduidelijke massa met daarbij een hele serie puntslakken. Dié weten er wel raad mee. Een hele vis is weg in een dag of twee, misschien wel sneller. Het is uiteraard niet de bedoeling om dode vissen in het aquarium te laten liggen, maar in dit geval was de vis al half verteerd door de slakken. Hebben die ook eens wat sappigs

 

20 juni 2008. Schoon wateroppervlak

Dat is bijzonder. Hildo heeft 2 dagen gelden alleen nog maar een dosis Dennerle V30 Complete plantenvoeding toegevoegd (de 30 slaat op om de 30 dagen toevoegen, een maandelijkse toevoeging dus). Het wateroppervlak is voor een groot gedeelte weer kristal helder. Hier en daar zit wel wat blauwalg en baard of draadalg, maar dat mag geen naam hebben. Evengoed wordt de S7 Vital nog wel even aangekocht. Het lijkt erop dat het Dennerle spul best wel functioneert.

Vrouwtjes Betta Splendens

Op de foto ziet u de twee overgebleven vrouwtjes Betta's. Af en toe zit het dominante donkerblauwe vrouwtje achter de ander aan. Vissen hebben dat nodig, en Betta's zeker. Anders worden ze ongelukkig. Binnenkort zal Hildo nog een vrouwtje, én een nieuw mannetje erbij kopen. Duur zijn ze eigenlijk niet en met wat meer Betta's is het aquarium zoveel leuker en voelen de visjes zich vast beter.

 

3 augustus 2008. Valisneria

De Valisneria is een fijne plant. Sterk, mooi en gaat maar door. Het breidt zichzelf uit, en hoe dat gaat is hier duidelijk op de foto te zien. Vergelijkbaar met de brandnetel. Een wortel gaat een stukje onder de grond door en, plop, een nieuwe plantje. Het nieuwe plantje blijft gewoon verbonden met de moederplant. Vanuit het nieuwe plantje gaat op den duur ook weer een wortel door de grond en, u raadt het al, plop. Weer een nieuwe. Zo wandelt deze Valisneria de hele bak door. Het hoeft geen betoog dat dit op een gegeven moment uit de hand loopt. Het aquarium is beperkt van grootte, maar daar is de Valisneria niets van bekend. Daarom grijpt Hildo nu in. Wel met pijn in het hart want mooie gezonde planten uit het aquarium trekken vindt Hildo, desondanks, toch een beetje zonde.

 

1 september 2008. Overzichtsfoto

Zo ziet het aquarium er op dit moment uit. In verhouding met de toestand zoals die vorige maand was, is er toch wel het een en ander verbeterd. En dan gaat het met name om een hoeveelheid planten die Hildo in zijn oneindige wijsheid toch maar verwijderd heeft, en eigenlijk vindt Hildo dat ie nog wel wat meer van die Valisneria aan de voorkant had kunnen weghalen.

 

5 oktober 2008. Overzichtsfoto

Er gebeurt vrij weinig, het aquarium kabbelt een beetje voort. Hildo gooit er, helaas met tamelijk wisselende intervallen, vergeetachtigheid, wel wat plantenvoeding bij, maar niet volgens schema. Minder dan er volgens fabrikant Dennerle bij zou moeten. Misschien dat daarom de groei wat achterblijft.

 

5 oktober 2008. Blauwalg

En daar steekt Hildo's oude vijand de kop weer op, blauwalg!

 

5 oktober 2008. Dennerle zuignap flop

Ach, al bijna vergeten. De Dennerle CO2 flipper heeft zuignappen die loslaten. Hildo vertelde al dat hij dit een waardeloze flipperbevestiging vond toen hij de installatie kocht, en het bewijs van deze juiste inschatting is geleverd. Dit is alweer de tweede maal dat de flipper loslaat en Hildo vindt het intussen wel even best. Hij heeft de CO2-toevoer afgesloten en sindsdien gaat het, desondanks, met de planten toch best wel goed. Een CO2-toevoeging ziet Hildo niet langer als absoluut noodzakelijk. Plantenvoeding toevoegen echter wel, want met een uitgeputte bodem gaat het anders niet lang goed met de flora in Hildo's bak.

 

20 oktober 2008. Steelpannetje

Weer wat water ververst. Voor de eerste maal met een steelpannetje. Dat gaat stukken sneller dan met een kopje. Zelfs 5 emmers water, ruwweg een liter of 40, is sneller eruit te halen met het steelpannetje dan met de afzuiginstallatie (met tuinslang naar het bad) die Hildo anders altijd gebruikte. Ideaal dus voor wat snelle kleine waterverversingen. Gek dat ie daar nooit eerder aan gedacht heeft. Bovendien zijn meerdere kleine verversingen beter dan één enkele grote omdat de waterwaarden dan minder grote veranderingen ondergaan, en dat is beter voor de bewoners en voor de stabiliteit van het aquarium zelf.

26 Oktober 2008

Big Mama, het laatst overgebleven Platyvrouwtje, lag vandaag op de bodem. Nu is het visje al oud, wel een jaar of twee intussen schat Hildo, dus zal het binnenkort haar tijd wel zijn. Toen Hildo dicht bij het aquarium kwam, koos Big Mama toch weer het ruime sop en nu zwemt ze weer als vanouds. Even een kleine flauwte of inzinking? Ze begint al geruime tijd vergroeiingen aan haar ruggengraat te vertonen. Dat is een slecht teken weet Hildo, in ieder geval wat de levensverwachting betreft. Dan duurt het meestal niet zo lang meer. Big Mama is al oud en heeft haar langste tijd gehad. Daarvan is Hildo zeker.

 

26 november 2008. Big Mama is dood

Het zat er aan te komen en vandaag was het dan zo ver. Einde verhaal voor een visje die lang geleefd heeft. Hiermee komt een einde aan het Platytijdperk, want Hildo wil ze niet weer in zijn bak hebben. Het zijn leuke visjes, daar niet van, maar tamelijk druk en bovendien krijgen ze makkelijk jongen in het aquarium. Dat vissen zich niet zomaar vermenigvuldigen in de bak, is voor Hildo een criterium geworden bij de keuze van zijn visjes. Daarmee heeft u de populatie prima in de hand en komt u nooit te zitten met een teveel aan vissen.

 

9 december 2008. Overzichtsfoto (klik foto 1000 pixels groot)

Hildo heeft nog niets gedaan aan het opruimen van het aquarium, maar een maandelijkse overzichtsfoto, hoewel iets aan de late kant, mocht niet ontbreken.

 

11 december 2008. Aquarium opgeruimd

Vandaag heeft één van de roodkopzalmpjes het loodje gelegd. Daarmee is het zalmbestand gedecimeerd tot 7 stuks. Klein schooltje, dat wel, en het lijkt Hildo toch beter om er even een paar bij te halen. U weet, roodkopzalmpjes zijn echte schoolvissen en gedragen zich ook zo. Echte plakkers zogezegd en ze voelen zich beter in wat grotere aantallen. Wie is Hildo om ze dat genot te ontzeggen? Tevens heeft Hildo, nog even snel voor de aankomst van de nieuwe vissen, het aquarium een beetje opgeruimd. Wat alg is weggehaald en ook moest de langbladerige Valisneria, nog zo prominent aanwezig op de foto van 9 december, het veld ruimen. Een wat meer open aanblik aan de voorkant is toch wel zo prettig om naar te kijken.

 

16 december 2008. Francis bouwt een nest.

Francis II, het dwerg Goerami mannetje, is intussen helemaal gewend en was gister zelfs al druk bezig met het bouwen van een nest! Hij kon nog wel eens van een koude kermis thuiskomen want zijn vrouwtje, Francien II, is nog tamelijk klein, dus nog niet geslachtsrijp denkt Hildo

Francis blijkt zich te ontpoppen als de baas in de bak. Hij schuwt zelfs een uithaal naar Rubin of een van diens vrouwtjes niet. De enige vis waarvoor hij een heilig respect heeft is Claus, de Synodontis Aterrimus. Ja, Francis heeft een wat bullebakachtig karaktertje, maar gelukkig blijft het allemaal binnen de perken en van echte agressiviteit is geen sprake. Het relatief drukke karakter vertaalt zich voornamelijk in heen en weer zwemmen om weer nieuwe bouwmaterialen voor zijn nest op te scharrelen. Als Hildo zijn aquariumruit even schoonmaakt, blijft er van bullebak Francis niet veel over, hij zit te panieken in het uiterste hoekje van de bak. De relaxedheid van de Betta's maakt op Hildo telkens weer indruk. Ze lijken voor de duivel nog niet bang, en al helemaal niet voor de magnetische raamwisser waarmee Hildo de ruit schoonmaakt.

16 december 2008. Francien

Francien is het vrouwtje van Francis, u ziet haar hier boveen de Roodkopjes zwemmen. Ze houdt zich bezig met wat heen en weer zwemmen en aan dingetjes knabbelen. Ze is nog niet volwassen en lijkt nog niet echt op Francis' toenaderingspogingen te reageren. Ook de vier nieuwe Roodkopzalmpjes zijn al gewend. Dat is duidelijk te zien aan de kleur. Van de stress zijn de dieren eerst veel bleker dan de oude bewoners, maar de kleur is al mooi bijgetrokken naar donker grijs en de oude Roodkopjes zijn al niet meer van de nieuwelingen te onderscheiden. De Betta vrouwtjes, die zijn typisch Betta, dus supercool. Hildo heeft geen stress verschijnselen kunnen bespeuren.

16 Januari 2008

Hierboven ziet u een foto van drie dagen geleden. Hoe het gaat met het aquarium is Hildo niet helemaal duidelijk. De planten lijken het redelijk te doen. Ze krijgen speciale Dennerle plantenvoeding en uiteraard blaast de CO2 installatie nog steeds haar belletjes.

Nitraat & Fosfaat waarde probleem

Hildo sleept de Redfield ratio er nog maar eens bij. Hij heeft nog steeds een probleem met de waterwaarden, en dan met name de verhouding tussen nitraat en fosfaat. Het nitraat lijkt ok, maar de fosfaat waardes blijven te laag. De overmaat aan voedsel, voor een hogere fosfaat waarde, lijkt ditmaal, in tegenstelling tot eerder, nu niet goed te werken.De waardes?

6 januari: nitraat 5mg/l en fosfaat 0mg/l.

13 januari: nitraat 10mg/l en fosfaat 0.1mg/l.

In beide gevallen is de fosfaat te laag voor de nitraat waarde. 'Kans op groene alg' volgens de Redfield ratio. Hoe de waardes wél goed te krijgen is Hildo voorlopig even onduidelijk. Smakken voedsel in de bak gooien kan niet de bedoeling zijn. Er moet een andere oplossing gevonden worden.

Nieuwe lampen en extra reflector

Meer licht lijkt in ieder geval tot op heden nog niet tot de oplossing van het algen probleem te leiden. Ook een extra reflector op de achterste lamp, Hildo had er op de voorste al eentje opzitten, schijnt geen noemenswaardig effect te hebben.

De lampen branden 11 uur per dag, nog minder branduren lijkt derhalve ook niet de oplossing.

 

De planten zelf ogen niet tiptop, maar ze groeien nog wel. Er weet zich toch regelmatig een nieuw blaadje naar buiten te wurmen. De bladeren van de plant aan de rechterzijde zijn eerst rood/bruin, u ziet er eentje helemaal rechts op de foto, die vervolgens langzaam groen worden. Dan is het blad nog schoon maar het krijgt na een paar dagen ook al de eerste haartjes van de algen.De algen lijken zich niet explosief te vermeerderen. Algen uit het aquarium zelf halen doet Hildo misschien eens in de twee weken. De alg sluier op het wateroppervlak lijkt nu het grootste probleem. Makkelijk te verwijderen maar het blijft terugkomen. Lastig hoor!

 

22 januari 2008. Fosfaat en nitraat waardes vandaag...

Zomaar op goed geluk er wat in kwakken doet Hildo niet natuurlijk. Eerst meten.

Nitraat 10mg/l, dat is oké. Fosfaat 0mg/l., dus duidelijk te laag. Klaar voor een dosis Florish Phosphorus? Hildo wel!

In het potje zit een plastic pipet die er eerst uitgehengeld moet worden. Het vergrootglas erbij om de onduidelijk schaalaanduiding op het pipetje te kunnen lezen. Halverwege het pijpje is 0.5ml en het hele pijpje is 1ml., weet Hildo met brandende ogen te ontcijferen.

De gebruiksaanwijzing op het potje heeft het over liters en gallons, met daarbij een formule om het uit te kunnen rekenen. Men hoort het metrische en sukkelige Amerikaanse systeem niet door elkaar te halen meent Hildo, daar wordt het niet duidelijker van. De formule om fosfaat met 0.1mg/l te verhogen is 0.8 x 20(gallon) x 0.1 = 1.6ml. U moet dus 1.6ml Florish Phosphorus toevoegen om de fosfaat in het water met 0.1mg/l te verhogen. Snapt u het nog? Volgens Hildo's berekening is, gemakshalve, 1.5ml Florish goed voor 0.1mg/l fosfaat in zijn 240 liter (= ongeveer 20 gallon) aquarium. Dus 3 x 1.5ml Florish (4.5 ml) is de goede hoeveelheid om het fosfaat naar 0.3ml te krijgen. Volgens de Redfield Ratio zou het fosfaat 0.6mg/l moeten zijn, maar Hildo wil niets overdrijven. Afgezien daarvan zal de nitraat ook wel weer naar beneden gaan als hij minder gaat voeren. De spanning stijgt en Hildo gaat morgenavond weer meten om te zien hoe de fosfaatwaarde er bij staat.

 

23 januari 2008

Fosfaatwaarde 0.1mg/l. Dat is niet de 0.3mg/l die het had moeten zijn volgens de Florish Phosphorus formule. Misschien hadden de planten wel honger en hebben ze de missende 0.2mg/l al verorberd. Hildo zal vanavond weer 4.5ml fosfaat toevoegen want de fosfaatwaarde is, ondanks dat het nu aanwezig is, nog steeds erg mager.

Wat de alg betreft, vergelijkt u de 23 januari foto hierboven maar met de 22 januari foto. Volgens Hildo is er alleen nog maar wat alg bij gekomen. Evengoed alle veranderingen, behalve de aangroei van alg, gaan langzaam en Hildo zal dan ook geduld betrachten, zoals het een goede aquariaan betaamt.

 

29 januari 2008. Overzicht

27 januari is er 30% water ververst, handmatig een paar flinke plukken alg van de bodem verwijderd èn er is geen fosfaat meer toegevoegd sinds 23 januari. De alg op het houtblok blijft vrijwel onveranderd aanwezig. Tijd om te testen! Fosfaatwaarde is 0.1mg/l. Het loopt dus niet op en blijft onveranderd te laag. Hildo voegt vanavond 4ml fosfaat aan het water toe, en morgen nogmaals 4ml., dat zou toch een hogere waarde moeten geven. Te veel tegelijk heeft misschien een ongunstig schokeffect op de visjes, en Hildo is voorzichtig. De laatste tijd, sinds de fosfaattoevoeging, is er wel duidelijk minder snel alg afzetting op de aquariumruit. Misschien dat het toch al een beetje een positief effect heeft.

 

31 januari 2008. Nitraat meting

Omdat nitraat net zo belangrijk is voor een goede Redfield ratio... meten is weten. Op de foto ziet de kleur van de 'reageerbuis' in het flitslicht van de fotocamera er iets donkerder uit dan in het echt. Het buisje staat bij de 5mg/l kleur. Het zal net geen 10mg/l zijn maar het komt in de buurt. De Redfield ratio lijkt op dit moment dus aardig goed. Checkt u het staatje hieronder nog eens en trek uw conclusie.

 

17 februari 2008. Rubin in filter

Rubin, het Siamese kempvis mannetje, was een dagje zoek. Vreemd want een opvallend visje als Rubin ziet zelfs Hildo niet zo maar over het hoofd. In het filter kijken en jawel hoor, daar zat ie. Gelukkig levend en wel, dus met het schepnetje Rubin snel teruggeplaatst in het aquarium. Het zijn de allercoolste visjes die Hildo kent. Rustig en welhaast verstoken van angst voor vingers, onverwachte bewegingen en schepnetjes. Het is trouwens een raadsel hoe Rubin in het filter is beland. Hildo had het de afgelopen tijd niet schoongemaakt, dus Rubin heeft niet via de opening in het filterhuis naar binnen kunnen zwemmen. Bovendien plugt Hildo dat vervelende gat altijd even af met een stukje afgesneden filterspons als de pomp verwijderd wordt. Hoe Rubin in het filter terecht is gekomen is dus volstrekt onduidelijk. Twilight Zone!

 

26 februari 2008

Een dag later. Het zo mooi fel oranje gekleurde garnaaltje is dood. Hier ligt ie, zielig op z'n kant op de bodem al voorzien van puntslakken die hun opruimwerkzaamheden reeds hebben aangevangen. Om eventuele ziektes te vermijden, heeft Hildo de garnaal maar uit het aquarium gehaald. Jammer hoor.

De bleke garnaal

Blijft nog de bleke garnaal van gisteren. Die is van het plekje waar hij zat verdwenen en Hildo heeft 'm nergens terug kunnen vinden. Hij vreest het ergste. De twee overgebleven waaierhand garnalen doen het overigens nog steeds uitstekend en zijn mooi bruin met een een gebroken witte streep over hun rug. Net zoals het hoort.

 

28 februari 2008. Overzicht

Er mag niet geklaagd worden. De planten groeien weer, niet razendsnel maar stukken beter dan dat ze voorheen deden. Er moest zelfs al weer gesnoeid worden en dat is iets wat een hele tijd niet nodig geweest is. Hildo weet zeker dat dit van de Dennerle plantenvoeding komt. Misschien wel in combinatie met de CO2, maar alleen CO2 toevoegen... dat werkt in ieder geval niet. De algen blijven onveranderd aanwezig. Op zich niet dramatisch. Ach, mijmert Hildo, als je het van de zonnige kant wil zien: Met algen lijkt het wel natuurlijker dan zonder!

Waterwaardes

U kunt het geloven of niet, maar Hildo wil de waterwaardes voorlopig even niet meer zien. Alle watertests hebben uiteindelijk niets aan de zaak veranderd, het aquarium is zoals het is en hij heeft er vrede mee. Elke dag testen is tijdrovend en verhoogt het plezier in de aquariumhobby niet. Het aquarium doet het in principe redelijk goed, waarom blindstaren op de algen? Hildo laat de testsets voorlopig maar even in de kast liggen. Gewoon lekker genieten en verder niets dan het reguliere onderhoud. Heerlijk!

 

24 maart 2008. Binnenfilter 3 weken niet schoongemaakt

U ziet hier een foto van het filter, met de onvermijdelijke aanwezigheid van Rubin. Het binnenfilter van Hildo's aquarium, een Juwel 240, bestaat uit twee gedeeltes. Het bovenste en het onderste. Het bovenste deel maakt Hildo traditioneel elke week schoon, het onderste deel om de paar maanden. Beide delen tegelijk schoonmaken doet hij niet omdat daarmee de bacteriepopulatie in het filter zomaar uitgeroeid of in ieder geval drastisch gedecimeerd zou kunnen worden, en dat is niet de bedoeling. Het bovenste deel vertoont elke week weer een donkere smurrie, vissenpoep en zo, speculeert Hildo. Ditmaal bleef het schoner dan verwacht dus op dit moment is het filter al drie weken niet schoongemaakt en het ziet er desondanks schoner uit dan anders na een week. Op de foto hierboven ziet u nog duidelijk het witte van de bovenste laag filterwatten er doorheen. Blijft het schoner omdat Rubin nu telkens in het filter zit, of zijn de bacteriën in topconditie?

Groene Alg op het wateroppervlak = WEG!

Het wateroppervlak is weer schoon! Na tijden om de paar dagen algen van het wateroppervlak verwijderd te hebben, blijven de algen nu opeens weg. In ongeveer twee dagen losten de laatste stukjes groene algen die nog op het wateroppervlak dreven ook op.Waarom? Hildo weet het niet, maar het probleem is vanzelf opgelost. Het wateroppervlak is en blijft nu vanzelf netjes schoon.

Blauwe alg

De blauwe alg is er nog wel. Met name aan het wateroppervlak tussen de drijvende planten aan de linkerzijde van het aquarium. Af en toe even wat weghalen gaat eenvoudig want het is gemakkelijk en in grote glibberige stukken te verwijderen. Wat de alg betreft lijkt het al met al weer veel beter te gaan met het aquarium... en dat zonder het water te testen!

 

11 april 2008. De laatste der Waaierhandgarnalen

Hildo heeft niet veel geluk met garnalen, of garnalen hebben niet veel geluk met Hildo. Het is maar net hoe u het ziet. Op de foto hierboven ziet u de laatste van de vier Aziatische Waaierhandgarnalen die Hildo op 16 december 2007 heeft aangeschaft. Het is niet zo dat er iets vreselijk mis is en dat ze allemaal tegelijk het loodje leggen, het gaat langzaam, de één na de ander. Met de Bijengarnalen was het al niet anders. Misschien is het pech, misschien is het onkunde of misschien is dit gezelschapsaquarium niet goed voor garnalen. Zo zitten ze nog op de grond te scharrelen of met hun parapluhandjes water te zeven in de uitstroom van uw pomp, zo liggen ze op hun rug. Hildo denkt dat ie voorlopig de garnalen maar even links laat liggen. U ontkomt er uiteindelijk nooit aan om dieren te zien sneuvelen in uw bak, maar dit is niet de bedoeling.

12 April 2008. Ach, jee

De laatste de Waaierhandjes heeft ook al het loodje gelegd. Dat was het avontuur met de garnalen. Ze komen voorlopig niet meer bij Hildo in het aquarium.

 

1 mei 2008. Overzicht

De maandelijkse overzichtsfoto, u ziet hem hier boven, laat een aquarium zien waar Hildo best tevreden mee is. De planten gaan goed en visjes gaan niet dood. Wel veel slakken, maar het wateroppervlak is en blijft nog steeds hartstikke schoon. Da's mooi. De langbladerige Valisneria, u ziet de planten staan op de voorgrond, breiden zich steeds verder door de bak uit. Deze plant is supersterk en doet het ook in moeilijke tijden nog bewonderenswaardig. Ook de planten rechts in de bak groeien als kool, vergelijkt u de bovenstaande foto maar eens met de overzichtsfoto van 31 maart. En testen? Dat doet Hildo nog steeds niet.

 

13 mei 2008. Alweer planten verwijderen

U kunt het geloven of niet, maar de plantengroei is niet te stuiten. Plantenvoeding voegt Hildo niet meer toe. Alleen nog een tweetal ijzertabletjes. IJzer is iets wat gewoon verdwijnt in een aquarium, en planten hebben het nu eenmaal nodig. Het wateroppervlak is hartstikke schoon, geen spoor van de drijvende alg die Hildo een aantal maanden geleden zo'n kopzorgen bezorgde. Het gaat eigenlijk geweldig goed. Een beetje hulp van uw liever op het land levende huisdier, die de visjes wel bekijkt maar er niet naar hengelt, is nooit weg.

 

1 juni 2008. Onverminderd uitstekend

De overzichtsfoto laat aardig zien wat er met het aquarium mis is. Helemaal niets! En dat maakt van Hildo een blij mens. De planten groeien nog steeds, ondanks dat er al langer geen plantenvoeding meer wordt toegediend. Binnenkort maar weer eens wat meten want eigenlijk is Hildo best benieuwd hoe de water waarden er nu voor staan, en of het wat verschilt met de waarden toen het helemaal niet lekker ging met het aquarium.

8 juni 2008. Filter schoongemaakt na ruim drie maand(!)

Het was een test, en die lijkt niet verkeerd verlopen. In plaats van elke week het aquarium filter te reinigen lijkt de tijdspanne tussen de schoonmaakbeurten rustig wat verlengd te kunnen worden. In ieder geval met de lage visbezetting die Hildo in zijn aquarium heeft. Na ruim drie maanden was het filter wel behoorlijk vies, maar dat is logisch. Verder leek het nog prima te werken want het aquarium zelf doet het uitstekend, waarvan het water overigens zelf in die tijd wel 2 maal gedeeltelijk ververst is. Het lijkt erop dat de plantengroei nu iets langzamer gaat, waarschijnlijk wegens het niet langer toedienen van meststoffen, maar er moet desondanks nog wel regelmatig geknipt worden. Binnenkort wat meststoffen toevoegen is misschien toch niet verkeerd. Hildo moet natuurlijk de balans proberen te handhaven die hij nu gevonden heeft.

 

10 juni 2008. Einde van een Betta Splendens

Vandaag lijkt het laatste uur geslagen te zijn voor één van de drie Betta vrouwtjes. Vorig jaar, 12 mei 2007, heeft Hildo de drie Betta vrouwtjes aangeschaft. Erg oud kunnen Betta's volgens Hildo niet worden, en het is natuurlijk altijd onduidelijk hoe oud een volgroeide vis eigenlijk is als u hem/haar aanschaft. Hildo zal u trieste foto's besparen van deze vis want daar wordt u niet vrolijk van. Het ging al lange tijd niet erg lekker. Op dit moment zijn er van de vinnen weinig meer over, alleen de rechter borstvin is nog aanwezig, de rest is haast allemaal weg. Ook de bek is aan de bovenkant gedeeltelijk verdwenen. Het zelfde zag Hildo ook al bij het Betta Splendens mannetje, Rubin, die een aantal weken geleden de geest gaf. Een aquarium is niet altijd vrolijk, ook al draait het op zich prima.

 

18 juni 2008. Geen plantenvoeding & het wateroppervlak.

Het was Hildo al een beetje langer duidelijk dat er iets niet helemaal goed lijkt te gaan. De plantengroei vertraagde en vandaag kan hij er niet meer omheen. Het water begint weer duidelijk een vlies te vertonen. Dat is helemaal niet goed! Er moet hoognodig een nieuw flesje S7 Vital Dennerle plantenvoeding worden aangeschaft, het flesje die wekelijks moet worden toegediend is al bijna 4 maanden geleden leeg geraakt. Afgezien heeft Hildo al een hele tijd geen extra plantenvoeding meer toegevoegd en het resultaat laat zich nu zien. Al een tijdje leken de planten toch minder snel te groeien en op dit moment denkt Hildo dat het vrijwel helemaal tot stilstand is gekomen. Da's niet goed natuurlijk! U weet, als de planten niet goed kunnen groeien dan krijgen de algen weer een kans. Het lijkt erop dat dit nu staat te gebeuren dus, zeer binnenkort  weer een nieuwe fles S7 Vital aanschaffen en weer beginnen met het volledige plantenvoeding systeem. Als alg weer weggaat dan is het voor eens en altijd duidelijk waar de algvorming mede aan ligt... slecht functionerende planten.

 

3 augustus 2008. Overzichtsfoto

De plantengroei loopt wat uit de hand. Niet dat de visjes er last van hebben, maar om te zien is het misschien wat minder aantrekkelijk. Het ziet er wèl natuurlijk uit want in het buitenwater ziet u ook geen architect die alles aan het indelen is.

 

3 augustus 2008. Rommeltje

Hier ziet u een close-up van wat er op dit moment aan de hand is. Alles groeit als kool, maar soms moet er wel even ingegrepen worden. Het zijn gewoon teveel planten en dit vindt Hildo niet mooi meer. Het wordt een rommeltje en het licht van de TL-lampen dringt niet meer goed door naar de planten die op de bodem leven, dus die verschrompelen.

 

3 augustus 2008. Alg

Het houdt maar niet op, de alg steekt telkens weer de kop op. Dit type vindt Hildo overigens niet zo erg. Het lijkt niet lelijk en is goed te verwijderen als het extreme vormen begint aan te nemen. Het vormt grote bossen die gemakkelijk loslaten.

 

5 oktober 2008. Rubin

Rubin de Siamese Kempvis lijkt het goed naar zijn zin te hebben. Hij is mooi op kleur, eet goed en is goed nieuwsgierig zoals het gezonde Betta's betaamt.

 

5 oktober 2008. Draadalg

Deze draadalg wordt ditmaal geflankeerd door blauwalg. Het zweet zou u er haast van gaan uitbreken, maar niet bij Hildo hoor. Langzamerhand krijgt hij toch een beetje ervaring in aquariumhouden en het probleem met alg is helemaal niet zo'n probleem als het lijkt. Tenzij het gierend uit de klauwen loopt, is het verschijnsel alg heel natuurlijk. Het komt, maar gaat ook weer vanzelf. Af en toe plukt Hildo met de hand wat bossen weg en hij kan weer een hele tijd vooruit.

 

5 oktober 2008. Nukkig kereltje

De Gastromyzon, al weer geruime tijd woonachtig in Hildo's aquarium, is een beetje onderbelicht. Hildo vindt dit miniatuur grond/blad/ruit-bewonertje toch een van de leukste visjes die hij heeft. Het diertje is altijd bezig om blad of aquariumruit schoon te schrapen. Als het voedertijd is, zet Hildo de aquariumpomp uit en gooit een tabletje voor Claus de Synodontis in het aquarium. Claus laat zich nauwelijks zien, een typische eigenschap voor vrijwel alle meervalachtigen. Jammer, want het zijn vaak zeer mooie dieren.. Maar het is wèl mazzel voor de Gastromyzon. Hij heeft er meer dan een half jaar over gedaan om te begrijpen wat voedertijd is en waar iets eetbaars in de bak belandt. Erg snugger lijkt dit beestje dus niet, het is zelfs veruit het langzaamst lerende visje. Maar nu ie het eenmaal in de gaten heeft, zorgt ie ook dat ie er is. Als een ander visje iets te dicht bij hem in de buurt komt, maakt niet uit wat het is, ergert hij zich daar verschrikkelijk aan en jaagt hij het dier snel weg alvorens hij zich weer aan het tabletje voor de Synodontis tegoed doet. Het dier is zeer vreedzaam, maar houdt niet van gezelschap en het laat zijn opvliegend karaktertje de vrije loop wanneer het denkt dat het tijdens zijn maaltijd gestoord wordt. Het heeft ook scherp priemende oogjes die u precies in de gaten houden als u met uw neus vlak voor de aquariumruit staat. Deze vis zou Hildo nooit meer in zijn aquarium willen missen!

 

4 november 2008. Overzichtsfoto

Het mag niet ontbreken, de overzichtsfoto van de bak. De langbladerige Valisneria breidt zich steeds verder uit. Af en toe wat snoeien is goed, maar soms moet er wat rigoureuzer ingegrepen worden. De bak is aardig aan het dichtgroeien. Binnenkort...

 

23 november 2008. Draadalg

De draadalg is een snel groeiende algsoort in Hildo's aquarium, maar hij heeft er geen problemen mee. Af en toe, als het veel wordt, dan plukt hij er zo een paar bossen uit. Het groeit met name op en aan het houtblok, maar het laat gemakkelijk los en is dus prima te verwijderen. Als het eetbaar zou zijn, en misschien is dat wel zo, dan zou Hildo er ook een prima maaltijd aan kunnen hebben!

 

Beide nieuwe, ietwat wazige, Betta vrouwtjes

Francis II, de Goerami Colisa Lalia

12 december 2008. Méér vissen!

Het visbestand was 7 roodkopzalmpjes, 1 mannetjes Betta, 1 vrouwtje Betta, 1 Synodontis Aterrimus, en 1 Gastromyzon. Maar vandaag heeft Hildo wat extra visjes aangeschaft, allemaal dieren die hij ook al eerder heeft gehad en hij weet dat dit geen problemen gaat opleveren tussen de vissen onderling. Het aquarium ziet er nu weer stukken levendiger uit.

Er zijn bijgekomen: 4 Roodkopzalmpjes, 2 vrouwtjes Betta's en een dwerg Goerami Colisa Lalia mannetje, compleet met vrouwtje. Voor in totaal ruim 21 Euro kreeg Hildo er ook nog een zakje levend voer, Artemia, een soort miniatuur kreeftjes, bij en daar zijn alle vissen dolgelukkig mee.

De stressfactor ligt hoog bij de aanschaf van nieuwe vissen, zowel voor de nieuwelingen als de oude bewoners, maar het lijkt allemaal prima te gaan. In principe is het beter niet teveel vissen in eenmaal toe te voegen, maar als u dan eenmaal in de aquariumwinkel staat... het enthousiasme wint het zo van uw verstand hoor!

Mooie kleuren

Met name Francis de Goerami is mooi van kleur. Oranje met blauwe strepen. U denkt misschien dat het een mooie kweekvariant betreft, maar dat is niet zo. Deze vis, de Colisa Lalia, komt in de natuur in deze variant gewoon voor.

Mooi hè?

 

 

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...