Anno 2009 Het Aquarium

Het vijfde jaar aquariumbezit en... bijna alles onder controle!

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...   

12 januari 2009

Ach mensen, wat vliegt de tijd. Voor u het weet, bent u oud en grijs. Het grijs begint bij Hildo al aardig door te komen maar dat geeft niets want het lijkt gedistingeerd, en wie wil dat nu niet? Ook voor het aquarium gaat het snel want het jaar 2009 luidt het begin van het vijfde jaar in voor Hildo's leven als aquariaan.

En, gaat ie nog een beetje Meneer Hildo?

'Jazeker', zegt Hildo knikkend, 'Het pompje loopt nog hoor'!

Dat is mooi, want zonder pomp is het snel voorbij. Een reserve heeft Hildo niet en een passende wordt door Juwel niet meer geleverd. Bij storing betekent dat een volledig nieuw filter met bijbehorende pomp. Misschien gaat Hildo dan wel voor een extern exemplaar. Voorlopig is er nog geen vuiltje aan de lucht en het enige probleem dat Hildo tegenkomt is algengroei. Soms wat meer, soms wat minder. Dan wat meer van de ene, dan weer wat meer van een andere soort. Alles komt en gaat weer vanzelf. Het aquarium behoeft niet verschrikkelijk veel aandacht. Beetje water verversen, beetje plantenvoeding, visjes voeren en u komt al een heel eind.

CO2-toevoeging

De CO2-toevoer staat intussen al máánden stil omdat de flipper met die stomme zuignapjes weer loskwam van de aquariumruit. Hildo is er een beetje flauw van en vindt het zo wel best. Ook zonder CO2 lijkt het aquarium het prima te doen. Het enige dat u wel toe moet voegen, is plantenvoeding, anders is de groei er snel uit. In de begintijd van het aquarium is dat helemaal niet nodig, de bodem bevat voldoende voedingstoffen. Als die uitgeput raakt, moet u òf een nieuwe voedingsbodem plaatsen òf plantenvoeding toevoegen. Hildo vindt plantenvoeding stukken handiger dan het hele aquarium te moeten leeghalen. Kortom, het gaat zo eigenlijk best wel goed met het aquarium, ook zonder CO2.

Testen

Dat heeft Hildo al een hele tijd niet meer gedaan. Alle testsets zijn wel aanwezig, maar het lijkt een tamelijk zinloze bezigheid. Zonder testen gaat het ook wel en als er echt iets mis lijkt te zijn, dan kan Hildo snel genoeg even naar de testsetjes grijpen.

 

24 januari 2009. Betta vrouwtje

In tegenstelling tot Rubin, het Betta mannetje, lijkt er met Klazien, dit Betta vrouwtje, helemaal niets mis. 'Jaaahhh, ze heeft nog wel een tijdje te gaan hoor', meent Hildo

 

25 januari 2009

Vandaag moest het weer even gebeuren. Een opruimactie. Hierboven ziet u het eindresultaat. Een goed vol etensbord aan alg, planten èn het nest van Francis de Goerami kwam er toch wel weer uit. Alles groeit goed, ondanks dat er geen CO2 wordt toegevoegd. Het aquarium is nu weer een stukje lichter en het ziet er weer beter uit. Ook het bovenste gedeelte van het filter kon een schoonmaakbeurt gebruiken.

Het een en ander geeft de visjes natuurlijk wel wat stress, dus water verversen heeft Hildo vooraleerst achterwege gelaten. Dat kan mooi over een paar dagen.

 

27 januari 2009. Nieuw nest van Francis!

U gelooft het misschien niet, maar het is toch echt waar. In slecht twee dagen tijd heeft Francis een volledig nieuw nest gebouwd! Hij had vast haast, want deze avond ziet Hildo ook dat er roodkopjes onder het nest zitten. Dat betekent maar één ding: Vrouwtje Francien is geslachtsrijp en heeft eitjes gelegd. Dit zijn zware tijden voor Francis. Zie het verhaal hiernaast maar eens van 'De Bloeddorstige Meute'.

 

27 januari 2009. Rubin is overleden

Hildo vond hem links voor in de bak, op de bodem. Kleurloos, koud en stijf. Net zoals u hem hierboven op de foto ziet. Zijn laatste slag geslagen, zijn laatste voer gegeten. Misschien is het beter zo, want het ging al wat langer niet helemaal lekker met Rubin. Ook visjes komen aan hun einde, en dat over het algemeen in een stuk rapper tempo dan mensen. Elke keer als er een visje dood gaat, is het weer een naar moment. Maar van de andere kant kan Hildo onbezwaard zeggen dat hij zijn uiterste best gedaan heeft om het diertje een leuk leven in zijn bak te bieden. Dat is ook wat waard, meent hij.

 

De nieuwe Corydoras Panda's!

De Corydoras is een zeer populair bodembewonertje in aquaria over de hele wereld. Hildo had er al vaker wat over gelezen en noemde ze stiekem Opel Kadett'jes want iedereen heeft ze en de vorm is niet bijzonder. Maar het zijn wèl erg grappige hardwerkende beestjes. In de winkel zag hij toevallig Corydoras Panda's, één van de vele soorten die er van bestaan. De Panda heeft zijn naam gekregen vanwege de kenmerkende witte kleur met zwarte strepen. Geen kweekvorm, zo komen ze dus ook gewoon in het wild voor. Alle Corydorassen dienen te worden gehouden in een schooltje, het is een echte scholenvis, hoe meer hoe beter. Met 4.90 euro per stuk, in de aanbieding ook nog, is het een flinke investering. Er wordt beweerd dat iets van zes stuks het minimum is dat u dient te hebben om gelukkige visjes te hebben, dus Hildo heeft zes baby Panda's aangeschaft. Deze diertjes zijn nog erg klein, iets van twee centimeter schat hij, maar ze zullen uitgroeien tot iets van vijf centimeter. De Panda is binnen de Corydoras familie niet echt groot, maar dat vindt Hildo een voordeel. Dan hebben de visjes meer ruimte!

Zandgrond voor de Corydoras

Hildo wist het wel, maar het drong niet tot hem door toen hij de Panda's aanschafte. Corydorassen hebben zandgrond nodig omdat ze graag in de grond wroeten. Kiezels zijn daarom ongeschikt. Daarmee verwonden ze zich of slijten hun voelsprieten snel weg. Daarom is het vervelend dat Hildo kleine kiezel in zijn aquarium als bodem heeft.

Daarom snel nog even naar een andere dichterbij gelegen winkel om wat zand te scoren. Wat een stomme zet ook om Corydorassen aan te schaffen terwijl er kiezels in het aquarium liggen. Foei Hildo, dat is een aquariaan niet waardig.

Afzuigen van de bodem

Voor het verwijderen van een gedeelte van het oude grindsubstraat heeft Hildo eerst de bodem schoongezogen. Een schone bodem geeft minder opwervelingen van vuil. Wel wordt hier weer een 50 liter water mee verwijderd. Niet zo mooi, hij had twee dagen geleden ook al vijf emmers water ververst, iets van dik 40 liter, en hoopt niet dat de stabiliteit van de bak hierdoor ontregeld raakt.

 

Het uitgewassen rivierzand

Het schoongewassen zand deponeert Hildo in een bordje. Dat is de beste manier om het in het aquarium te brengen, denkt hij. Dan kan het rustig van het bord afglijden en geeft het minder vertroebeling in het water. Er gaan verschillende borden zand in het aquarium, vijf kilo in totaal vandaag. Later misschien nog wat meer, ligt er een beetje aan hoe de laagdikte uitpakt.

 

Water toevoegen

Dan is het tijd om de bak weer bij te vullen tot op het juiste niveau. Zes emmers gaan erin, iets van een 50 liter schat Hildo. Vanuit de emmer gaat het in straaltje het aquarium in, hoe meer bellen, hoe beter het is. Dan krijgt het chloor, dat altijd aan drinkwater wordt toegevoegd, zoveel mogelijk de kans om te ontsnappen. Na afloop van het vullen nog een beetje Aquatan bij het water. Deze vloeistof conditioneert het leidingwater 'en maakt het geschikt voor vissen', aldus het flesje. Hildo hoopt het maar.

Note:

Hildo is er pas later achter gekomen dat sinds 2005 het verboden is voor waterleiding bedrijven om nog chloor aan het drinkwater toe te voegen

 

1 februari 2009. Troebel water

Nu, direct na de hele zandoperatie, is het water iets troebel. Komt natuurlijk door de fijne stofdeeltjes die Hildo niet uit het toegevoegde zand heeft kunnen wassen, maar dat zal snel weg zijn weet hij. Hij hoopt maar dat alles goed gaat met de vissen na deze rigoureuze actie. Zo weinig mogelijk aan het aquarium rommelen, dat is de beste manier en daarvan is hij vast overtuigd, maar ditmaal kon het even niet anders.

 

3 februari 2009. Geen troebel water meer

Het water is weer kristalhelder, gisteren ook al. Da's mooi, maar het zand lijkt in het echt nu oogverblindend wit. Het is niet krijtwit maar wel stukken lichter dan het oude substraat waaraan Hildo gewend was. Om de vissen niet nogmaals te belasten, wil hij pas over een paar dagen wat zwart zand toevoegen om het wat donkerder te krijgen. Alle visjes hebben het gedoe in het aquarium goed doorstaan en van witte stip is geen sprake.

 

3 februari 2009. Kempvis liefde

Al na 2 dagen heeft Kees, het Betta Splendens mannetje, de liefde van zijn leven gevonden in Klazien. Dacht Hildo nog dat hij gehandicapt is door zijn niet goed functionerende zwemblaas en daardoor belabberde drijfvermogen, met andere onderdelen van zijn lichaam lijkt niets mis. In een innige omarming onder de bladeren bij pompbehuizing in de rechterkant van het aquarium lijkt het goed raak. Na de liefdesdaad valt Klazien in katzwijm en drijft langzaam omhoog tegen de onderkant van de bladeren. Een onervaren aquariaan zou kunnen denken 'Die is hartstikke dood', maar Hildo weet beter. Betta vrouwtjes lijken na de daad een poosje verlamd, of in ieder geval helemaal van de wereld. Maar het duurt niet langer dan een seconde of tien en dan komt het vrouwtje weer bij. Toch heel bijzonder om te zien. Eitjes heeft Hildo verder niet gezien.

 

10 februari 2009. Stephanie

Het heeft even geduurd, maar eindelijk staat ze nu min of meer redelijk op de foto. Het andere onvolwassen Betta vrouwtje dat bij Hildo's vissen aanschaf zat op

1 februari jongstleden. Stephanie! het is een leuk visje, maar niet erg bijzonder. Veel Betta's zien er zo uit. Als Hildo Stephanie, als ze groter is, eens verwisselt met een ander Betta vrouwtje moet u het hem maar niet kwalijk nemen.

 

10 februari 2009. Corydoras Panda in close-up

Een dergelijk duidelijke foto van een Panda was Hildo nog niet eerder gelukt. U moet niet vergeten dat dit lompe dikkerdje nog maar iets van 2 1/2 cm groot is. Het is hier, moederziel alleen, bezig met grazen bovenop wat grote bladeren boven het houtblok. Verkeerde Hildo eerst nog in de veronderstelling dat de Corydoras alleen maar in groepjes op de grond de bak rondgaat, dat blijkt niet waar. Geregeld zijn deze visjes in hun eentje bezig met het onophoudelijk zoeken naar voedsel. Soms zijn ze met z'n tweeën, of met drie, vier, vijf en soms zelfs wel met z'n zessen tegelijk bezig. En of dat nu op de grond, langs bladstengels of bovenop bladeren is, het schijnt ze weinig uit te maken. Soms zitten ze even stil, maar dat duurt niet lang of ze zijn alweer bezig. Noeste werkers die onophoudelijk dwangmatig lijken te moeten grazen. Het lijken wel aquariumschapen!

 

15 februari 2009. Nestmateriaal zoeken

Francis is al weer druk bezig met het zoeken naar nieuw nestmateriaal. Bouwen zit Francis in het bloed. Hildo is benieuwd hoelang het ditmaal duurt voordat Francis zijn nest weer in gereedheid gebracht heeft. De vorige keer lukte het Francis in twee dagen...

18 februari 2009. Einde Francis

Hildo heeft Francis moeten verwijderen uit zijn aquarium. Het agressieve gedrag van de Goerami tegenover de Betta's liep de spuigaten uit. Er is maar één regel in Hildo's bak en dat is dat de dieren vreedzaam met elkaar om gaan, dat lukte in combinatie met dit Goerami mannetje dus niet. De vorige keer heeft Hildo ook al gemerkt dat er soms iets van spanning tussen de Goerami's en de Siamese kempvissen kan ontstaan, maar het was niet zo erg als deze keer. Francis is verwijderd nadat hij weer happen uit de buikvin van Kees, het Betta mannetje, genomen had. Hildo heeft zijn les geleerd en wil in ieder geval nooit meer Goerami's in combinatie met Betta's!

 

1 april 2009. Aquarium overzicht (klik foto 1000 pixels groot)

 

8 april 2009. Alg vs steelpannetje

De alg op de oppervlakte van het water lijkt ditmaal maar niet te stoppen. Vandaag weer met het steelpannetje aan de gang om het wateroppervlak van de meeste alg te ontdoen. Als het pannetje vol is, wordt het leeggegooid in een emmer die naast het aquarium staat. Deze steelpanmethode werkt bijzonder goed, stukken beter dan het 'opdweilen met keukenpapier', wat ineens stukken minder professioneel lijkt. Met de steelpan verwijdert u misschien tegelijkertijd ook een halve emmer water, wat er verder in principe niet toe doet, en het oppervlak is weer toonbaar.

 

3 mei 2009. Kees relaxed

Kees, het Betta Splendens mannetje, is een uitermate relaxed visje. Dat zit in zijn genen. Hier ligt hij bovenop de drijvende planten, aan het wateroppervlak. Soms is hij zo relaxed dat Hildo denkt dat hij het loodje gelegd heeft, maar niets blijkt minder waar. Een Betta aanraken is geen enkel probleem vanwege hun gebrek aan angst, iets wat u bij de andere vissen niet lukt want die zijn stukken nerveuzer. Nu zegt Hildo niet dat u klakkeloos moet proberen om vissen aan te raken, beter niet, maar kijken is geen enkel probleem.

Zwemblaasprobleem opgelost!

U weet misschien nog dat Hildo, kort na aanschaf van Kees, bemerkte dat hij een zwemblaasprobleem had. Dat lijkt nooit goed en alle vissen die Hildo gehad heeft die wat met hun zwemblaas te stellen hadden, hebben nog maar zéér kort geleefd. Kees is hierop de uitzondering, want hij is uiteindelijk na een paar week hersteld(!) van zijn aandoening. Stabiel drijven, duiken, opduiken, alles gaat weer soepel.

 

16 mei 2009. Hongerige Claus

Er gaan soms weken voorbij dat Hildo zijn grootste vis Claus, de Synodontis Aterrimus, niet ziet. Het dier blijft lekker verstopt achter zijn houtblok liggen. De laatste tijd komt Claus echter regelmatig uit zijn schuilplaats tevoorschijn om een voedertabletje tot zich te nemen, en als hij aandringt krijgt ie er zelfs twee! Om op dat moment óók nog even een fantastische foto te maken, valt niet mee. Beter een beetje wazig dan helemaal niets, meent Hildo.

 

1 juni 2009. Aquarium overzicht (klik foto groter)

En hier is ie weer! De maandelijkse overzichtsfoto van het aquarium. Veel verandert er niet hè? Hildo heeft alleen de drijvende planten links boven in de bak wat uitgedund. Anders houden ze te veel licht tegen en wordt de zwemruimte van de vissen teveel ingeperkt.

 

8 juni 2009. Claus in beeld

Zo vaak krijgt Hildo de kans niet om Claus, de Synodontis Aterrimus, fullsize te fotograferen want hij ligt altijd verstopt achter het houtblok, dus bij deze. Let op de Corydoras Panda op de voorgrond, die trekt zich nergens wat van aan. Dat hoeft ook niet want Claus is een joekel, maar doet geen vlieg kwaad.

 

 

2 juni 2009. De alg is foetsie!

De maandenlang voortwoekerende alg op het wateroppervlak is letterlijk binnen een aantal dagen volledig verdwenen. U ziet hierboven een foto van het wateroppervlak. Een paar dagen geleden begon de alg opeens minder snel bij te groeien. Tot dan toe was Hildo elk weekend nog steeds genoodzaakt met zijn steelpannetje de drijvende algsmurrie van het wateroppervlak te verwijderen. Het afgelopen weekend leek dat niet meer nodig en vandaag, dinsdag, kan Hildo u verheugd melden dat het wateroppervlak opeens weer een volledig schone kristalheldere aanblik biedt, sinds maanden! Hoe het kan? Hildo weet het niet, maar het laat nogmaals zien dat het aquarium eigenlijk altijd weer zelf het probleem oplost zonder dat echt ingrijpen noodzakelijk is... of zou het toch de plantenvoeding geweest zijn?

Watervlooien

De uitbraak aan zeer kleine witte watervlooien die Hildo gehad heeft lijkt, samen met het verdwijnen van de alg, tot een eind gekomen. Er hippen nog wel vlooien op het wateroppervlak, maar het mag geen naam hebben.

 

8 augustus 2009. Meer drama

De vis hierboven heeft het ook al knap zwaar. Ziet u de puntjes aan de linkerkant op haar lijfje? Dit gaat niet goed. Het lijkt op een schimmelziekte.

Hildo zal wat meer levend en diepvriesvoer gebruiken. Misschien dat de Betta's het daar beter op doen, of in ieder geval een langer leven beschoren is. Een Betta zou in principe iets van twee jaar kunnen worden, maar zelfs een leeftijd van één jaar heeft een Betta nog nooit gehaald bij Hildo. Dat zou toch beter moeten kunnen.

 

5 december 2009 (klik foto groter)

Het aquarium staat er een beetje triest bij. De planten willen niet erg goed, behalve de drijvende planten links bovenin. Die zorgen er vervolgens weer voor dat de planten op de bodem niet veel licht krijgen. Het staat Hildo allemaal niet aan, binnenkort moet er maar eens wat nieuw groen worden aangeschaft.

Nieuwe vissen?

Nee. Nadat alle Betta's overleden zijn, heeft Hildo geen nieuwe vissen meer aangeschaft. Eerst maar eens rustig aan en de kat uit de boom kijken.

Huidige vissen?

Daarmee gaat het redelijk goed. Hildo heeft nog vijf Corydoras Panda's over van de zes die hij heeft aangeschaft op 1 februari 2009. De ene Panda die overleed,  deed dat overigens al vrij snel na aankoop. Over het geheel gezien, lijken de Panda's aardig goed te gedijen in de bak.

Wat betreft de Roodkopzalmpjes, ook daarmee gaat het prima. Heel af en toe is er opeens een visje weg. Overleden vissen ziet Hildo vaak nooit weer terug, jammer want hij laat ze liever niet in de bak liggen. Ze zijn zomaar opeens verdwenen en niet weer te vinden. Hij weet overigens al wel, uit ervaring, dat de puntslakken aardig snel korte metten maken met een overleden vis. Binnen een paar dagen is ie volledig opgegeten.

Nieuwe alg soort?

Op zich lijkt het aquarium het helemaal niet zo slecht te doen op dit moment, behalve dat er wat nieuwe alg begint op te komen. Een vervelende hardnekkige draad- of baardalgsoort die Hildo nog niet eerder gehad heeft, voor zover hij zich het kan herinneren in ieder geval. Het blijft aan de planten hangen en het is er eigenlijk niet meer af te krijgen zonder de betreffende planten af te knippen. Lastig hoor.

 

De rest van de nieuwe planten

Op deze foto ziet u de rest van de nieuwe planten. Aan de linkerkant een soort die Hildo al eerder gehad heeft. De Cabomba. Supersnelgroeiend, en dat is op dit moment wel wenselijk. Hildo had hem even in het aquarium neergezet, maar voor hij het wist zaten de wortels al in de bodem... Normaal zet u dit soort grote en snelgroeiende planten wat verder achteraan. Geeft niets, dit is ook mooi. Helemaal rechts ziet u een paar oudere stumpers die hun groeivermogen een beetje lijken te zijn kwijtgeraakt, ze leven nog wel en er komen af en toe ook wel wat nieuwe bladeren bij, maar echt florissant zijn ze, ondanks plantenvoeding en ijzertoevoegingen, al tijden niet meer. Links van de oude planten staat de Echinodorus, die met de groene bladen. Ook deze plant is nieuw. Midden achterin staat de laatste nieuwe plant, eveneens een snelgroeiend exemplaar.

 

 

Rubin's beschadigde / vergroeide bekje

Rubin in een bedje van draadalg

24 januari 2009.

Rubin, het Betta Splendens mannetje, lijkt een beetje op zijn laatste vinnen te zwemmen. Het visje komt al een tijdje oud en traag over en zelfs zijn vrouwtjes interesseren hem nog maar matig. Verder dan langzaam naar ze toe zwemmen met uitstaande kieuwen komt hij niet meer. Eten doet hij wel, maar veel van zijn tijd brengt hij liggend bovenop een bedje van draadalg door, deze alg heeft Hildo daarom vandaag niet verwijderd. Rubins bek lijkt te vervormen, net alsof het bovenste gedeelte mist. Iets wat Hildo eerder ook al eens bij een Betta gezien heeft. Wat de oorzaak ervan is, blijft onduidelijk. Dit duurt niet al te lang meer, denkt Hildo, en dan kon het wel eens einde verhaal zijn voor Rubin. Ach, da's zielig.

 

25 januari 2009. Het nest van Francis II

Francis, het dwerg Goerami mannetje heeft het maar druk. Hij is vrijwel continu bezig met het bouwen van zijn tweede nest. Omdat dit nest inmiddels is uitgegroeid tot tamelijk gigantische proporties, u ziet de afbeelding hierboven, heeft Hildo besloten het te verwijderen, samen met de alg. Hij was toch aan het opruimen. Zielig voor Francis? Welnee, die weet niet beter en heeft vanaf vandaag een nieuwe levensopgaaf. Een nieuw nest bouwen! Zijn vrouwtje, Francien, begint wat blauwe strepen te vertonen. Hildo denkt dat het visje langzaamaan geslachtsrijp begint te worden. Bang voor kleine Goerami's is hij niet. Verder dan eieren zal het niet komen. Eerder, met Francis I, werd het ook niets. De roodkopzalmpjes zijn echte rovers en als er ook maar één enkel eitje naar beneden dwarrelt, dan zit de hele horde zalmpjes er als een meute wolven bovenop. Het zijn vriendelijke zalmpjes die een ander vis niets doen, maar als er wat te eten is komt de ware aard naar boven. Het zijn echte boeven.

 

27 januari 2009. Bloeddorstige meute met rode koppen!

De roodkopzalmpjes hebben bloed geroken, of beter: in de gaten dat Francien eieren gelegd heeft. Francis bewaakt uit alle macht de eitjes, die onder tegen zijn gloednieuwe nest geplakt zitten. Zo doen Goerami's dat: Als er een eitje naar beneden dwarrelt dan haalt Francis hem direct weer op in zijn bek en spuugt het weer tegen de onderkant van het nest. Het is een eindeloos wegjagen van de zalmpjes, die er direct weer zijn. Het valt niet mee voor Francis want zijn autoriteit in de bak wordt door de zalmpjes, zodra ze een eitje gezien hebben niet meer echt serieus genomen.

 

1 februari 2009. Nieuwe visjes, ook met een handicap

Gisteren, zaterdag 31 januari, heeft Hildo nieuwe visjes aangeschaft. Betta mannetje (Kees), 2 jonge Betta vrouwtjes en 6 Corydoras Panda's. Hier boven ziet u Kees, het nieuwe Betta Splendens mannetje. Hij is de vervanger voor Rubin, die helaas twee dagen geleden de pijp aan Maarten heeft moeten geven. Kees heeft een probleem, iets dat Hildo in de winkel niet gezien heeft in zijn enthousiasme vanwege de mooi kleur van Kees. Het probleem betreft zijn zwemblaas en kan niet blijven drijven. 'Potverjandoedel zeg, dat ik dat niet gezien heb...' Te laat. Hildo brengt het visje niet terug naar de winkel. Nog een keer met het dier slepen, en wat heeft het daar voor toekomst? Het ziet er nu al niet zo best uit voor Kees, dus heeft Hildo besloten dat Kees zijn leven gewoon rustig in Hildo's aquarium mag slijten, ook al kan hij niet drijven. 'Een gehandicapt visje is ook een visje hoor!', beweert Hildo. Makkelijk op de foto te krijgen is Kees ook niet, hij is continu aan het zwemmen of ligt ergens op het houtblok, een blad of gewoon op de bodem. Als je niet kunt drijven is het verrekte lastig als u een vis bent, gelooft u Hildo maar.

Betta vrouwtjes

Van de twee Betta vrouwtjes die Hildo nog had, lijkt er nu nog maar één over te zijn. Waar de ander is? Geen idee. Hildo heeft haar niet weer kunnen vinden. Eén enkele Betta is niks, dus vandaar ook de aanschaf van twee nieuwe jonge Betta vrouwtjes, Pink is een roze Betta en Stephanie een blauwachtige. Betta's horen minimaal in paartjes gehouden te worden, meer dan één mannetje is uit den boze maar maar wat meer vrouwtjes gaat uitstekend, ze leggen elkaar geen strobreed in de weg.

Waterverversing

Eergisteren (30 januari) heeft Hildo nog een gedeeltelijke waterverversing uitgevoerd, iets van 40 liter, zodat het aquarium helemaal klaar was voor de ontvangst van de nieuwe visjes.

.

Uitwassen van de zandgrond

Met het uitwassen van de zandgrond zuivert u het zand van eventuele ongerechtigheden die zich er in kunnen bevinden. Gewoon in een emmer. Dit is Hildo's speciale aquariumemmer die hij nooit voor iets anders dan zijn aquarium gebruikt. Leidingwater erbij. Met uw (schone) handen erdoor en het stof opwervelen. Dan het water voor het grootste gedeelte afgieten en er weer nieuw water bijgooien. Dan begint het weer opnieuw, tot het moment waarop het water tamelijk helder blijft. Dan is het goed genoeg meent Hildo. Niet teveel zand in één keer in de emmer gooien, dan kunt u er met uw handen niet goed meer doorheen komen.

 

5 kilo nieuw zand in het aquarium

Daarna kan het zand in het aquarium, maar pas nadat Hildo een gedeelte van de kiezelsubstraat heeft verwijderd. Perfect is het niet, maar aan de voorkant van het aquarium ligt nu in ieder geval een laag rivierzand die wel voldoet, de korrelgrootte is 1-2 mm. Er is ook nog wat Aqua color zand (0.2 tot 0.6 mm korrels) in de kleur zwart aangeschaft want het gewone zand is wel een beetje erg licht van kleur. Vissen houden niet zo van een felle ondergrond, heeft Hildo gelezen. Het zwarte zand kan er later wel bij in om het geheel wat donkerder te krijgen. Eerst maar even laten zitten, er is genoeg stress geweest voor de vissen en op een uitbraak van witte stip zit Hildo niet te wachten.

 

Wit zand

Mooi sfeerplaatje vindt Hildo, deze foto mag daarom niet ontbreken. U ziet de Corydorassen met de roodkopzalmpjes zwemmen. Deze twee soorten schijnen het bijzonder goed met elkaar te kunnen vinden. Ze lijken zowaar af en toe zelfs een beetje geïnteresseerd in elkaar. Dat is bijzonder want over het algemeen trekt een vis zich alleen iets van een soortgenoot aan. De onderkant van de aquariumruit zal Hildo binnenkort even schoonkrabben met een speciaal mesje... dit is geen gezicht.

 

3 februari 2009. Francien is nieuwsgierig

Het inmiddels volwassen vrouwtje van Francis de Goerami op de foto. Alleen van de voorkant want haar zilveren kleur, doorspekt met blauwe streepjes wilde ze niet laten zien. De blauwe streepjes heeft ze gekregen nadat ze geslachtsrijp werd. Hildo denkt 30 foto's verder... nou dan maar niet. Vissen fotograferen is lastig want net op het moment dat u denkt, nu maak ik die wereldfoto, beweegt de vis en is de foto niet scherp meer. Lastig, maar iets waar iedere fotograferende aquariaan mee moet leren leven. Gelukkig maar dat Hildo digitale plaatjes maakt, want hij heeft inmiddels het klokje rond op zijn camera... 10.000+ foto's!

 

9 februari 2009. Clean-up

U hebt het laatst duidelijk kunnen zien. De lelijke streep harde groene alg afzetting op de aquariumruit, net boven de bodem. Dat is een plekje waar Hildo met zijn reguliere magnetische ruitenpoetser liever niet komt. Voor u het weet komt er een heel klein steentje of korreltje zand tussen de ruit en de magneetborstel, en u krijgt krassen op uw ruit, en krassen heeft Hildo al meer dan genoeg. Uw aquariumruit krasvrij houden lijkt een utopie. Harde algafzetting krijgt u het best weg met een krabber die u in de bouwmarkt aanschaft om verf van ruiten verwijderen. Er gaat een gewoon scheermesje in en het resultaat is prima, mooi vlak tegen de ruit aanhouden en er kunnen, in principe, geen krassen ontstaan. Evengoed beperkt Hildo het gebruik van het scheermes tot een minimum... je weet maar nooit!

Een nieuwsgierige Pink

Hier een visje dat u nog niet eerder gezien heeft. Het is Pink, een onvolwassen vrouwtjes Betta. Pink heeft Hildo 1 februari aangeschaft, samen met een andere jonge vrouwtjes Betta (Stephanie), maar Pink steelt de show met haar opvallende kleur. Dat Pink ook niet bang is, het zit in de Betta genen, bewijst ze hier.

 

10 februari 2009. Pink

Een close-up van Pink. Niet helemaal perfect, maar u zult het er mee moeten doen. Hildo heeft de laatste twee dagen 150 foto's gemaakt, daarvan staan er uiteindelijk maar vier op deze website. Een mooie foto maken van visjes valt niet mee hoor! Misschien heeft Hildo de foute camera, of kan hij gewoon niet fotograferen...

 

15 februari 2009. Francis' nest verwijderd

Als er één vis in Hildo's aquarium zit waarover hij zijn twijfels heeft, dan is het Francis wel. Francis de Goerami kan af en toe namelijk een beetje vervelend zijn tegenover andere visjes. Of het dominant of territoriaal is weet Hildo niet, waarschijnlijk is het een beetje van alles. Kees, het Betta mannetje met de mooie vinnen, is al een hapje kwijt uit zijn onderste buikvin. Dat is genoeg om Hildo te doen besluiten dat hij nooit weer een Goerami wil hebben. Vriendelijke visjes moeten het zijn en Francis is, wat Hildo betreft, af en toe net iets te agressief.

Om Francis' aandacht een beetje van andere visjes af te leiden heeft Hildo zijn nest verwijderd, niet al straf... dat is zinloos want het karakter van een vis is nu eenmaal zoals het is, maar wél als afleidingsmanoeuvre. Hildo weet dat Francis graag een nest heeft, dus zonder nest heeft hij weer wat te doen... een nieuwe bouwen!

 

1 maart 2009. Aquarium overzicht (klik foto 1000 pixels groot)

Weer een maandelijkse overzichtsfoto van hoe het aquarium er ditmaal bij staat. Eigenlijk kan Hildo u de foto's besparen want zoveel verandert er niet. Evengoed, voor de liefhebber... hier is ie!

 

9 maart 2009 Watervlooien & alg

De alg op het wateroppervlak, wat zich een poosje geleden voor het eerst weer manifesteerde, zet goed door. Samen met de alg zijn er ook watervlooien opgedoken. Eerst zag Hildo er een paar, nu zijn het er veel meer. Witte kleine stipjes die niet goed te fotograferen zijn omdat ze domweg te klein zijn. De beestjes zitten rustig op het wateroppervlak en af en toe hippen ze een beetje rond. Waar ze vandaan komen, weet Hildo niet. Ze waren er zomaar en ze lijken voorlopig ook nog niet aan vertrekken te denken, want het worden er steeds meer. Dacht Hildo eerst nog dat de Betta's wel korte metten met de watervlooien zouden maken, dat lijkt niet het geval. Het is net of de vlooien te klein zijn om door de Betta's opgemerkt te worden, of misschien smaken ze niet goed. Zou kunnen, denkt Hildo.

 

1 mei 2009. Aquarium overzicht (klik foto groter)

 

10 mei 2009. Alg vs plantenvoeding

Vanaf heden zal weer stipt volgens het Dennerle principe plantenvoeding worden toegevoegd aan het water, want het algprobleem lost zich, in tegenstelling tot hiervoor, niet vanzelf op. Deze methode is omstreden, omdat u nog meer voedingstoffen aan het water toevoegt, wat volgens sommigen alleen de algengroei bevordert. Evengoed heeft Hildo hiermee eerder ook goede resultaten behaald. Hildo hoopt maar dat de toevoeging van plantenvoeding een gunstige invloed zal hebben in de strijd tegen de aan het wateroppervlak drijvende alg... of zou het ditmaal gewoon wat langer duren voordat het aquarium zichzelf weer stabiliseert? Voorlopig gaat Hildo nog steeds ieder weekend met zijn steelpannetje het wateroppervlak te lijf om het dichtgeslibde wateroppervlak van de drijvende alg te bevrijden. Het duurt ongeveer een week voordat het weer behoorlijk dicht zit. Bovendien lieten de waterwaardes tijdens de vorige waterwaardentest zien dat er te weinig nitraat in het water zat. Hildo is erg benieuwd of zijn aanpak het gewenste effect zal sorteren.

 

31 mei 2009. Aangetaste Goerami

Een redelijke foto lukte even niet, maar er zit een rood plekje op de flank van Francien, de vrouwtjes Goerami. Even opletten hoe het zich ontwikkelt. Om direct naar de aquariumwinkel te vliegen voor een fles medicijn? Hildo weet niet eens wat er precies aan scheelt. In een boekje van Sera, die van de visvoeder, staat een hele serie duidelijke foto's met aandoeningen... en het zijn er nogal wat. Maar die van Francien lijkt er niet bij te staan. Misschien heeft ze zich ergens aan verwond, of is ze gebeten door een andere vis? Het lijkt onwaarschijnlijk.

3 juni 2009. Aangetaste Goerami

Hier een foto van het wondje op de flank van Francien. Het is een klein bobbeltje maar het vlekje lijkt wat minder rood ter worden.

4 juni 2009

De bobbel is weg, alleen de wond is er nog. Goed in de gaten houden, maar het lijkt zich goed te ontwikkelen.

 

2 juli 2009

Helaas, het gaat helemaal niet goed met Francien. De wond wordt steeds groter en dieper. Dit is een levensbedreigende situatie en Hildo denkt niet dat het nog weer goed gaat komen met Francien.

8 juli 2009

Francien heeft het niet overleefd. Inmiddels heeft Hildo het met Goerami's ook aardig gehad. Ze kunnen te onvriendelijk en agressief zijn, ten opzichte van elkaar maar ook naar andere vissen toe, met name naar Betta's. En hoewel het best mooie vissen zijn om naar te kijken, ziet Hildo ziet zich voorlopig geen nieuwe Goerami's aanschaffen.

_______________________________________________________

 

16 juni 2009. Einde Betta Splendens

10 februari 2009 is Stephanie van de viswinkel naar Hildo's aquarium verhuisd. Vandaag was het einde verhaal, een foto zal Hildo u besparen. Ook Kees, het Betta mannetje dat op 31 januari is aangeschaft, heeft het momenteel moeilijk. Zijn bekje is vergroeid, de vis ziet er vermoeid uit. Hildo denkt dat Kees misschien nog een dag of twee te leven heeft. Van zijn mooie sluierstaart is weinig meer over. Daarvan lijkt de schuld bij hapgrage Goerami's te liggen. Zoals al eerder gezegd, Goerami's komen nooit meer in Hildo's aquarium! De Betta's zijn weliswaar Hildo's favoriete visjes, maar een lange levensduur lijkt ze helaas niet beschoren. Zowel Stephanie als Kees beiden krap aan een half jaar. Pink ziet er nog topfit uit, maar zij was dan ook de enige Betta die nog niet volgroeid was toen Hildo haar kocht. Het blijft natuurlijk de vraag hoe oud een vis is wanneer u hem aanschaft, tenzij het een nog niet volgroeid exemplaar betreft.

17 Juni 2009. Einde Kees

Schatte Hildo gister de overblijvende levensduur van het Betta Splendens mannetje Kees op 'een dag of twee', dat viel tegen. Kees is vandaag al door de man met de zeis gehaald. Niet al teveel getreurd, Kees heeft het goed gehad in Hildo's bak. In ieder geval heeft Hildo zijn best gedaan voor het visje. Binnenkort dus naar de aquariumwinkel want Betta vrouwtjes hebben een mannetje nodig, zo is dat nu eenmaal.

 

 

 

Pitbull Betta vrouwtje

Een nieuwe Betta mannetje, u ziet hem hierboven, heeft Hildo vorige week aangeschaft. Pink, het laatste vrouwtje, leek een beetje eenzaam. Het was een mooi jong mannetje dat, zodra hij losgelaten was, direct Pink in het oog had. 'Mooi', dacht Hildo nog. Maar het nieuwe mannetje was wel heel erg intimiderend en hapte voortduren naar Pink. Dat ging nog even goed totdat Pink, een veel grotere vis, het zat was. Op een gegeven moment had ze het nieuwe mannetje aan zijn staart beet en schudde hem heen en weer als een pitbull. Dat er met vrouwen niet te spotten valt, had hij gauw in de gaten. Het arme visje was geen partij voor de dominante dame en hing op een gegeven moment op half zeven in de bak met danig gemolesteerde vinnen.

Meer vrouwtjes aanschaffen!

'O jee', dacht Hildo nog, 'dit gaat niet goed. Snel in de auto en meer Betta's halen, dan kunnen ze hun aandacht wat meer over elkaar verspreiden'. Bij terugkomst, met drie extra dames Betta's, was het al gebeurd. Het jonge mannetje had al een vrouwentrauma opgelopen. Er was verder weinig mee mis, op wat gehavende vinnen na, maar hij had inmiddels groot respect voor Pink en keek wel uit haar voor de voeten te lopen. Ook de andere drie kleine dames Betta's liet hij met rust.

Het jonge mannetje is intussen al overleden ook. erg jammer. Zelfs dood zag het visje er nog mooi uit. Misschien dat er toch iets mis was met het dier of had hij inderdaad verwondingen opgelopen in zijn initiële strubbelingen met Pink?

8 augustus 2009. Alle oude Betta's dood.

Het is niet zo extreem als u misschien denkt, maar alle Betta's die Hildo had leven inderdaad niet meer. Eerst gingen twee dames Betta's, een paar weken na elkaar, en daarna Kees, de mannetjes Betta, ook nog eind juni. Het is geen ziekte geweest die alle vissen in één keer heeft geveld, maar Betta's lijken het in Hildo's aquarium gewoon niet zo lang te doen.

Pink dood

Gisteren was het zover. Ook Pink is dood. Dat betekent dat op dit moment alleen nog de drie nieuwe vrouwtjes Betta's overblijven.

 

17 september 2009. Nieuwe alg & dode Betta's

Inmiddels zijn alle vrouwtjes Betta's die Hildo nog had, overleden. Erg jammer, en waaraan het gelegen heeft? Hildo weet het niet. Hij weet wel dat nieuwe Betta's voorlopig niet aangeschaft zullen gaan worden. Alles even op een laag pitje, en rustig aan. Misschien moet de bak zich weer even stabiliseren.

Dit soort drijfalg ontwikkelt zich in het begin als kleine stipjes op het wateroppervlak, wordt langzaam iets groter, zoals op de foto hierboven, om vervolgens zich dusdanig te vermeerderen dat het hele wateroppervlak dicht gaat zitten. Hildo zal met zijn steelpannetje de alg verwijderen van het wateroppervlak als het te veel wordt.

23 oktober 2009. Alg weer weg.

Het aquarium heeft op dit moment geen prioriteit. Hildo doet wat hij moet doen, de gewone werkzaamheden als vissen voeren, water verversen en het filter schoonmaken, maar veder laat hij het met rust. Eerst even niets meer. De alg heeft zich weer opgelost. Dingen komen en gaan om vaak onbegrijpelijke redenen, zo lijkt dat te gaan bij een aquarium.

 

30 december 2009 (klik foto groter)

Er zijn wat nieuwe planten aangeschaft en wat oude exemplaren verwijderd. U kunt duidelijk het verschil zien met de aquariumfoto van 5 december, het oogt een stuk frisser. Het meeste van de drijvende planten heeft Hildo ook verwijderd, zodat de nieuwe plantjes in ieder geval geen gebrek aan licht hebben.

 

30 december 2009. Nieuwe plant midden, de Javavaren

Eén van de nieuwe plantjes, de Javavaren ziet u hier. De linker is nieuw, de rechter zat er al in. Erg snel groeien doen ze niet, maar snel doodgaan of lelijk worden ook niet. Ze vegeteren een beetje voor zich heen en kunnen lang blijven staan..

 

 

 

 

 

 

 HOME    2004/2005    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013    2014

Waterwaardentabel   De Toekomst van het Aquarium...