Hildo... The Rocketman!! (page 1)
Rocket science voor kinderen en Hildo's!

 HOME     Page 1     Page 2

Raketten zijn er in de goede en foute soort. Een Scud is fout, een Apollo goed maar wel te groot. Blijft er over de model raket. Een raket van de firma Opitec is precies perfect en Hildo heeft direct maar twee zelfbouw model raketten, een grote en een kleine, plus een setje van 10 stuks eenmalig te gebruiken raketmotoren aangeschaft. De kosten? Kwestie van een paar Euro per stuk voor de raketten. De set van 10 motoren, voor 14 Euro, is veruit het duurst.

Gaat u liever niet met uw zoontje voetballen om uw band te verstevigen? Samen een raket bouwen is dan de aanrader voor elke vader of moeder!

 

A) De nummer 2 raket

De kleinste van Hildo's raketten heeft een totale lengte 41cm en een diameter van 2cm. Hildo's grootste raket is 60cm / 3cm maar de bouwervaring doet Hildo eerst op met de kleinste. Het woord 'raket' lijkt overigens heel wat maar het stelt in principe niet veel voor. Op de foto hierboven ziet u het complete bouwpakket. Bovenaan een kartonnen huls van 2cm diameter en 30cm lang, links daaronder een rond stuk hout. Daaronder een stukje koperen strip. Verder naar rechts een haakje en een rubber elastiek, Helemaal rechts ligt een raketmotor (die apart dienen te worden aangeschaft). U ziet ook nog een drinkrietje en helemaal onderaan een dun plaatje hout. Als u handig bent bouwt u natuurlijk zelf zo'n raket zonder een wat te hoeven aanschaffen, afgezien van de raketmotor zelf natuurlijk.

 

B) Het is nog aardig wat werk want de neuskegel moet zelf gemaakt worden uit het ronde stuk hout. Eerst op de juiste lengte afzagen, met het Stanley mes voorbewerken en dan schuren tot u een ons weegt. Dan nog een klein stukje van de onderkant van de neuskegel verwijderen zodat hij mooi in de kartonnen huls past. Daarna vastlijmen. Het is Hildo niet helemaal gelukt om een perfect ronde en overal evenwijdige neuskegel te fabriceren maar hij vliegt vast redelijk recht denkt Hildo.

 

C) De bouwbeschrijving erbij, anders snapt Hildo er al snel niets meer van. Met een uit de bouwbeschrijving gesneden malletje worden de drie vleugels overgetrokken op het plaatje hout.

 

D) Hildo bezig met het uitzagen van de vleugels uit het houten plaatje. Bril af want dan ziet Hildo van dichtbij beter. Netjes de lijntjes volgen is van belang voor strakke vleugeltjes en oppassen dat het dunne stukje hout niet breekt

 

E) U krijgt al een idee van hoe het eruit gaat zien. De neuskegel zit erop en de kartonnen huls (rompbuis) is al in tweeën gezaagd. In het bovenste gedeelte van de rompbuis ziet u een stukje hout zitten met daarin een haakje. Aan dit haakje wordt het elastiek vastgebonden. De andere zijde van het elastiekje wordt vastgeplakt in de onderzijde van de rompbuis. Daardoor wordt de raket deelbaar maar de stukken blijven wel aan elkaar zitten. Een parachute of iets anders van dien aard wordt bij dit model niet gebruikt. De valsnelheid schijnt voldoende te worden afgeremd doordat de raket, na de vlucht, in twee gedeelten naar beneden valt.

 

G) De raket is bijna klaar. U ziet de twee roze stukjes van het rietje die aan de romp geplakt zijn. Die zijn voor de geleidingrail waarlangs de raket straks zal opstijgen van het lanceerplatform die Hildo er ook bijbesteld heeft. Ziet u links van de raket de doorgeknipte elastiek liggen? Het papiertje wat aan de rechterkant zit geplakt wordt straks in de onderste rompbuis vastgeplakt. Het andere eind van het elastiek wordt vastgeknoopt aan schroefhaakje wat in de bovenkant van de raket zit geschroefd. Op deze manier blijven beide raketdelen verbonden tijdens de terugkeer naar het aardoppervlak.

 

K) De raket, de Groningen 1, startklaar op het lanceerplatform. Het platform zelf is eenvoudig maar het geeft de raket, net als de krenten in de cake, net dat beetje meer vindt Hildo. Nu is het wachten op een weekend met weinig wind voor de lancering. De weersverwachtingen worden nauwlettend gevolgd en u wordt op de hoogte gehouden!

 

 HOME     Page 1     Page 2

Bouwinstructies

Op de tekening op de voorzijde van de bouwinstructie is al duidelijk te zien hoe de raket opgebouwd dient te worden.

 

Werking van een zwartkruit raketmotor

Helemaal links ziet u de lont die voor de vlucht in de motor gestopt wordt. Van links naar rechts bestaat een raket motor uit een keramische uitlaat, dan de (1) aandrijflading van zwartkruit (buskruit) die er voor zorgt dat de raket opstijgt. Dan volgt (2) de vertragingslading. Dit is een soort 'lontje' en zorgt voor een rooksliert die een aantal seconden duurt, vervolgens ontsteekt deze de (3) uitwerplading aam. Deze zorgt voor een kleine explosie die de raket (die uit 2 stukken bestaat) deelt zodat de parachute, indien aanwezig, eruit getrokken wordt. Hiermee daalt uw raket met een gecontroleerde snelheid terug naar het aardoppervlak. Dat is noodzakelijk voor de veiligheid van mens en dier en voorkomt dat de raket stuk gaat door een (te) harde smak op de grond.

 

Mocht u nog twijfelen, hier het bewijs. Een echte raketmotor!

Hildo heeft gekozen voor de C 6-3 uitvoering, meer door toeval dan kennis.

Cijfercode

De eerste letter (C) geeft de totale stuwkracht aan.

Het eerste cijfer (6) geeft de tijd aan waarin deze stuwkracht wordt afgegeven.

Het tweede cijfer (3) geeft de vertraging aan, in seconden, voordat de uitwerplading geactiveerd wordt voor het bergingssysteem.

Motoren zijn te krijgen in de klasse A, B, C en D. De A motoren zin het zwakst, B motoren dubbel zo sterk als A, C dubbel zo sterk als B en D dubbel zo sterk als C. Eenvoudig want er zit steeds ongeveer een dubbel zo zware kruitlading in. U moet echter het eerste cijfer achter de letter niet vergeten, die geeft de tijd aan dat de motor werkt. Een motor die langer werkt geeft een minder hoge stuwkracht, da's logisch. Daardoor kan het zelfs zo zijn dat een B motor een hogere stuwkracht geeft dan een C motor... maar dan wel voor een veel kortere tijd.

Impuls

De impuls van deze raketmotoren wordt gemeten in Newton seconden. Vreemd denkt Hildo, waarom niet in grammen of kilo's?

Een A motor heeft 2.5 N-sec, een B heeft 5.0 N-sec, C heeft 9.0 N-sec en een D motor heeft 17 N-sec.

Gemiddelde stuwkracht

Dan komen we bij het eerste cijfer op de motor, de 6 bij Hildo's C6-3 motor. De 6 geeft de gemiddelde stuwkracht in Newton aan. 6 Newton dus.

Stuwkracht duur

Om de duur van de stuwkracht te kunnen berekenen deelt u de impuls, die van de C motor is 9.0 N-sec door de gemiddelde stuwkracht van 6 Newton. Dit geeft een brandduur van 1.5 seconden. Het klopt niet helemaal want Hildo heeft al gezien dat zijn C6-3 motor in 1.7 seconden leeg brand. Nemen we nu een C5-3 motor dan zou dat betekenen 9.0 N-sec gedeeld door 5 Newton is 1.8 seconden. Ook weer fout want deze motor schijnt 2.1 seconden te branden. Of deze rocketeers weten niet waarover ze het hebben of  rocket science is niet weggelegd voor Hildo. Hij laat het hier eerst maar even bij.

Mocht u raketten mateloos interessant vinden, voor nog sterkere motoren voor nog grotere raketten moet u lid zijn van een club en een vergunning hebben... en zeker voorzien zijn van een beter gevulde portemonnee.

 

Een paar links om op gang te komen:

Dutch Rocket Research Association (NL raket club met links & info)

Modelraketten.nl (NL webwinkel)

Caveman Rocketry (Nederlandse webwinkel in het... Engels?)

Modelbouw forum (De raket afdeling)

Tripoli (Serieuze high performance hobby raketten)

NASA (Mensen met ervaring)

 

F) Uiterste concentratie bij het vastlijmen van de net uitgezaagde vleugeltjes. Er wordt geen enkel andere techniek toegepast dan domweg de vleugels met lijm insmeren en tegen de kartonnen huls te plakken. Als een raket na de vlucht terug valt is het niet de bedoeling dat de vleugeltjes afbreken. Hildo legt nog een extra lijmrups aan beide zijden van elke vleugel voor extra stevigheid.

 

H) Klaar! Demonstratie van de werking van het verbindingselastiekje. De raket is nu geschilderd. Erg belangrijk vindt Hildo want anders ziet ie er niet echt uit.

 

I) Zo plaatst u de motor. Aan het koperen stripje heeft Hildo een klein haakje gebogen zodat de motor er niet uit kan vallen, maar ook niet naar boven kan schieten als de raket ontstoken wordt.

 

J) Close-up van de onderzijde. U ziet het koperen stripje, de raket motor houder, duidelijk zitten. Officieel hoort de motor verder in de raket te zitten maar Hildo denkt dat een nieuwe motor zo eenvoudiger te plaatsen is.