Hildo's Stoommachine Index!
Welkom in speelgoed stoommachine land!

 HOME    Hildo's Stoommachine index    

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties

Woohaaa! Stoommachines zijn vet cool!, aldus Hildo. De stoommachine afdeling is nooit af want u hebt geen idee hoeveel types er wel niet gemaakt zijn in de loop de jaren. Het is dus best veel werk en het is dan ook één van de grootste hoofdstukken van Hildo's Egocentrische website. Hildo meent dat tussentijdse toevoegingen beter zijn dan u lang laten wachten.

Stoommachientjes zijn veel te leuk!

  _____________________________

Klik op de foto's hieronder voor Hildo's eigen stoom verzameling

 

          Hildo's Opitec                  Hildo's Koperen Eigenbouw 

 

       Hildo's Donald Duck                  Hildo's Stoomwals 

 

             Hildo's Bing 

 

Kijk eens aan. Een echte! Deze kwam Hildo tegen in het Groningse landschap op het terrein van het museum stoomgemaal bij Winschoten. Niet erg groot, maar ziet er net zo uit als een speelgoed overtype stoommachine. Ze hebben dus echt zo bestaan. Leuk zeg!

Het gemaal bij Winschoten is in juni en juli geopend voor bezoek en is dan ook regelmatig in bedrijf. Hildo gaat dan nog eens kijken naar de grote machine en houdt u uiteraard op de hoogte.

Een link? Dat kan. Klik hier.

 

Hildo's vroegere Wilesco D5

 

Wat heeft Hildo met stoommachines?

Vroeger heeft Hildo, en hij is de enige niet, ooit een stoommachine bezeten. Gekregen van pa rond z'n 10e levensjaar en Hildo was er dolgelukkig mee. Een Wilesco D5, zoals hierboven afgebeeld, en dat was de goedkoopste uitvoering van alle stoommachines die de Duitse speelgoed stoommachine fabrikant maakte. Gaf niets want het machientje van 30 gulden, wat destijds een flink bedrag was, deed het voorbeeldig. Na een verhuizing is de stoommachine weggeraakt. Jammer vindt Hildo, maar daar is niets meer aan te doen. Vandaag de dag, met internet, hoef je alleen maar stoommachine, of nog beter de engelse term 'steam engine' in te tikken en je krijgt allerlei informatie voorgeschoteld. Da's interessant vindt Hildo... en Hildo's enthousiasme voor modelstoommachines stijgt met sprongen! Er blijken heel veel firma's te zijn die stoommachines maken, van redelijk betaalbaar tot duizenden Euro's voor zeer mooie en exclusieve modellen. Ook niet uit te vlakken zijn handige particuliere modelbouwers die zelf soms de meest leuke machines weten te bouwen. Op E-Bay Duitsland worden er veel aangeboden, en Hildo heeft hier en daar al een bod uitgebracht. Wat is dit leuk zeg! Van een enkel model tot complete verzamelingen, oeroud tot brandnieuw, stoommachines blijken al generaties kinderen en volwassenen bezig te houden. Het lijkt warempel wel een wereld op zich.

Welkom in speelgoed stoommachine land!

 HOME    Hildo's Stoommachine index    

 Wilesco    Steamco    Sussex     Jensen    Mamod    Stuart    Klassiekers    Specials    Stoom animaties